srelec
srelec

da se razumimo zelim ti sve najbolje i da prode odma na novi rig za et ne na stari 88g ka ja i gledat kako mi netko ko je ovdi cili zivot tumaci o automatici koja je na epromu i u dos systemu,mislim da sam bia jasan.
platforma ili rig je povise brodi po naporu i problemina,elektronicar lipo si to reka ili zovu ga et,bop bas ne slusa a ispod nas je plin i tribalo bi ga zatvoriti
sad si na redu mogu emergency sve pokidat i utec(samo rigovi s propelama) ali on kosta 20% skverskog broda sto ces ucinti?usput o tvom bop ovisi dali ce plin izac vani i mozda povuc rig dole?tvoj top drive je sta sta ces uciniti,(downtime dnevni kosta koliko skver kosta drzavu dnevno ovo nije zafrkancija) ovo je objasnjenje za rigove.u ovom trenutku tvoj barba zeli iz kabine vrsit nadzor produkcije caskom mu instaliraj pc i onda mu napravi konfiguraciju da gleda ali nemoze manipulirati s systemom hoces na jedan pc stavit dva ekrana pretko exchengera(uzet signal s jednog od klijenata) ili ces konfigurirati novi pc(polovni).
sve se to nauci i vidi nista nije problem samo triba vrimena na brodu ces ga dobit ovdi ne.s obzirom na iskustvo na drilling te nece uzest gubiti ces vrime.
kreni normalnim putem i stekni iskustva malo znoji se nespavaj jer nisi siguran kako ces to rijesit,jer ako stane gledat ce tebe(svi noviji brodi struja je dosta visoko) stvojim znajem dobro mozes proc na jan de nula ali pocet ce sa minjanjem zarulja i upoznavanjem radne jedinice/jer to nisu brodi.
budi dobar i biti ces prvi struja a to znaci placa ka prvom kuverte i makinje
samo jos imas prikovremene svaki misec 20-30 znaci vise od njih i kad dodes na most i kazes kad izademo vani smanjite motore izgasiti cu sistem jer imam probleme gledati ce te ka boga ali triba pocet s necim.
pid kontroleri najucestaliji su pleiger( njemacki ne steluju se nego se stavlja konfiguracija ovisno o signalima dali miris ulaznu izlaznu temperaturu
ili jos uzimas signal od loda mmotora tj preko plc od makinje primas signal turba(on je brzi od loda motora) i onda kofiguriras svoje kanale dali 0-20.4-20ma ili igras se s voltima,a cims svelcompesator stelas preko osciloskopa.
i kad ti predas brod i sve je u redu prica pocinje svi oni problemi koje nisi vidia
jer nemas iskustvo.
svaki dobar/odlican struja mora biti i veoma dobar strojar poznavati rad cile mekanike i di sta ide.
grijesis ja sam struja i imam vise od dp operatera2 i 1,ovisno o jedinici di radis toliko ces biti placen kontenjer sa 300-400 friga i shaft generator i tri pomocna struja uvati po 4500eur(brod) ljudi koji su ih imali toliko znaju sta je to.ako mozes odma za 5000$ sta cekas udri koji brod i gledaj drugdi
malo te ne shvacam,meni su prijatelji bili asistenti za 350$ i sritni sta su se ukrcali i nakon 6 miseci dobili povisicu koju stoju i imali visu.
skola je zakon ali za na rig doc viruj mi niko mi skolu nije ni spomenia intervju iskustvo i preporuka od prijatelja bez nje nebi dosa na intervju i nista nebi bilo
a moga sam biti najbolji.
ali placa je tolika ako ih ti drzis ako trce kapo (prvi nece trcat jer jr filip i slab u znanju) onda ti je placa duplo manja,znaci svugdi placen koliko znacis.
vela tanker,northern marine(radia si za stenu znas onda sve)
sve te firme lova impresivna i ostat ces na svojoj katrigi.putnici ako se probijes posal laganini i veoma dobar koji se moze radit dugo ili gloptik jandenul
i sritno a nakon koje godine rada polozi boiset hv coursi trazi drilling.
sad ces nazalost gubit vrime
imas lipo znaje ali faliti utakmica u nogama sta prije krenes prije ces ici gori sad je vrime najbolje .
sritno i javi ako sta bude.
QUOTE=toma;1138]Zva sam SSM i kazu da u peti misec traze 10 strojara, a elekt. za sada nista.
I jos ,da ne bude zabune: vec 7 godina radim na izgradnji tankera u skveru, 35 brodova , plus dva bulka i tri mini cruisera. Od toga je 6 za Stenu sa dvi makine. Automatika L3- Valmarine, Kongsberg, Lyngso , po 3000 I/O , optika , svaki kanal osobno testiran i pusten u rad, stelanje pid regulatora, podesavanje rada stand by pumpi, PMS, paralela generatora, msb , esb , emcy gen, testiranja i setiranja raznih parametara tako da se posli blackouta sve dize automatski, PLC- siemens i mitsubishi, kotlovi,parne turbine , inert gas, pozarne centrale, ff pjenom i maglom,Framo hidraulika, Saab, nesto od navigacije, kormila...iskustva sa ABS, DNV, ...Moga bi pisat do sutra. Radia sam znaci na ozivljavanju broda, uglavnom makinje, i predaji sistema vlasniku i klasi.Ne hvalim se i mislim da jos puuuuno
iman za ucit i da ce uvik
dolazit nove tehnologije.Ali isto mislim da sam sposoban za nesto vise od bulka i tankera.Usto za svaki brod koji ide iz skvera imam ponudu da idem navigat na njega.A neidem jer je placa oko 5000$.Mislim da je to malo. Vec radim za brokve!!!!! Zato bi radia nesto i teze samo da je postenije placeno. I mislim da su elektronicari neposteno na brodovima u losijem platnom razredu. Imaju skolu kao i strojari i kuvertasi, ili cak vecu, specificnija znanja, i ... ne isplati se pricat o tome. smatram da sam vidija vise nego sta bi vidija u navigaciji. vec sam znaci sedam godina po 11 miseci na brodu. zasto mislis da ne bi moga na drill ili rig?? Cruiseri mi nisu toliko napeti.[/QUOTE]