Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
mala Vala električara

mala Vala električara

A je lipo u ovoj našoj maloj vali "Brodski električari"
Čuje se grmljavina sa "Globtica"...trese se do vamo .
Ortalano , jesi odlučia staviti malo MP2 , u taj ležaj , tek toliko da ne procuri u rotor , ili ćemo montirati counter sa pickupovima pa lijepo sve resetirati od dana današnjeg pa zapoćeti logbook sa tvojim prvim podmazivanjem pa da se barem tvoj budući kolega ne pita isto pitanje ...:)
Dajte šansu Miru , Miro je naš Čovik!!!
Frankie treba mi jedan partner za trišetu , da bacimo partiju karata kontra dvojice volontera , dok Ortalano nadje greasing gun i montira mazalicu !!!

Last edited:
...Frankie treba mi jedan partner za trišetu , da bacimo partiju karata kontra dvojice volontera , dok Ortalano nadje greasing gun i montira mazalicu !!!

Chorke brate bi rado, ali na zalost evo me u Koreji.Bija sam 2 dana u Japanu na tecaju ikebane i sad sam opet ode.
MP2 ti vise skoro niko ne koristi.Vidili su da lezajevima vise pase MP3 i MP4. I pusti vremensku prognozu na miru. Stavi oko vrata amajliju da te stiti od uroka i sve ce bit dobro.

Chorke brate bi rado, ali na zalost evo me u Koreji.Bija sam 2 dana u Japanu na tecaju ikebane i sad sam opet ode.
MP2 ti vise skoro niko ne koristi.Vidili su da lezajevima vise pase MP3 i MP4. I pusti vremensku prognozu na miru. Stavi oko vrata amajliju da te stiti od uroka i sve ce bit dobro.

Kišu i grmjavinu nisam ni misli dirati , kad vidim da se vrlo dobro snalaziš ka meterolog sa VSS!!!:D
Još kad bi moga ugasiti ovaj vulkan i pepeo , umjesto da od drvenih radis piljevinu .
Ne virujem u amajlije , virujem samo u majku.!!
Pozzzzz Brate!!!
Vidiš da nemaju ni lubrication log a ko će im dati MP3 i MP4 :)

Last edited:
damouzbuda

damouzbuda

Evo pomno pratim , pa vidim da se električari traže svugdje..heheheh
Pošto mi nema prije Ortalana i Nikole ( kontam da čitaju manuale i da objekat šljaka)....a oni su znali uzbuditi ovi thread...pa bi ja tio naučiti kako uzbuditi generator koji je ostao bez uzbude i kako se očituje na ploći ako je generator ostao bez faze ili probia u masu...
I te lezajeve koja je razlika izmedju kugličnih i valjkastih...i šta im znače on brojevi recimo 6230 ZZ...
I varistori , ispravljači u krugu uzbude...
Ili sam se napijo a ništa nepijo , kada mi se čini da je jedan post ispario od jučer....aaaa "Propuh"..
Ortalano sad ide "Lincoln" i automatsko samopodmazivanje...tu ne triba LOGBOOK...to sve radi PLC i njemu podlozni sateliti....svakih 180 minuta dva šuta masti po svakom greasing pointu...i kako bi ti raspodjelio pošto je ležaj ajmo reći kružnica ,mjesta greasing pointa...?????..na tebi je samo da uzmeš sample i šibneš u BP ili Castrola..
A ako nam je struja dopizdila , pa oćemo tamo di nam nije mijesto FIRE ORDERING I DEFLEKSIJE...CHAIN BLOCKOVE iiii nešto mirišljavo ka šta je Sewage tank i dozeri kemikalija....
Pozzz od fratra , velecasni , ja to ono da ti ne bude dosadno posli večere..:uzdravlje

Last edited:
EEEEEEEEE lipi moj čovik ;);););)

Ma nisan u nekom velikom poslu nego ti ode u Brazilu puno valja pa nam hebe internet vezu....a evo ti i jo?? jedno pitanje odmah u vezi toga:
DA LI JE TO NORMALNO KAD VALJA BANDA BANDA DA PUCA INTERNET VEZA?
.....i tako nam je već tri dana , evo danas se uputili u porat nakon polovično obavljenog posla po??to smo bacili "samo" dva od četiri sidra jer zbog swelova ROV nije moga u more..
I tako ja svako veče u ofis po poruku od mojih drugova electriciana a ono ćorak:udriglavom:udriglavom

Struja nam ni dopizdila niti će ikad i nemoj nam ??porkavat thread sa nepotrebnim "pizdarijama";););)
Sazna sam ne??to u vezi podmazivanja a i jo?? bum uputil mail jednom liku iz RynoEnterprise jer su oni odr?žavali propulsion pa će mi on točno odgovorit koja mast , koliko ??uteva, i koliko puta godi??nje.
A sad mi reci jednu stvar .....KOJA JE SVRHA MEGER TESTIRANJA?....Mislim ??ta sad , ti testira?? i ono poka?že za neki motor (trofazni ajmo reć) 120Moma???? ? ta?? onda napravit? Minjat motor? A odakle ti novi? Nema?? ga na brodu, a????????

eto ti jo?? malo pitanja pa razmisli.....hehehehe.....Pozzzzzz svim pomorcima ma gdje bili a posebno mom fratru:D:D:D:D

J...aj sad i opet zovem ovog strojara aj vadi pumpu....i normalno impeler u Qurcu , seal probiven...ali tri motora su zato partili u baju....

Sta je bilo impeleru i mechanical sealu da je to uzrokovalo da vuce vise ampera pa da izgori motor??? Da nije mozda impeler narasta sa 12" na 16" usljed dobre kvalitete mora???

P.S..ovaj od 120 megaoma je ka novi , ne diraj ga ili stavi pod infinity...po??to je maksimum 200 megaoma na tvom induktoru....lovi se ovih ispod 1 megaoma....mislim paluba i donji pajoli u makini

Evala fratre :uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje
Sorry krivo san se odrazija nije 120Moma nego 120koma, ali nema veze tija san samo ovo da saznam
SVRHA MEGGER TESTA JE PREVENCIJA I DJELOVANJE NA CRITICAL INSULATION U EVENTUALNOM OČITANJU .

A to ??ta se tiće strojara to je ja mislim posebna priča, MOLIM DA SE NE NAĐU UVRIĐENI DRUGOVI, jer sam čak i ja u ovom svom kratkom i skromnom pomorskom obrazovanju do?živija da me kapo (POLJAK) tlači tri dana za??to pumpa od FUEL OIL TRANSFERA stalno ide u trip i kad sam je ispita i dokaza mu da je sa motorom sve u redu i pita ga da nije neki mehanički kvar nije čak ni to "popija" nego je osta pri svome da sa motorom nije ne??to u redu. Kako sam bija tek do??a i jo?? uvik novi, ??ta ću, čuča san kraj nje dva dana i buljija u nju da bi nakon 2 dana do??a na?? sekondo i pridlo?žija mi da skinemo coupling od pumpe......kad smo skinili , imali smo ??ta i vidit.....brtva je bila tanka ko da je napravljena od papira iz zadaće, i onda je ovi moj sekondo napravija novu od klingerita i vratili sve nazad i radi ko sat......da bi ovi kapo meni posli reka :JESI VIDIJA KAKO SAN TI SPASIJA ??IVOT......??????:confused::confused:
A mislin se: ajde sinko lovit rakove govnare.....
? ta je poanta ove priče....pa uz du?žno po??tovanje kolegama strojarima, mislim da nećeju nikad da priznaju ako ne??to od motora ide u trip da je mehanički kvar nego uvik i samo uvik: STRUJAAAAAAAAAAA, pogledaj ovi motor ne??to nije u redu sa strujom.
Da ne bi rekli da ??ta ovi mali ode priča kad je tek godinu ipo na moru , reči ću da san to do?živija jo?? dva puta ali na drugim brodovima i od dr. nacionalnosti, ali o tome neki drugi put.....ufffffff, umorija san se ....:D:D:D

Dru?že Chorke pozzzzz....odo leć, dosta za danas od jutros (7:00) na nogama do večeras (22:30).....zijeeeeeevvvvvv :uzdravlje:uzdravlje

hahahahahaha.......:p:p:p:p:p
A niko ali baš niko me ne može nasmijat ka ti.....hahahahaha....ne triba meni ići u KONOBU za vidit thread Malo Humora......
.kakve su koreanke?????;););)

I taj mechanical seal nije pusta??? Sta ti je kvaliteta moj sinko.Ili su to one predratne pumpe sta imaju gland seal niti ne znam kako se zove ona sta se nabija unutra u koncentricnim krugovima i sta se sice pod 45 stupnjeva??? A ako su prominili 3 motora valjda je taj impeler izglodja kuciste i kuciste njega pa da ne struze vise matere mu.
Sta se tice voda scenarij sam zamislija na nacin da ce letricari bit u streljackom vodu,a strojarima sam namjenija ulogu nevinih zrtava.

ja nisan ima letričara na brodu ima više od 5 godina , i sve lipo radi kad niko ne drka po struji :p samo drž dalje od vlage iliti vlagu dalje od struje !

I taj mechanical seal nije pusta??? Sta ti je kvaliteta moj sinko.Ili su to one predratne pumpe sta imaju gland seal niti ne znam kako se zove ona sta se nabija unutra u koncentricnim krugovima i sta se sice pod 45 stupnjeva??? A ako su prominili 3 motora valjda je taj impeler izglodja kuciste i kuciste njega pa da ne struze vise matere mu.
Sta se tice voda scenarij sam zamislija na nacin da ce letricari bit u streljackom vodu,a strojarima sam namjenija ulogu nevinih zrtava.

A tu si , pa je malčice je i pušta , a malčic i grija osovinu...je izglodja je..pa ajde stavljaj drugi impleler sa druge pumpe pa ij malo zajebavala centrifuga..pa ajde malo istokari ..pa joši više...pa je bilo naredba grku makni ti termičku..proči če ugovor kad tad...hhehhe...a su braća jebavala filipinca amperima i tlakom , otvori ventil zatvori ventil , priguši , padnu amperi pa se dignu
A zato ti ne treba streljački vod..kad se ne što sjebe doli ovi ništa nisu vidili ili je mali as nešto zajeba ili oni novi struja...a kad se napravi posao ond kapo raspiše work report u prvom licu jednine..Ja sam onda..pa ..ja sam ovo..i na kraju ja sam to i napravio...nevinašce naše....ČAST RARITETIMA!!!!
Frankie a kad će triseta???

ja nisan ima letričara na brodu ima više od 5 godina , i sve lipo radi kad niko ne drka po struji :p samo drž dalje od vlage iliti vlagu dalje od struje !

Nisam ima kuhara na SFTS pa su isto svi žderali...
I nijedanput niste kontaktirali niti jedan od elektro servisera??? Svaka čast

Last edited:
.....KOJA JE SVRHA MEGER TESTIRANJA?....Mislim ??ta sad , ti testira?? i ono poka?že za neki motor (trofazni ajmo reć) 120Moma???? ? ta?? onda napravit? Minjat motor? A odakle ti novi? Nema?? ga na brodu, a????????

Ovo mi je promaklo kad sam uglavnom koncentriran na pizdarije.
Meger testiranje - (Insullation resistance) mjerenje izolacije namota motora, prema zemlji odnosno kucista.I otpor prema fazama medjusobno
Sto veci otpor - motor ima bolju izolacije, mi smo prije tjedan dana mirili generatore na ovoj nasoj gargasi i bilo je 5Gohma, sto je jako dobro.
Obicno na malim motorima IR ti je 100-500Mohma., Ako taj otpor padne ispod 1Mohm, onda se kaze da je kriticno i vjek trajanja mu moze biti kratak, mozda ima vlage unutra, prasine ili nekakve necistoce, to bi se moglo popraviti da ga se ocisti i osusi,ali ko ce se zajebavat.Lakse je narucit novi.
Uglavnom, motor ce ti vrtit dok god izoacija ne padne do nule, odna ce ti izbacit osigurac i izgorit namote i to ti game over, novi motor,ali kao sto sam prethodno napisa mi smo ova motor vec zaminili novim tako da ne moramo sad razbijat glavu.
Prominili smo ga.Kupili smo novi,narucili navrime.Zato se ova igra i zove preventive maintenance ili kako bi nas narod reka bolje sprijecit nego lijecit.

:) ma koje razlike chorke. ja san ti od onih sta su prije spomenuti di je struja kriv za sve dok ne dokaze suprotno:p

meni ti je ovi neki diesel electric zakon. najdraza mi je tu ova electric komponenta. ko bi to sve razumija, samo frenki moj dobri i posteni ka sta san i sam

i moran ti rec da mi je ovo jedan od drazih threadova. ono lipo stanes, otvoris forum i eto opet AMOS.

Last edited:
evo par rici
chorke hvala na respectu.

moje proslo pitanje je vezano za jedan slucaj kada je izgorio veeeeliki motor pa je pocelo trazenje krivca/preventive,scheduled,itd/ uglavnom megger od par dana prije stete je zapisan infinitiv,a motor izgorio.
normalno telexi /vrime telexa/ od mudrijasa kako meger dobar a pacijent mrtav.
sricom i izgoren je imao 100 mega.

a ovo za krivce disel ili electric,svi strojari su isti samo je razlika u kilima.

:) ma koje razlike chorke. ja san ti od onih sta su prije spomenuti di je struja kriv za sve dok ne dokaze suprotno:p

meni ti je ovi neki diesel electric zakon. najdraza mi je tu ova electric komponenta. ko bi to sve razumija, samo frenki moj dobri i posteni ka sta san i sam

i moran ti rec da mi je ovo jedan od drazih threadova. ono lipo stanes, otvoris forum i eto opet AMOS.
Ja samo znan da elektro uređaji rade na bijeli dim, i kad taj bijeli dim izađe iz njih onda vi??e ne rade... :hihi

evo par rici
chorke hvala na respectu.

moje proslo pitanje je vezano za jedan slucaj kada je izgorio veeeeliki motor pa je pocelo trazenje krivca/preventive,scheduled,itd/ uglavnom megger od par dana prije stete je zapisan infinitiv,a motor izgorio.
normalno telexi /vrime telexa/ od mudrijasa kako meger dobar a pacijent mrtav.
sricom i izgoren je imao 100 mega.

a ovo za krivce disel ili electric,svi strojari su isti samo je razlika u kilima.
Onda kad izgori lipo reče?? kapu ka ??ta je moj struja Coce izvalija, a ??jor kapo, da je Nikola Tesla sidija na njemu nebi ga spasija... :udriglavom

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back