Permanent contract - objasnjenje

tcoric

New member
Pozdrav svima,

Ovako, posto nisam vise na Crystal River, nego sam presao na Crystal Ocean, naravno, sada cu morati opet placati doprinose.

E sad, s obzirom da imam permanent ugovor, placen sam svih 12 mjeseci u godini, a 10 tjedana sam na brodu te 10 kod kuce, ovo sam nasao na stranici Emariner:

Doprinose za beneficirani radni staz placaju (i jedni i drugi) SAMO za vrijeme provedeno na brodu (jer se u staz ubraja samo vrijeme provedeno na brodu).

Sto to znaci za pomorce na “Permanent” ugovoru?
– kad ste na brodu placate sve doprinose (6 uplatnica – 4 mirovinsko i 2 zdravstveno)
– Kad ste kod kuce placate sve osim beneficiranog staza (4 uplatnice – 2 mirovinsko i 2 zdravstveno)

E sada, mene zanima, koje su to 4 uplatnice koje uplacujem dok sam kuci, tj. koje 2 uplatnice NE MORAM uplacivati kada sam kuci?

Hvala

Pozdrav svima,

Ovako, posto nisam vise na Crystal River, nego sam presao na Crystal Ocean, naravno, sada cu morati opet placati doprinose.

E sad, s obzirom da imam permanent ugovor, placen sam svih 12 mjeseci u godini, a 10 tjedana sam na brodu te 10 kod kuce, ovo sam nasao na stranici Emariner:

Doprinose za beneficirani radni staz placaju (i jedni i drugi) SAMO za vrijeme provedeno na brodu (jer se u staz ubraja samo vrijeme provedeno na brodu).

Sto to znaci za pomorce na “Permanent” ugovoru?
– kad ste na brodu placate sve doprinose (6 uplatnica – 4 mirovinsko i 2 zdravstveno)
– Kad ste kod kuce placate sve osim beneficiranog staza (4 uplatnice – 2 mirovinsko i 2 zdravstveno)

E sada, mene zanima, koje su to 4 uplatnice koje uplacujem dok sam kuci, tj. koje 2 uplatnice NE MORAM uplacivati kada sam kuci?

Hvala
Koji si rank?

Ne placas one dvije koje su povezane sa doprinosom za staz u povecanom trajanju. Tako se nekako otprilike zovu. Mada sam i ja sad presao na permanent ugovor i zenska na kapetaniji (Rijeka) mi kaze da svi placaju i dalje samo za vrijeme provedeno na brodu. Kaze da u njihovom sistemu uopce nema opcija za permanent ugovor. Koliko sam je skuzio ispada da se svi pomorci iz RI koji su permanent i dalje prijavljuju i odjavljuju svaki put kad odrade ugovor. Ispravite me Fiumani ako neko ima drugaciji slucaj. Po meni je rijesenje (ukoliko zelis placat doprinose i kad si doma) da prijavis ukrcaj i ostavis otvoreno. Znaci da se ne odjavljujes kad dodjes doma i da placas ove uplatnice bez ovih za beneficirani staz.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

antezd radim kao IT Officer, mislim da se vodim pod 6. Tehnicko osoblje.

kire808 A to sam i ja mislio da, strasno kakve pizdarije sve necu cuti od ove drzave.

Moje osobno iskustvo i misljenje kaze da je nas Kire sve napisa kp sveto pismo. Price sta pricaju sta di i kako, pusti nek se prica, tocno je koliko ja znam i radim da placas sve samo kad sam na brodu.
Permanent pay ili ne placas samo kad si na brodu.

Case close

Daj reci malo o toj svojoj firmi?

Sent from my tablet VIA pomorac.net using Tapatalk

Last edited:
OK, znaci vodio bi se isto kao i da sam placen samo dok radim onda, ali onda kada dodjem doma sam opet na birou ili kako? Tako mi je bilo dok sam bio na Royalu.

Dalmos a u vezi firme, pa za sada imam sve pozitivne komentare, nemogu se potuziti.

Poceo sam u Sijecnju 2018e ali na Crystal River Cruises, sto se tice uvjeta bilo je OK tamo, doprinose je placala firma na Malti, ugovor je za Deck & Engine 1 mjesec on/off, placa je permanent ugovor na neodredjeno, znaci zvuci kao san, no onda dolaze i minusi koje tek skuzis nakon nekog vremena provedenog tamo, a ja sam bio mjesec/mjesec na Riveru od Sijecnja pa evo sada do Listopada i ne bih se vratio za neznam sto:

- single kabine imaju samo barba, kapo, hotel director, executive chef i restaurant manager, svi ostali dijele kabinu - kreveti na kat (jer su brodovi jako maleni i sva komocija je okrenuta gostima)
- mjesec/mjesec nije za dzabe jer je jedan dan kao godina, monotono-dosadno, ja sam dosao sa Royala i sa broda od 1700 clanova posade na tu barku (necu reci ni brod) i eto, nisam se mogao nikako naviknuti na tu monotoniju, nema crew bara, nema druzenja, nema NICEGA, radis svoju smjenu, i to ti je to, kad pogledas sve filmove sta ima na televiziji mozes se jedino tuci glavom u zid do kraja ugovora, DEPRESIJA na maximum
- neprofesionalnost posade: znaci 90% posade na rijekama cine Madjari i Rumunji, pola ih ne zna reci rijeci engleskog (a engleski je official jbg ipak je Crystal "americka" firma) jer je 90% posade (pogotovo Deck & Engine) otpadak sa ostalih rijecnih kompanija (Crystal je novi u River cruises industriji pa eto jbg) i eto onda imas rumunja koji se dere na tebe na polunjemackom jeziku jer je - rumunj, imas hotel direktorku babu od 70 godina koja nezna upaliti kompjuter i tako neke stvari

probao sam se tjerati da izdrzim tamo no sa svakim ugovorom mi je sve teze bilo, a i falilo je more, nisam se osjecao kao da plovim nego kao da radim u hotelu a ne na brodu i trazio sam da me prebace na ocean.

E sad ocean:

Crystal ima 2 kruzera (700 i 900 gostiju - cca 600 posade) i 1 jahtu (100tinjak gostiju nisam siguran), sada se radi druga jahta koja izlazi iduce godine ako se ne varam, te se radi i novi kruzer koji ce van tek 2020 ja mislim.

Firma je po meni odlicna, od akomodacije za posadu (single kabine i to postene za sve Deck & Engine clanove sa minimum 1 stripe - ja sam 2 i stvarno kabina i privilegije su mi super) pa do hrane na brodu, ima Officer mess, hrana je stvarno OK (nakon vidjenog na Royalu haha), pa i do uvjeta:

- placa u eurima za gradjane EU, 12 mjeseci u godini, ugovor na neodredjeno!!!
- ugovor 10/10 tjedana (u pravilu je 8/8 no mi smo se na 10/10 dogovorili, ima dosta slobode sto se toga tice, sami si rasporede radimo haha)
- nakon 12 mjeseci u kompaniji, na vlastitu volju, ako zelis, potpises da ti se mjesecno odvaja 2% od place (to je minimum, moze koliko god hoces) a na tih 2, kompanija nadoda 7% i to je kao Pension plan, no meni to vise lici na stednju, u Zurich International kompaniji (sta god to bilo), te tu svotu mozes izvaditi nakog 3 godine ako zelis, i nemoras, a i ako izvadis, odmah od tog dana ti pocinje od nule opet ako zelis....
- zdravstveno daju, i placaju full placu do 12 mjeseci sick leave (naravno uz redovite potvrde doktora)

Meni je super za sad, posao mi je OK, posada je na razini jedne takve firme (Crystal je vec godinama za redom izabran kao najbolji Luxury Cruise line i stvarno nema im nikoga da ih moze ugroziti u tome) i energija je dobra na brodu, ova 2 kruzera uglavnom rade World Cruise tako da se svega moze i vidjeti.

Pitaj jos ako te sta zanima slobodno

Ajme meni, nemoj kukat da je monotono i dosadno. Zamisli kako je na tankerima. ÄŒetiri - pet mjeseci, dvadesetak ljudi na brodu, u slobodno vrijeme kabina, svak svakoga izbjegava, nema izlazaka, nema alkohola.

Što se tiće doprinosa i ostalog, kad dođeš s broda prijavljuješ se u agenciju, pa na kapetaniju, pa na zdravstveno (HZZO). Doprinose plačaš za vrijeme koje si proveo na brodu.

Last edited:
Hvala lipa jako si lipo to napisso, pa slusaj taj cristal ocean mi pari jako dobar, jos kad bi napisao i place ds ljudi znaju po rankovima bar cca bilo bi super.

Pozz

Sent from my tablet VIA pomorac.net using Tapatalk

Kako san ja svatia
Oni koki su na permanent ugovoru placaju cilih 12 miseci doprinose ako im je zastava( ili firma. Tu nisan siguran)u EU ili tako nekako.Npr ekipa sa Jan de Nula
Ako si permanent a zastava ili firma nije u EU onda placas samo kad si na brodu

Sent from my internet mobile device

Placa za 2nd Electrical Engineer na Crystalu je 4000eur permanent, plus bonusi i mirovinski fond. Na Dreamu je pocetna 10000$ i raste svake godine 250$ do 13000,za chief el eng je pocetna 11400 i ide gore 500 godisnje do 15000 cca. Ugovori isto 8-8 tj. i mirovinski fond.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

Ajme meni, nemoj kukat da je monotono i dosadno. Zamisli kako je na tankerima. ÄŒetiri - pet mjeseci, dvadesetak ljudi na brodu, u slobodno vrijeme kabina, svak svakoga izbjegava, nema izlazaka, nema alkohola.

Što se tiće doprinosa i ostalog, kad dođeš s broda prijavljuješ se u agenciju, pa na kapetaniju, pa na zdravstveno (HZZO). Doprinose plačaš za vrijeme koje si proveo na brodu.

Da sam tia na tankera zavrsia bi do kraja jos godinu dana preobrazbe za nauticara pa bi isa na taknera, ali nisam tia, a da sam tia plovit 4-5 miseci osta bi na Royalu di mi je ugovor bia 6 miseci, al nisam tia, sidia sam doma skoro 2 godine i uletilo mi je ovo i ne zalim se. Mislin da svako ima pravo birat ono sta mu se svidja i odbit ono sta mu se ne svidja, svaka cast svima koji rade po celi zivot na tankeru po 4 5 6 miseci okruzeni sa istih 20 ljudi, ali ja ne bi mogao eto iskreno priznam.

:D

A sto se tice drugog dijela tvog komentara, kakvoj to agenciji se moram javljat kad dodjem kuci, prije sam se javljao samo kapetaniji i onda HZZO nakon toga? Kakva agencija?

Hvala.

A ostali, u vezi tudjih placa, neznam stvarno ne mjesam se u to, ali koliko cujem po nasim deckima u makini (a vecina su nasi) place nisu lose uopce.
Prijava je direktno online na Crystal stranici, agencije kod nas mislim da nema al ne vatajte me za rijec.

Firma je pocela radit brodove, ova 2 kruzera su imali vec 20 godina, no sad se stvari micu polako jer su ih kinezi kupili prije par godina (Genting Hong Kong), dogodine izlazi jahta, za 2 godine novi kruzer, pa ono, sigurno ce im trebati ljudi u narednih par godina ;)

A sto se tice drugog dijela tvog komentara, kakvoj to agenciji se moram javljat kad dodjem kuci, prije sam se javljao samo kapetaniji i onda HZZO nakon toga? Kakva agencija?

Ja sam ukrcan na brod preko agencije pa kad dođem doma javim se njima. Oni me prijave lučkoj kapetaniji, te ja idem na lučku samo ovjeriti matrikul.

Uglavnom, to što se tiće permanenta i broja dana doma jest malo čudno. Također sam na permanentu i moram pazit da nemam manjak dana godišnje. Glupo.

Dobro, a necu imati problema jer imam primanja cijele godine, i trajni nalog na Erste svaki mjesec?

Kako bi ja onda objasnio priljev sredstava tokom ovih mjeseci koje ne radim. (i da li tko to uopce provjerava)?

A u vezi manjka dana, pa mozes se javiti malo kasnije kada dodjes doma, da si sam namjestis da imas 183+ ili to nemoze tako? :D

Primanja vam nisu vazna sve dok imate 183+ dana plovidbe i puta. Mozete se javit kapetaniji kada zelite, to ne mijenja dane na moru i putu. U LK Rijeka me traze svaki put ugovor, putne karte na brod i nazad i naravno matrikulu, tako da tu ne vidim mjesta za manipulacije.

A da istina, matrikulu sam zaboravio. Tako je!

E sada mi je sve jasno manje vise, znaci placati cu samo dok sam na brodu a dok sam doma sam doma, idem na HZZO i amen.

Eto hvala svima na informacijama.

E a sad imam drugi problem haha.

Ove godine sam plovio za River, te sam bio pod socijalnim republike Malte, oslobodjen davanja kod kuce, nista mi se nije upisivalo u matrikulu i nisam placao doprinose.

E sada, posto toga vise nema, novi ugovor mi je sklopljen sa Crystal Ocean, te sam poceo ploviti 25.10.2018 a iskrcavam se 6.1.2019.

Da li to znaci da moram platiti porez jer nisam unutar 183 dana u 2018 ili se izracunava u roku godine dana OD PRVE PLOVIDBE? Ako je ovo drugo u pitanju onda je OK jer cu do 25.10 iduce godine skupiti 215 dana plovidbe, ali ako je ovo prvo u pitanju i gleda se iskljucivo tekuca godina zakljucno sa 31.12 onda sam jebo jeza haha.

Primanja od 25.10. do 31.12. 2018. ti idu u poreznu osnovu, od koje ti se oduzima osobni odbitak, pomorski dodatak po danu plovidbe i davanja za MO i ZO.
Od preostalog iznosa mislim da moras platiti 24%

Kako san ja svatia
Oni koki su na permanent ugovoru placaju cilih 12 miseci doprinose ako im je zastava( ili firma. Tu nisan siguran)u EU ili tako nekako.Npr ekipa sa Jan de Nula
Ako si permanent a zastava ili firma nije u EU onda placas samo kad si na brodu

Sent from my internet mobile device

Ovo sa EU mi nije jasno. Kako je meni receno u kapetaniji, ako je brod pod zastavom EU ja ne placam nista kad sam na brodu jer se priznaju davanja koje za mene placa brod ili kompanija.

S druge strane, kako izgledaju ti vasi pemanent ugovori? Spominje li se razdoblje on-off ili o tome nema nista? I trece pitanje, kako se mi vodimo kad se iskrcamo s broda (eu zastava)? Kao nezaposleni iako smo na permanent ugovoru?

Ja san bia na permanentu cca 4 godine i za to vrime se nismo morali prijavljivat na socijalno ( Norveska zastava). Doprinose smo plaćali samo za vrime provedeno na brodu a šta se tiće dana i dalje si mora imat 183 na brodu neovisno o tome šta san ima uplate na račun svih 12 miseci. A sad mi piše permanent contract (payed on board only) i moran se prijavit na socijalno nakon kapetanije ali i dalje plaćan samo dane na brodu i tako ima već par godina. Platin kad dođen, ne čekan uplatnice i nakraj godine mi samo dođe da san dužan 0 kuna. Karte me na kapetaniji ne pitaju dok god ne radn sam prijavu nego mi to radi firma a ja samo oden udrit pečat. Pozzz

Back