Saudi Aramco

Santiago,

Ne osudjujem tvoj potez, inace Master na drillu ima preko 250 iljada dolara godisnje (a prijatelj mi ima oko 300 iljada) a radi 6 miseci (28/28).

Samo bi se kratko nadoveze na ovo gore napisano.Potpuno si u pravu sta se tice ovih cifri place.Moj rodak OIM (olitiga Master) kako si ga ti nazva na Drill ship-u i ima oko 360 iljada godisnje.Ponekad dobije s bonusima i vise.On ima isto (28/28) ugovor ali skoro svaki godisnji (od 6 odmora godisnje on bude njih 4 ili 5 na raznim seminarima po 7 dana nekad i manje) tako da njemu ispadne puno vise od 6 mj godisnje rada.U prenesenom smislu nikad nema priko 5 mjeseci godisnje odmara.

Permanent basis ugovor znaci da si stacioniran u SA te imas pravo na par tjedana godisnjeg odmora na kraju godine sa placenim avio kartama doma i nazad.Napomenuo sam da su to neki drugi poslovi gdje se vrlo vjerojatno nudi i family status (iako nisam siguran za to).Nije bas da je atraktivno zivjet u SA, ali nekome i to pase...vecina ljudi izabere rotaciju 42-21.
Vecinom su to Vetting inspectori, QC/QA Inspektori, Superint. i slicni poslovi.

Tocno!

Samo bi se kratko nadoveze na ovo gore napisano.Potpuno si u pravu sta se tice ovih cifri place.Moj rodak OIM (olitiga Master) kako si ga ti nazva na Drill ship-u i ima oko 360 iljada godisnje.Ponekad dobije s bonusima i vise.On ima isto (28/28) ugovor ali skoro svaki godisnji (od 6 odmora godisnje on bude njih 4 ili 5 na raznim seminarima po 7 dana nekad i manje) tako da njemu ispadne puno vise od 6 mj godisnje rada.U prenesenom smislu nikad nema priko 5 mjeseci godisnje odmara.

Ma ne triba uopce diskutirat o tome
Koliko ljudi masta uletit na drilling pa nema sanse
Nema sanse u offshore a kamoli drill
Tako da jbg triba se zrtvovat i sa ovakon rotacijon
Ja pre zadovoljan placon koja godisnje raste od 3-7 posto
Jbg budimo iskreni
Malo njih ima vecu dok vecina ipak ima manju placu ja mislin

Jebenti još malo pa ce Modric i Rakitic radit za kikiriki u usporedbi s offshoreom. Morda i oni apliciraju za drill ili AHTS , PSV......
Ajme meni....ajme. Papir i tipkovnica i tralallalala.

@Shark, ka Master na TDW ja nisam daleko od cifre koju sam reka, kako za sve i uvijek, tako i sad, ja svoje tvrdnje temeljim na dokazima a ne na cula-rekla-kazala, sa extra danima imam i vise od te cifre, vec sam pozvao neke skeptike da se kladimo o place pa su odustali, i da, jesam na UK ugovoru.
Inace ovo sto si napisao za SA, svaka ti cast, imamo isto misljenje i u potpunosti se slazem sa tobom, nadalje, i meni su na taj ugovor 42/21 nudili da dovedem i familiju tamo u SA.

@Kile, nemam toliko niti sam rekao da imam 180 vec da nisam daleko a da imam ugovor 42/21 daleko bi tu cifru presisa, ali nisam ni puno ispod 770 viruj mi, a ako i dalje ne virujes, Propuh ce te brzo razuvjeriti jer je vidio moj ugovor.

@Strojar, da sam napisao OIM malo bi ih znalo o cemu se radi, bio on OIM ili OIB, OBM, on je i dalje Zapovjednik, osim ako nije mozda postupnim polaganjem ispita dosao do OIM-a (sto je dosta velik broj slucajeva u offshore, startaju od rustabout bez pomorskog znanja i skole i dodju do tog zvanja) pa mozda OIM zvuci ka vise postovano od Master.

@casper

Bio sam na TDW UK 2006 god te radio za GBP tada i znam kakve su place bile onda i kakve su danas tako da sve to stoji sto si napisao.

Sto se tice OIM-a...ovdje prvenstveno mislim na drilling unite, a ne FPSO-e, DSV i slicne brodove...
Sve ovisi od firme i do unita..Razlika je da li je Semi Sub, Jack Up, Drill Ship te da li je DP ili ne...iako ni to ne mora bas nista znacit...Radio sam na firmi gdje je na DP Drilling Semi Subu OIM -Rig Sup (drilling background) a Master je zaduzen za neke druge stvari i nema veze sa drilling operacijama.
Danas sam na Drill Shipu gdje je OIM - Master (Captain) iako on nema blage veze sto se dogadja na drill flooru i nema veze sa drillingom i po meni uopce ne zasluzuje titulu OIM-a jer u slucaju sranja on moze donesti samo jednu odluku a to je napustanje unita.Za druge stvari tipa Well Control i slicno nije kvalificiran i ne moze niti ne zna donesti pravu odluku.
Netko ce reci...pa ima Rig Supa, Toolpushera...da, OK, ali odluka i odgovornost je OIM-ova.
Jos jedna stvar ako govorimo o poziciji OIM-a...Slijedeca stepenica je za nekoga pozicjia Rig Manager.Tu mislim da ipak treba biti netko sa drilling iskustvom, a ne ex Master (Captain).Da se ljudi koji rade kao OIM- Masteri ne nadju uvrijedjeni, nista krivo ne mislim, mozda sam malo ''old school''...
Master je uvijek Master i zna se sto je njegov posao i odgovornost dok bi OIM trebao biti netko sa drilling strane, koliko znam u vecini slucajeva i je, dok je na skoro svakom Drill Shipu OIM - Master (Captain) iz ne znam kojeg razloga.
Nazalost situacija u drillingu je danas prilicno katastrofalna i to na vecini firmi jer zbog velike expanzije i nepotizma koji vlada industrijom jako puno ljudi je na pozcijiama koje jednostavno svojim znanjem i zalaganjem ne zasluzuju ili se kreiraju pozicije koje jednostavno nisu potrebne.
Tako recimo na mom unitu poziciju Rig Managera je preuzela zena sa 32 god.
Nemam nista protiv zena, da me se krivo ne shvat, dapace, jako ih volim.
Assistant Rig Manager je takodjer zena koje je zatrazila svoju asistenticu (Assistant of Assistant Rig Manager) i dobila je....Pitam se gdje ide ova industrija...Svaki daljnji komentar je suvisan...
Ili sam mozda ja sa godinama otisao u k....

Last edited:
Shark,

Neznam to u detalje kao i ti sa OIM i Masterima, kako je na drillovima ali stoji to sto si rekao da u vecini slucajeva Master je OIM.
Inace ja nikad prije nisam mislio preci na TDW jer ga je pratila losa reputacija i male place (u vecini slucajeva su nasi na TDW isli preko Kozulica) ali otkad je nas covik dosa gore, place su isle 100% gori, ja svaki dan (doslovce) dobivam na desetke ponuda za posao ali kad im kazem koliko trazim onda mi se vise nitko ne javi, imao sam ponuda i od ozbiljnih firmi tipa Farstad, GulfMark i slicnih i nisu nudili ni blizu onom sto sad imam na TDW.

Shark,

Neznam to u detalje kao i ti sa OIM i Masterima, kako je na drillovima ali stoji to sto si rekao da u vecini slucajeva Master je OIM.
Inace ja nikad prije nisam mislio preci na TDW jer ga je pratila losa reputacija i male place (u vecini slucajeva su nasi na TDW isli preko Kozulica) ali otkad je nas covik dosa gore, place su isle 100% gori, ja svaki dan (doslovce) dobivam na desetke ponuda za posao ali kad im kazem koliko trazim onda mi se vise nitko ne javi, imao sam ponuda i od ozbiljnih firmi tipa Farstad, GulfMark i slicnih i nisu nudili ni blizu onom sto sad imam na TDW.

Sta se tice OIM, Mastera, PIC kako god ga zovu na vecini firmi je koliko sam cuo i znam netko iz marine side, dok je prije u 90% slucaja bilo drilling side.

Casper drago mi je da si opet sa nama, bar ce biti zanimljivih rasprava, super je da je tdw povisio place, to je nesto slicno kao kada je Bourbon prije 7-8 godina pokupio masu ljudi sa Tdw.
Samo sta su na Borbonu cigani u officu i ne prate market nikako sta i samo poslovanje firme pokazuje... Nebi se cudio da riknu...

E a sta se tice onog izazova sta si rekao za placu da nitko nevjeruje reci koji su uvjeti za nagradu? Pogoditi placu? Imam dva frenda mastera na tdw pa ono znam da nemas 250 eura vise od njih da ga jeb...😉

E a sta se tice onog izazova sta si rekao za placu da nitko nevjeruje reci koji su uvjeti za nagradu? Pogoditi placu? Imam dva frenda mastera na tdw pa ono znam da nemas 250 eura vise od njih da ga jeb...😉

nikad se nezna sa casperom, a da nije medju deset s najboljom dnevicom na tdw JE....

Sent from my MarsXE914 using Tapatalk

@ Kile

Hvala stari, i meni je drago da sam opet tu, imam neke firme koje mi ponekad traze ljude pa bolje da tu postam i da uleti netko nas nego da Poljaci i ostala bagra pokupi.

Sto se tice place, nek ostane tajna, da ti frendovi ne polude, ali viruj mi da imam vise i do 150 € od nekih kapetana koji su 10 i vise godina na TDW, a i Propuh ti je sve rekao, a sto Propuh kaze za mene je ko iz Biblije, ko sveto pismo, ako ja mozda ponekad karikiram, Propuhu se moze virovati 100%

Inace TDW je mene platio dobro jer su znali da cu povuci sve najbolje sa Bourbona ;)

Vidim da se raspravlja o placama u offshoru pa cu napisati par rici jer sam evo vec 4-ta godina u drillingu a osim toga znam po agenciji i da firme koje su ozbiljne gledaju stanje na trzistu i dizu place ljudima koji rade na principu door to door.

Stoga da ne duzim mogu reci da znam da su neke firme do sad nudile masterima na PSV brodovima oko 500$ i to je bio kao neki standard ali nisu mogli naci ljude a u zadnje vrime najvece place za PSV brodove su u North Sea i to vece od cifri koje se ode spominju za TDW Afriku i slicno. Osobno znam Mastera koji ima vecu placu od gore navedenih s TDW i mislim da se sve vise priblizava ako nije vec i dosla mogucnost ljudi koji zele da mogu pregovarati s firmama i traziti placu. Ne zaboravimo da svaka firma pretezno ima day rate za svoj brod a ako je taj day rate recimo 25000 dolara per day oni moraju imati racunicu koliko ce novaca zaradit ako dadu top 4 vece place jer je bitno da je klijent zadovoljan s radom broda kojeg placa.

Pozz i zapamtimo da je 180000 kuna jako velik novac na godisnjoj bazi a kamoli 180K dolara koliko neki pisu ode. Stoga budimo sretni sta imamo posao i drzimo se zajedno jer sve druge nacije to rade osim nas koji mrzimo svakog tko ima vecu placu od nas osobno.

Pozz

Pozz i zapamtimo da je 180000 kuna jako velik novac na godisnjoj bazi a kamoli 180K dolara koliko neki pisu ode. Stoga budimo sretni sta imamo posao i drzimo se zajedno jer sve druge nacije to rade osim nas koji mrzimo svakog tko ima vecu placu od nas osobno.

Pozz

ne ubijaju me te nule ni kad bi stavio range na radaru na 96 nm ali svidio mi se kraj posta...podrzavam u potpunosti

@dalmos

Tocno tako, slazem se sa svime sta si napisao, uzmi za najbolji primjer poljake, dode jedan i zaraza se siri gore od ebole...tesko da ce se to kod nas promjeniti...
Kod nas kada nekome pomognes to je kao nista, kada te trebaju stalno zovu, mole, pristojni, a kada dobiju posao nista, ko te j. prijatelju i tako vec par slucajeva, tako da iskreno da bi nekome pomogao u buducnosti svakako ga moram znati jako dobro...i opet bi razmislio 100x prije...

@Casper

Super stari, treba se izboriti za najbolje moguce ako se moze, bravo, e sada moras rijesiti da se sljedeci brod koji izade zove Casper Tide 😉

@dalmos

Tocno tako, slazem se sa svime sta si napisao, uzmi za najbolji primjer poljake, dode jedan i zaraza se siri gore od ebole...tesko da ce se to kod nas promjeniti...
Kod nas kada nekome pomognes to je kao nista, kada te trebaju stalno zovu, mole, pristojni, a kada dobiju posao nista, ko te j. prijatelju i tako vec par slucajeva, tako da iskreno da bi nekome pomogao u buducnosti svakako ga moram znati jako dobro...i opet bi razmislio 100x prije...

Sire se poljaci, indijci i vecina ostalih nacija ali hrvati nece nikada, jer smo mi zajebana nacija.
Tesko neko pomogne da uvali bilo koga na dobru poziciju i placu jer mi smo ipak nacija da se natjecemo ko ima vecega :-)

Malo nas je al smo ..... da ne pisem.

Ja jos nisam upoznao covika da ga je netko uvalio na dobru firmu za extra placu.

Kod nas se ubaciba ljude kad se ode sa firme na neku bolju pa onda uvale na staru tako da si uvjek korak isprid...... nedaj boze da te netko prestigne.

Po meni ove place ne piju vodu jer je ista prica bila i za burbon, ono 17k eura i te price, a jebate ja koga god poznam da je na burbonu nema preko 5k.

Samo cu rec da znam dva mastera na Bourbonu koji imaju preko 17k, vidio ugovor... I to jos 2011.

@antezd

U offshore-u je doslo vrijeme da vrijedis onoliko za koliko se uspijes prodat.
Medjutim ako ne pregovaras u vezi place i ako ne pitas vise, nitko ti nece ni dati bolje uvjete.
Svakom poslodavcu je u interesu naci sto boljeg covjeka za odredjenu poziciju i naravno platiti ga sto manje.
Neke firme za pravog kandidata mogu platit i vise od nekog prosjeka.
Ljudi ne razumiju da prilikom pregovaranja (ako je moguce, jer neke firme imaju fixne place) gubi ona strana koja prava izadje sa uvjetima.To znaci da ako tebe netko pita koliko je tvoj minimum ocekivani day rate, cim ti izadjes sa cifrom, popusio si jer tebe zadovoljava recimo 500 USD/day, a poslodavac je bio spreman platiti pravog kandidata recimo 600 USD/day.U offshore-u sve je moguce, nagledao sam se svega i svacega, cak i da manji rank ima vecu placu od svog sefa.
Kad sam ja dolazio na firmu na kojoj sam sada, prvu ponudu sam odbio,iako je bila vrijedna promjene firme, drugi dan su mi poslali drugu ponudu koju sam takodjer odbio,a bila je bolja za 6000 USD godisnje (500 USD mjesecno) i izmedju redova jasno im dao do znanja neke stvari...naravno riskirao sam jako puno, jer je druga ponuda bila meni ukupno gledajuci zadovoljavajuca,te i vise nego dovoljna za promijenit firmu, medjutim osjetio sam da mogu izvuci jos malo.
Netko ce reci ludost...je, slazem se...koja se na kraju isplatila...
Trecu ponudu su mi poslali nakon 2-3 dana, a ponuda je bila skoro 20 000 USD vise na godisnjoj bazi od prve ponude.
Dozivio sam i situacije gdje sam odbijao renomirane Offshore i Drilling kompanije uz njihovo veliko cudjenje jer me uvjeti nisu zadovoljavali uz njihov odgovor da imaju fixne place te ne mogu ponuditi bolje uvjete.
Sjecam se da mi je Hartmann Offshore nudio fenomenalne uvjete za Riva Trigoso projekt, gradnju 12 AHTS-a, medjutim trazio sam family status koji nisam dobio iako je Genova vrlo blizu i vjerojatno bi skocio doma svaki drugi vikend.
Odbijajuci Hartmana put me je odveo negdje drugdje i definitivno je bio pravi potez gledajuci danas, iako se tada bas nije tako cinilo.Sve se svodi na to da ako ne pitas te ako ne znas pregovarat neces ni dobit bolje uvjete.

Last edited:
Slazem se shark sa tobom.

Ja sam jos na tankerima pa je sve to za mene (zvjezdane staze), bar sto se love tice.

A posao ko posao napravi se na tankeru i na off shoru.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Back