U vezi zdrastvenog i mirovinskog

Cuj prika, da znam , nebih postavljao pitanje.

Prema tome, ako mi ti znas ukratko objasniti ovaj fenomen bio bih zahvalan , a ako ne, sve 5

:)

Cuj prika, da znam , nebih postavljao pitanje.

Mačak, postavio si umjesno pitanje!

Nažalost ne znam odgovor, a mislim da odgovor ne zna niti najsposobnija bosanska gatara. Evo iz mog osobnog iskustva - ufatila me kičma na brodu (valjda se ukliještio živac) i stigao sam doma usred ugovora da se rekuperam. Doktor u Aussie je bio stavio da za takve slučajeve treba od 6 - 8 tjedana oporavka. I tako po dolasku doma - gdje god sam bio po tim doktorima - kažu staviti ću vas na red za nekoliko mjeseci itd. Tako sam platio iz džepa nekih 500 USD tim privatnicima iz zdravstvene struke. Kod njih nema čekanja.., napravio sam neke screeninge (MG & CT) i malo fizikalne terapije, otprilike 1 šetimanu takve terapije. Uglavnom, plati pa se rugaj. Staro geslo koje od pamtivijeka vrijedi.

A ima u ovoj državi još falinga, oho-hooo! Najnovija mi je novitada da mi je i stan protu-zakonit. Naime nalazi se u zgradi koja je izgrađena u vrijeme SFRY-ot 1973 god. i donio Sabor neki zakon po kojem je zgrada bespravno sagrađena. Sad, kako se može usred grada bespravno sagraditi zgrada od 100 stanova - nije mi jasno?!

:udriglavom

Mačak, postavio si umjesno pitanje!

Na?žalost ne znam odgovor, a mislim da odgovor ne zna niti najsposobnija bosanska gatara. Evo iz mog osobnog iskustva - ufatila me kičma na brodu (valjda se uklije??tio ?živac) i stigao sam doma usred ugovora da se rekuperam. Doktor u Aussie je bio stavio da za takve slučajeve treba od 6 - 8 tjedana oporavka. I tako po dolasku doma - gdje god sam bio po tim doktorima - ka?žu staviti ću vas na red za nekoliko mjeseci itd. Tako sam platio iz d?žepa nekih 500 USD tim privatnicima iz zdravstvene struke. Kod njih nema čekanja.., napravio sam neke screeninge (MG & CT) i malo fizikalne terapije, otprilike 1 ??etimanu takve terapije. Uglavnom, plati pa se rugaj. Staro geslo koje od pamtivijeka vrijedi.

A ima u ovoj dr?žavi jo?? falinga, oho-hooo! Najnovija mi je novitada da mi je i stan protu-zakonit. Naime nalazi se u zgradi koja je izgrađena u vrijeme SFRY-ot 1973 god. i donio Sabor neki zakon po kojem je zgrada bespravno sagrađena. Sad, kako se mo?že usred grada bespravno sagraditi zgrada od 100 stanova - nije mi jasno?!

http://rivalitas_nekretnine.bloger.hr/

Krajem pro??log tjedna u nekim novinama i na nekim portalima su objavljeni članci sa bombastičnim naslovima: Kaos na tr?ži??tu nekretnina! Devedeset posto nekretnina u Hrvatskoj su ilegalne, jer nemaju uporabnu dozvolu! I tako dalje. Da nije ?žalosno bilo bi smije??no.Objavljeni članci su potpuno netočni i bespotrebno stvaraju paniku. A i potpuno dezinformiraju građane. Novinari koji očito nemaju pojma o čemu pi??u su pomije??ali dva zakona(mo?žda su ih povr??no pročitali) i odlučili ljudima â??rasvijetliti stvarâ??. Tako je rečeno da će prodaja nekretnina potpuno stati , jer je većina kuća , stanova i gospodarskih objekata u Hrvatskoj nelegalna. Nitko nema uporabnu dozvolu! Svi su u ??oku i ne znaju ??to sada! Potpuna blokada tr?ži??ta! Zabranjeno otuđenje nekretnina! Nevjerovatno , ali istinito! Da netko mo?že objaviti takve stvari.

Idemo probati pojasniti situaciju. Osnovna stvar je koju trebate znati da zakoni koji su restriktivni ne mogu djelovati retroaktivno. To znači da ne mogu djelovati unatrag ako onima na koje se odnose pogor??avaju situaciju . Zakoni djeluju retroaktivno samo ako donose neke olak??ice.

Zakoni o o kojima se tu radi su :

1. Zakon o prostornom uređenju i gradnji 76 23.7.2007. Zakon o prostornom ureenju i gradnji (stupio na snagu 1.10. 2007) i njegove kasnije izmjene i dopune

Po odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji

sve novo izgrađene zgrade (od 2007g. ) moraju imati izdanu i prilo?ženu uporabnu dozvolu, ili ih se neće moći eta?žirati odnosno uknji?žiti. Prije dono??enja zakona zgrade bez uporabne dozvole su mogle biti uknji?žene odnosno eta?žirane ako nemaju uporabni dozvolu, a u vlasničkom listu je stajala zabilje?žba da NEMAJU uporabnu dozvolu , odnosno da nije prilo?žena.

U novim izmjenama i dopuna zakona od ove godine , najva?žnija je promjena da se sada u vlasnički list stavlja zabilje?žba da zgrada IMA uporabnu dozvolu. I samo ako stoji takva zabilje?žba, građevina, zgrada , stan se mo?že uknji?žiti. Ako ne stoji zabilje?žba da nije prilo?žena uporabna dozvola investitor koji tvrdi da je ima mora dokazati da uportabna postoji ako hoće legalizirati odnosno uknji?žiti objekt.

To se odnosi samo na novo izgrađene zgrade.

http://rivalitas_nekretnine.bloger.hr/

To se odnosi samo na novo izgrađene zgrade.

Dobro, dobro Zrile - neću duljiti oko ovoga da ne šporkam temu -

Reci tom Rivalitasu neka malo pročita HDZ-ejske zakone vezano s tim prije nego što krene piskarati o istom. Dakako, odnosi se i na stare zgrade - itekako. Dapače stanari u takvim starijim zgradama su popušili puno debljeg. Jer, ispada da bih ja sad trebao praviti građevinsku dozvolu za zgradu koja je sagrađena prije 40 godina. A za građevinsku dozvolu mora se puno toga napraviti kao 'uvod' ishođenja iste.

I zakon doista kaže da je zabranjen promet nekretninama koje nisu uknjižene na način kako su to ovi novi neimari zamislili, nakon što je prošlo 40 ili 50 godina otkada su zgrade useljene.

:confused:

@zrile
Vidi to se odnosi na nove zgrade,ali ovaj zakon koji sam ja posta je stupid na snagu 10.8.2011. i odnosi se na sve,a kaze ovako
V. PRAVNE POSLJEDICE OZAKONJENJA I PROPU? TANJA OZAKONJENJA ZGRADE

Članak 22.

(1) Nezakonito izgrađena zgrada, odnosno zemlji??te na kojem je izgrađena ne mogu se otuđiti dok se takva zgrada ne ukloni.

(2) Ugovor sklopljen protivno odredbi stavka 1. ovoga članka ne proizvodi pravne učinke i ne mo?že se provesti u zemlji??nim knjigama niti u drugim javnim evidencijama.

2. -Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_08_90_1922.html

(stupio na snagu u srpnju 2011) i njegove kasnije izmjene i dopune

Spominje se i zabrana otuđenja nekretnine.

To se odnosi na ilegalno sagrađene nekretine , a postupanje s takvima regulira Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama.

Dakle , sve gore navedene odredbe iz oba zakona se ne odnose na stanove koji su normalno uknjiženi. I dalje se može najnormalnije trgovati takvim nekretninama i nema razloga za brigu.

Last edited:
stupio na snagu 8 dana nakon objave u NN sto je 10.8. a ja ti sad ovdje ne mogu postat rjesenje,ali mozda profesor bude milostiv pa ti posta jer smo oboje u posjedu istog rjesenja za zgradu u Splitu zgradjenu 1973. sa bar 40 stanova.
Odnosi se na sve nelegalne objekte i promet istih,a nakon stupanja na snagu ovog zakona.

Last edited:
Takav je zakon ima vec evo skoro 4 godine.Nastavi cackat i placat ces i za ono sto si doma jer nisi nezaposlen kako kazes. Toplu vodu nisi izumija i o tome je pisano vec dosta puta na forumu. Gradjevina je sad vise in od ovoga.Mozda je offtopic ali trenutno bolnija tema.

------------------------------------------------------------------

Ima li tko da moze ovo objasniti?
Pustite sada gradjevinu?

Pi??i Brazaduru i SPH, oni su to potpisali, pa neka ti objasni za??to...jo?? je reka da je to super i da mo?žemo biti sretni ??ta nam je to sredio...:udriglavom

Piši Brazaduru i SPH, oni su to potpisali, pa neka ti objasni zašto...još je reka da je to super i da možemo biti sretni šta nam je to sredio...:udriglavom
Jos jedan razlog vise da se zahvalimo Brazaduru na njegovim "sredjivanjima" i da ovima sta su preuzeli timun podastremo sve te nebuloze i uvatimo se posla.
Neznam kako stojimo sa novim vodstvom i jesu li tu stvari dovedene do kraja, ali mislim da je vrime da se objavi datum sastanka i povuku konkretni potezi. Prva je postava UPH uradila odlican posal i kapa dole za sve sta se ucinilo, pocevsi od iniciranja osnutka pa nadalje, ali i pred novim je vodsvom veliki posal u kojemu moramo svi ucestvovat.
Ostane li nase djelovanje samo na komentarima u forumu nece bit dobro, i Brazaduro i slicni njemu ce nam i dalje krojit kapu :udriglavom

...Ostane li nase djelovanje samo na komentarima u forumu nece bit dobro, i Brazaduro i slicni njemu ce nam i dalje krojit kapu :udriglavom

Strahujem da će biti ovako kako je rekao BiliBrod..,

Ne bih za sada pre-judicirao, ipak spomenit ću da i druga osiguranja u Hrvatskoj rade na isti način tj. nemaju smisla. Npr. plaćate osiguranje za auto i kada se desi udes uvijek izvrdaju da vas zakinu. Znam jedan slučaj u kom je naša policija namjestila da je krivac vozačica njemačkih registarskih oznaka samo da ne naši platili štetu koja je bila prilično velika (uključujući i lakše ozljede).

I sinoć čitam u Večernjem Listu, kaže Jovanović da treba educirati građane. Držim takvu izjavu uvredom građana jer nisu krivi građani nego oni tj. 'politicos'. Brinu samo o svojim materijalnim interesima i infišali su da pripadaju u grupacije elita. A u stvari oni su ljudi tipa - nitko i ništa.

I ne puštaju fotelju rado.., npr. Bradzaduro se ufikusio već 1/4 vijeka na vlasti, poput Staljina.., i kroji nam gaće!!!?

Last edited:
...evo ima 10 dana da sam dosa sa broda, uredno prijavija porez....i ovo jutro se bacija na ispunjavanje uplatnica da platim uredno (ka i uvik) sve doprinose....isa na MMPI skinija tablice za 2011 i 2012 i bacija se na posa...kad ono....kao sekondo palube za misec dana u 2011 placam 1407,93 kn a misec dana u novoj 2012 kosta 1740,97 kn...dakle uvecalo se oko 300 kn....e sad u tablici za 2012 mi se pojavljuju neki novi stupci (dodatni doprinosi za I i II stup) koji nisu bili kada sam ovo prijavljivao prosle godine....koji je ovo sad djava :mad:

...a evo nasa sam napokon nakon malo potrage...Izmjene i dopune Pomorskog zakonika .....

Last edited:
uplatnice za doprinose + dug

uplatnice za doprinose + dug

Ako ima netko da je rjesavao slicnu situaciju?

Dobio sam uplatnice za doprinose, ali je na njima cifra veca od one koja je napisana u popratnom rjesenju koje je stiglo zajedno sa njima.
Uplatnice su za dva razdoblja ukrcaja na brod (rotacija mi je 5 tjedana on-off) pa mi je stigla uplatnica za 2 mjesec 2012. na kojoj je naznacen i dug (pretpostavljam za razdoblje ukrcaja u 12 mjesecu 2011.) koji je po iznosu veci od osnove koju bih trebao platiti po rjesenju.
Problem je sto su to jedine uplatnice koje sam do sada za to razdoblje dobio pa mi dug (valjda sa zateznom kamatom) nema smisla jer nisam niti mogao prije platiti nesto za sto nisam dobio obavjest???

Jel ima netko da je imao slican problem i da se isao zaliti na rjesenje (koje usputno prvo moras platit pa se tek tada mozes zalit i na zalbu platit 50kn biljega) te da li je uspio i kako?

Isao bih ovo rjesavat sam na poreznu ali sam trenutno na brodu :confused:

pozdrav i hvala

Ako ima netko da je rjesavao slicnu situaciju?

Dobio sam uplatnice za doprinose, ali je na njima cifra veca od one koja je napisana u popratnom rjesenju koje je stiglo zajedno sa njima.
Uplatnice su za dva razdoblja ukrcaja na brod (rotacija mi je 5 tjedana on-off) pa mi je stigla uplatnica za 2 mjesec 2012. na kojoj je naznacen i dug (pretpostavljam za razdoblje ukrcaja u 12 mjesecu 2011.) koji je po iznosu veci od osnove koju bih trebao platiti po rjesenju.
Problem je sto su to jedine uplatnice koje sam do sada za to razdoblje dobio pa mi dug (valjda sa zateznom kamatom) nema smisla jer nisam niti mogao prije platiti nesto za sto nisam dobio obavjest???

Jel ima netko da je imao slican problem i da se isao zaliti na rjesenje (koje usputno prvo moras platit pa se tek tada mozes zalit i na zalbu platit 50kn biljega) te da li je uspio i kako?

Isao bih ovo rjesavat sam na poreznu ali sam trenutno na brodu :confused:

pozdrav i hvala

Neznan zasto cekas da ti oni posalju uplatnice kad mozes sam sve lipo izracunat u do lipe po iskrcaju.
Ja san nekidan dobija dug za uplatit ali se to odnosilo na beneficirani staz tako da dobro pogledas sta pise na istoj.

...Jel ima netko da je imao slican problem i da se isao zaliti na rjesenje...

Trp, ma nema ti iz toga niÅ¡ta ako se radi pojedinačno..,

Ima uglavnom svatko od nas iste probleme, a neki niti ne znadu da ih imaju. Npr. ja sam upao u prepirku s jednim kolegom koji mi je tvrdio da navodno kod njega sve funkcionira bez greÅ¡ke.., I tako, slučajno sam ga upitao u kojem mirovinskim fondu je on, odnosno tko mu vodi II stup mirovinskog i da li uplaćuje Å¡to u III stup. Na to moje pitanje, dobio sam odgovor iz kojeg sam skužio da on uopće ne zna Å¡to znači II i III stup, niti pojma ima tko mu vodi II stup. No, spremno se upustio s mnom u debatu, prethodno - zamal' htio da mi oči iskopa.

Te stvari smo mogli rijeÅ¡iti kao udruga UPH, da je bilo sreće. Otići tamo svi skupa s uplatnicama u poreznu ili čak u ministarstvo i reći im bez uvijanja: "Pas mater..,

hmmmmmda

hmmmmmda

Hvala na odgovorima.

Da...mea culpa, mogao sam sam uplatit....doduse ovo mi je bio prvi ukrcaj pa nisam znao koliki ce biti obracun, ili sam bio lijen to racunat. Problem mi se takodjer cine moje ceste rotacije, jer ispada ako radim 1 dan u mjesecu ( a nema mjeseca u kojem ne radim barem malo) moram platit doprinose za cijeli mjesec.

anterosko....zasto spominjes da pazim ako je u pitanju beneficirani staz?

Dug koji mi naplacuju se odnosi na sve uplate :
"dodatni doprinos za zdravstve osiguranje za staz osiguranja s povecanim trajanjem"
"doprinos za zdravstveno osiguranje"
"doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane stednje"
"doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane stednje za staz osiguranja s povecanim trajanjem"
"doprinos za mirovinsko osiguranje"

Gavran Mile .....moram se slozit sa tobom, nisam bas dugo u pomorskim zakonima, al vec na prvi pogled vidim da stvari ne funkcioniraju, a pojedinacne zalbe ne rjesavaju nista.

Jel jos ima zajednickih inicijativa za promjene uopce? Koliko vidim iz postova stvar sa sindikatom bas i nije bajna :rolleyes:

Neznan zasto cekas da ti oni posalju uplatnice kad mozes sam sve lipo izracunat u do lipe po iskrcaju.
Ja san nekidan dobija dug za uplatit ali se to odnosilo na beneficirani staz tako da dobro pogledas sta pise na istoj.

pojdeÅ¡ lipo na mirovinsko i ona te ima u kompjuteru i napiÅ¡e ti uplatnice i ća

Hvala na odgovorima.
Da...mea culpa, mogao sam sam uplatit....doduse ovo mi je bio prvi ukrcaj pa nisam znao koliki ce biti obracun, ili sam bio lijen to racunat. Problem mi se takodjer cine moje ceste rotacije, jer ispada ako radim 1 dan u mjesecu ( a nema mjeseca u kojem ne radim barem malo) moram platit doprinose za cijeli mjesec.

ako vec nisi pronasao tablicu, imas na ovom linku
http://www.pomorac.net/forum/mirovi...tvenog-mirovinskog-osiguranja.html#post122059

i ne moras placati doprinose za cijeli mjesec ako imas samo jedan dan u mjesecu, nego placas za broj dana koje imas u matrikuli, a ovjereno u luckoj kapetaniji.

Back