OK, znaci vodio bi se isto kao i da sam placen samo dok radim onda, ali onda kada dodjem doma sam opet na birou ili kako? Tako mi je bilo dok sam bio na Royalu.
Dalmos a u vezi firme, pa za sada imam sve pozitivne komentare, nemogu se potuziti.
Poceo sam u Sijecnju 2018e ali na Crystal River Cruises, sto se tice uvjeta bilo je OK tamo, doprinose je placala firma na Malti, ugovor je za Deck & Engine 1 mjesec on/off, placa je permanent ugovor na neodredjeno, znaci zvuci kao san, no onda dolaze i minusi koje tek skuzis nakon nekog vremena provedenog tamo, a ja sam bio mjesec/mjesec na Riveru od Sijecnja pa evo sada do Listopada i ne bih se vratio za neznam sto:
- single kabine imaju samo barba, kapo, hotel director, executive chef i restaurant manager, svi ostali dijele kabinu - kreveti na kat (jer su brodovi jako maleni i sva komocija je okrenuta gostima)
- mjesec/mjesec nije za dzabe jer je jedan dan kao godina, monotono-dosadno, ja sam dosao sa Royala i sa broda od 1700 clanova posade na tu barku (necu reci ni brod) i eto, nisam se mogao nikako naviknuti na tu monotoniju, nema crew bara, nema druzenja, nema NICEGA, radis svoju smjenu, i to ti je to, kad pogledas sve filmove sta ima na televiziji mozes se jedino tuci glavom u zid do kraja ugovora, DEPRESIJA na maximum
- neprofesionalnost posade: znaci 90% posade na rijekama cine Madjari i Rumunji, pola ih ne zna reci rijeci engleskog (a engleski je official jbg ipak je Crystal "americka" firma) jer je 90% posade (pogotovo Deck & Engine) otpadak sa ostalih rijecnih kompanija (Crystal je novi u River cruises industriji pa eto jbg) i eto onda imas rumunja koji se dere na tebe na polunjemackom jeziku jer je - rumunj, imas hotel direktorku babu od 70 godina koja nezna upaliti kompjuter i tako neke stvari
probao sam se tjerati da izdrzim tamo no sa svakim ugovorom mi je sve teze bilo, a i falilo je more, nisam se osjecao kao da plovim nego kao da radim u hotelu a ne na brodu i trazio sam da me prebace na ocean.
E sad ocean:
Crystal ima 2 kruzera (700 i 900 gostiju - cca 600 posade) i 1 jahtu (100tinjak gostiju nisam siguran), sada se radi druga jahta koja izlazi iduce godine ako se ne varam, te se radi i novi kruzer koji ce van tek 2020 ja mislim.
Firma je po meni odlicna, od akomodacije za posadu (single kabine i to postene za sve Deck & Engine clanove sa minimum 1 stripe - ja sam 2 i stvarno kabina i privilegije su mi super) pa do hrane na brodu, ima Officer mess, hrana je stvarno OK (nakon vidjenog na Royalu haha), pa i do uvjeta:
- placa u eurima za gradjane EU, 12 mjeseci u godini, ugovor na neodredjeno!!!
- ugovor 10/10 tjedana (u pravilu je 8/8 no mi smo se na 10/10 dogovorili, ima dosta slobode sto se toga tice, sami si rasporede radimo haha)
- nakon 12 mjeseci u kompaniji, na vlastitu volju, ako zelis, potpises da ti se mjesecno odvaja 2% od place (to je minimum, moze koliko god hoces) a na tih 2, kompanija nadoda 7% i to je kao Pension plan, no meni to vise lici na stednju, u Zurich International kompaniji (sta god to bilo), te tu svotu mozes izvaditi nakog 3 godine ako zelis, i nemoras, a i ako izvadis, odmah od tog dana ti pocinje od nule opet ako zelis....
- zdravstveno daju, i placaju full placu do 12 mjeseci sick leave (naravno uz redovite potvrde doktora)
Meni je super za sad, posao mi je OK, posada je na razini jedne takve firme (Crystal je vec godinama za redom izabran kao najbolji Luxury Cruise line i stvarno nema im nikoga da ih moze ugroziti u tome) i energija je dobra na brodu, ova 2 kruzera uglavnom rade World Cruise tako da se svega moze i vidjeti.
Pitaj jos ako te sta zanima slobodno