• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Potvrda o isplaćenim primicima od nesamostalnog rada inozemnog brodara

Da istina je da je danas objavljena "detaljna" uputa Porezne uprave gdje pod tockom:

5. Potvrda o inozemnom dohotku i dokaz o porezu plaćenom u inozemstvu
Pomorac koji je u tijeku 2008. ostvario primitke za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasni??tvu stranog brodara, obvezan je uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. prilo?žiti propisane isprave: dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku i plaćenom porezu u inozemstvu.

Medutim ne navode zemlje s kojima Hrvatska ima ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja!

Da istina je da je danas objavljena "detaljna" uputa Porezne uprave gdje pod tockom:

Pomorac koji je u tijeku 2008. ostvario primitke za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasni??tvu stranog brodara, obvezan je uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. prilo?žiti propisane isprave: dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku i plaćenom porezu u inozemstvu.

Medutim ne navode zemlje s kojima Hrvatska ima ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja!

Da, i boli ih neka stvar sto strane firme to salju tek u 3.mjesecu za prethodnu godinu i nisu voljni mimo toga izdavati takve dokumente. Sve i da hocu, nemam s cim prijaviti porez.

Drzava ocito ne razlikuje pojam posrednik od poslodavac, pa propisuje propise koje je nemoguce ispuniti. Zasto bi moji employer sa sijedistem u npr. UK meni kao stranom drzavljanu dao ikakvu potvrdu, ako ga UK zakon ne obvezuje na to. Sto se platnih lista tice, mozemo ih svi mi printati kako zelimo, to nije nikakav dokumenat. Posrednici i u slucaju da obavljaju accounting za pomorce nebi zeljeli da im da im drzava ima uvid u računicu.
jedna opcija za nas koji prelazimo 183 dana i nemogu nam naplatiti porez je da im predamo potvrdu DPOM sa vise od 183 dana i posaljemo bianco EPOM, pa neka nam se jave kada uspiju natjerati naseg employera da im dostavi podatak o mojim primanjima.
to ce biti nikad jer ce imati previse posla sa porezom za pomorce ispod 183 dana.

Poslijednji naputak Ministarstva otimačine i nelegalnog djelovanja...

Poslijednji naputak Ministarstva otimačine i nelegalnog djelovanja...

Gore spomenutu potvrdu trebali bi priloziti uz taj famozni obrazac EPOM. Znam da je ja nemam i da je nema jos masu ljudi. Sto priloziti? Niko nema pojma niti mi Pomorci niti likovi na Poreznoj. Lude drzave.

Pomorac koji je u tijeku 2008. ostvario primitke za rad na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasni??tvu stranog brodara, obvezan je uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. prilo?žiti propisane isprave: dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku i plaćenom porezu u inozemstvu, Obrazac DPOM ako je isti izdala lučka kapetanija, Obrazac EPOM.

Dokazima o ostvarenom inozemnom dohotku osobito se smatraju potvrda stranog brodara o isplaćenim primicima od nesamostalnog rada (plaći) za 2008. te potvrda o plaćenom porezu u inozemstvu u 2008.

Obzirom da pomorci ostvaruju inozemni dohodak po osnovi rada na brodovima u međunarodnoj plovidbi u vlasni??tvu stranih brodara iz različitih zemalja svijeta, razvidno jest da dokazi o inozemnom dohotku i plaćenom inozemnom porezu mogu biti u različitim formama. Slijedom navedenog, pri podno??enju godi??nje porezne prijave za 2008. navedenim dokazima mogu se smatrati sve vjerodostojne isprave iz kojih je razvidan iznos ostvarenog inozemnog dohotka odnosno iznos uplaćenog inozemnog poreza, neovisno o njihovoj formi.

Ako o broju dana plovidbe pomorca na brodu u međunarodnoj plovidbi koji je u vlasni??tvu stranog brodara lučka kapetanija ne vodi podatke, pomorac treba uz godi??nju poreznu prijavu za 2008. prilo?žiti potvrdu stranog brodara o danima plovidbe ili presliku pomorske knji?žice iz koje je razvidan početak i prestanak plovidbe u poreznom razdoblju. Iznimno, vjerodostojnim ispravama za dokazivanje ukupnog broja dana potrebnih za utvrđivanje poreznog statusa, mogu se smatrati sve vjerodostojne isprave iz kojih je razvidan ukupan broj dana.:udriglavom

Iznimno, ako pomorac iz opravdanih razloga nije u mogućnosti pribaviti od stranog brodara dokaze o ostvarenom inozemnom dohotku te broju dana plovidbe u 2008., dokazima u te svrhe mogu se smatrati pisane izjave pomoraca dane pod materijalnom i kaznenom odgovorno??ću. Napominjemo da se u pravilu radi o iznimnim slučajevima te da Porezna uprava mo?že u tim slučajevima zatra?žiti provjeru iskazanih podataka od nadle?žnih tijela matičnih dr?žava vlasnika broda i isplatitelja plaće. :udriglavom

Otimačina....

Otimačina....

Napi??i 'IZJAVU' da si primio toliko&toliko (OPREZNO jer se stvar mora slagati sa uplatama na tuzemni račun) & to je to. Da ja vidim kako će porezna smoći snage ganjati nekoga na Bermudima ili Panami, da te provjerava i koje podatke mo?že dobiti...Ma nema ??anse...

Poslijednja odlomak naputka (5. Potvrda o inozemnom dohotku i dokaz o porezu plaćenom u inozemstvu...) je dokaz da je cijela stvar nelegalna do jaja, i da smo mi u stvari ?žrtve elaborirane i dobro sprovedene igre Ministarstva ' Ja Kalmeta...' & Sindikata 'Stavim Ti Ga Nje?žno'. Njima je najbitnije ubrati SocMir: Pomoraca ima oko 35000 x prosječna godi??nja davanja 1500 Eura = oko 52 mi eura u dr?žavnu kasu! I u tom (i samo u tom) grmu le?ži ilegalni zec. Sve je ostalo bacanje pra??ine u oči...

Otimačina...

Otimačina...

Napisati izjavu na neku siću, prilo?žiti sa EPOM-om, pa neka oni ganjaju Njemca, Talijana, Norveđina...
Ali ne zaboravimo da je to sve bacanje pra??ine u oči - njima je samo stalo da se mi dobro prepadnemo i da plaćamo SocMir od kojega beru oko 52,5 miliona Eura godi??nje! Hebe se njima za porez...:mad::mad::mad:

Kolege!
Tija bi dat savjet onim Pomorcima koji nemaju platne liste i nemogu dobit potvrdu o isplacenim placama od poslodavca, da se more dat i isprintani izvadak iz banke o uplatama placa.
Nekoliko mojih prijateja u Splitu je upravo to ucinilo.
Nazalost nije idealno, ali provajte rec sluzbenici na salteru da ne upisuje Vas broj bankovnog racuna.

Gore spomenutu potvrdu trebali bi priloziti uz taj famozni obrazac EPOM. Znam da je ja nemam i da je nema jos masu ljudi. Sto priloziti? Niko nema pojma niti mi Pomorci niti likovi na Poreznoj. Lude drzave.

Po??tovani,
Zakon govori o potvrdi isplatitelja. Ta potvrda mo?že biti napisano ukupno isplaćena suma u 2008. godini i ovjerena od isplatitelja ili predstavnika isplatitelja (kompanija), MOGU biti platne liste, mo?že biti Individualni ugovor o radu, a mogu biti i va??a ovjerena izjava da Vam kompanije neće izdati potvrdu.
Nitko nema pravo uvida u Va?? račun osim ako nema dozvolu istra?žnog suca zbog osnovane sumnje u kriminalne radnje. No kako smo mi kriminalci već kad odemo na more ne bi se čudio da nam vire u rečaune. bez obzira ??to zakon ka?že.
Da se mene pita ja bi im dao bankovni izvadak za 2008. no ako su na njemu prihodi iz 2007. njih bi odmah izdvojio. Ako ima onih koji su preko ugovora, ti su stigli od US lotery, a oni neka doka?žu da nisu (neka zovu US Lotery).
(nadam se da ovo ne čita onaj kolega koji me je već jednom optu?žio da napućejem na kriminal kad sam rakao da se prijavi minimum. Savtko je svoga tijela gospodar i ja ka?žem ??to bi ja napravio, a Vama kako hoćete.
Mirno more.
kap. P.Brazzoduro:udriglavom:udriglavom

Slazem se ali zako govori isto da:
3. DOSTAVLJANJE PODATAKA OD DRUGIH PRAVNIH I FIZIČKIH OSOBA
Članak 60.
(1) Pravne i fizičke osobe te druge organizacije dužne su Poreznoj upravi na njezin zahtjev dostaviti podatke o isporučenoj robi i uslugama što su im obavili obveznici poreza na dohodak te druge propisane podatke o isplaćenim plaćama, mirovinama i drugim primicima po osnovi nesamostalnog rada i djelatnosti, za godinu za koju se utvrđuje porez na dohodak.
(2) Banke i druge financijske organizacije koje obavljaju poslove platnog prometa dužne su Poreznoj upravi na njezin zahtjev dostaviti podatke o prometu preko računa obveznika poreza na dohodak. Na zahtjev Porezne uprave dužne su te podatke za pojedine obveznike poreza na dohodak dostaviti i tijekom godine.
(3) Osobe i organizacije iz stavka 1. i 2. ovoga članka dužni su Poreznoj upravi omogućiti uvid u poslovne knjige i evidencije radi utvrđivanja podataka potrebnih za utvrđivanje poreza.
(4) Podaci iz stavka 1. i 2. ovoga članka mogu se dostaviti i elektroničkim putem odnosno na nosačima podataka.

Znaci li to da ce trebat otvoriti offshore racun da bi se ovo sve izbjeglo

Dakle, blizi se taj famozni datum...srecom, imam preko 183 dana ALI unatoc tome moramo predati gore navedenu potvrdu...
e,sad...ocete li stavljat tocnu cifru ili cete pokusat namjestat? ja ni sam nisam pametan sta bi...najradije bi sam napravia tu potvrdu, pa nek se hebu...

Ja cu ipak ispunit cili EPOM sam, jer mi je placa u $ i pita san svoju banku kurs na dane uplata place i izracunat cu sam i upisat. Znan koliko san uplatija socijalno/mirovinskih doprinosa, pomorski dodatak san vec izracuna i nedan im gusta. Inace banka mi je rekla da bi i oni ca su imali place u funtama isto pripaze na taj kurs koji je bija prilikom uplate placa, dok je â?? bija manje vise konstantan.

tecaj za obracun,porezna uprava - zaprimljeno

tecaj za obracun,porezna uprava - zaprimljeno

ja sam ispunio sve i predao na poreznu.tri dana mi je trebalo dok su mi zaprimili prijavu.predao sve sto su trazili jer idem na brod za par dana.a imam 189 dana,sto znaci da porez ne moram platit.a za tecaj kaze slijedece:

Kada je primitak isplaćen u inozemnoj valuti tada se, sukladno odredbi članka 8. stavak 4. Pravilnika o porezu na dohodak, oporezivi primici od kojih je porezni obveznik du?žan platiti porez u tuzemstvu, a ostvareni su u inozemstvu (izravno ili neizravÂ?no) u stranoj valuti, preračunavaju se u kunsku vrijednost prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke va?žećem na dan primitka. Iznimno, ako se dan primitka tijekom poreznog razdoblja ne mo?že točno utvrditi, preračunavanje na srednji tečaj Hrvatske narodne banke obavlja se s 31. 12. godine u kojoj je oporezivi primitak u inozemstvu ostvaren, a u slučaju poreznog razdoblja kraćeg od kalendarske godine, na posljednji dan u mjesecu s kojim zavr??ava to kraće porezno razdoblje.

a postoji i opcija da pod krivicnom i materijalnom odgovornoscu potpises izjavu o godisnjem prihodu.i tada ne moras nista vise dokazivati.informacija koju sam dobio od porezne uprave je da ce im biti omogucen uvid u nase racune radi provjere.informacija od banke:to oni nemaju pravo.i sad ti budi pametan.ja cu i ovu godinu skupit priko 183 dana,ako Bog da zdravlje,a oni neka idu u .........

Ja cu ipak ispunit cili EPOM sam, jer mi je placa u $ i pita san svoju banku kurs na dane uplata place i izracunat cu sam i upisat. Znan koliko san uplatija socijalno/mirovinskih doprinosa, pomorski dodatak san vec izracuna i nedan im gusta. Inace banka mi je rekla da bi i oni ca su imali place u funtama isto pripaze na taj kurs koji je bija prilikom uplate placa, dok je â?? bija manje vise konstantan.

cemu ispunjavanje EPOM, ukoliko prelazis cifru od 183? kloliko sam svatia, nije obavezno...:confused:

Ja sam nekidan skontao da i ta gospoda iz porezne znaju matematiku pa lijepo uzmu ugovor od LK pa im je lako izracunat koliko smo para zaradili. Meni su u firmi rekli da zacrnjuju dio gdje je cifra od place ali sam bio poslije na LK i kolegica iz srednje koja tamo radi rece mi da su dobili naputak da sve te ugovore koji su bez cifri vracaju natrag i zahtijevaju ugovore gdje se sve lijepo vidi.

Nahebali smo. Mozda sam pesimista ali kako se ono kaze: "Pesimista je samo dobro obavijesteni optimista:"

:uzdravljeili prestat navigat,bacit se u politiku,objasnit majmunima di su zajebali i koknit jedno pojedno govno pa vikat ovo je dobra politika i onda otic na brod i ostavit majmune koji su te izabrali da se jebu:D

Back