p90X nije lo?? program, ali za mr??avit je odličan
Insanity iako bez sređene prehrane neće bit rezultata.Firme ga odbijaju a u tih misec dana je moga i skinit kila ne??to, ili čeka djeda bo?žičnjaka mo?žda mu on donese ??ta?
http://www.youtube.com/watch?v=ZLK28BHJDd8 - Insanity
Bilo kakve dijete zaobilazite.
Smanjite tjelesnu masu na račun smanjenja potko?žnog masnog tkiva. 1 kg potko?žnog masnog tkiva odgovara oko 7000 kcal.
Da bismo izgubili 1 kg potko?žnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego ??to potro??imo dnevnom aktivno??ću i bazalnim metabolizmom, odnosno potro??iti dnevnom aktivno??ću i bazalnim metabolizmom 7000 kcal vi??e nego ??to unesemo hranom.
Put do tog cilja je :
Smanjiti kalorijski unos
Povećati dnevnu aktivnost
Povećati bazalni metabolizam
Napraviti 2 od te 3 stvari
Napraviti sve 3 stvari
Tjedno je moguće izgubiti do 1 kg potko?žnog masnog tkiva. Gubitak tjelesne mase veći od 1 kg tjedno neizostavno je praćen velikim smanjenjem mi??ićne mase, a ono dovodi do smanjenja bazalnog metabolizma i tim putem do povećanja potko?žnog masnog tkiva.
Svaki gubitak tjelesne mase veći od 1/2 kg tjedno dovodi do gubljenja 1 kg mi??ićne mase na svakih izgubljenih 3 kg potko?žnog masnog tkiva.
Prehrana :
1. Kalorijski unos
1, 2, 3. dan : unosite 1000 kcal manje od uobičajenog broja kcal.
4. dan : uobičajeni broj kcal (1000 kcal vi??e nego prethodna 3 dana da ne dođe do usporenja metabolizma).
5, 6, 7. dan : 1000 kcal manje od uobičajenog broja kcal
8. dan : uobičajeni broj kcal (1000 kcal vi??e nego prethodna 3 dana da ne dođe do usporenja metabolizma) Itd..
Prosječno dnevno smanjenje unosa je tako: 750 kcal, ??to odgovara smanjenju od oko 100 g potko?žnog masnog tkiva dnevno.
Svakodnevno uzimanje malog kalorijskog unosa navelo bi tijelo da to stanje prihvati kao normalno, pa bi nestalo razloga za smanjenje tjelesne masti, a kako smanjenje kalorijskog unosa usporava metabolizam, tj. potro??nju kalorija, uz stalno mali kalorijski unos moguće je čak povećanje potko?žnog masnog tkiva !
Svakodnevno uzimanje malog kalorijskog unosa dovelo bi do smanjenja mi??ićne mase, ??to bi predstavljalo ne?željeni gubitak tjelesne mase jer mi??ići, i u mirovanju, tro??e puno vi??e kalorija nego masno tkivo.
Smanjenje mi??ića, koji su izgarači, dovodi do povećanja potko?žnog masnog tkiva ! Povećanje kalorijskog unosa svaki četvrti dan omogućuje očuvanje mi??ićne mase.
2. Dnevni raspored obroka
Ukupnu dnevnu količinu hrane treba podijeliti na ??to vi??e obroka, barem ??est. Mali broj obroka navodi tijelo na stvaranje zaliha, a veliki broj na tro??enje unesenih kalorija. Kalorijska vrijednost obroka treba se, u načelu, smanjivati prema kraju dana.
3. Izbor hrane
Masnu hranu treba izbjegavati; koliko god izbjegavali evidentne i skrivene masnoće, ipak ćemo unijeti dovoljnu količinu bitnih masnih kiselina.
Od ugljikohidratne hrane radije koristiti onu s manjim glikemijskim indeksom, jer ona dovodi do sporijeg porasta ??ećera u krvi i manjeg izlučivanja inzulina (tjestenina, ra?ženi kruh, naranča, jabuka). Tako je nivo ??ećera u krvi pribli?žno stalan, ??to rezultira stalnom radnom sposobno??ću, a bez izlučivanja inzulina nema mogućnosti pohranjivanja ??ećera iz krvi u masno tkivo.
Kod uzimanja ugljikohidratne hrane s većim glikemijskim indeksom (kuhinjski ??ećer, kolači, banana, ri?ža) ??ećer u krvi naglo poraste pa se izluči inzulin koji taj ??ećer povuče iz krvi (pad ??ećera u krvi trenuto izazove pad radne sposobnosti) i pohrani ga u mi??ić (samo ako je mi??ić dovoljno iscrpljen) i u potko?žno masno tkivo.
Kod uzimanja ugljikohidratne hrane s većim glikemijskim indeksom očito je moguće stalno osjećati umor i istovremeno se debljati.
Ugljikohidratna hrana s većim glikemijskim indeksom po?željna je samo neposredno nakon treninga, kad je potrebno da se izluči inzulin koji će ??ećer iz krvi ??to br?že uvući u iscrpljeni mi??ić (ali ako je ??ećera u krvi vi??e nego ??to ga mi??ić mo?že primiti, inzulin će vi??ak ??ećera ipak pohraniti u masno tkivo koje ima neograničenu mogućnost pohrane).
Namirnica Glikemijski indeks
bijeli kruh 69
kruh od ?žita 72
ra?ženi kruh 42
sladoled 36
obrano mlijeko 32
punomasno mlijeko 34
jogurt 36
jabuka 39
banana 62
tre??nja 23
grejpfrut 26
grejp 45
narančin sok 46
naranča 40
breskva 29
kru??ka 34
??ljiva 25
suho gro?žđe 64
fruktoza 20
glukoza 100
med 67
maltoza 110
??ećer (saharoza) 59
smeđa ri?ža 66
bijela ri?ža 72
?žito 54
corn flakes 60
zob 49
bijeli ??pageti 50
smeđi ??pageti 42
kuhani bob 40
crni gra??ak 33
mrkva 92
leća 29
pire krumpir 60
smeđi krumpir 96
soja 15
rajčice 36
Proteinska hrana treba sadr?žavati ??to manje skrivenih masnoća (pileća prsa bez ko?že, oslić, bjelanjak, proteini u prahu).
4. Voda
Vodu treba piti u ??to većim količinama, minimalno 1litru na svakih 1000 kcal, a u slučaju pojačanog znojenja jo?? i vi??e.