Ako si na permanent ugovoru (kakav radi dosta ljudi) mislim da bi trebao placat cilu godinu. Tj znam jer sam pitao ministarstvo, ali tu ide jos jedna glupost HR zakona a to je :
ako si zaposlen na ugovor permanent i ne potpisivas ugovor svaki put prije ukrcaja i imas placu 12 miseci znaci pomorski receno si permanent zaposlen. E tu pocinje jos jedna nebuloza, ti se uredno prijavljujes kad dodjes kuci svakih 4,6,8,10,12 tjedana zavisi koliki je ugovor i onda te oni odjave i ti si kao nezaposlen a oni koji su permanent zaposleni oni se nebi tribali prijavit kad dodju s broda nego bi trebali samo platit opwt mirovinsko i zdravstveno tj placat 12 miseci godisnje jer je to jedini nacin da ti u slucaju otkaza (ne greskom pomorca) priznaju dane za 183, a ako placas samo kad si na brodu onda nemas pravo na priznate dane do kraja godine da ti se uvaze u 183 dana da bi bio osloboden poreza.
Primjera radi: ako imas ugovor na 6 miseci (npr: bulk carrier brod) i nakon 3 miseca se brod proda i minja posada on ce tebi priznat dane do kraja ugovora na papiru (u ovom slucaju 6 miseci) a onome u slucaju povise (permanent ugovor) nece priznat do kraja godine ako je dosao kuci i vise neide radit jer se brod proda.