Breveti sa fakulteta i iz srednje

perza, neznam ??ta da ti ka?žem. Ovako su rekli na pomorskom u Rijeci.
Sad neznam dali je ili dali mo?že biti drugačije u Splitu ili drugim gradovima. Jebiga najbolje odi pitat na fakultet.
Jer meni je rečeno da čak niti nikakve zamolbe (dekanu ili zavodu) neće imat smisla, jer je zakon donesen, te ga se oni dr?že.

perza, neznam ??ta da ti ka?žem. Ovako su rekli na pomorskom u Rijeci.
Sad neznam dali je ili dali mo?že biti drugačije u Splitu ili drugim gradovima. Jebiga najbolje odi pitat na fakultet.
Jer meni je rečeno da čak niti nikakve zamolbe (dekanu ili zavodu) neće imat smisla, jer je zakon donesen, te ga se oni dr?že.

a sta da ti ka?žen cin uvatin vrimena eto me na referadi u PFST
nadam se najjboljemu :uzdravlje

@nyo

Pazi sad ovo - nekakav brevet mozes dobiti ako si odredjeni predmet odslusao i polozio tijekom srednje/vise/faksa...
I sad bila je situacija kad ljudi nisu dobivali brevet koji nisu ni odslusali tijekom studiranja - i to je OK; odslusaj ga bilo gdje (plati ili mukte, tvoja stvar) i onda ga dodji polozit u kapetaniju - i ovo je OK.
A je li OK kad na studiju moras slusat i polagat predmete koji uopce nemaju veze s tvojom strukom, a nije se planu i programu naslo mjesta za "ugurat" upravo onaj premet koji je potreban. I opet se vracamo na isto a to je da pravdu kroje ljudi koji veze nemaju sa odredenom strukom niti svom problematikom koju ona nosi.
Mozemo i dalje; izj.... ljude, oni na kraju moraju polagati te brevete na svoj trosak, a onda nakon odredjenog vremena doneses odluku da ipak imas mozes izdati te brevete (tj. potvrde za njihovo izdavanje) pa imas situaciju da dvojica ljudi sjede u istoj klupi, jedan je placao i dodatno polagao brevete a drugi ih dobiva jer jednostavno na to ima pravo. Ovom prvom jos i kazes tko mu je kriv sto je u roku sve zavrsio i tko mu je kriv sto je digao glavu ici raditi, a ne svirat k... okolo. I ko je sad tu lud.

ko je sad tu lud?dobro pitanje
evo i odgovor:
svi mi koji dozvoljavamo da nan se to desava
snajper je rjesenje

@nyo

Pazi sad ovo - nekakav brevet mozes dobiti ako si odredjeni predmet odslusao i polozio tijekom srednje/vise/faksa...
I sad bila je situacija kad ljudi nisu dobivali brevet koji nisu ni odslusali tijekom studiranja - i to je OK; odslusaj ga bilo gdje (plati ili mukte, tvoja stvar) i onda ga dodji polozit u kapetaniju - i ovo je OK.
A je li OK kad na studiju moras slusat i polagat predmete koji uopce nemaju veze s tvojom strukom, a nije se planu i programu naslo mjesta za "ugurat" upravo onaj premet koji je potreban. I opet se vracamo na isto a to je da pravdu kroje ljudi koji veze nemaju sa odredenom strukom niti svom problematikom koju ona nosi.
Mozemo i dalje; izj.... ljude, oni na kraju moraju polagati te brevete na svoj trosak, a onda nakon odredjenog vremena doneses odluku da ipak imas mozes izdati te brevete (tj. potvrde za njihovo izdavanje) pa imas situaciju da dvojica ljudi sjede u istoj klupi, jedan je placao i dodatno polagao brevete a drugi ih dobiva jer jednostavno na to ima pravo. Ovom prvom jos i kazes tko mu je kriv sto je u roku sve zavrsio i tko mu je kriv sto je digao glavu ici raditi, a ne svirat k... okolo. I ko je sad tu lud.

Istina Patayuta, stra??no je to ??to u biti nikad nezna?? ??ta se sljedeće mo?že desiti. Kakve će sljedeće odluke donesti ˝struka˝, nebi se čudio da se i to promjeni. ? tos je da će se uvijek sve lo??e u dr?žavi odluke, zakoni itd. uvjek donositi koristeći (u ovom slučaju) paravan novoprido??le bolonje, koju ruku na srce već nakon podosta godine (jer nije da je do??la pro??le) jo?? uvijek nisu skroz prihvatili ili bolje rečeno neznaju je prihvatiti. Normalno razlog je ??to im to ostavlja dovoljno prostora da prilagođavaju sve kako im najbolje pa??e.
No dobro, nema smisla previ??e tro??it riječi. (Da ne govorim o ovoj famoznoj razlici koju bi trebalo polo?žiti da bi bio prvostupnik tj bolonjac, ali dobro, nema smisla jo?? i o tome tu raspravljat, to je jedna sasvim druga tema).
Treba samo biti strpljiv jer ko zna ??ta sutra donosi.

perza, neznam šta da ti kažem. Ovako su rekli na pomorskom u Rijeci.
Sad neznam dali je ili dali može biti drugačije u Splitu ili drugim gradovima. Jebiga najbolje odi pitat na fakultet.
Jer meni je rečeno da čak niti nikakve zamolbe (dekanu ili zavodu) neće imat smisla, jer je zakon donesen, te ga se oni drže.

Jel znaš možda slučajno o kojem se zakonu ili pravilniku radi ili barem kad je donesen pa da sam to pogledan?

...Treba samo biti strpljiv jer ko zna ??ta sutra donosi.

Treba se dobro psiholoski pripremiti jer ko zna sto sutra donosi.Evo ja ti sad prije svakog posjeta nasim birokratima prvo prodjem temeljite visinske pripreme.

ovo sta je spomenuto za rijeku ne vridi u splitu...

zavrsija san srednju pomorsku u splitu nautika i po starom programu iman rjesenu visu te fax (4 god) mi je ostalo 2 matematike...

po ovom bi po svemu triba imat pravo na par breveta ali samo da je sve to napravljeno u rijeci...

oni kao da su druga drzava i to neka normalna...
:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom

ivan.k, ??ta hoće?? reč da ti nema?? pravo na brevete iako si zavr??io i srednju i skoro faks pomorski. Stari moj ako je tako onda je to prestra??no di mi ?živimo, a i neznam, ispada da jedino mi u hrvatskoj imamo različite vrste pomorskim fakseva (kao nije isto zavr??it faks u rijeci, splitu, jer ??ta, da mo?žda nisu profesori drugačiji pa mo?žda ni ne učimo isto, ma stra??no), ma ovo nema nigdje.

Nego ??ta nego je stra??no, samo ??ta su to sad zadnji (nadam se) odjeci strahovitih legaliziranih pljački koje su se provodile u ovoj zemlji. a ko zna ??ta nas jo?? zapravo čeka....

Jel znaš možda slučajno o kojem se zakonu ili pravilniku radi ili barem kad je donesen pa da sam to pogledan?

E neznam nažalost Le Amateur koji je to točno zakon (nisam ga ni išao tražiti jer sam probao ić skužit zakon o obrazovanju što se tiće bolonje ˝Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju˝ pa baš i nisam došao do nekih prevelikih zaključaka), malo pročitaj ako već nisi PRAVILNIK O ZVANJIMA I SVJEDODŽBAMA O OSPOSOBLJENOSTI POMORACA (samo šta je tamo za sve što te zanima samo napisano da je to taj i taj članak tog i tog zakona), ali mislim da bi bilo najbolje na stranicama fakulteta pročitati sve u vezi pravnih akta, kako je šta određeno (ustrojstvo i pravila) ili ići pitati na faks. Samo nekako sunjam da bi ti dali nekakav konkretan odgovor (izgleda da treba unajmit odvjetnika koji zna čitati između redaka).
I sad jedino je još pitanje, kakvih se oni to uputstava iz ministarstva tj. njihovih odluka drže, jer ako je ministarstvo reklo odnosno donjelo odluku (a ono je kao nadležno, valjda bog i batina) to se onda odnosi na sve pomorske fakultete u hrvatskoj. A kao što se vidi ne vrijedi isto za Rijeku i Split, pa sad opet pitanje, ko je tu lud?

Zanimljivo ovo bome. Evo kokolo dao dobar prijedlog a sad imamo i iz čega naučiti.
Svaka čast Offshore1975 stvarno dobra literatura. jo?? ako postoji ??ta o napalmu, nebi bilo na odmet.

Last edited:
Pozdrav,

Samo da se nadove?žem na pravilnik u kojem glasi da bi određene potvrdnice trebao dobiti ukoliko zavr??i?? srednju pomorsku ili visokoučili??te. Kontaktirao sam Ministarstvo u vezi D2-temeljna sigurnost i oni su mi odgovorili da Sveučili??te u Dubrovniku nema pravo na izdavanje takve propusnice. Tako da količina dobivenih breveta varira, tj. u svakom gradu je drugačije. ;)

da... gospodja na pfst koja je zaduzena za to a preziva se Kozomara mi je rekla da neman nikakva prava... :udriglavom

lud jebe zbunjena...
Zadnje sto sam ja cuja od kolege studenta na PFRI je da se nece izgleda po zavrsetku faksa izdavati braveti kao sto je bila praksa prije.Hebiga pare su to u proracun MPPV.
Bio je pitati u administarciju pa su mu rekli da nemoze.Vidicemo sta ce biti jer jos nije pravomocno odluceno na nastavnickom vijecu a u suglasnosti sa MPPV.

A da se i ja nadove?žen pa da ka?žen da je ?žalosno i jadno, ali ??ta je tu je. No po??to brevete nemo?žemo dobit na osnovu diploma, bar mo?žemo napisat cijene potrebnih za kandidate koji će pristupiti poručničkom. Ja san trenutno na brodu, pa nemogu saznat koliko ko??taju, pa ako ko zna neka napi??e, konkretno za ST-područje i to: D6B-Arpa, D17-Upravljanje brodicom za spa??avanje i D11-Gmdss, tako da mi je lak??e računat koliko ću olak??at sebe i starce.

A da se i ja nadovežen pa da kažen da je žalosno i jadno, ali šta je tu je. No pošto brevete nemožemo dobit na osnovu diploma, bar možemo napisat cijene potrebnih za kandidate koji će pristupiti poručničkom. Ja san trenutno na brodu, pa nemogu saznat koliko koštaju, pa ako ko zna neka napiše, konkretno za ST-područje i to: D6B-Arpa, D17-Upravljanje brodicom za spašavanje i D11-Gmdss, tako da mi je lakše računat koliko ću olakšat sebe i starce.

arpa priko diversa oko 2000 kn sa ispitom, gmdss jadroplov 3700 sa ispitom, brodica mislim ako imaš 12 mj. navigacije samo ispit cca 200 kn, nema tečaja. p.s. olakšat ćeš firmu jer će ti sve vratit samo čuvaj račune! ;)
p.p.s. ja doma, javi se kad doješ! :uzdravlje

arpa priko diversa oko 2000 kn sa ispitom, gmdss jadroplov 3700 sa ispitom, brodica mislim ako ima?? 12 mj. navigacije samo ispit cca 200 kn, nema tečaja. p.s. olak??at će?? firmu jer će ti sve vratit samo čuvaj račune! ;)
p.p.s. ja doma, javi se kad doje??! :uzdravlje

A normalno da ću se javit, ovo mi je zadnja noć, ja se iskrcajen sutra u 6, a njima je partenca u 7, a doma san 9-og popodne, pa se čujemo. :cool:

evo jedno pitanje ako neko zna....
Naime nakon zavr??enog preddiplomskog nisam dobio potvrdnicu gmdss s opcom ovlasti jer nisam bio na 100 posto vjezbi i 95 posto predavanja.( nemogucnost zbog poslova koje sam radia priko student servisa).
Ponavljam, jedina kocnica neizdavanju potvrdnice bilo je nedolazak na dovoljan broj sati....

Budući da sam polo?žio ispit na faksu koji se također smatra STCW pokrivenim i ljudi koji su dobili potvrdnicu od faksa i rjesili preddiplomski studij uredno mijenjaju potvrdnicu za ispit bez ispita na kapetaniji postavljam pitanje dali je moguće onda s tečajem odrađenim npr u diversa i svjedod?žbom o zavr??enom preddiplomskom smjer nautika doć u kapetaniju i to uredno zamjenit za brevet???

Ispit u kapetaniji stoji 675kn pa i nije malo....

eto ako neko zna malo vi??e molim da mi pomogne jer ovi na faksu stoje ka kineski zid i ne ?žele prominit ovu potvrdnicu za onu njihovu....

ovo sta je spomenuto za rijeku ne vridi u splitu...

zavrsija san srednju pomorsku u splitu nautika i po starom programu iman rjesenu visu te za fax (4 god) mi je ostalo 2 matematike...

po ovom bi po svemu triba imat pravo na par breveta ali samo da je sve to napravljeno u rijeci...

oni kao da su druga drzava i to neka normalna...
:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom:udriglavom

Po zakonu imas pravo na 6 breveta, ali po zakonu. Ja imam jos jedan ispit i isto sam po starom, ali smjer pomorski sustavi i procesi i imam pravo na 6 breveta koje cu i dobiti. O ovome sam vec otprije pisao i objasnio razloge zasto samo PSP (po starom sustavu) ima pravo na te brevete, a ostali po starom nemaju. Zbog dokaza koje sam iznijeo, a provjerio sam ih 1000% bio sam baniran i zato ih necu ponovno navoditi. Bio sam neki dan na faxu, isao u dekana pitati mogu li ovu zadnju matematiku (operacijska istrazivanja) prebacit u Uglesica ili u Babica na ekonomiju jer s ovim tiraninom vise nemogu izaci na kraj, nisam ga nasao rekli mi da je na skijanju slomio nogu pa da dodjem u veljaci, i onako sam otisao u prodekanice za nastavu Rosande Mulić i porazgovarao sa njom u vezi ovih breveta i ona mi je rekla da se za nas PSP nista nije promijenilo da smo sveucili??ni smjer i da cemo dobiti 6 breveta, a ostali smjerovi po starom programu nemaju to pravo vec moraju poloziti jos 2-3 ispita, mada su radili izuzetke, a kad sam je pitao koje izuzetke, ona mi je odgovorila da je bilo pritisaka od dvojice nauticara i jednog brodostrojara i pod prijetnjom iz ministarstva da su im morali dati brevete. Eto toliko, jos jednom potvrđena ona stara narodna: samo ih treba udariti gdje ih najvise boli i odmah popuste! Sretno kolege i nemojte se unaprijed predavati!:uzdravlje

@ bumbo... borba sa vjetrenjacama... sritno! :uzdravlje

@ wolf... a sta cu pritit doli ministarstvon doli ne iden vise samo cekan da polozin matematike...

ne moras vise nikog nista pitat... mozes ic kod uglesica... slobodno pa donesena je odluka o tome imas na stranici faxa... kakvi je taj uglesic?

ali poci cu u srednju pomorsku pitat da li iman pravo na kakve brevete... jer san cuja da se isti breveti dobiju nakon srednje i na faxu... wtf... :udriglavom

Jest za matematiku I., II., III., i IV., ali moram provjerit drzi li on operacijska istrazivanja, a ni u odluci ne stoji da je dato rijesenje za operacijska. To me jedino jos koci. Uradio sam diplomski ali nemogu ga prijavit jer moram rijesit jos ta operacijska a tiranin mi to ne dopusta, a '' drugog nacina'' vise nema. Pokusao sam preko petorice ali nema nista, navodno vise nemoguce, sad koliko je to istina neznam. A za Uglesica sam cuo da je ljudina, jedino da inzistira na hrvatskom knjizevnom jeziku, znaci nema dalmatinskog, zagorskog dijalekta, nego cistim knjizevnim jezikom i stokavskim nariječjem, jer na usmenom baca zbog toga, a sve ostalo +5! Ne tlaci kao ona zivotinja, znas na koga mislim! Eto toliko, lijep pozdrav

Last edited:
Poštovani kolege, otiđite na stranicu PFST-a i pogledajte što fakultet traži za preddiplomce PTJM-a i PM-a. Traže od ministarstva da im priznaju pravo na 8 breveta, a nasim smjerovima PN i BS po starom programu nece niti jedan da priznaju nego moraju jos dodatno polagati neke predmete. Kakve veze jahte i marine i pomorski menadžment imaju s brodom?:udriglavom Ovo nema u p**** materinoj sta ima u nasoj drzavi!

Back