Brodski elektricari

720RPM 60HZ

Ako idem ni?že od nazivne ne gleda overspeed to nego frekvencijska za??tita, ako je ispod 57 izbaci iz mre?že (+-5% na 3 sekunde)

Počea si priću sa overspeedom , ali ajde kad spominje?? tu frekvencijsku za??titu , ??to ga izbacuje iz mre?že ??? Koji je razlog?

Počeo jesam ali ti si ne??to bio napisao ako se smanjuju okretaji npr sa 900 na 890 eto samo sam se nadodao na to da to nije overspeed. Ako generator nije u mre?ži neće se dogodit ni??ta. Na AVR generatora spojen je under voltage trip sklopke, koji iako se zove UVT slu?ži i za izbacivanje i kod svih drugih nepravilnih stanja :confused:

Počeo jesam ali ti si ne??to bio napisao ako se smanjuju okretaji npr sa 900 na 890 eto samo sam se nadodao na to da to nije overspeed. Ako generator nije u mre?ži neće se dogodit ni??ta. Na AVR generatora spojen je under voltage trip sklopke, koji iako se zove UVT slu?ži i za izbacivanje i kod svih drugih nepravilnih stanja :confused:

Ma to nije overspeed , ti sam simulira?? ako ode?? ispod okretaj da li će se aktivirati , ako je oerspeed na??timan na 970 , potenciometrom mu smanjuje?? na 890 , ??to mu dođe isto jer mu je zadana vrijednost manja , iako motor vrti normalno , gasi se , jer si mu ti to simulirao !!!!
Under voltage geeneratora se nalazi na generatorskoj sklopci , a ne na automatskom regulatoru napona , t o je oa mala ??pula koja je spojena jezgrom na trip generatorske sklopke , To je ona ??to ??kljocne kad pali?? generator ,
Nisi mi da odgovor frekvencijske za??tite , svi smo umorni , pa sutra nastavljamo ,
laka ti noć i pozdrav !!!

A da odakle dobije signal ta špula. Sigurno ne mjeri sama sklopka napon na generatoru, *ebe se njoj :D
A i lakše mi je malo dodat gasa nego mjenjat postavke na overspeedu, pogotovo na staroj broci gdje treba jumpere ili switcheve kombinirat.

Nisi mi da odgovor frekvencijske zaštite , svi smo umorni , pa sutra nastavljamo ,

ja nisam malo sam izapodne odrijemo, još ću ja malo visit :D razlog je što je brzina elektromotora diktirana frekvencijom, a osim toga ako frekvencija ode debelo ispod limita uzrok je sigurno preopterećenje generatora :)

meni bi stvarno bilo drago da se skines sa toga na cemu si,bez zlobe i uvrede,ali koji put te kurca ne razumin

Baš m je žao Kokolo , da ne razumiš !!!
Ne dogadja ti se to rijetko , da ne razumiš !!!!
Pozdrav!!!
Sad sam na Toshibi Satellite Pro , je li to barem razumiš????

A da odakle dobije signal ta ??pula. Sigurno ne mjeri sama sklopka napon na generatoru, *ebe se njoj :D
A i lak??e mi je malo dodat gasa nego mjenjat postavke na overspeedu, pogotovo na staroj broci gdje treba jumpere ili switcheve kombinirat.

ja nisam malo sam izapodne odrijemo, jo?? ću ja malo visit :D razlog je ??to je brzina elektromotora diktirana frekvencijom, a osim toga ako frekvencija ode debelo ispod limita uzrok je sigurno preopterećenje generatora :)

Umoran sam , jesi čua za podnaponske sklopke , ima jedan relej većinom 110 eventualno 220 , i prijatelju moj , da ti skratim jesi proba ubaciti genertaor kad ne vrti . razlog je upravo ta podnaponska-undervoltage za??tita .Ako i sam pomoćni motor izbaci , podnaposnka izbacuje generatorsku sklopku ..." ebe se njoj"...ovo ti dobro!!!
Aj pa ti samo dodaji gasa na 1800 rpm .

<sutra prijatelju , odo malo u krpe . Laka ti noć i dobra gvardija !!

Last edited:
Prikenzi moj dobri ti meni sad tu pišeš eseje o podnaponskoj sklopci ali neznam što mi to objašnjavaš. Pa napisao sam o njoj (UVT) prije nekoliko postova. Taman još da se može izgašeni generator ubacit u mrežu, zato i imamo svu tu silnu struju da spriječi one blentaure koji bi pokušali :o

I sad ćeš reć da peglam sa detaljima ali neće podnaponska zaštita izbacit generator iz mreže ako pomoćni motor izbaci. Kako generator usporava pada napon zbog okretaja ali uzbuda kompenzira da imamo nazivni napon. Izbacit će ga zaštita od niske frekvencije i to preko UVT špule i ništa više i ništa manje :)

laku noć i tebi, palim neki film sa zmajevima, da zadovoljim glad za fantasy-jem :D:D

Last edited:
Jebate onda moji svi vrte vec godinama ispod nominale,a ja nisam ni primjetija.Rade mi na 720 RPM. Ocu to dizat onda na 900 ili 1800 i koja je procedura za to??

neces nista dirat jer imas STX mislim 32/40 cirka 500kw po cilindru
s obzirom da su korejanci kupili licencu od MAN Augsburga nisu im bas ventile napravili po zanatu a ni Man ih nije proizvodia vec uzima u TRV ka i pistune s prstenovima u KS Kolbenschmidt tako da ih je najbolje ne dirat i ne puno opterecavat sta kod tebe i nece doc do izrazaja;)

inace chorke to je standard 720rpm za sve MAN 32/40 motore

overspeed ako imate elektronski governor otic s njim online i smanjit set point
ispod radne vrtnje motora i motor staje

a ako testirate mehanici neka ga prvo strojari presteluju i prekontroliraju ako to niste sami u stanju onda testirat s povuc rucke goriva ako su motorici manji ili ako su veci na elektonski governor davat griva ili dizat dire na pot

ka sta ste i rekli ti mali motorici znaju bit i bez mech overspeed

Daj srelec ne zajebaji me i wartsilla mi se vrtila na samo 720 RPMpva.Nisu to cista posla pari mi se. Ovo su se i MAN i Watsilla urotili protiv mene. Sva srica da mi je Chorke otvorija oci.

Baš m je žao Kokolo , da ne razumiš !!!
Ne dogadja ti se to rijetko , da ne razumiš !!!!
Pozdrav!!!
Sad sam na Toshibi Satellite Pro , je li to barem razumiš????

sve razumin osin tvojih postova,ne sve nego neke,a to sta cesto ne razumin je zastita,lakse nego objasnjavat neukima ono sta je svima jasno

ja san na satellite vulgaris x2 i mali as rock,ako me razumis
pozdrav

btw,meni je 32/40 vrtija na 750 rpm,i to na 3 broda,sa el i meh overspeedom

neces nista dirat jer imas STX mislim 32/40 cirka 500kw po cilindru
s obzirom da su korejanci kupili licencu od MAN Augsburga nisu im bas ventile napravili po zanatu a ni Man ih nije proizvodia vec uzima u TRV ka i pistune s prstenovima u KS Kolbenschmidt tako da ih je najbolje ne dirat i ne puno opterecavat sta kod tebe i nece doc do izrazaja;)

inace chorke to je standard 720rpm za sve MAN 32/40 motore

[B]overspeed ako imate elektronski governor otic s njim online i smanjit set point
ispod radne vrtnje motora i motor staje [/B]a ako testirate mehanici neka ga prvo strojari presteluju i prekontroliraju ako to niste sami u stanju onda testirat s povuc rucke goriva ako su motorici manji ili ako su veci na elektonski governor davat griva ili dizat dire na pot

ka sta ste i rekli ti mali motorici znaju bit i bez mech overspeed

Jesi sad razumia kako se testira overspeed ili sam ja o komplicirano opisao .@Vmozara
"I izbaciti će ga frekvencija preko podnaponske špule , a što se onda ne zove podfrekventska špula???
Drži frekvenciju na zadanu i spuštaj napon sa onim grubim regulatorom napona na 380 , mislim da će generator izbaciti .
Jer za mene je frekvencija još uvijek proporcionalna broju okretaja !!!
Frekencija pada usred jakih opterečenja , ako nema dobar regulator , ...pa ond idu nevažei potrošaći , čak i ona automatika ubacivanja još jednog motora u paralelu u slučaju visokih opterečenja .

Last edited:
Dobro jutro ljudi

Chorke to je već druga priča ali nismo o tome govorili. Normalno da će onda podnaponska za??tita radit ako smanjimo napon a sve drugo ostane. Prvo si rekao da ako crkne motor koji goni generator, a sad odjednom regulator napona. Ja bi rado da se zadr?žimo na jednoj temi jer neda mi se čitat svaki tvoj post 3 puta da vidim koja je nova finta :confused:

Dobro jutro ljudi

Chorke to je već druga priča ali nismo o tome govorili. Normalno da će onda podnaponska zaštita radit ako smanjimo napon a sve drugo ostane. Prvo si rekao da ako crkne motor koji goni generator, a sad odjednom regulator napona. Ja bi rado da se zadržimo na jednoj temi jer neda mi se čitat svaki tvoj post 3 puta da vidim koja je nova finta :confused:

Mislim da se ja i tine razumijemo u dosta toga , ili nam priće ispadaju krive !!!
Je reka sam ako pomoćni motor izbaci iz bilo kojeg razloga , što izbaczje generatorsku sklopku . I tu sam reka podnaponska ( undervoltage coil ) !!!
Nema napona , jezgra ili pistuncin se povlaći , koja je mehanićki spojena na stop botun .
Ti govoriš o frekvenciji , što je sasvim drugo , tu motor vrti , jedino opterećenje u sjučaju sporosti regulatora kasni . Ali motor neće ispasti iz ploće , ili se isključuju nevažeći potrošaći ili ako postoji automatika ubacivanja drugog pomoćnog motora u paralelu sa ovim !!!
Treće jedino jaki udar struje izbacuje generatorsku sklopku a da motor ostaje raditi , ne znam sada točno ali ima long trip, (oko 9 sekundi ako je overcurrent iznad dozvoljenog 9 , pa short trip ( oko 1.2 sekunde ako je struja još i veća ) i s.short di generator vuće enornmnu struju ( tu izbacuje nakon 0.3 sekund ) , tu me ispravi ako griješim , toliko se nekako siječam .
Tu se govori o overcurrent .
Evo ti sada i Srelec govori da smanjuješ na potenciometru ispod nominalne brzine ako je u ovom slučaju 720 , smanjuješ ga na 700 . A i tu mi nisi vjerovao nego spominjao frekvencijsku zaštitu , a govor je o overspeedu i testiranju .
Jebiga stari , Boga mi zbunjuješ ti i mene , onda UVT , pa reci UVC under voltage coil .
ALi ajde dobro dolazimo pomalo na neki jezik :D:D

Frankie , mora sam te malo , evo ti za tvoje pospane okice !!!

120 x F / P = S (RPM)

S-RPM
120-CONSTANCA
F-SUPPLY FREQ
p-NUMBER OF POLE

120 x 60 / 10 = 720 RPM

10 polova Frankie , a motora ima mali milion sa raznim RPM 720 , 740 , 900 , 1800....itd,itd
Šala mala .
Budi mi silan i dobro mi stoj .
Sorry , ali stvarni neznam koliko horse power ima taj motor .
Ajmo sada malo na šparoge !

Last edited:
UVT i UVC skoro pa isti k :) , Coil je samo coil a trip je coil zajedno sa cijelim zaštitnim modulom na sklopki, no ok to je isti kua u ovom kontekstu oko kojeg se raspravljamo, na svim sklopkama koje sam dosad vidio (3 različite marke nije puno ali dovoljno da se izvuče poanta) su sve zaštite izvedene preko under voltage coila, znači ako sklopka ima izbacit bez obzira na razlog izbacuje se preko UVC-a. Jedino nisam siguran ako stisnemo tipku OPEN jeli i onda ide strujno preko tog coila ili mehanički direktno okine bez podsredstva špule. Vjerojatno direktno jer bi bilo glupo da sve ovisi samo o jednoj špuli koja može zakazat iz ovog ili onog razloga.
Da sumiram evo situacija o kojima sam dosad naučio u slučaju frekvencije i napona:

ako je generator samostalan:
crkne prime mover - okida podfrekvencijska zaštita dok motor usporava
governor kasni ili ne može ulovit okretaje - okida frekvencijska zaštita +-5% 3 sekunde standard
motor ostane bez uzbude - podnaponska zaštita
uzbuda zajebava - naponska zaštita +-10% 3 sekunde
preveliko opterećenje - pada frekvencija, okida preference trip jedan po jedan level, ako ne pomogne okida podfrekvencijska zaštita

ako je generator u mreži:
crkne prime mover: generator počne vuć struju (postaje motor) izbacuje reverse power, mislim 10% od nazivne ispod 0KW
ako je preopterećen - vuče druge generatore za sobom, pada frekvencija sabirnice
prime mover zajebava - drugi generatori vuču ovoga ali svi onda kasne sa reakcijom na promjenu

Poanta je dapodnaponska zaštita radi najrjeđe od svih jer vazda AVR kompenzira dokle može pa vazda okida neka druga zaštita prije ove.

Naravno može se svašta dogodit ali generalo bi bilo to, što sam ja dosad naučio.

samo neznam što bi se dogodilo da generator ostane bez uzbude dok radi paralelno, a opterećenje mogu preuzeti drugi generatori. Tada ne bi reagirala podnaponska zaštita jer se napaja sa sabirnice. Što onda iskapča taj generator iz mreže, i jeli ga išta uopće iskapča?

O sklopkama ćemo drugi put, sestra me tjera sa kompa, a ima se što napisat jer sam imao čast rastavit jednu kompletno :)

Frankie , mora sam te malo , evo ti za tvoje pospane okice !!!

120 x F / P = S (RPM)

S-RPM
120-CONSTANCA
F-SUPPLY FREQ
p-NUMBER OF POLE

120 x 60 / 10 = 720 RPM

10 polova Frankie , a motora ima mali milion sa raznim RPM 720 , 740 , 900 , 1800....itd,itd
? ala mala .
Budi mi silan i dobro mi stoj .
Sorry , ali stvarni neznam koliko horse power ima taj motor .
Ajmo sada malo na ??paroge !

Pa o kakvim pospanim okicama ti pricas. Moje okice i kad su anestezirane vide bolje od mnogih drugih. Tu formulu sam ti ja posta na prethodnoj stanici.Ne znam jesi li je vidio. Ona je osnov.
Ono 50 Hz je za kokolovih mi 750 okretaja.Nego reci i ovaj motor od 740 RPM koliko polova ima i kolika mu je frekvencija???

Ajme koji kupus je ovdje nastao...:confused:

Da pojednostavim pitanje..

U slučaju kada imate mehanički governor..
Da li je moguće u dovoljnoj mjeri podigniti brojeve okretaja motora samo putem komandi na governoru da bi se aktivirao electrical overspeed (pretpostavka je da ne mo?žemo mijenjati tj. sni?žavati razinu prorade el. overspeeda)?

Netijak je za odgovor a) Moguće
Srelec je za odgovor b) Nije moguće..treba pre??telati governor

Koji je odgovor "ispravniji", ili sam ja ??to lo??e skontao?

:uzdravlje

Last edited:
mo?že,to smo mi radili, i nema problema! A ako netko misli da će se motor razletit radi 100 okretaja vi??e onda *ebo takav motor. Ja sam na grobniku na 13000RPM ubacio u drugu umjesto u četvrtu pa se ni??ta nije dogodilo hehehe :hihi

Naravno kako nam je svima bio prvi put zaboravili smo pratit na governoru za koliko se pomagao. Kod idućeg startanja motora samo bi se izgasio od overspeeda, treba governor vratit prvo na originalni polo?žaj

Da pojednostavim pitanje..

Da li je moguće u dovoljnoj mjeri podigniti brojeve okretaja motora samo putem komandi na governoru da bi se aktivirao electrical overspeed (pretpostavka je da ne mo?žemo mijenjati tj. sni?žavati razinu prorade el. overspeeda)?

Srelec je za odgovor b) Nije moguće..treba pre??telati governor

Koji je odgovor "ispravniji", ili sam ja ??to lo??e skontao?

Nema ??telanja governora ??ta se tiče overspeeda jer on nema veze sa overspeed tripom, on samo dr?ži motor na zadanim đirima..
električni overspeed ??tela se na msb-u na potenciometru ili softverski na novim sistemima, mehanički se ??tela na motoru.. spravica koja je spojena na bregastu ili radilicu, opet ovisno o izvedbi.. samo ??ta električni gasi motor preko solenoida koji je na governoru (woodward ug8) a mehanički djeluje na ručku goriva (pneumatski ili hidraulični ovisno o izvedbi)..

Da li je moguće u dovoljnoj mjeri podigniti brojeve okretaja motora samo putem komandi na governoru da bi se aktivirao electrical overspeed (pretpostavka je da ne možemo mijenjati tj. snižavati razinu prorade el. overspeeda)?

Srelec je za odgovor b) Nije moguće..treba preštelati governor

Koji je odgovor "ispravniji", ili sam ja što loše skontao?

Oba odgovora su s obzirom na postavljeno pitanje za qrac.Ja sam isto confused kako ti netko moze dati odgovor na ovo pitanje. Svaka cast kako Netijaku tako i Srelecu. Ja bi im digao spomenik u prirodnoj velicini s obzirom da su oboje jaci od vidovitog Milana. Ja stvarno ne mogu.Kako kazes imas samo mehanicki governor,ali bi htio testirat el. overspeed. Sad da li je pitanje bilo kako testirat elektricni overspeed ili da li je moguce testirat mehanicki overspeed bez da iskljucis electrical overspeed s obzirom da je electrical overspeed uvijek prije mehanickog odgovor na to pitanje bi bio da ne mozes testirat mechanical overspeed jer ce ti uvijek tripat na electrical overspeedu . Zato uglavnom i mijenjas razinu prorade electrical ovespeeda,a nikako je ne snizavas jer bi tek onda electrical overspeed tripao jos i prije.
Ako je pitanje da li mozes prckat po mehanickom governoru da bi diga djire do elektircnog overspeeda, to je moguce pa bi se tu priklonio vidovitom Srelecu mada s drugu stranu pitanje je isto sto srelec naziva stelovanje. To stelovanje mi vise slici na overspeed test device kojim se by pasiraju governor speed settings i dozvoljava da motor ide iznad RPMova koji su mu zadani.Mada je takav test device kod governora opcija.Znaci ne dolazi u osnovnoj verziji/cijeni.Kao sto je klima prije kod auta bila dodatna oprema npr.

Last edited:
Back