Tidewater

Dok sam radio na Tidewateru place su uvijek varirale, te vjerujem da je tako jos uvijek i danas.
Puno nasih je radilo na Pan Marine (aka Tidewater Brazil) na kramama od brodova za sitnu lovu i to na katastrofa ugovorima (90 dana on/45 dana off) kao i na brodovima u Angoli, Cameronu, Ivory Cost i sl.
Vecinom su to bili ljudi zaposleni preko Cosulicha
Na brodovima koji su imali management preko Aberdeena (iako brodovi nikada nisu vidjeli North Sea) te su radili po Mediteranu ili Africi place su bile permanentne u GBP.
U to vrijeme za nas Hrvate place su bile odlicne, naravno za nas koji smo bili zaposleni preko Aberdeena, usudio bi se reci top zbog jakog tecaja Funte (11 kn) u to vrijeme.
Dok god je brod bio pod full managementom preko Aberdeena nista na brodu nije falilo, medjutim cim se to promijeni i brod preuzme management od Area of operation bye,bye..Najprije je pocelo rezanje panatike, losija kvaliteta hrane, katastrofa smjene, malo po malo poceli su dovoditi jeftiniju radnu snagu, lokalnu posadu, Ruse, Ukrajince, cak i nase ljude za sitnu lovu te imajuci takvu situaciju na brodu nije bas sjajno pogotovo u nekoj pripizdini kao sto je Malongo, Cabinda.Kad se sjetim samo smjene, organizacije,cekanja, famoznih exit viza...a jos sam dobro i prolazio jer nisam nikada zavrsio spavajuci u kontejnerima (oni koju su to prosli sjetit ce se sigurno).
Smjena na moru, preko Pilotine, jos si sretan ako si zadnji na fieldu, jer tebe kupe zadnjeg pa imas 6 sati samo voznje u onom aluminijskom sranju koji vise ide po zraku nego po moru, medjutim sto je sa onim ljudima koji su prvi pokupljeni, na pocetku fielda sa raznih brodova i putuju 12 sati u tom sranju do kopna...A dok smo bili pod Aberdeenom ako smo na moru, basket transfer na Rig i chopperom na kopno...Nije bas mala razlika...
Pa onda sa propelasem prijevoz do Luande...ajme majko, katastrofa ziva...
Ne znam kako je danas ali meni se sve to poprilicno zgadilo tih godina tako da sam hvala Bogu otisao dalje.
Promjena managementa je toliko utjecala da se sve promjenilo, osim place naravno...
Gledao sam tada Tidewater kao odskocnu dasku za dalje, za neke druge opcije jer offshore je siroki pojam.
Inace za Aberdeen i ljude koji su tada tamo radili, Mike, Karren, Linda...samo rijeci pohvale...Sto god si pitao, dobio si, imas par extra dana za unovcit, odmah ti je sjedalo na placi.Negdje zapnes po putu, zoves Griffin Travel i sve ti oni organiziraju...Profesionalno odradjeno sve u detalje....

Cisto informativno me zanima, od sadasnje ekipe sa TDW, kakva je situacija danas?Opcenito?West Africa?

Kako to da se vise manje svima nude preko Aberdeena day rate ugovori u Eurima ili postoji mogucnost odabira?

Dok sam radio na Tidewateru place su uvijek varirale, te vjerujem da je tako jos uvijek i danas.

Kako to da se vise manje svima nude preko Aberdeena day rate ugovori u Eurima ili postoji mogucnost odabira?

ja se cudim sa ovim eurima jer znam da je aberdeenom u norths sea su na funtama,al eto

@Shark,

Neznam kako je na drugim brodovima, pa cu pricati kako je kod mene, ja sam evo malo vise od godine dana stalno na istom brodu, radim u Angoli i spadam pod Soyo, smjene se ne rade na fieldu (nema chopper nema crew boat), vec se ceka da brod dodje u porat, u vecini slucajeva te posalju u Soyo i tamo budes u Hotelu unutar Kwande, Hotel za sve pohvale, ako ce brod slucajno ostati duze na fieldu onda te posalju sa drugim brodom (od onih koji rade za isti charter na istom fieldu, a ima nas 7 brodova, vecina su Maersk) jer viza traje 7 dana, pricam za bjelce, lokalci cekaju dok brod dodje u porat i nikad ih ne minjaju na fieldu.
Lokalna posada je i sad ali je to zbog Kabotaze, sto je i normalno, mislio sam da ih Maersk nema ali ima i on, mada oni imaju i bjele i crne misano a ja imam samo crne.
Panatika je sluzbeno manja nego mi je bila na Bourbona (tamo 35 dolara a ode 20) ali viruj mi da ja nisam nikad ispod 30 i nitko mi nista ne govori niti me ikad netko nesto pitao, narucujem i skampe i jastoge i dobijem ih a to sam stavio i na svoj FB profil medju slike ako netko misli da lazem, rimanencu jos nisam radio niti mi je tko trazio, a nisu ni prije mene, rezervne djelove dobivam sa zakasnjenjem ali ih dobijem, sto nije cudno za Angolu, tako mi je bilo i na Bourbona, ako sto treba popraviti u Soyu mi dodje copor mehanicara, varioca i srede sve sto triba, ali nemam litre piture, i trazim vec godinu dana ali je nisam dobio.
Niceg mi ne fali, ali doslovno, osim piture, placa je redovna i sve placaju bez daljnjeg i bez pitanja i placa je u EURIMA a ja sam na ugovoru od Aberdeena, i sve koje ja znam u Angoli su na EURIMA.
Jedini problem je dobivanje Viza, odnosno LOI, e tu je veliki zajeb, jer nikad neznas koliko ces zaglaviti na brodu niti koliko ces biti doma, ali to vridi SAMO ZA ANGOLU, druge Area-e nemaju problema sa tim koliko cujem, i da se taj problem rijesi, ja se nebi nikad mislio micati odavde, jedino me to smeta i zbog toga mislim traziti premjestaj na drugu Area-u, jer se bojim da necu ispuniti quotu od 183 dana.
Pricao sam sa jednim kolegom kapetanom i kaze da je otisao ca sa TDW jer nije bilo hrane, ne mislim nikog omalovazavati, ali tko je glavni krivac ako nemas na brodu ono sto ti treba, hrana pogotovu?, pa normalno, Kapetan, ja sam se ukrcao prvi put na TDW i moj B2B me ostavio sa malo hrane i rekao da je narucio, i je, narucio je, ali nije dosla, mi trebamo partiti i ja kazem, necu, nema hrane, zove me OPS Mang. i kaze jesi ti normalan, partenca, ja kazem nema hrane nema partence, da ne duljim, uglavnom, ja kazem, OK ja nisam sposoban kapetan i ja ne idem bez hrane ako vi mozete ili imate nekog tko moze, ja idem ca molim da mi sredite papire za doma (tad sam bio oko tjedan dana na TDW i na brodu), hrana mi je dosla za otprilike sat vremena a meni nije dlaka pala sa glave, jos sam tu.
Dakle sve ovisi o poglavici manje vise, kakav ce biti brod i sto ce se na brodu dobiti, za sad se ja ne zalim a pogotovu se ne zalim na placu, jer znam da je TDW trenutno medju najjacima ili bar u Top 3 sto se tice PSV ili AHTS, pricam za vrijeme otkad sam ja ovdje, dakle u proteklih godinu dana.

Last edited:
a ko ce ga znat, neki od nas su dobili eure i ugovore 60/60, neki funte i ugovore 28/28 iako je brod radia neko vrime u ghani...problemi u angoli sa smjenama i danas postoje, jer bez obzira sta smo aberdeen vodi nas ured u luandi koji ocito ne radi dobro posal...ima na lopate ukrajinaca ili rusa i dolaze priko raznih agencija od juzne afrike, ukrajine, rusije, cozulicha...za hranu nije do sada bilo problema...ako si na polju smjena zna bit i ''zracnim putem'' ne nuzno crew boat_om...koliko cujem TDW je isa ca iz malonga, ostalo je samo par brodova sa onim dizalicama, brodovi su noviji dp2, po brodovima se poceja uvodit internet, ne brzinom kako bi mi zelili ali je krenilo...sve u svemu vrlo dobro za mlade ka odskocna daska, a za starije penzija...nitko iz ureda ti ne sidi na glavi, nema puno mailova, papirologija svedena na razumnu mjeru, day rate vise nego pristojan za ovu vrst offshore brodova, jos ako se znas prodat i vise nego dobar...

Legendo,

28/28 se samo radi u North Sea, brodovi koji su bili u North Sea i presli ovamo, ugovore su im stavili 45/45, tako mi je receno iz Aberdina, a mi smo na 60/60

Sto se tice papirologije, ja ode imam doslovce 3 papira poslati misecno, svakog 15-tog Time sheet za Lokalce, svakog 20-tog time sheet za expat i svakog zadnjeg VCS, mailove, prodje i po dva tri dana da ne dobijem ni jedan.

I dokle god si ti ode ja se ne micem iz Angole i sa TDW :p ;) :D

Last edited:
Legendo,

28/28 se samo radi u North Sea, brodovi koji su bili u North Sea i presli ovamo, ugovore su im stavili 45/45, tako mi je receno iz Aberdina, a mi smo na 60/60

I dokle god si ti ode ja se ne micem iz Angole i sa TDW :p ;) :D

ne kazem za angolu, lundstrom je radia sa nama u ghani i nas cpt. (novi na firmi) ima je ugovor 28/28, a jeli mu ga kasnije prominilo neman pojma, ka sta neznam kad cu doma...
ps
slabo smo uskladili tekstove, nisam ti reka da napises onako, uvik radis po svom :mad:

Osobno jos nisam cuo da je netko od Hrvata dosao za Kadeta/Asistenta na TDW.
Ali sam cuo da ima slucajeva da se ukrcaju ko Timunjeri/Mazaci i pise im se ovo gore, kazem sto sam cuo, osobno di sam ja bio nisam imao takvih slucajeva.

Place na TDW ovise o tomu koliko se pogodis i kakva ti je veza, raspon je stvarno veliki, znam 3rd Enginera kojima je nudjeno 180 Eura p/d a znam ih koji su navigali i za 250 Eura p/d

Svakako, trenutno TDW ima ljudi na lopate i cijena je siguro manja nego sto je bila prije godinu - dvi dana, ali opet sve ovisi o momentu ponude-potraznje.

ja osobno nisam jos na tidea vidija europljanina kao treceg makinje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Place na TDW ovise o tomu koliko se pogodis i kakva ti je veza, raspon je stvarno veliki, znam 3rd Enginera kojima je nudjeno 180 Eura p/d a znam ih koji su navigali i za 250 Eura p/d

Volija bi toga od 250 upoznat.(Neznam dali na ovaj iznos mislis da ima Hrvata s tom placom ili na strance).
Ne kazem da nije istina,ali ja osobno u to ne virujem jer sam bio na razgovoru za Tide i s Ilijom prica.Tocno se zna koliko je nudio za Hrvate s iskustvom na AHTS za poziciju 3rd-eng.Mogu reci po prici poslin sta sam prica s momcima meni je najvise nudija drugi su mu i za manje pristali ja nisam tija jer nema smisla s vece place ici na manje.

Volija bi toga od 250 upoznat.(Neznam dali na ovaj iznos mislis da ima Hrvata s tom placom ili na strance).
Ne kazem da nije istina,ali ja osobno u to ne virujem jer sam bio na razgovoru za Tide i s Ilijom prica.Tocno se zna koliko je nudio za Hrvate s iskustvom na AHTS za poziciju 3rd-eng.Mogu reci po prici poslin sta sam prica s momcima meni je najvise nudija drugi su mu i za manje pristali ja nisam tija jer nema smisla s vece place ici na manje.

Na Tidewateru sam kao 3rd Engineer tamo negdje 2007 god imao malo preko 30 000 GBP per year (GBP je bila preko 10 kn) plus bonus za Anchor Handling i Towing operacije.Godinu sam zavrsio sa skoro 40 000 GBP-a u gore navedenom ranku.Tako da ne vidim razloga zasto danas netko ne bi imao 250 E dnevnicu ili vise.

kazem u tdw west africa jos nisam vidija europljanina za treceg. ali kako je juzina napisa mislim da je 135€ maks. jer hondurasani i filipi navigavaju za puno manje.

@Strojar,

Decko je bio kod mene na brodu kao 3rd Engineer i ukrcao se u isto vrijeme kad i ja, a tada su bili dosta povoljni uvjeti za doc na TDW, to je bio i jedini Hrvat na mom brodu osim mene, koliko znam sad je vec 2nd Engineer ali neznam koliko sad ima, za druge neznam, ali recimo znam 100% da je jednom takodjer nudjeno 180 Eura ali ima od toga takodjer oko godine dana, kazem da sam cuo od dosta ljudi da se sad daje manje, sto je i normalno jer ima ljudi.

Evo i Shaby kaze da nije vidio 3rd Eng Hrvata u West Africa a ja sam ga imao na svom brodu.

A svak nek vjeruje u sto hoce, ja imam isto dosta dobru placu na TDW i malo tko vjeruje da se moze toliko imati, ali ne zamaram se sa time, ja sam sasvim zadovoljan sa svojom deviznom knjizicom a svak prica sto mu drago, netko iz ljubomore i zavisti a netko tek toliko da nesto kaze.

Na Tidewateru sam kao 3rd Engineer tamo negdje 2007 god imao malo preko 30 000 GBP per year (GBP je bila preko 10 kn) plus bonus za Anchor Handling i Towing operacije.Godinu sam zavrsio sa skoro 40 000 GBP-a u gore navedenom ranku.Tako da ne vidim razloga zasto danas netko ne bi imao 250 E dnevnicu ili vise.

Naravno da nema razloga da je netko danas na toj placi jer ju je dogovorio prije par godina,ali ja tvrdim da danas ti nece ponuditi 250 eura dnevnicu za AHTS kad dodes na firmu.Neznam kako je tad bilo na TWD(2007.) ako ti tako kazes nema razloga da ti ne virujem,ali sad te novce nema sanse da ce iti jedan hrvat dobit.Osobno znam koji je limit a to je ovaj sta je Casper napisa 180-185 eura maxx maxx.

@Strojar,

Decko je bio kod mene na brodu kao 3rd Engineer i ukrcao se u isto vrijeme kad i ja, a tada su bili dosta povoljni uvjeti za doc na TDW, to je bio i jedini Hrvat na mom brodu osim mene, koliko znam sad je vec 2nd Engineer ali neznam koliko sad ima, za druge neznam, ali recimo znam 100% da je jednom takodjer nudjeno 180 Eura ali ima od toga takodjer oko godine dana, kazem da sam cuo od dosta ljudi da se sad daje manje, sto je i normalno jer ima ljudi.

Da to su bas te pare isprilike koje se trenutno nude za tu poziciju.

Tidewater

2nd eng na tidewater u Angoli na novom PSV (star 2 godine) ima 267£/day placu.

neznam za nase ali sekondo makinje je od 200$-320$ i sve ovisi koja je area jer place variraju od nigerije,cameruna,angole.

@Zara,

neznam za tu podjelu AHTS i PSV, jer na Bourbona se nerijetko dogadjalo da netko u istom ranku ima vecu placu na PSV nego na AHTS, a evo i ja sam imao kao kapetan vecu placu na PSV (i to Liberty) nego kolega kapetan iz Zadra na MPSV-u, mozemo skupa izaci na pice (BTW rekao si da ces mi se javiti kad se vratis) da ti i on to potvrdi jer je doma trenutno.

Takodjer i na TDW nisam vidio da postoji razlika AHTS i PSV u placi kad govorimo o istom ranku, sve ovisi kako se ko pogodio, mozda se na AHTS dobije bonus i slicno, ali ja govorim o placi na ugovoru.

Pricaju Ukrajinci da je TDW poslao crewing agencijama sa da se ne zaposljavaju vise Rusi i ekipa sa Krimeje i da se kanceliraju letovi ako je netko vec bukiran.
Ovdje kod nas vec panicare jer ih je dosta od tamo.
Dal netko ima vise informacija?
Evo sanse mozda za nase

Kolege,

Evo se upravo iskrcao sa broda.Smijenio me Ukrajinac sa Krima a sa njim je stigao i drugi palube Rus tako da informacija nije bas najtacnija.Jedino sto je tacno da obojica imaju poteskoca sa slanjem novca kuci zbog prekida platnog prometa sa Krimom/Rusijom ali smislice oni alternativu.....

:uzdravlje

Pricaju Ukrajinci da je TDW poslao crewing agencijama sa da se ne zaposljavaju vise Rusi i ekipa sa Krimeje i da se kanceliraju letovi ako je netko vec bukiran.
Ovdje kod nas vec panicare jer ih je dosta od tamo.
Dal netko ima vise informacija?
Evo sanse mozda za nase

Kolege,

Evo se upravo iskrcao sa broda.Smijenio me Ukrajinac sa Krima a sa njim je stigao i drugi palube Rus tako da informacija nije bas najtacnija.Jedino sto je tacno da obojica imaju poteskoca sa slanjem novca kuci zbog prekida platnog prometa sa Krimom/Rusijom ali smislice oni alternativu.....

U pravu si, danas je stiglo iz firme da ce ih ipak nastaviti zaposljavat (nece sankcije nabijati pojedincima,samo firmama) ali nesmiju imati racune u Ruskim bankama.
Steta...

Back