Ti kao elektricar na firmi nisi Electrician nego REE - Reefer Electrical Engineer (Ako si na vecim brodovima imas uz sebe (AREE - Asistant Reefer Electrical Engineer) i EC (Electrical Cadet). I ako tamo dospijes, a imas iskustva i znas svoj posao ce ti biti dobro. Rifera ima dosta, neznam koliko tocno, ali ih ima dosta, u nijednom slucaju ih nema ispod 100. S time da neke rute gdje brodovi idu za Novi Zeland ili Australiju kada su sezone rifera onda su puni, ali to su manji brodovi i tamo mislim da si sam. U ofisu de dakako negleda dali bi na kojem brodu trebalo biti 2 elektricara i ne salju po 2 na stare nego bas suprotno di je lakse i veci su i noviji brodovi salju 2, a na manje brodove s vise posla salju 1.
"Struja" je zaduzen za cekiranje rifera ujutro, a popodne to radi deck officer. upisivanje u knjigu zna stvarno biti annoying.
Mislim da ti je placa 7800$. S time da se za prolazak kroz HRA -"pirate" dobiva dodatna osnovica po danu. I na nekim brodovima koji su u chartereru tamo se dobiva dodatno i za rifere.
Generalno imaju 2 vrste brodova ICE CLASS 2 broda (Montreal i Belgium) di su oficiri nasi/uk, posada Filipi. Ostali FAR EAST (oni to tako nazivaju), E tamo se zna desiti da si jedini Evropljanin i zna biti zajebano, ali zna biti i dobro. Ovisi od ekipe. Moje generalno misljenje (ja sam palubarac), Sa dobrim, "strogim" kapetanima nisam imao problema, ali ima i dosta ljubomornih idijota, ekstremnih idijota... Ali to je druga prica.
Hrana je kineska, s time da neki zapovjednici znaju pitati ako ti treba sta. kinezi su jako nepristojni dok jedu, Filipincima nisu ni do koljena. Ba gadno, pljuju dok jedu, tesko je to opisati. Preferirao sam ici sam na veceru. Zna biti tu i tamo parti barbecue.
Za papirologiju, neznam stvarno sta je dio od struje, ali kada dojdes na brod - svaki brod u roku mjesec dana moras procitati svih (mislim) 13 manuala i potpisati. S time da prvi put na firmi imas 2 mjeseca za to obaviti. PMS je lagan, jednostavan programic tipa windows 3.1...
Jos jedna informacija... ja kada sam dosao na firmu bilo je to 2012.... tada nije bilo maila, sto me je jako zacudilo. Nitko skoro nezna sta je ITF. Od kada je implementiran MCL od onda su uveli mail i novine za sve, ali zna se desiti da ne radi...
Novogradnje se vise manje rade u Samsungu i konstrukcija je ok, s time da je oprema sranje tesko. Za makinu nisam siguran, znam da brodovi od 8000 i preko TEU imaju shaft generator, 4 pomocna motora.
S zadnjeg broda sam se iskrcao u Septembru 2014. To je to sto znam.