• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Porez na dohodak - manje od 183 dana

Pozdrav ekipa,

imam kratko pitanje. Na permanent ugovoru sam i zbog bolesti koja se dogodila usred godisnjeg naravno nije mi priznato bolovanje u RH na kapetaniji. Moje pitanje je da ti dani plovidbe koji mi fale cca njih 10, dali oni obračunavaju sa mojim godiÅ¡njim primanjima ili to ide na samo ove kada sam bio na brodu... Jer ako gledam da će mi oporezit 40% na sve plaće to je strava...

Unaprijed hvala na odgovorima.

Mislim da ti ide 40% na cjelokupnu godisnju zaradu
Ne vidin druge mogucnosti

Sent from my internet mobile device

Pozdrav ekipa,

imam kratko pitanje. Na permanent ugovoru sam i zbog bolesti koja se dogodila usred godisnjeg naravno nije mi priznato bolovanje u RH na kapetaniji. Moje pitanje je da ti dani plovidbe koji mi fale cca njih 10, dali oni obračunavaju sa mojim godiÅ¡njim primanjima ili to ide na samo ove kada sam bio na brodu... Jer ako gledam da će mi oporezit 40% na sve plaće to je strava...

Unaprijed hvala na odgovorima.

Porez ti ide na cijlogodisnji iznos, ali imas kao i svi pravo na onaj odbitak (znaci broj dana puta dnevni odbitak+ sve sto si platio za doprinose ti takodjer ide u odbitak od ukupne cifre) a na ono ostalo ti ide obracun poreza po stopama, tako da ti nece biti bas na sve 40%. Za tocan izracun bi trebalo otici na poreznu jer oni tamo imaju sve te stope poreza.
Ovo ti je sa njihove stranice za 2016 godinu.

​24% do 210.000,00 kn godiÅ¡nje (do 17.500,00 kn mjesečno)
36% iznad 210.000,00 kn godiÅ¡nje (iznad 17.500,00 kn mjesečno)

https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx

a koliko ti je dnevni odbitak za pomorce u 2016 ne mogu pronaci. Znam da je bilo 400 kuna.Bilo je zahtjeva da se poveca na 1800 ali nemam pojma da li je to proslo ili ne.

(quote)
PodnoÅ¡enjem godiÅ¡nje prijave poreza na dohodak, pomorac ostvaruje pravo na sve porezne olakÅ¡ice kao i drugi obveznici poreza na dohodak, ali i jednu dodatnu. Za svaki dan koji je proveo na brodu porezna mu se osnovica smanjuje za svotu dnevnoga pomorskog dodatka, neovisno o tome da li mu se isplaćivao pomorski dodatak. Pomorski je dodatak trenutačno propisan u svoti od 400 kuna na dan (Pravilnik o porezu na dohodak - čl.13. toč.18), Å¡to znači da bi se npr. pomorcu koji je na brodu proveo 150 dana porezna osnovica za tu kalendarsku godinu smanjila za dodatnih 60.000 kuna. (Udruga pomoraca Hrvatske: http://www.pomorac.net/ - uputila je 13 zahtjeva Vladi RH, a jedan od njih je i povećanje pomorskog dodatka sa 400Kn na 1800Kn dnevno. LINK. Tajnik Sindikata Pomoraca Hrvatske, g. Brazzoduro, na svom blogu je također objavio prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, u kojem traži i povećanje pomorskog dodatka - LINK)
(end qoute)
Nazalost ovi LINKovi ne rade niti na originalnoj stranici pa nisam mogao provjeriti.

Last edited:
Pozdrav
Imam jedno pitanje....
Ako dobijem permanent ugovor,rotacija 28/28,koliko Njemacka oporezuje svoje porezne rezidente a koliko Hrvatska...gdje je bolje...jer trenutno zivim u De.???
Hvala

Pozdrav
Imam jedno pitanje....
Ako dobijem permanent ugovor,rotacija 28/28,koliko Njemacka oporezuje svoje porezne rezidente a koliko Hrvatska...gdje je bolje...jer trenutno zivim u De.???
Hvala

Pa sta ti nije bolje bit prijavljen u HR trenutno jer vridi zakon o 183 dana?

Sent from my iPhone using Tapatalk
VIA www.pomorac.net

Pozdrav ljudi, zanima me ima li netko da ostvaruje zaradu kad ne plovi i kako funkcionira porez na drugi dohodak koji dolazi iz druge države?

Ovo gore napisano za porez I porezne osnovice ti je od 01.01.2017.Za obracun 2016 jos uvijek vaze stari postoci dok je najveci 40% na zaradu iznad 158000 kuna.

kadeti su oslobodjeni placanja ovog poreza?

ne, nitko nije oslobodjen! svi podnose porezne prijave.

oces li platit porez ili ne, ovisi o tvojim primanjima i danima.

u slucaju kadeta malo je vjerovatno da ce netko od kadeta imat toliku placu (primanja) da ce platit porez na dohodak bez obzira na broj dana.

Pardon ako je pitanje vec bilo, ali zna li neko ...

Dakle, u svojstvu oficira PRVI put sam ukrcan ove godine u osmi misec. Nemam nista za prebaciti dana od lani. Buduci da ni teoretski ne mogu skupiti 183 dana , placa li se porez i koliko?

Hvala.

Pardon ako je pitanje vec bilo, ali zna li neko ...

Dakle, u svojstvu oficira PRVI put sam ukrcan ove godine u osmi misec. Nemam nista za prebaciti dana od lani. Buduci da ni teoretski ne mogu skupiti 183 dana , placa li se porez i koliko?

Hvala.

obzirom da nemas dane, oces li platit porez (i koliko) ili neces uopce platit iskljucivo ovisi o tvojoj zaradi u 2017. ovako ti se ne moze odgovorit na tvoje pitanje.

mislim da neces platit puno tj nisra vrlo vjerovatno

imat ces 5 mkseci navigacije cirka ali te pomorske dodatke kad zbrojis , neoporeziv dio a nemas neke primanaj
kad odbijes sve to onda ima sto koji bi platio ali to nisu veliki novce padas u manju skupinu nisi na 36%

pogledaj malo net i zakon ,pronjuskaj ovdi po forumu bilo jer linkova za to,ovo su sad unaprijedili forum pa vise niko nista nezna...

Pozdrav.Ako moze mala pomoc
Znaci u 2017 godini nisam imao 183 dana na brodu pa me zanima racunanje poreza.Istrazivao sam na internetu i ono sto sam nasao za racunanje poreza je slijedece
Od moje place se oduzme pomorski dodatak(400 kn po danu plovidbe) i oduzmu mi se placeni doprinosi u toj godini.I iznos koji dobije mi se oporezuje.
Ono sto me buni je sta vidim u ovoj temi pojam neporezivi osobni odbitak od nekic cca 26 000 kn.Dali taj neoporezivi osobni odbitak i dalje vrijedi i odbija mi se od place skupa sa pomorskim dodatkom i doprinosima ili je taj neoporezivi osobni odbitak ukinut.Ako i dalje vrijedi koliki je pa da mogu izracunat koliko bi me moglo doci poreza

Pozdrav.Ako moze mala pomoc
Znaci u 2017 godini nisam imao 183 dana na brodu pa me zanima racunanje poreza.Istrazivao sam na internetu i ono sto sam nasao za racunanje poreza je slijedece
Od moje place se oduzme pomorski dodatak(400 kn po danu plovidbe) i oduzmu mi se placeni doprinosi u toj godini.I iznos koji dobije mi se oporezuje.
Ono sto me buni je sta vidim u ovoj temi pojam neporezivi osobni odbitak od nekic cca 26 000 kn.Dali taj neoporezivi osobni odbitak i dalje vrijedi i odbija mi se od place skupa sa pomorskim dodatkom i doprinosima ili je taj neoporezivi osobni odbitak ukinut.Ako i dalje vrijedi koliki je pa da mogu izracunat koliko bi me moglo doci poreza
Odbijalo se 400kn po danu navigacije , doprinosi koje si platio u toj godini, 1800kn mjesecno za tebe i 900kn za clana obitelji ako nekoga uzdrzavas ili ti zena ne radi i imas djecu...

To je ajmo reci oko 2000 eura mjesecno pa od ukupne zarade odbijes taj iznos , recimo ako si bio 5mj na brodu , zaradio npr 25 000e , od toga odbijes 10 000e i na 15 000e placas porez.

Neka me netko ispravi ako sam krivo napisao.

Porez se placao koliko ja znam sto je veca zarada ,veci je postotak pa iznad nekog iznosa ide cak na 40% a mislim da je to iznad 300k kuna a za manje iznose je 25/30% ali vjerojatno ce netko znati malo bolje objasniti.

Back