Offshore Industry

sealion2 jel mi mozes napisati kakvi su ugovori za struju i ko je sve struja na sealion(nacionalnost)kakvi su vam brodi i kakva je spiza?

ugovor za struju ti je isti ka i meni 6 tjedana on - off i placa ti je ista , a sad imamo indijca i to ne svaki put jer vas stvarno fali , postali ste endemska vrsta a prije je bija jedan korculani i to je bija strasno odlican , moram ga pofalit , jos ako imas neki tecaj za odrzavanje DP-a nema ti kraja , mozes di oces . A spiza ...ima je ka u prici ali kad filipinac to nezna skuvat po naski , jedan dan je bas za hrvate sprema rucak a mi ga takli nismo . Ma zamisli Tuna sa Ananasom i to je on bas za nas sprema da je to mediteranski specijalitet i kaza nam je u kuvarici i je stvarno , ali kad smo vidili ananas nismo niti provali vec zafalili coviku i zamolili ga da se u buduce ne trudi . A ima voca a koji put i skuva sta dobro , ne stvarno ima spize cudo sta ko oces i u bilo koju uru .

Sto ne krca na Sealiona Ino Muninic iz Sibenika iliti PASAT?, ja san isto kod njega trazija i nudija mi je 200 dolara dnevno za prvoga palube na PSV. Inace za DP si u pravu, ali svejedno i da ga imas polozenog opet traze iskustvo, ali da ga nije dobro imati, je, i stvarno ti onda nema kraja, BTW sad je meni bija kuhar Poljak, dosao sa Sealiona, ubija nas je hranom,ja san poceja sa tri obroka a zavrsija na jednom, toliko je dobro kuha da san izbjegava doci i blizu kuzine (ozbiljno,boljeg u zivotu nis ima).

tocno, DP tecajevi bez pravog iskustva ne vrijede nista. jedino sto se broji jesu sati za DP deskom i vrsta operacije koju brod radi. PSV nisu DP specijalizirani brodovi, ali su odskocna daska za takve brodove. usput, PSV u North Sea nemogu raditi u DP-ju iako je vecina novih brodova tamo DP Class 2, tako da se zna za slucaj da vam agenti pokusaju prodati pricu o dobivanju DP iskustva i North Sea. Pasat krca na sealiona, ali mislim da je cifra malo previsoka za Sealion.

Ono sto je meni nudeno to sam vam prenio, a ako meni nije receno tocno, sorry sto sam vas lagao, ali potvrdujem, za Sealiona preko PASATA nudjeno 200 USDollara, meni, da se ispravim receno mi je da toliko ima prvi ali da posla za neiskusne nema, a ja sam tada nazalost bio taj.

Last edited:
Nista niste lagali , to je to , nego san ja tija rec da su place odlicne ( opet razmisljaju dizat malo ) i da neznam puno kompanija koje placaju ovako , pogotovo trece makinje ili druge kuverte , a za prve je opet druga prica i za njih se vodi druga politika sta se tice placa . Istina , ako prvi nezna manovrat nema sta trazit na brodu , jer se on naravno minja sa kapitanom 6-6 a AHTS brod zna bit i par dana u manovri , narocito kad se rade sidra .

Nista niste lagali , to je to , nego san ja tija rec da su place odlicne ( opet razmisljaju dizat malo ) i da neznam puno kompanija koje placaju ovako , pogotovo trece makinje ili druge kuverte , a za prve je opet druga prica i za njih se vodi druga politika sta se tice placa . Istina , ako prvi nezna manovrat nema sta trazit na brodu , jer se on naravno minja sa kapitanom 6-6 a AHTS brod zna bit i par dana u manovri , narocito kad se rade sidra .

Ajde drago mi je cuti da ima pomoraca koji misle da su placeni ne solidno ili dobro, vec cak odlicno. nadam se da ekipa iz porezne ne prati ovaj forum:)
prije par mjeseci sam na CDG sreo posadu sa sealionovog PSV-a i place su bile ispod onoga sto je Casperu bilo receno. predpostavljam da su razlicito placeni AHTS, PSV, ROV itd. firme dizu place samo kada moraju, sto znaci da im ljudi odlaze.
Mislim da Tidewater NS division i Bourbon placaju hrvate dosta bolje.

usput jedna tema iz Offshore na temu poreza za pomorce u UK. naime od 01.01.08 UK pomorci koji plove na vecini Offshore Support brodova (ROV, DSV, etc) osim PSV, gube Tax Free povlastice, sto znaci da ce im im place biti umanjene za odgovarajucu poreznu stopu. npr. ako DP Master zaradjuje preko 50k GBP/pa, nj. velicanstvo zadrzati ce cca 48 posto. zanimljivo ce biti vidjeti kako ce se brodarske firme u offshore nositi sa ovim problemom. cinjenica je da place umanjene za porez nece biti dovoljno atraktivne da engleze zadrze na moru.
bilo je interesantno gledati na brodu engleze, koji su odmah slozno poceli borbu protiv novog zakona. naime svatko od njih je dobio zadatak pisati ministru pomorstva i svom zastupniku u parlamentu sa molbom da nesto poduzme kako bi se ukinuo novi zakon.

Last edited:
Je bilo in je lipo gledat , kako su se uskoprcali . A mi smo za engleze eastern block , pa mi je jos drago kad idem na brod meni agencija da sve potribne papire ukljucujuci najbitnije " garantno pismo " i onda nas tri hrvata bez vecih problema prolazimo emigracion controle , dok oni moraju zvat agenciju da in faksira isto . E onda cujes " fucking eastern block " . Ja neznan ljudi kakva vi iskustva imate sa njima ali moja nisu dobra tj. sve je super samo ti daju do znanja da su vridniji od mene ( ne sta se tice posla ) , ne samo od nas hrvata vec opcenito od svih jer kad mi drugi eng . moze rec da bi se spasija kad bi ima britansku putovnicu , a sta bi onda triba mislit o njemu osim da je umisljen , a covik i nema pojma o cemu govori , da mu se samo bilo naist prave spize spasija bi se ali da mu i das komarcu frisku na gradele opet bi on meka onoga MINT SOSA , pa to su pravi krokodili , samo gucaju . Ma da vi cujete koje komplimente svaki dan dobiva moj kuvar filipinac , ma covik bi mislija da su to sve neki specijaliteti , ma za prste polizat ....

Je bilo in je lipo gledat , kako su se uskoprcali . A mi smo za engleze eastern block , pa mi je jos drago kad idem na brod meni agencija da sve potribne papire ukljucujuci najbitnije " garantno pismo " i onda nas tri hrvata bez vecih problema prolazimo emigracion controle , dok oni moraju zvat agenciju da in faksira isto . E onda cujes " fucking eastern block " . Ja neznan ljudi kakva vi iskustva imate sa njima ali moja nisu dobra tj. sve je super samo ti daju do znanja da su vridniji od mene ( ne sta se tice posla ) , ne samo od nas hrvata vec opcenito od svih jer kad mi drugi eng . moze rec da bi se spasija kad bi ima britansku putovnicu , a sta bi onda triba mislit o njemu osim da je umisljen , a covik i nema pojma o cemu govori , da mu se samo bilo naist prave spize spasija bi se ali da mu i das komarcu frisku na gradele opet bi on meka onoga MINT SOSA , pa to su pravi krokodili , samo gucaju . Ma da vi cujete koje komplimente svaki dan dobiva moj kuvar filipinac , ma covik bi mislija da su to sve neki specijaliteti , ma za prste polizat ....

Neznam koliko si star, ja recimo imam pozitivna iskustva sa Englezima, dapace vec nakon jednog ugovora avancan sam za prvog i to bas od Kapetana Engleza, inace kad sam ja bio taj ugovor za drugoga, prvi mi je bio Kanadanin, tip mene pita da je sondira balaste i da kako ce znati koliko ima balasta u tanku, a da ne prican da o stabilitetu nije ni ''S'' znaja, zatim tip je na tom brodu vec nekoliko puta i ja ga pitam di je botun za SSAS (Ship security alert system) a on da nezna, itd.... da ne duzim, ja sam prijatelju stekao dojam da se sa svojim mozgom (znanje i iskustvo) mogu srusiti sve predrasude, to kazem iz iskustva a koje nije malo viruj mi, inace bio sam sa svim mogucim Nacionalnostima (mislim na kapetane) Norvezani, Englezi,Finci, Indijci, Njemci (najvise),itd.,i uvik sam samo najbolje ocjene dobiva, a nazalost sto to sad kazem, najgore sam prolazio upravo sa nasima i to posebno sa ex Jugolinije :udriglavom(Mahom iz Rijeke,zato se i jesu raspali sto su imali dobre pomorce,da nebih ispao ovakav ili onakav imao sam i divnih ljudi iz Rijeke,ali nazalost jaaaaako malo :o)

Prijatelju moj nije se jugolinija raspala zbog lo??ih pomoraca nego zbog nemara i nebrige vlade.Kad je njemačka banka zatra?žila povrat svog duga, zaboravio sam koja, vlada nije ni prstom makla da bi spasila firmu, iako neke druge je spa??avala..

uz duzno postovanje caspere, tvoje izjave na racun rijecana nisu u redu......inace ja nisam iz rijeke. usput, razmisli da li su na ex jugoliniji navigali samo Rijecani ili ljudi iz cijele juge, pa mozda i iz tvojih krajeva, no razloge potopa firme nebih trazio u pomorcima. tu si u krivu.
sto se tice ostalog, slazem se u potpunosti i mislim da pomorci nesmiju imati nacionalistickih predrasuda. ima primitivaca koji nas gledaju s visoka, ali ima primitivaca medju nama koji vole gledati strance s visoka. smijesno je pluvati po strancima, pogotovo kada smo osudjeni ploviti na stranim firmama.
moje iskustvo sa strancima je takvo, da se nikada nebih vratio na brod sa vise hrvata ili HR managmentom u firmi. ako su sve nase firme bile kao ona na kojoj sam ja poceo karijeru, onda mi nije zao da su propale.

@Tonga
Uz duznu ispriku svima koji su se nasli uvrijedeni, ja sam dovoljno star da pamtim vremena bivse jugoslavije i znam kako je upravo Jugolinija bila proizvod upravo te Jugoslavije, zato se i raspala kad se Juga raspala jer nisu vise imali kravu da cicaju mliko, najveca kompanija u bivsoj Jugi a raspala se?Zar nije malo cudno?cak je i jedna Losinjska opstala,da ne nabrajam druge.
@Tom
Slazem se da nisu svi pomorci bili na Jugoliniji iz Rijeke,ali radilo se samo o mojim iskustvima,a ona su se odnosila na zapovjedni kadar, nek mi forumasi oproste na vulgarnosti, ali svi Kapetani koji su proizasli ili su sticali velik dio iskustva na Jugoliniji a bili su Rodom iz Rijeke, su toliki sljam i neznalice da bi mene bilo sram navigati na njihovom mjestu.Ja sam Dalmatinac i Ponosan na svoje Hrvatsko i Dalmatinsko porijeklo, ali u svojoj karijeri jos nisam dozivio Zapovijednika iz Rijeke kojem bi ja dao ovce cuvati a kamoli navigati.Ovo vrijedi samo za mene i moje iskustvo, i kazem radi se o Zapovjednom kadru.Ja se isto vise nikad nebi vratio ploviti sa nasima, iako i dalje ostajem pri svom da se sve predrasude mogu srusiti znanjem, a ja sam svoje iskustvo stjecao u velikoj vecini sam i sa strancima.
BTW, ja sutra ponovno idem u Englesku jer sam pozvan od strane VROON-a zbog sjedinjenja NOMIS-a i VROON-a, tako da cu i dalje nastojati gurati nas Hrvate, a svi oni sa ozbiljnim namjerama i koji mislite da bi se mogli uklopiti samo zovite NOMIS, doduse mogao bi i ja koju reci za vas pa ako je netko voljan moze mi poslati na PM telefon,rank i ime a jacu dati sve od sebe da vas se primi i garantiran da ce podaci ostati poznati samo meni i NOMIS-u.

Last edited:
Meni je glupo komentirat uopće ovo jer ste svi odi mahom stariji jako puno od mene,ja san običan početnik,terco kuverte i dosta toga ne znam,to je istina,al znam da nevalja ljude trpat u isti koš.

Ok,meni ka Dalmatincu više pašu ljudi s juga nego Riječani ali to je tako jer sam ja sa juga...Opet,kod njih su mi neke stvari puno bolje nego kod nas s juga...

Casper je lipo reka,da je on ima loše iskustvo al da to ne znači da su sad svi loši..Jebiga,čovik je naletia na krive očito..

Al sa jednim i drugim se slažem u jednom-više nikad nebi volia navigat di ima puno Hrvata...Eventualno koji oficir i to je to...

Neki dan pricam sa jednim studentom i isti qurac...jos nije vidio broda a vec prica kako ne bi volio imat puno hrvata na brodu, ma jesu li to ubacili na faxu jedan ispit "Mrzimo sebe"???
Ja neznam koji je to bog, ali vecinom oni koji tako pricaju ili se boje konkurencije ili kad dodju doma nemogu pricat i prodavat muda pod bubrege!
Jeli to pricaju oni ljudi koji nisu navegali ni s kim osim hrvatima??? Ima firmi sa rumunjima, poljacima, bugarima....pa ajte tamo navegat!
Meni osobno je puno draze doc iza hrvata na brod nego iza bilo koga drugog! Vjerujte mi u svom zivotu sam sreo na brodu jako,jako malo losih i neradnika hrvata, ali ostalih nacija koliko hoces i uglavnom su svi takvi!
Tako bi preporucio onima koji zateknu "Puno Hrvata" na svom brodu da se odmah bace preko bande, odmah ce bit jedan manje!
BTW sto se tice tko je od kud i te pizdarije...ma nikad ne gledaj od kud je covjek nego kakav je u dusi, ako ne mozes prebolit njegov grad, onda ga i ne pitaj odkud je..lakse i tebi i njemu.....

Back