U vezi zdrastvenog i mirovinskog

ako vec nisi pronasao tablicu, imas na ovom linku
http://www.pomorac.net/forum/mirovi...tvenog-mirovinskog-osiguranja.html#post122059

i ne moras placati doprinose za cijeli mjesec ako imas samo jedan dan u mjesecu, nego placas za broj dana koje imas u matrikuli, a ovjereno u luckoj kapetaniji.

OK...mozda grijesim...al mislim da ne.

Doslo mi rjesenje za dva perioda kada sam bio na brodu....vodim se kao Pomocno tehnicko osoblje

13.12.2011. - 31.12.2011. (18 radnih dana) U poreznom rjesenju ukupni doprinos koji sam duzan iznosi 1176.5Kn
01.01.2012. - 18.01.2012. (18 radnih dana) U poreznom rjesenju ukupni doprinos koji sam duzan iznosi 1176.5Kn

Kada udjem u Excel tablicu sa mmpi-a upisom datuma za obracunsko razdoblje od 18 radnih dana dobijam cifru od 683.13Kn !!!!

Ok....znaci ja racunam 683.13Kn , porezna izracuna 1176.5Kn ????

No, ako ispunim excel obrazac sa punim iznosom, kao da sam radio 31 dan u mjesecu dobijem cifru od tocno 1176.5Kn

Po ovome bih ja rekao da je porezna meni 18 dana u mjesecu izracunala kao da sam 31 dan na brodu. :udriglavom

Jel je mozda netko misljenja da krivo racunam?

I tako...posalo sam nekoga od svoj rodbine do porezne da ode to provjerit sa referenticom.

Nakon mukotrpnog objasnjavanja doticna je zakljucila da je to ona, jadna, krivo izracunala.
I eto, sad hoce da joj se ponovo javimo za 10 dana da to ona ponovo izracuna...i tvrdi da nece biti nikakvih zateznih kamata zato jer nije uplacen prvi iznos na vrijeme obzirom da je izracun bio kriv (nisam siguran da nece bit kamate).
Eto...i sad cekat nesposobnu kokos 10 DANA da ona izracuna ono sto se u excel tablici moze dobit za 5 minuta :confused:

...i eto, cekam....more mirno....za 2 tjedna doma :uzdravlje

Evala

Evala

Ako neko ima iskustva sa ovim da mi malo objasni
Navigam ka 2 makine na kruzerima ali sa brevetom III/1 ili ti 750 KW and more .I uredno mi sa Sibenske kapetanije dolaze uplatnice za mirovinsko i zdravstveno( mislim sa porezne ali im kapetanija salje da sam taj rang na brodu) za 2 makine premda po nasem zakonu ja nemogu biti drugi makine nego EOOW ,a mojim kolegama koji navigaju sa menom jedan iz Rijeke a drugi iz Splita dolaze uplatnice kao da su 3 makine jer im lipo na kapetaniji kazu da nemaju papire za 2 (sta i je istina jer imaju isti brevet kao i ja).
Takoder ovome momku iz Rijeke je doslo rijesenje iz kapetanije jer su mu bili obracunali kao drugom, da je sad u preplati i da ce mu se ti novci obracunati za narednu plovidbu ili da mu mogu biti vraceni.
I tako osa ja na kapetaniju u Sibeniku i pitam tete sta radu tamo ,kako mi mogu naplacivati za 2 ako neman taj brevet i zasto tako nije u ostalim Zupanijama .I dobija sam odgovor da mi ona obracunaje po onom sta pise u matrikuli ,sad jeli ima logike da Split i Rijeka rade jedno a Sibenik drugo.

U vezi zdravstvenog

U vezi zdravstvenog

Surfajući netom u nadi da ću pronaći odgovor na pitanje zaÅ¡to stvarno pomorci moraju plaćati zdravstveno osiguranje dok su na brodu s obzirom da im zdravstveno ionako za to razdoblje plaća poslodavac na jednom portalu u rubrici porezni savjeti naletim na ovo:

"ZaÅ¡to pomorac mora plaćati naknadu za zdravstvenu zaÅ¡titu kada je ne može iskoristiti u drugim zemljama i kada je ona putem poslodavčeva osiguranja unaprijed plaćena?

Odgovor: Na pitanje zaÅ¡to pomorac mora plaćati zdravstvenu zaÅ¡titu kada je ne može iskoristiti u inozemstvu, na žalost ne možemo odgovoriti, budući da je naÅ¡ posao upoznavanje sa propisima, a ne njihovo kreiranje. Prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju osiguranik zdravstvenog osiguranja koji boravi u inozemstvu po nalogu poslodavca ili po privatnom poslu, da bi ostvario pravo na koriÅ¡tenje zdravstvene zaÅ¡tite u inozemstvu mora plaćati poseban doprinos za pravo na koriÅ¡tenje zdravstvene zaÅ¡tite u inozemstvu. Opće je pravilo da zdravstvenu zaÅ¡titu za vrijeme plovidbe odnosno boravka u inozemstvu pomorcu osigurava poslodavac odnosno brodar. Zbog toga pomorac neće morati plaćati posebni doprinos, ali neće imati niti pravo na koriÅ¡tenje zdravstvene zaÅ¡tite u inozemstvu na teret sredstava HZZO-a. Pri prijavi na osiguranje obvezan je dati posebnu pisanu izjavu da je upoznat s tim rizikom, prema posebnoj uputi o postupanju HZZO-a. U tom slučaju HZZO neće snositi troÅ¡kove zdravstvene zaÅ¡tite pomoraca koriÅ¡tenih u inozemstvu."

Znači li sad to da u biti ne moraju tj platiti ZO uz posebnu pisanu izjavu ili poseban doprinos za koriÅ¡tenje ZO u inozemstvu?
Od onih pustih uplatnica ionako ne znam Å¡to plaćam:(.
Ako netko ima nekakva saznanja ,iskustva ili zna nekoga tko bi mogao znati...

Last edited:
Pozdrav svima

Brat mi je trenutno na brodu kao vježbenik palube i neće ga biti viÅ¡e od godinu dana (ukrcao se u 7. mj). Prije nekoliko dana stigle su uplatnice iz porezne da treba ukupno platiti oko 2 500 kn poreza, zdravstveno, mirovinsko... itd.

Čitam na nekim forumima da ne treba plaćati porez ako će biti na brodu viÅ¡e od 183 dana pa me zanima me da li je to istina?

U dopisu iz porezne piše da je rok do 15.10. ove godine :confused:

Å to mi je činiti?

Hvala

marijane kao prvo dobro dosao a kao drugo podji na porezno i pitaj o cemu se radi.ovo mi vise slici na mirovinsko nego na porezno jer nema sto placat porez prvo sto je kadet a drugo sto je na brodu tek 3 mjeseca kako kazes.posto mirovinsko salje uplatnice tek 2-3 mjeseca po ukrcaju mislim da se ovdje radi o mirovinskom.15.10 je ponedjeljak znaci imas vremena za raspitat se o cemu se radi.....

marijane kao prvo dobro dosao a kao drugo podji na porezno i pitaj o cemu se radi.ovo mi vise slici na mirovinsko nego na porezno jer nema sto placat porez prvo sto je kadet a drugo sto je na brodu tek 3 mjeseca kako kazes.posto mirovinsko salje uplatnice tek 2-3 mjeseca po ukrcaju mislim da se ovdje radi o mirovinskom.15.10 je ponedjeljak znaci imas vremena za raspitat se o cemu se radi.....

Hvala na odgovoru. Da, radi se o mirovinskom, ali dopis je iz Porezne pa sam krivo napisa. Post editiran.

NiÅ¡ta, otići ću viditi na poreznu onda, ali ako će biti viÅ¡e od 183 dana, onda valjda ne mora to plaćati?

on ne bi trebao platiti porez po dvije osnove prvo na visinu primanja a drugo jer ce biti vise od 183 dana kako kazes tako da za to nemas brige.

Opet ja

Kontaktirao san s bratom i on mi kaže da se zdravstveno i mirovinsko mora uplaćivati svaki mjesec, ali da će mu firma na kraju vratiti novce.

To znači da ću ja morati uplaćivati od svojih novaca svaki mjesec 1500 kn.

To nema nikakvog smisla :confused:

Inače on radi kao vježbenik palube, pa ako neko zna da li je gore navedena procedura točna? Jer meni je puno izdavati 1500 kn svaki mjesec

Hvala puno

Moj primjer... Znači otiÅ¡ao na brod 8.mj. Nakon toga stigao i prijavio se na kapetaniju. 2.mj. Iza stigle uplatnice, za vrijeme provedeno na brodu. Uredno platio i to je to. Sada kako vama stize za svaki mjesec posebno nemam pojma. Svaki građanin Rh mora podnjeti poreznu prijavu, a onda ce se gledati kolika si primanja imao ili vise od 183. Dana, te sukladno tome osloboditi vas poreza.

Moj primjer... Znači otiÅ¡ao na brod 8.mj. Nakon toga stigao i prijavio se na kapetaniju. 2.mj. Iza stigle uplatnice, za vrijeme provedeno na brodu. Uredno platio i to je to. Sada kako vama stize za svaki mjesec posebno nemam pojma. Svaki građanin Rh mora podnjeti poreznu prijavu, a onda ce se gledati kolika si primanja imao ili vise od 183. Dana, te sukladno tome osloboditi vas poreza.

Brat mi je na brodu od 8. mjeseca, a uplatnice su stigle za 8. i 9. mjesec sa rokom uplate do 15.10.2012.g. ili u protivnom će se naplatiti zatezne kamate. Valjda neće svaki mjesec dolaziti te uplatnice.

I po meni viÅ¡e smisla bi to imalo da na kraju kadeture otiđe u poreznu i plati sve Å¡to ima platiti

Opet ja

Kontaktirao san s bratom i on mi kaže da se zdravstveno i mirovinsko mora uplaćivati svaki mjesec, ali da će mu firma na kraju vratiti novce.

To znači da ću ja morati uplaćivati od svojih novaca svaki mjesec 1500 kn.

To nema nikakvog smisla :confused:

Inače on radi kao vježbenik palube, pa ako neko zna da li je gore navedena procedura točna? Jer meni je puno izdavati 1500 kn svaki mjesec

Hvala puno

po ovom izracunu za mjesec dana vjezbenici trebaju uplatiti 1138,56 kn, ukljucen i dodatak za benificirani staz...

Propuh, molim te daj link za taj kalkulator. I meni su stigle uplatnice, pa zelim provjerit koliko zaista triba platit.

Bia san se nekidan prijavit na kapetaniju i govori mi ona lipa teta da ministarstvo radi na izmjeni zakona tako da bi svi pomorci koji su u stalnom radnom odnosu morali placat doprinose 12 mjeseci godisnje. Jeli iko zna malo vise o tome jel sve mi se cini da cu morat pocet printat sam sebi ugovore od misec dana....
Pozdrav

Stalni radni odnos? Mozda si mislio na "permanent pay" ? Ne poznam pomorca koji ima stalni radni odnos a da nije na nekoj hrvatskoj kompaniji ( npr. Jadrolinija) pod hrvatskom zastavom. U tom slucaju , koliko sam upucen , kompanija placa doprinose. Ispravi me ako grijesim.

Moze li mi tkogod pametan pojasnit naredni problem, ujutro planiram do porezne po dodatne informacije.

za 3 mjeseca i 21 dan u svojstvu 4 strojara dobih 5800kn doprinosa za platit. Oko 1000kn skuplje nego proslogodisnji vijadj pod istim svojstvom za 3 mj i 15 dana. :rolleyes::kafa

Back