Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
Ajme brateeeee kako si me razveselija....uuuuuuu :uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje
Ba?? idem na RMC......HIHIHIHIHIHI..... a jel mi mo?? dat, premda sam već negdi na forumu stavija thread o tome i nadam se da neće ovo Propuh izbrisat, kakvu info o RMC ????

A ??ta bi ti reka za trastere....jesi ti kad bija u makini kad oni rade na 90%????
I za??to bi uopće tribali radit na 90 % jedino ako nisi falija manovru pa mora?? naglo ispravljat????
Mogu oni radit ali ne ba?? neko dugo vrime jer Kapo se boji da se ne dogodi neko sr... , a mo?žda Chorke ili Drydock ili HV mogu ne??to podrobnije o tome:kafa:kafa

poverino Chorke. kao prvo , zahvaljujem kolegi Ortalanu ??to je " uzbudio" topic , ....80,90,100 posto...problem( ??to i nije problem) kreće sa mosta , ako je Barba ili ko manovra , takvog karaktera , jače reagira na uredjaj , neko će sa thrusterom prići rivi na 50% snage.....a Kapo opet vodi svoju priču i hoće da odradi svoj ugovor bez problema , bolje 80% uredjaja i manje glavobolje , ...a po??to smo mi električari na manovri sa Kapom , slu??amo Kapa.......a tu ORTALNO , si apsolutno u pravu , svaki uredjaj je napravljen da se koristi 100 % , nemogu ja reći dizaličaru polako , kad je on profi ka dizaličar....mislim da ovdje nema nikakvih problema tehničkih , nego ljudskih osobina , ....svaki uredjaj je za??tićen , zato neka se upravlja 100% ...eventualno ako je neki dio u sistemu pri kraju , a treba ga sačuvati...do dolaska novoga..u dogovoru Kapa i Barbe..dolazi do dogovora , DOBRO POMALO ĆEMO.....:uzdravlje

Obavezno jednom tjedno propuvat thrustere na 110% po po ure u svaku stranu. Da se ne razline.Pogotovo ako su ABB-jevi elektromotori u pitanju. oni su poznati po tom pitanju da se razline.

Last edited:
Sve daljnje informacije o RMC-u se placaju, a ti slobodno odredi valutu :hihi

Pa nisan ja isa u skolu da bi se sulja po makinji i slusa thrustere kad se vrte.

Da zasto? Pa kako zasto brate Ortalano? Kad ukakam i prije nego di zadimim, naravno da ih duperam. Ponekad mi tribaju i 200%. Kazu mi ovi stariji od mene da bi ih bar jedanput sedmicno tribalo i testirat, ono koliko mogu, najprije u jednu, pa u drugu stranu da se malo propusu i da onda puno bolje primaju komandu, tj. nema delaya. Ja kad to kazem kapu ovi se vata za glavu, ali vise ne komentira nego samo rece ok jer smo se porjeckali i nismo vise u dobre.

Kako onda oni Frankijevi (bar tako on kaze) vrte ponekad i 110%, je li to ima veze zato sta su njegovi ABB (ka najbolji), a moji su Rolls-Royce ili zato sta su njegovi azimut, a ovi kod mene tunnel? I on mi kaze da njemu u Maintenance Manualu stoji to testiranje, weekly, full power u jednu, pa u drugu stranu. Sad neznam je li to procedura za ABB motore ili ima kakve razlike izmedju RR i ABB-a?
....offshore..ovaj zadnji dio apsolutno točno....??to sam i napisao u prija??njim postovima...:uzdravlje

Pa ka?žem ti mogu oni radit neko kratko vrime a i testirat ako tako ka?že u manualu ali ja san isto uvik bija sa nekin Kapama( ili Kapoima) koji se boju i vlastite sjene a obično su to poljaci ili ukrainci jer ni oni sami nemaju pojma samo ih TDW po??alje sa kargo brodova jer su ostali bez posla tamo i dođu bez ikakvog znanja.....pro??li Kapo (poljak) mi čak nije tija dat da napravim Meger Test na motorima jer se boja da ??ta ne pođe po zlu onda ??ta da ti ka?žem....
Strojari su obično takvi , vole da im sa mosta uvik jave kad se ide radit kakav nagli manevar, ??ta je i u redu, pa evo jo?? jedna prilika za laganu raspravu na ovom threadu, premda mislim da je to pis of kejk za ove moje starije kolege...

Jeli tako ??? A di ste mi ? Ni HV ni Drydocka a bome ni Srelca nema?

A ??ta se tiće RMC-a....pa valuta mo?že bit: KO TEBI JEDNU TI NJEMU DVI.....hehehehe

Obavezno jednom tjedno propuvat thrustere na 110% po po ure u svaku stranu. Da se ne razline.Pogotovo ako su ABB-jevi elektromotori u pitanju. oni su poznati po tom pitanju da se razline.
..daj Frenkie....izgubio sam volju ..sa tobom....110 %....ja ka električar ću ti naštimati indikaciju 150 % , a ovo će raditi 70 %....pratiš kako diše uredjaj , pa neću ja nabijati nešto na 110%...ako znam da mi uredjaj ne može pratiti ( iz bilo kojeg razloga) toliko , ....da skratim....mislim da se posada prilagodjava brodu i situaciji...to što je meni poslao inspektor MP na brod a telefonom rekao papire za Coast Guard....a vi polagano sa uredjajem....ili i opet nisam u pravu!!!..."propuvati thrustere"...dobroj e rekao Ortalano...pa što si ti na brodu ili rigu ili ahts.....jesi li kad radio na Spot Marketu u Nord Sea....500 metara close stand by......itd,itd ....selfchecking requested from Rig Master.....propuvati thruster...CBS Keruma " ...ja sam ljudi puka...".......što jednom tjedno da se ne šporkaju kolektori .....daj nam objašnjenje jeli tvoju thruster pogonski stroj elektromotor ili disel motor....pa da propuvamo cilindre prije upućivanja , pa zatvorimo indikatorske pipce , ....pa kad pilot sidje sa broda da isperemo turbine....pa ga onda naložimo na 110% da skinemo šporkicu sa recivera , škarika........

Last edited:
Pa hvala , hvala kolega Chorke.....:uzdravlje:uzdravlje:uzdravlje
mislim da i jesmo zato ode a za druge stvari ima konoba.....:hihi:hihi

U potpunosti se sla?žem sa Chorkeom a Frenkiu bi reka,ne znam jeli radija u Angoli a sigurno je, da se sigurno neće doli zalinit trasteri pogotovo na TDW elitnoj floti koja radi non-stop.....jer sam bija na brodovima koji poslu?žuju dva-tri fielda odjednom tako da je gotovo 100% sigurno da se neće zalinit i nisam nikad vidija dosad da su ih testirali......hmmmm sad sam se sitija , a majko moja koji sve redikuli dolazu doli na TDW, Bo?že pa di su ti na??i Hrvati??; ćif palube (ukrainac) dva puta skoro pogodija tanker na izlazu iz Luande, na fieldu uz FPSO skoro par puta nije pogodija u bandu i onda AJMOOOOOO potrasterima udri , ispravljaj i ??ta će ti onda svko malo testiranje kad ih ukrainci istestiraju livo, desno ka luđaci :udriglavom:udriglavom:udriglavom

prva stvar je o kojim bowthrusterima pricamo,ne mislim po proizvodacu vec po upotrebi.
nakon toga mozemo nastaviti o snazi .
mozda nije problem u b/t vec u proizvodnji snage.

chorke/ort
dalje frenki vam je lozac na brodu i ovde na forumu,ako jos niste povezali

frenki
0v /3840 amp iz proslog posta znam da je to bilo figurativno ali morao sam napisati da nebi bilo laznih podataka.

prva stvar je o kojim bowthrusterima pricamo,ne mislim po proizvodacu vec po upotrebi.
nakon toga mozemo nastaviti o snazi .
mozda nije problem u b/t vec u proizvodnji snage.

chorke/ort
dalje frenki vam je lozac na brodu i ovde na forumu,ako jos niste povezali

frenki
0v /3840 amp iz proslog posta znam da je to bilo figurativno ali morao sam napisati da nebi bilo laznih podataka.
.....bow , stern , azimuth....razlika imena je u poziciji.....a to ??to je Frenki ....mo?že on biti lo?žač na forumu , ali sve je manje karbuna za lo?žiti....:D:D

.....bow , stern , azimuth....razlika imena je u poziciji.....a to ??to je Frenki ....mo?že on biti lo?žač na forumu , ali sve je manje karbuna za lo?žiti....:D:D

ne po poziciji vec po upotrebi

garbuna ce biti dok bude korisnika foruma

ne po poziciji vec po upotrebi

garbuna ce biti dok bude korisnika foruma
i da i ne...bow proveni stern krmeni , ...a već kod azimutha si u pravu taj mo?že i na krmu i na sredinu ..a pozicija i upotreba idu zajedno....ovisno da li su thrusteri sve ??to ima?? ....ili ima?? i glavni motor....i ovaj karbun i da i ne....ovisi ??ta ?želi?? biti , ako se deklarila?? kao karbun ...onda budi karbun lo?žaću....DOK JE OVACA , BITI ĆE I NOVACA :uzdravlje:uzdravlje

ponovno, po upotrebi imas b/t koji nemogu raditi sat vremena pod punim opterecenjem jer nisu za takav rad predvideni npr.na brodovima vecinom sluze samo tokom manovre .
zato imas na motorima oznake s1,s2,s3 itd rezim rada.

ponovno, po upotrebi imas b/t koji nemogu raditi sat vremena pod punim opterecenjem jer nisu za takav rad predvideni npr.na brodovima vecinom sluze samo tokom manovre .
zato imas na motorima oznake s1,s2,s3 itd rezim rada.

..slažem se , da se citiram:" ovisno da li imaš glavni motor .."....sa time sam mislio da li imaš thruster na brodu ...ili FTS..ili bilo čemu drugom....tako je , kao što na motorima imaš oznake s1,s2,s3,...tako imaš oznake na svakom uredjaju na brodu ....DRYDOCK.....:uzdravlje:uzdravlje....evo to me zanima: Zašto ne mogu raditi pod punim opterećenjem??? šta ih sprečava da rade pod punim opterećenjem ???...i zanima me taj Voith sistem ???

Last edited:
po meni nema razloga da se b/t ne koristi sa 100% ako je sve ok ,znaci b/t mehanicki ielektricni sa ispravnim kontrollama i zastitama,alternatori i diesel motori ok.
on mora raditi do 100% bez problema tokom manovre.
e sada kakvu ruku imaju na mostu ,to se sredi ogranicavanjem reagiranja komandi u vremenskom periodu dv/dt .
nakon toga ako mu je sporo neka reagira prije.

chorke
voight je sistem koji se koristi za glavnu propulziju /uglavnom/i on radi stalno 24/7 tako da nebi to usporedio sa bowthrusterom na klasicnom brodu.

Evo ovako za Offshore-a.....Jedan konkretan primjer:

Dok mi nije do??a ovaj redikul od Ćifa(ukrainac, ja ne znam ko je njemu da brevete jer ga je i barba, inaće njegov zemljak, tija iskrcat) sve je bilo u redu sa bow thrusterima....e kad se on uvatija manovre pri prilazu instalaciji odvrnija braco odma čim su nam dali signal u kontrol room da će upalit trastere na ??ta ti ja znam koliko posto.....
I ??ta se dogodilo....upalija se INTERLOCK na trusteru i nisu ga mogli pokrenit, odma se zove doli sa mosta, ajmo ??ta je ??ta se događa....Kapo svaka mu čast ali normalno nema pojma: Struja ??ta je ovo ti mora?? ovo znat a ja prvi put u ?životu vidim INTERLOCK....i ajmo sad tra?ži di ??ta i kako a oni non stop odozgor zovu :? ta je, kad ćemo moć manovrat, za??to traster ne radi, moramo upalit, za??to to jo?? niste rje??ili....itd
Normalno da će strojari to rje??it, ekipa moćna nema ??ta: Kapo prvi put u ?životu vidi takvi truster, prvi makine hondura?žanin nema blage veze o čemu se uopće ode radi, drugi makine ganac( iz Gane) prvi put na suplajeru i u offshoreu nema pojma, struja (ja) tek treći brod u ?životu....hahahahaha...koja ekipa iz snova, za po?želit bit sa njima na brodu....
No dobro rje??ili smo Kapo i ja to na kraju....dogodilo se to da smo morali malo u??telat ventil od hidraulike od pumpi za podmazivanje jer je tlak pa pa smo ga morali povečat ??telanjem ventil ( sa inbus ključem se lagano okriče i gleda?? u panel na vratima od uputnika trastera kad se ugasi INTERLOCK lampica)
Normalno nakon čitanja manual instruction-a za slučaj interlocka....Nakon toga skoro svaki put kad bi se oni gori malo zaigrali sa trasterom palija se interlock premda im je rečeno, jedno bar 100 puta, da se mora sačekat dok im sam truster ne da signal da mo?že ići u pogon....

Eto malo san vas udavija ali tija san i to ispričat iz prve ruke :uzdravlje:uzdravlje

@Offshore
A ??ta je sa na??im dogovorom u vezi valute ????:kafa:kafa

po meni nema razloga da se b/t ne koristi sa 100% ako je sve ok ,znaci b/t mehanicki ielektricni sa ispravnim kontrollama i zastitama,alternatori i diesel motori ok.
on mora raditi do 100% bez problema tokom manovre.
e sada kakvu ruku imaju na mostu ,to se sredi ogranicavanjem reagiranja komandi u vremenskom periodu dv/dt .
nakon toga ako mu je sporo neka reagira prije.

chorke
voight je sistem koji se koristi za glavnu propulziju /uglavnom/i on radi stalno 24/7 tako da nebi to usporedio sa bowthrusterom na klasicnom brodu.
...eto Drydock , prije si rekao u postu ne koriste se 100 % , znači nema problema da se koriste 100 % , ako je sve u redu....da ne bi ljudi krivo shvatili da se iz tehničkih razloga ne mogu koristiti.....Vidim da Voighta i propulziju tugova poznaje??....nemam ??ta reći , nego tako je..

....daj nam obja??njenje jeli tvoju thruster pogonski stroj elektromotor ili disel motor....pa da propuvamo cilindre prije upućivanja , pa zatvorimo indikatorske pipce , ....pa kad pilot sidje sa broda da isperemo turbine....pa ga onda nalo?žimo na 110% da skinemo ??porkicu sa recivera , ??karika........

Pa da sam ti karakteristike i jasno da struja pogoni one elektromototre i nije bitno "pogonsko gorivo" vec problemi koji se pojavljuju u operaciji.Ako si recimo u Northu onda se tzv. propuvavanje preporuca i cesce od jednom tjedno iz razloga skrucivanja kabela pri niskim temperaturama.
Inace meni su ovi moji stavljeni po dva u svaki kantun( nemam drugi izraz za ovo ali kantun ili ugao je stvarno najblizi pojam za opisat poziciju na kojoj su instalirani)

Pa da sam ti karakteristike i jasno da struja pogoni one elektromototre i nije bitno "pogonsko gorivo" vec problemi koji se pojavljuju u operaciji.Ako si recimo u Northu onda se tzv. propuvavanje preporuca i cesce od jednom tjedno iz razloga skrucivanja kabela pri niskim temperaturama.
Inace meni su ovi moji stavljeni po dva u svaki kantun( nemam drugi izraz za ovo ali kantun ili ugao je stvarno najblizi pojam za opisat poziciju na kojoj su instalirani)
....d,jutro ili d.dan Frenkie , vidim da si stalo?ženo odgovrio i objasnio.....i sve se sla?žem sa tobom , .."problemi koji se pojavljuju u operaciji" tako je ...zato ako imamo nekih problem a maintenance program nam daje info da je danas testirati n 110 port.stbd , mi čemo to učuiniti koliko nam dopu??ta ispravnost uredjaja i hrabrost odgovornog čovijeka ( C.E.) ali testirati ćemo ga , recimo na 70 % , u maintenance program ćemo upisati110% , a radi čega, iskručivanja kabela i jo?? sto stvari..i kontrola indikacija , i podmazivanje...opčenito radi kontrole samog sistema .....i zavr??ni dio pozicija ..te??ko ti je opisati poziciju ...jer to nam je gre??ka svima na ovom topicu od samog početka priće....svi govorimo o thrusterima , ali na različitim plovnim objektima....recimo ti opisuje?? tamo di jesi ..ja opisujem AHTS..ovaj ovo , ovaj ono i ..svi se bunimo....ajde do idućeg posta...dobar posao i mirno more!!!:kafa

....d,jutro ili d.dan Frenkie , vidim da si staloženo odgovrio i objasnio.....i sve se slažem sa tobom , .."problemi koji se pojavljuju u operaciji" tako je ...zato ako imamo nekih problem a maintenance program nam daje info da je danas testirati n 110 port.stbd , mi čemo to učuiniti koliko nam dopušta ispravnost uredjaja i hrabrost odgovornog čovijeka ( C.E.) ali testirati ćemo ga , recimo na 70 % , u maintenance program ćemo upisati110% , a radi čega, iskručivanja kabela i još sto stvari..i kontrola indikacija , i podmazivanje...opčenito radi kontrole samog sistema .....i završni dio pozicija ..teško ti je opisati poziciju ...jer to nam je greška svima na ovom topicu od samog početka priće....svi govorimo o thrusterima , ali na različitim plovnim objektima....recimo ti opisuješ tamo di jesi ..ja opisujem AHTS..ovaj ovo , ovaj ono i ..svi se bunimo....ajde do idućeg posta...dobar posao i mirno more!!!:kafa

Bravo kolega....napokon.....:uzdravlje:uzdravlje

brodski električari 20 000

brodski električari 20 000

Kolege električari , strojati i paluba , ..BRAĆO POMORCI.....do??lo vrijeme da se Chorke makne u ilegalu....ja sam i??ao na 20 000 pogleda na topic " Brodski električari"...ostalo je nekih 150 komada....to će te vi odraditi , u ??to ne sumnjam...IZVINJAVAM se ako sam u komunikaciji koga uvrijedio na bilo koji način....odo do mojih ćeri i sinova i odo na more....CP uvijek otvoren za sve ljude dobre volje.....VELIKI POZDRAV SVIMA!!!!!

Status
Not open for further replies.
Back