Postovanje svima,
Hvala za pohvale na threadu, cilj mi je i bio da se priblizimo jedni drugima i da se razbiju predrasude, i da prestanemo biti sami sebi najveci neprijatelji, naime svi smo mi pomorci u istim go*nima i svima nam smrdi iz afterpika, bez obzira sto neki umisljaju da njihova kakica ne smrdi.
A sad malo o poslu, koliko je meni poznato, masu ljudi je doslo na Bourbona sa "Seabulka" i "Tidewatera", pa bi mozda bilo pametno tamo aplicirati, kad kazem "dosta" onda mislim na brojku od 50-tak i vise Hrvata, sto srtojara sto nauticara, a onda se namece odgovor, da ih tamo fali, neznam koje su adrese i brojevi telefona za tamo aplicirati, ali mozda netko tko ovo cita ima, pa nek tu posta.
Dalje, prestanite se zavaravati i misliti da ako ste master, cif palube, kapo ili prvi makinje na Kontejneru, Cruzeru, VLCC, itd., da cete se ukrcati za mastera, cifa palube, kapa ili prvog makinje na offshore, ponudite se skalu ili dvi doli, iz osobnog iskustva znam da se brzo avancaje (barem dosad), i zaboravite da ako ste na VLCC bili "MASTER" u offshoreu ste "master" odnosno kako to Englezi zovu "Skipper", pravila od tamo ovdje ne vrijede, tu ste isti ko i ostali, zaboravite vojnicki ili policijski stav koji vrijede na velikim brodovima, panatika, maznjavanje, ovo, ono, mozete samo brze nauciti plivati, Kapo se i jos mozda moze ukrcati ko Kapo, ali i to se rijetko dogadja, ali cesce nego na kuvertu da ce master sa VLCC doci ko master na PSV ili AHTS, osobno znam mastera sa bulka koji je dosa za treceg (Junior officer) na AHTS i nakon dva ugovora vec je prvi.
Dalje Vroon ima samo jedan PSV i tamo vam ne preporucujem iz vec spomenutog osobnog iskustva a na Stand By vam nebi nikako preporucio, i sam sam mislio da je to offshore, u nacelu i je, ali nema veze sa stvarnim offshorem, osim duljine ugovora, a sve ostalo, niti blizu, i tamo opet vladaju pravila "Pirata sa Kariba", ne mislim da ljudi tamo ne vrijede, boze sacuvaj, ali to je svijet sam za sebe, a na prave PSV i AHTS na pravi Vroon (iz Holandije) osobno jos neznam nekog Hrvata da se tamo ukrca, ako je nek mi oproste, ali tamo su obicno "top 4" Holandezi.
I jos na kraju, da bi dosli na neku vodecu poziciju, morate u vecini (99,9%) slucajeva imati DP unlimited, da bi ga dobili, morate imati navigacije, da bi imali navigacije za DP, morate biti u offshore na DP brodovima, a nitko vas nece zaposliti ka prvog ili mastera bez DP-ja i jos bez iskustva, eto, mene jesu, bez DP-ja ali sam ima PSV iskustvo (ajmo rec nekakvo), znaci moze igrati i sreca i strpljenje, a sve ostalo, ja bi predlozija (mada je i to nista), da sami polozite DP Basic, ako niste te srice da vam ga firma plati, i aplicirate za treceg ili drugog, odnosno za 3rd ili 2nd Engineera, a moze se dogoditi da polozite DP Basic, platite 10500 kuna i opet vas ne prime, ali tko trazi taj i nadje, kad tad, ili bez rizika, tesko, znam da istina zvuci jezivo, ali bolje i ovako nego da vam dajem lazne nade, evo nas Bellboy, Master, ima DP i ne moze nac posa, ja sam ima PSV iskustvo i bez preporuke, opet san bija nigdi, tri miseca bez posla, mislim da to sve govori samo za sebe, a neko ima srice i ubode ka corava kokos, ali ja nazalost nisam od tih.
Eto drago mi je ako sam ovim pomogao.
Sorry na Lancunu.