• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Potvrda o isplaćenim primicima od nesamostalnog rada inozemnog brodara

Meni su u Splitu rekli u Poreznoj Upravi da oni nemogu dobivat od izvatke o isplacenim placama na deviznom racunu, da im to samo mi moremo osobno dat.
Problem je ako im das izvatke, da si im i broj deviznog racuna, a to je onda nasa "kapitulacija", a po zakonu o bankama, niti jedna sluzba ti nesmi pretrazivat bankovne racune.
Ja znan dosta kolega pomoraca iz Splita (pogotovo ovi ca imaju vise od 183 dana) da ce im dat samo ove ispunjene formulare i potvrdu od L.K., bez navidjenja zarade i deviznog racuna i bez prilaganja potvrde od firme o dohotku ili platne liste i to kuvertirat i poslat na ZAP.
Pa neka zovu i trazu ca im triba.

po 4ti put na forumu...

predao sam sve samo uz kopije platnih lista...koje nisu niti pecatirane...

Pozdrav, Samo uz sudski nalog danas mi je 5 puta odgovorilo u banci.Mada ako im dam platne liste briga me oce li zavirivat ili ne u moj racun.Sto mi to znaci.Ali ovo je samo za nase banke.U stranima mogu puvat nece dobit uvid da masu ne znam kojim papirima.

al ste vi mislili da se antikorupcijski zakon donosi radi mafijasa???? :hihi

njima mogu stavit soli na rep a nas ce proganjat sudskim rjesenjima za utjeravanje haraca....

btw...zar nisu sve banke u HR ipak tu registrirane sa odredjenim udjelom i podlozne zakonima zemlje u kojoj su registrirani...? :udriglavom

po 4ti put na forumu...

predao sam sve samo uz kopije platnih lista...koje nisu niti pecatirane...

ne kuzim zasto to stalno spominjes...pa platna lista je dokaz...ni ne triba bit pecatirana, ovjerena ili sta, ako je u digitalnom formatu (mi je dobivamo mailom, npr)...

Ja cu in dat platne liste i potvrdu od prosle kompanije a broj racuna cu ostavit prazan jer in to ne moran dat,ako nemas platne liste,mozes napisat izjavu pod "moralnom" i krivicnom odgovornoscu koliko si primija i to je to,ono mogu provjeravat,budi blizu i sve stima ali bar za svoju kompaniju znan da su place poslovna tajna i moze ih i smranader pitat,rece mu odjebi zmaju,provjereno

Ako ti je pomorski dodatak veci od godisnje place nemaju se od cega naplatit tj. neces platit nista poreza i da imas manje od 183 dana. Papire u tvom slucaju ispunjas kako ti je napisa St kanal gori.

pa jeba te,kako ti sa 400 kn moze bit veci,jedino asistent bi naviga za to jer mora

ne kuzim zasto to stalno spominjes...pa platna lista je dokaz...ni ne triba bit pecatirana, ovjerena ili sta, ako je u digitalnom formatu (mi je dobivamo mailom, npr)...

a koji ti to papir vridi bez neke vrste ovjere? npr..potpisa, pecata ili javnog boljeznika?

to naglasavam jer stvar je u tome da na poreznoj uopce ne "cackaju i dave" sa prijavom...

npr...vridi li ti certifikat o iskrcaju bez pecata broda i cak ovjere od drzave pripadnosti za produzit brevet?

kuzis?

shvacam ja tebe, ali opet ti kazem da na mojoj kompaniji su platne liste tajne (tj mjesecno stizu na privatni mail)...
dakle, ja nisam u mogucnosti njima predat ista sa pecatom...
cak i ugovor mi je scanirani, ugl bez pecata...
dakle, oni (porezna) ce prihvatit sve...

druga stvar je kada se sredjuju breveti i sl (iako i tamo predajem kopiju iskrcajne liste - nitko do sada nije trazia original na uvid)...

Last edited:
e sad jedno vazno pitanje,sve san napisa,tj. ime,podatke,potvrdu od kapetanije,kopiju ugovora di se vidi placa,nisan broj racuna,i sad na koju adresu to poslat

Mislim da je ovo..ali prije nego posaljes provjeri u posti..oni ce sigurno znat'...

Ime tvrtke: POREZNA UPRAVA ISPOSTAVA SPLIT

Telefon: 021 35 21 00

Adresa: Domovinskog rata 2

Grad: Split

Kao prvo "prijasnja kompanija " ti Seki mora dati potvrdu o primicima - to ti garantiram jedino ako im se nisi zamiria pa ko te faka.Ako ti nedaju imas onu opciju "da pod krivicnom odgovornoscu " dajes potvrdu koju si sam napisao i ovjerio u biljeznika -koliki ti je prihod u 2008 -

Sto oni kazu da imaju ugovore( nije mi jasno zasto ste dali ugovor di je napisana placa- da se samo prva stranica di je napisano da je sklopljen ugovor sa firmom i zadnja di je potpis jednih i drugih - sorry ja to govorim zato sto mi imamo takve ugovore di se to moze izbjeci i nama nije bilo potrebno dati ugovor di je oznacena placa ) da to je tocno , zato mislim da je bolje da sami napisete iznos , jer gledajte koliko ti pise na ugovoru ( bubam 5000Eura )da li je to tocan iznos da ti je leglo na racun (da li si od tog iznosa nesto potrosio na brodu ......)
Ups LK Split je najgora , definitivno trazi ugovore di se vidi placa i to trazi od agenta da mu salje , ali agent nema pravo to proslijediti ako SAM pomorac to ne zeli dati....
A sto predati ....pitaj boga dragoga....vec sam rekla u prijasnjim porukama da se nezna, svaka porezna trazi drugacije ,svaka kapetanija drugacije , tako da virujem da su i pomorci ali virujte i agenti vise ludi od toga ...ostaje jedino da ono sto oni traze -ovisi u kojoj si Zupaniji to lipo zatrazis od agenta i to ce ti poslati.
Sto se tice onih carobnih 183 dana - ako ih imas ili vise zasto im dati uvid u to kolike su place.Nepotrebno jer ionako ne placas porez. Mnogi ostave praznu rubriku. Eto i tu smo opet na onome ovisi u kojoj si Poreznoj...i LK....
Mogla bi o ovome pisati satima ali s obzirom da je ludnica oko svega toga neznam sto konkretno reci jer mislim da nema konkretnog...radi kako ti se kaze ili....ljuta sam ....
Ajmo ljudi se naci jer ovo vise nema smisla, ali ne svak ispred svojih kapetanija nego svi skupa u ZG. Miran prosvjed pomoraca , kao sto to rade profesori , doktori ...sto su oni bolji od nas....njima dizu place a Vama oduzimaju...ako se nadjemo svak ispred svojih LK , dobro i to moze biti za pocetak da se vidi da nas svugdi ima.

Postovane kolege Pomorci!!
Zao mi je da Vam to moran rec, ali iman iz prve ruke od osobe koja radi u Poreznoj Upravi, ali na protokolu sluzbe, da su zakonske kazne za neispunjanje EPOM obrazca u rubrikama o zaradi u prosloj godini od 5000-50000 kuna, po procjeni Poreze Uprave (tako je i za sve ostale gradjane)?!! To vecini niko ne govori, jer im je u interesu izvuc nekakvu lovu od nas na bilo koji nacin, ali u zakonu lipo pise i on ce se sprovodit, bez obzira mislili mi ca god ocemo:udriglavom.
Tako da bez obzira Pomorci koji imaju manje od 183 dana ili ce morat platit porez, a Pomorci koji imaju vise od 183 dana ako ne napisu zaradu nazalost postoji velika vjerojatnost da ce platit kaznu.

a ako se prilozi samo potvrda o ukupnom iznosu u prosloj godini, a oni neka preracunavaju....da li to podlijeze kazni....mislim da ipak kaznjavaju ukoliko nema nikakvog podatka...

Cini mi se da je kazna za nenapisanu zaradu, bez ikakve potvrde. Izgleda da je vec bilo dosta pomoraca koji su tako poslali svoje prijave racunajuci iman 183 dana, pa njih ko jebe, necu nista dat osin ovih formulara i potvrde o navigaciji od LK. Vjerojatno oni mogu sami preracunat kad im das i platne liste ili potvrdu o dohotku (pod uvjetom da ti se isplati, osim ako ti nije placa u funte ili $ radi gubitka na kursu).

Gore spomenutu potvrdu trebali bi priloziti uz taj famozni obrazac EPOM. Znam da je ja nemam i da je nema jos masu ljudi. Sto priloziti? Niko nema pojma niti mi Pomorci niti likovi na Poreznoj. Lude drzave.

Ako si dobia onaj formular iz kapetanije i imas vise od 183 dana, trebas samo platne liste fotokopirat i prilozit uz obrazac EPOM. Inace sve formulare i citavu poreznu prijavu mozes ispunit i isprintati ako podjes na stranicu MMPI-more - reforma za pomorce, u obrazac DOH upisujes samo svoje osobne podatke i potpis na kraju, nikakav bankovni racun netreba.Ako nemas platne liste onda ti kompanija mora dati potvrdu o isplacenim primitcima ili ti moras dati ovjerenu izjavu koliko se zaradija.Ja sam vec predao prijavu koju sam ispunio uz pomoc Veoma korektnih i usluznih sluzbenica u poreznij upravi Dubrovnik.

Poanta priče

Poanta priče

Pozdrav!

Nakon svega pročitanog, i nedavnih razgovora među kolegama na brodu, provlači se činjenica da će "oni" prije ili kasnije svima nama ući u trag, sve je počelo ulaskom na mala vrata, ubacit će nas pomalo u baze podataka i nema nam "bijega" osim boravka vi??e od 183 dana na brodu, ili promjene prebivali??ta.
Čini mi se da bi bilo najlak??e (da ih skinemo s grbače) prijaviti primanja za 2008.godinu kroz EPOM obrazac, navesti dakle u točki II. visinu pomorskog dodatka, zatim u točki III. navesti ukupni prihod u kunama, pomorski dodatak, i doprinose za osguranja. Sve to popisati i izračunati ukupni dohodak, te skupa s DPOM i DHO obrascem odnijeti ili poslati u Poreznu upravu. Nikakve platne liste, ugovore i ostalo mislim da ne treba prilo?žiti. Ako nas ?žele provjeriti, lako će nas kontaktirati.

Ruku na srce i ja sam, kao i svi mi, ogorčen na ovakvu situaciju, i jedino tih 183 dana je argument kojima se "spa??avamo". Inače, uvid u primanja i ostalo ako ?žele saznat, saznat će, jer kad je u pitanju porez i ostalo, onda niti jedna dr?žava nema milosti, i danas-sutra da tra?ži uvid kod na??eg poslodavca (agencije) ovi će im dati, jer ne ?žele imati problema. A isto tako, i strani poslodavac će sigurno dati uvid u primanja ako od njega to zatra?ži Porezna uprava RH (mogu oni isposlovat nalog bilo kojeg tijela dr?žave ako ?žele, bio to MUP, CIA, KGB.... hehe)

Da rezimiram, poslat ću im DPOM, EPOM i DHO, pa ako ?žele ne??to vi??e, znaju gdje će me naći :-))

@ DollarLover

Htio bih se samo osvrnuti na tezu da "oni" mogu traziti uvid u primanja. U Banci? Mislim da im nijedna banka to ne smije dopustiti bez sudskog naloga, inace propada bez tzv bankarske tajne. A ako ce se dizati sudski nalozi za pregled racuna pod sumnjom da nisi platio porez, onda ne znam sta bih rekao... odseliti se.. ne u Panamu, nego u Irak...

@ DollarLover

Htio bih se samo osvrnuti na tezu da "oni" mogu traziti uvid u primanja. U Banci? Mislim da im nijedna banka to ne smije dopustiti bez sudskog naloga, inace propada bez tzv bankarske tajne. A ako ce se dizati sudski nalozi za pregled racuna pod sumnjom da nisi platio porez, onda ne znam sta bih rekao... odseliti se.. ne u Panamu, nego u Irak...

Ne mora tra?žiti od Banke, jer Banka niti ne zna prava primanja, po??to mozes slati allotment = 0 USD/EUR.

Dakle, moze trazit od agencije, ili pak preko agencije, od firme. Nijemac/japanac ce sigurno poslati poreznoj upravi drzave uvid u nasa primanja, ako ovi to od njega zatraze.

Back