Pozdrav ekipa,
imam kratko pitanje. Na permanent ugovoru sam i zbog bolesti koja se dogodila usred godisnjeg naravno nije mi priznato bolovanje u RH na kapetaniji. Moje pitanje je da ti dani plovidbe koji mi fale cca njih 10, dali oni obračunavaju sa mojim godiÅ¡njim primanjima ili to ide na samo ove kada sam bio na brodu... Jer ako gledam da će mi oporezit 40% na sve plaće to je strava...
Unaprijed hvala na odgovorima.
Porez ti ide na cijlogodisnji iznos, ali imas kao i svi pravo na onaj odbitak (znaci broj dana puta dnevni odbitak+ sve sto si platio za doprinose ti takodjer ide u odbitak od ukupne cifre) a na ono ostalo ti ide obracun poreza po stopama, tako da ti nece biti bas na sve 40%. Za tocan izracun bi trebalo otici na poreznu jer oni tamo imaju sve te stope poreza.
Ovo ti je sa njihove stranice za 2016 godinu.
24% do 210.000,00 kn godiÅ¡nje (do 17.500,00 kn mjesečno)
36% iznad 210.000,00 kn godiÅ¡nje (iznad 17.500,00 kn mjesečno)
https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx
a koliko ti je dnevni odbitak za pomorce u 2016 ne mogu pronaci. Znam da je bilo 400 kuna.Bilo je zahtjeva da se poveca na 1800 ali nemam pojma da li je to proslo ili ne.
(quote)
PodnoÅ¡enjem godiÅ¡nje prijave poreza na dohodak, pomorac ostvaruje pravo na sve porezne olakÅ¡ice kao i drugi obveznici poreza na dohodak, ali i jednu dodatnu. Za svaki dan koji je proveo na brodu porezna mu se osnovica smanjuje za svotu dnevnoga pomorskog dodatka, neovisno o tome da li mu se isplaćivao pomorski dodatak. Pomorski je dodatak trenutačno propisan u svoti od 400 kuna na dan (Pravilnik o porezu na dohodak - čl.13. toč.18), Å¡to znači da bi se npr. pomorcu koji je na brodu proveo 150 dana porezna osnovica za tu kalendarsku godinu smanjila za dodatnih 60.000 kuna. (Udruga pomoraca Hrvatske:
http://www.pomorac.net/ - uputila je 13 zahtjeva Vladi RH, a jedan od njih je i povećanje pomorskog dodatka sa 400Kn na 1800Kn dnevno. LINK. Tajnik Sindikata Pomoraca Hrvatske, g. Brazzoduro, na svom blogu je također objavio prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, u kojem traži i povećanje pomorskog dodatka - LINK)
(end qoute)
Nazalost ovi LINKovi ne rade niti na originalnoj stranici pa nisam mogao provjeriti.