Prijava dohotka
Za Pomorce sa vise od 183 dana:
U EPOM obrascu se ispunja samo tocka rimski I i datum i potpis. Drugo se ne ispunja.
U DOH obrascu ispunja se samo tocku 1., bez popunjavanja broja deviznog racuna, na stranici 1. i na stranici 6. napisi datum i samo se potpise ime.
Nama u Splitu su rekli upravo tako.
Inace se upada u administrativnu zamku.
U ZAKONU LIPO PISE DA POMORCI U MEDJUNARODNOJ PLOVIDBI SA STRANIH KOMPANIJA NETREBAJU DAVATI PLATNE LISTE ILI POTVRDE O PLACI.
Ne ispunjati nikakve odbitke, jer ne podljezete porezu.
Pomorci sa manje od 183 dana:
Problem je sa onim Pomorcima koji nemaju nikako 183 dana i oni ce morat ispunjat sve te formulare i rubrike i predavat sve dokumente, putne karte (borit se za svaki dan) i pomorske dodatke i osobne odbitke.
Pomorski dodatak od 400 kuna sluzi kao neoporezivi dio place.
Svaki gradjanin R. Hrvatske, pa tako i mi imamo zakonski odredjeno maksimalnih 21600 kuna osobnih odbitaka na koje se neplaca porez.
Porez se plaća prema izračunatoj poreznoj osnovici (ukupna primanja - ukupni odbici).
Ukupni odbici su:
- osobni odbitak (za prvih 6 mjeseci 2008. = 1.600 kn za svaki mjesec, a za slijedećih 6 mjeseci 1.800 kuna za svaki mjesec)
- pomorski dodatak od 400,00 kn za dan proveden na brodu
- odbici za uzdr?žavane članove obitelji
- plaćeni doprinosi za ovbezna osiguranja u RH
- zdravstvene usluge
- stambene potreba
- dana darovanja
Za njih je najbolji savjet da se jave u Financijske agencije da to ispune umisto njih, jer oni najvise netrebaju nikakvu gresku u ispunjanju, upravo radi novcanih suma.
Savjet svih pravnika je da se prijava dohotka predaje poston, preporuceno, da nebi dopustili da Vas porezna sluzba vraca nazad ako dodjete osobno ili posaljete zene bez punomoci. Lako ce oni vas zvat, ako im nesto triba.
Porezna Uprava i Ministarstvo Financija, pa i Ministarstvo Pomorstva neznaju sa kakvim mi sve dokumentima baratamo i imamo li ih uopce ako to misle, jer nemaju ideje o tome i oni uce u hodu da bi znali kako dalje formulirati i dopuniti zakon, to sam sazna u Splitu u Poreznoj Upravi iz prve ruke.