• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Potvrda o isplaćenim primicima od nesamostalnog rada inozemnog brodara

Ako ima?? vi??e od 183 dana ni??ta ne ispunjavaj.
Ej, nemoj ni??ta predavat do zadnjeg časa, a onda po??alji lipo po??ton, preporučeno.
I gotova priča.

Pomorski dodatak ti slu?ži kao neoporezivi dio plaće.A ima?? i 21600kuna osobnih odbitaka na koje neplaća?? porez.

Ako scovijek ima preko 183 dana ispunjava samo stavak I porezne prijave ali draga nam drzavva voli znati doprinose koji smo duzbi priloziti uz EPOM

Prijava dohotka

Za Pomorce sa vise od 183 dana:
U EPOM obrascu se ispunja samo tocka rimski I i datum i potpis. Drugo se ne ispunja.
U DOH obrascu ispunja se samo tocku 1., bez popunjavanja broja deviznog racuna, na stranici 1. i na stranici 6. napisi datum i samo se potpise ime.
Nama u Splitu su rekli upravo tako.
Inace se upada u administrativnu zamku.
U ZAKONU LIPO PISE DA POMORCI U MEDJUNARODNOJ PLOVIDBI SA STRANIH KOMPANIJA NETREBAJU DAVATI PLATNE LISTE ILI POTVRDE O PLACI.
Ne ispunjati nikakve odbitke, jer ne podljezete porezu.

Pomorci sa manje od 183 dana:
Problem je sa onim Pomorcima koji nemaju nikako 183 dana i oni ce morat ispunjat sve te formulare i rubrike i predavat sve dokumente, putne karte (borit se za svaki dan) i pomorske dodatke i osobne odbitke.
Pomorski dodatak od 400 kuna sluzi kao neoporezivi dio place.
Svaki gradjanin R. Hrvatske, pa tako i mi imamo zakonski odredjeno maksimalnih 21600 kuna osobnih odbitaka na koje se neplaca porez.
Za njih je najbolji savjet da se jave u Financijske agencije da to ispune umisto njih, jer oni najvise netrebaju nikakvu gresku u ispunjanju, upravo radi novcanih suma.

Savjet svih pravnika je da se prijava dohotka predaje poston, preporuceno, da nebi dopustili da Vas porezna sluzba vraca nazad ako dodjete osobno ili posaljete zene bez punomoci. Lako ce oni vas zvat, ako im nesto triba.
Porezna Uprava i Ministarstvo Financija, pa i Ministarstvo Pomorstva neznaju sa kakvim mi sve dokumentima baratamo i imamo li ih uopce ako to misle, jer nemaju ideje o tome i oni uce u hodu da bi znali kako dalje formulirati i dopuniti zakon, to sam sazna u Splitu u Poreznoj Upravi iz prve ruke.

Prijava dohotka

U EPOM obrascu se ispunja samo tocka rimski I i datum i potpis. Drugo se ne ispunja.
U DOH obrascu ispunja se samo tocku 1., bez popunjavanja broja deviznog racuna, na stranici 1. i na stranici 6. napisi datum i samo se potpise ime.
U ZAKONU LIPO PISE DA POMORCI U MEDJUNARODNOJ PLOVIDBI SA STRANIH KOMPANIJA NETREBAJU DAVATI PLATNE LISTE ILI POTVRDE O PLACI.

Problem je sa onim Pomorcima koji nemaju nikako 183 dana i oni ce morat ispunjat sve te formulare i rubrike i predavat sve dokumente, putne karte (borit se za svaki dan) i pomorske dodatke i osobne odbitke.
Svaki gradjanin R. Hrvatske, pa tako i mi imamo zakonski odredjeno maksimalnih 21600 kuna osobnih odbitaka na koje se neplaca porez.
Porez se plaća prema izračunatoj poreznoj osnovici (ukupna primanja - ukupni odbici).
Ukupni odbici su:
- osobni odbitak (za prvih 6 mjeseci 2008. = 1.600 kn za svaki mjesec, a za slijedećih 6 mjeseci 1.800 kuna za svaki mjesec)
- pomorski dodatak od 400,00 kn za dan proveden na brodu
- odbici za uzdr?žavane članove obitelji
- plaćeni doprinosi za ovbezna osiguranja u RH
- zdravstvene usluge
- stambene potreba
- dana darovanja
Za njih je najbolji savjet da se jave u Financijske agencije da to ispune umisto njih, jer oni najvise netrebaju nikakvu gresku u ispunjanju, upravo radi novcanih suma.

Savjet svih pravnika je da se prijava dohotka predaje poston, preporuceno, da nebi dopustili da Vas porezna sluzba vraca nazad ako dodjete osobno ili posaljete zene bez punomoci. Lako ce oni vas zvat, ako im nesto triba.
Porezna Uprava i Ministarstvo Financija, pa i Ministarstvo Pomorstva neznaju sa kakvim mi sve dokumentima baratamo i imamo li ih uopce ako to misle, jer nemaju ideje o tome i oni uce u hodu da bi znali kako dalje formulirati i dopuniti zakon, to sam sazna u Splitu u Poreznoj Upravi iz prve ruke.

Iz danasnje Slobodne: Obveza je poslodavca svkom zaposleniku, pomorcu, izdati potvrdu o isplacenim primicima (samo za domace polsodavce).

Inace, ministar mora, Bozidar Kalmeta je rekao: Odgoda prijave poreza stetila bi pomorcima.

Slobodna dalmacija, rubrika Sedma Kora....kontakt : sedma-kora@slobodnadalmacija.hr

Last edited:
Prijava dohotka

Porez se plaća prema izračunatoj poreznoj osnovici (ukupna primanja - ukupni odbici).
Ukupni odbici su:
- osobni odbitak (za prvih 6 mjeseci 2008. = 1.600 kn za svaki mjesec, a za slijedećih 6 mjeseci 1.800 kuna za svaki mjesec)
- pomorski dodatak od 400,00 kn za dan proveden na brodu
- odbici za uzdr?žavane članove obitelji
- plaćeni doprinosi za ovbezna osiguranja u RH
- zdravstvene usluge
- stambene potreba
- dana darovanja

Jesi siguran da se EPOM ne ispunja, pa poanta je upravo da im das podatke o primanjima sa potvrdom o broju dana. Mislis da te nece vratit ako ne ispunis tj predas prazan EPOM?

Cili EPOM se mora ispuniti

Ok i ja mislim, zato mi nije bilo jasno ovo gore ....jeli to neka nova informacija ili subjektivan stav...
Pa nisu ni oni pizde, sta mislis kako ce regairat kad dobiju prazne papire na uvid. Tek ce onda upilat...a imaju cilu 2009 za pilat.
Uostalom, nije me briga prijavit zaradu ako ispunjavam uvjet 183 dana.
Nemojmo bit paranoicni sad...
Ja imam informaciju da treba:

-Ispunjen EPOM u potpunosti.
-Potvrda od LK o broju dana.
-Potvrda firme o primicima.
-Ispunjen DOH-dio 1 samo i datum i potpis na kraju.

To su ti dokumenti koje treba predati s tim da ovu Potvrdu firme o primmicima nema jako puno ljudi te sam na tu temu pisao ministarstvu pa sam dobio sljedeci odgovor:

Poštovani gospodine,

Uskoro će Porezna uprava izdati uputu kako će se postupati u slučaju kad se ne može dobiti potvrda o primicima od strane brodara. Čim je dobijemo objavit ćemo je na našim Internet stranicama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Uprava za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda

Kolege!!
Ovo sta san ja doli napisa, to su mi rekli u Poreznoj Upravi u Splitu.
Koje platne liste ce dati oni Pomorci koji ih nemaju, a nemogu naknadno dobit od svoje firme ni potvrdu o primitku dohotka u prosloj godini, a imaju vise od 183 dana navigacije?

Kolege!
A koje platne liste ce dati oni Pomorci koji ih nemaju, a nemogu naknadno dobit od svoje firme ni potvrdu o primitku dohotka u prosloj godini, a imaju manje od 183 dana navigacije?
Kako ce se oni spasit od neke lude cifre od poreza?

Kolege!
A koje platne liste ce dati oni Pomorci koji ih nemaju, a nemogu naknadno dobit od svoje firme ni potvrdu o primitku dohotka u prosloj godini, a imaju manje od 183 dana navigacije?
Kako ce se oni spasit od neke lude cifre od poreza?

Ma znan ja to, al svako ima ugovor ili kopiju ugovora...jedino tako. Uostalom, ONI vec imaju nase ugovore jer su ih dobili kad smo se prijavili na kapetaniju, znaci mogu ih povuc iz kapetanije po potrebi.
Znaci, po informacijama koje ja imam iz porezne u Splitu, moze sve ili potvrda ili ugovor ili platne liste...samo da donesemo nesto...bilo sta.

......ili kao šta sam vam ja ranije napisao kako mi je rečeno,donijeti izvatke iz banke za te mjesece koji smo bili na brodu...ali ni to nije mjerodavno jer,mogu ja slat doma samo 2-3 k$ i onda......pojeo vuk magare

......ili kao ??ta sam vam ja ranije napisao kako mi je rečeno,donijeti izvatke iz banke za te mjesece koji smo bili na brodu...ali ni to nije mjerodavno jer,mogu ja slat doma samo 2-3 k$ i onda......pojeo vuk magare

Triba vidit sta ce oni propisat za nas "strance" pa se po tome onda i ravnat buduce. U principu nema smisla muljat nesto ako imas 183 dana. Eto kao, govore da na taj nacin legaliziras lovu koju su zaradia...a za par godina kad ides kupit stan, nece te nitko pitat odakle ti...eto kao navodno da je to poanta...(znam da zvucim naivno:rolleyes:)

Da,slažem se....a baš me zanima da ja sad više od 183 dana u naredne dvije godine i odem otplatiti kredit za stan do kraja,bi li mi onda porezna ostala na miru....mislim da nebi......

Evo ja san sad izracuna koliko bi to bilo kad bi od svojih primjenih placa u prosloj godini odbija pomorski dodatak i izdatke za socijalno/mirovinsko doprinose i to ispada velika cifra i mene je bas straj dat ovim "gladusima" svoju intimu.
Bojim se da ce bit svasta i bez obzira na to ca nisan obavezan platit porez.

ma ima li neki zakon po kojemu mi moramo imat nekoga doma ko ce se zajebavat sa tim formama, EOP, MOP i sta ja znam koja sve cudesa. Kako neko da ispunjava te forme i to sve predaje ako je npr. isa na brod prosle godine u deseti misec i vrati se npr. krajem veljace. taj mora odma sluzit kaznu jer nije ispunjava papirologiju i prijave, pa ovo nema nigdi, ja se sramin pricat o ovome sa drugim posadama jer ispada da zivimo u republici kongo.
izvinite sta sam upa u temu ali para mi ovo zivce za poludit

Back