Tidewater

f09b1c75c25d95d90647990b678fd70e.jpg

Jel zna iko sta se ovdi desilo,jel ovo friska nesrica il

evo bas gledam isto na gcaptain, neki kazu sudar sa platformom sad je li ili nije znat ce se uskoro valjda..izgleda ruzno prilicno

Ima li nasih,jel ko strada,nadam se da nije,ajmo tide ekipa malo infa

Nije niko stradao sreca je da je bio rucak; unisten je most,kabine od Kapa,sekonda makine i struje (vjerojatno su imali handover watch u makini)
Nas je sekondo makine.
Pogodili su jacket
(Aramco je rekao bez slika i nista o ovome pricat)

Nemora bit ni black out ni vanzemaljci dosta je samo vidit slike od e.r. hagesunda...brod je staja na sidru a u njega se zabija drugi brod na kojem su radili iskusni pomorci iz brazila...nakon sudara samo su malo zasijali i makli se od hagesunda i nakon 500m uredno bacili sidro bez iti malo griznje savjesti jelo neko poginija oce li brod potonit itd....a bice in radijo nije radija :)

Tidewater

Evo bas sam danas doznao da su udarili sa 7 milja u rig, sta je logicno s obzirom na stetu, trebao bi dobiti slike, ali eto jos mi lik nije poslao...zajebano

Evo bas sam danas doznao da su udarili sa 7 milja u rig, sta je logicno s obzirom na stetu, trebao bi dobiti slike, ali eto jos mi lik nije poslao...zajebano

Rekao je Capt. koji je bio na mostu da je isao 3 milje....
iako bi prije rekao da je isao 7...

a zbog toga je dosa mail svim brodovima tdw u arei1500 da je zabranjeno navigavanje uz autopilot.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa kako drugacije voziti nego na ruke, ja javim Rigu na 3NM od Riga da sam na poziciji, i prebacujem na rucno kormilarenje, ako mi Rig javi da nema nista za mene da idem na Normal Stand By onda smanjimo brzinu i kabidjamo gori - doli na otprilike 1,5 - 2 NM od Riga dok nas ne zovu, a ako kazu da se ide odmah raditi, onda se priblizim na 1 NM od Riga, palimo sve sto treba, isprobamo dali sve radi, javimo Rigu da je sve u redu i idemo do 500 metara i onda ih pitamo mozemo li uci u 500 metara i onda polako do Riga, ali sve na ruke, kako drugacije???

Npr. Joystick, na TDW area 400 auto pilot je zabranjen za navigavati bez izricitog odobrenja Op. menagera.

Aramco je jasan po tom pitanju, ulaz 500 posli dopustenja od strane riga max. 3 čvora (na ruke-noge-joystick-DP), smjer kretanja po krmi ili provi objekta. zanjih 100 metara prilaza 0.5 čvorova i krma prema rigu. Ako je DP operacija 4 duzine broda namjestanje i gradenje modela 15-20 minuta.

Rasprava je nepotrebna - kolega (Meksicko-Egipatska kombinacija) ga zasra, sve ostalo je rekla - kazala.

za TDW bolje da je ljudski faktor, jer da je tehnicki mogao bih Aramco protjerati TDW brodove

2,5 kabela[emoji12]

Sent from my DAKELE SMALL COLA

@Raul,

Tako je 2,5 kabela ali u offshoru se to zove 500 metara :hihi i to je zona u koju ne smijes uci bez odobrenja od strane Riga.
I kad zoves Rig ili drugi offshore objekt trazis tzv. "permission to enter 500 meter zone" :p zato sto su tamo prije bili vecinom debili bez osnovne pomorske naobrazbe, sto su oni znali sto je cvor, milja, bofori, minute, sekunde, fi, lambda, itd....ono sto je za nas pomorce normalno i osnovno :D

@Mali Luka,

U svim areima je zabranjen autopilot bez odobrenja OPS managera i Area Managera, mora se ispuniti check lista, poslati njima da odobre i onda moze na autopilot.

Last edited:
Pa kako drugacije voziti nego na ruke, ja javim Rigu na 3NM od Riga da sam na poziciji, i prebacujem na rucno kormilarenje, ako mi Rig javi da nema nista za mene da idem na Normal Stand By onda smanjimo brzinu i kabidjamo gori - doli na otprilike 1,5 - 2 NM od Riga dok nas ne zovu, a ako kazu da se ide odmah raditi, onda se priblizim na 1 NM od Riga, palimo sve sto treba, isprobamo dali sve radi, javimo Rigu da je sve u redu i idemo do 500 metara i onda ih pitamo mozemo li uci u 500 metara i onda polako do Riga, ali sve na ruke, kako drugacije???

Ima bit da se nismo razumili... Koliko se sićan TDW je ima jedno vrime "ključ" na AP. Neki brodi Å¡ta su cipali priko bare su morali posebne dozvole dobivat za koristit AP. O takvom timunanju pričam.

Godinu dana san se na ruke vozija... Nema ti para više.

Last edited:
Da su im srezali 20 a kamoli 30,brzo im nebi bilo nikoga za zapividat. Srića njihova pa je malo gusto na sve strane, pa se ne more baÅ¡ tako Å¡altat...

Ja sam Angola i nije mi nista srezalo, ali mi je prijatelju kapetanu srezalo 6% (na zalost)
Sad cujem da je to stupilo na snagu 25.02.2015 a ja sam se ukrcao prije, za druge necu govoriti jer nisam vidio a cuo sam svasta, tako sam cuo da je Angola 6%, Nigerija 10% i bliski - daleki istok 15% ali ja nisam upoznao nikog da to mogu potvrditi.

Neznam koliko je kriza, ali ja stalno dobivam ponude za posao, ovaj Ryan me udavi a da ne govorim ovi IV offshore, Fastsream i slicni :udriglavom

Last edited:
Ja sam Angola i nije mi nista srezalo, ali mi je prijatelju kapetanu srezalo 6% (na zalost)
Sad cujem da je to stupilo na snagu 25.02.2015 a ja sam se ukrcao prije, za druge necu govoriti jer nisam vidio a cuo sam svasta, tako sam cuo da je Angola 6%, Nigerija 10% i bliski - daleki istok 15% ali ja nisam upoznao nikog da to mogu potvrditi.

Neznam koliko je kriza, ali ja stalno dobivam ponude za posao, ovaj Ryan me udavi a da ne govorim ovi IV offshore, Fastsream i slicni :udriglavom

KSA - Area 4000, Aramco dolaze razni, kao npr.:

-sekondo palube Aramco DP approve Indiac nije prista na rezanje, dosa za istu dnevnicu.
-sekondo palube nije DP approve Egipcanin s 200 na 150, dosa prije par dana
-kapo Ukrajinac s 500 na 450, ukrcan na pocetak Ozujka
-cif palube, DP approve Egipcanin, nije prista na rezanje, isa ca s firme
-barba Honduras, priko 20 godina TDW, Aramco approve s 800 na 600, dosa pola Sijecnja.
-i na kraju ja, Aramco approve AHTSS & PSV, DP2 CPP & Azimuth, Hrvat sve je isto ka i lani, lipe cvatu niko nije ni spominjao

Iz gore navedenog koliko sam uspio ubrati, kako koga zamantaju nema nista sluzbeno o rezanju, postotcima.

Aramco trazio od svih firmi koje trenutno rade ovdje 25% popust na ime cijene barela, razumio da je dogovoreno za 2015 pa ce se opet pregovarati za daljnje ovisno o cijeni barela na kraj godine.

Drugi faktor TDW dionica oko 20 dolara s proslogodisnjih 56 $n na NY burzi.

Zato caspere sta Aramco daje najveće plaće u offshoru. Ima na DSV pod aramcon veću plaću sekondo nego bilo koji barba u north sea.

A tko to kaze da Aramco ima najvece place u offshore, ja tvrdim da daje medju najlosijima.
Place na DSV brodovima su svugdje i uvijek vece nego na bilo kojem PSV ili AHTS bilo u North Sea ili na Marsu.

Plus toga, place u North Sea uopce nisu najvece, ali je iskustvo daleko vece nego sto Aramco bleji za svoj approved.

Da ne bude da mlatim praznu slamu, imao sam intervju za Aramco (lani u 8 misec) i nudjeno mi je 500 US$ permanent, sto je vise nego sto imam ovdje na TDW kad bi gledao na dan, ali nudili si mi ugovor 42/21 (bezuvjetno), sto ispada da bi radio 8 mjeseci godisnje, a kad bi tako radio na TDW (8 mjeseci godisnje) onda Aramcov kapetan spada u kategoriju izmedju mog sekonda i cifa, kad govorimo o PSV ili AHTS.

Ali da ja ne lupetam, reci mi sto, koji trening, pitanja si ti ili bilo tko na Aramcu prosao da je to toliko razvikano? sto je to toliko posebno u Aramco approved a da kod drugih nema?
Jer ono sto su mene pitali je smijurija, bio je jedan moj prijatelj sa strane i slusao (intevju je bio preko Skype-a) i on je na dugoj, i nakon sto smo zavrsili, on kaze, jesu ovi normalni???

Nemojte misliti da ja omalovazavam bilo koga sto plovi na Aramca, ali naglasavati to Aramco approved, radije bih se hvalio sa North Sea iskustvom, nisam ja dugo u offshore-u ali sam prosao i North Sea i Cubu i Trinidad i Nigeriju i Mediteran i Angolu, pa valjda bar nesto znam.

Last edited:
Aramco approved nema veze sa poslom za Aramco. Ako ti brod radi za aramco onda moras bit aramco approved. To znaci da je firma za koju radiÅ¡ poslala tvoj CV u Aramco Vetting office. Ako ga oni odobre ideÅ¡ na brod i imaÅ¡ 14 dana familijarizacije nakon toga kad je brod u portu dođe jedan od tih njihovih ispitivača i doslovno te ispita. Ima skripta sa pitanjima koje možeÅ¡ očekivat od navigacije do poznavanja broda. Ako si prosa to ispitivanje onda si Aramco Aproved.

Back