Offshore Industry

Kolega je postavija 5 pitanja vezanih iskljucivo za Vroon offshore,a vi mu govorite da li se triba pribacit na offshore ili ostat na LNG.Teski offtopic:udriglavom

postovanje kolega, ja dijelim misljenje da je bolje ostat na LNG. Place na LNG su vece nego na supplajerima, a posal je zanimljiviji. Offshore je sirok pojam a malo nasih ljudi radi na necem boljem od supplajera. ja sam prova i jedno i drugo pa mogu rec da govorim iz iskustva, ali svak svoju travu pase.pozz

Dobro si rekao da je Offshore sirok pojam...A za ovo drugo se varas, jako puno nasih ljudi radi na puno boljem od stby i supply brodova.

Kolega je postavija 5 pitanja vezanih iskljucivo za Vroon offshore,a vi mu govorite da li se triba pribacit na offshore ili ostat na LNG.Teski offtopic:udriglavom

Vroon Offshore moze biti dobra odskocna daska za nesto puno bolje u offshoreu.

@lora

Zbog cega da ne mijenja LNG za Offshore???Zbog cega ce se zeznit???
U offshore-u moze imat vecu lovu i krace ugovore.
Znam ljude koji su 10-tak godina na top firmama u LNG businessu i sutra bi se prebacili u offshore.

Moje misljenje
Kolegu koji je pita za offshore necu ni spominjati jer je Duka dobro reka da je kolega samo pita neke stvari
Da covik krece od nule,a ta nula je po meni da san trenutno na balku i da mogu birati dobru firmu u offshoru i dobru firmu u lng svitu, sta bi i razmislija sto da odaberen, ali da san npr. dvi godine na lng-u i da se sad iden pribacivati na offshore znaci kreniti sve od nule, trci okolo polagati brevete i ostale stvari i doci na offshore (supp. ili sto vec) kreces od nule, a vamo na lng-u si vec nekog vraga upozna,naucija si nesto o poslu sutra bi moga vancati imas vec neke brevete itd..i na vrsti broda si koja je trenutno buducnost makar za nasu generaciju, mislim da ne pretjerujem ali sigurno do penzije..mislim da kolege koje su prosle sve agencije po hrvatskoj u zadnje vrime, a i sire dobro znaju o cemu prican jer bi in pa kamen sa srca da se ukrcaju na lng,a i svima na trgovackoj mornarici je cilj doci do lng-a..cast iznimkama..
a ljudi su takvi da nikad nisu zadovoljni sa onim sto imaju i uvik misle da je onome drugome bolje, tako bih objasnio tih desetak ljudi koji su na top firmama u lng svitu i koji bi se sutra pribacili na offshore.

LNG je uzevsi u obzir trgovacku mornaricu top topova, tu nema price...

Offshore je zaista siroki pojam,a place i uvjeti koji se nude pocevsi od prosjecnih do odlicnih firmi u pojedinim sektorima offshorea su puno bolji nego na LNG-u.Takodjer se otvaraju vrata za ici naprijed, za onoga tko je sposoban probiti se.

Meni je drago vidjeti da nasi decki sve vise i vise dolaze, medjutim jos uvijek smo manjina u offshore sektoru, dok recimo poljaci kojima smo se do jucer smijali su daleko ispred nas u smislu zastupljenosti u offshoreu.

Mislim da se ulazna vrata u offshore opet lagano otvaraju te nekada treba malo i riskirati, ali sve ovisi da li su ljudi zadovoljni sa onim sto imaju ili ne....ja recimo nikada nisam bio zadovoljan, ali zato me je put i odveo u drilling gdje danas radim...a danas...nisam ni danas zadovoljan jer i od boljeg postoji bolje...

Last edited:
Htio bih se prebaciti najvise radi dosta kracih ugovora. Ovdje na LNG-u je 4 mjeseca ugovor, a doma imam 22 dana po mjesecu leave-a. Place za seniore su ovdje ok, ali relativno dosta vremena treba za doci do seniora, dok su juniori potplaceni (bar na mojoj kompaniji). Tako da nemozes usporediti place i ugovore juniora na LNG-u i na offshore-u.
Ciljam otprilike na PSV, AHTS, Drill ships...ali za pocetak bi prihvatio cak i ERRV, samo da upadnem na offshore i skupim iskustva, a kasnije se lako prebaciti...4 mjeseca mi je stvarno previse, i jos se nadati hoce li biti smjene na vrijeme :confused:
Dakle ima li netko dobre duse da bi mi znao odgovoriti na ova gore pitanja (bar nesto), ili cete se prepucavati gdje mi je bolje i zbog cega, valjda ja najbolje znam sto zelim od zivota :kafa

Imam jos pitanja :rolleyes: :D
Kad bi polozio BOSIET brevet, na koji nacin se produzuju nakon 4 godine?
Jeli treba osobno doci u Aberdeen ili se moze poslati molba/ispuniti kakav formular za produziti?
Da bi imao pravo na produzenje tih breveta, jeli moram ostvariti odredjenu navigaciju na tipu brodova gdje se zahtjeva BOSIET ili ta navigacija moze biti i na LNG-u, ilitiga opcenito navigacija? (buduci da nisam siguran da cu uspjeti upasti negdje na offshore,a nezelim da mi breveti propadnu jer nisu bas jeftini)

jos sto namjeravas visu zavrsiti mislin stvarno da nemas potribe.

Zasto mislis da nemam potrebe visu zavrsit?ako se mislim baviti ovim poslom,onda nezelim zapeti negdje kao sekondo,nego izaci na klasu za prvoga, i s vremenom biti jedan dan kapo. nezelim dozivjeti 50-u godinu pa da mi dodje neki mulac od 30 godina i da mi govori sto da radim i izivljava se na meni.

Htio bih se prebaciti najvise radi dosta kracih ugovora. Ovdje na LNG-u je 4 mjeseca ugovor, a doma imam 22 dana po mjesecu leave-a. Place za seniore su ovdje ok, ali relativno dosta vremena treba za doci do seniora, dok su juniori potplaceni (bar na mojoj kompaniji). Tako da nemozes usporediti place i ugovore juniora na LNG-u i na offshore-u.
Ciljam otprilike na PSV, AHTS, Drill ships...ali za pocetak bi prihvatio cak i ERRV, samo da upadnem na offshore i skupim iskustva, a kasnije se lako prebaciti...4 mjeseca mi je stvarno previse, i jos se nadati hoce li biti smjene na vrijeme :confused:
Dakle ima li netko dobre duse da bi mi znao odgovoriti na ova gore pitanja (bar nesto), ili cete se prepucavati gdje mi je bolje i zbog cega, valjda ja najbolje znam sto zelim od zivota :kafa

Sa Trgovacke mornarice direktno u drilling???Jedino ako te netko direktno ubaci...inace jako tesko...moguce je ali jako tesko...Mislim da bi trebao trazit ulaz na PSV i AHTS i onda nakon nekog vremena trazit posao na DSV, CSV, Pipe lay i slicno pa onda put drillinga.
Kao sto sam naveo u prijasnjem postu, mislim da se ulazna vrata u offshore lagano otvaraju jer ove godine izlazi puno novogradnji.

Sto se tice offshore breveta...vecina firmi ih placa tako da se ne brines previse...naravno da bi ti bio plus kada bi ih imao, pogotovo za ADHOC poslove na short notice.U slucaju ako imas volju polozi BOSIET i/ili HUET jer to su neke osnove, samo pazi da su ti OPITO Approved.

Last edited:
Ma naravno da ne odmah na drilling, naveo sam ga samo kao primjer, tu bih zelio jednog dana doci, ali o tom po tom...
Naravno, prihvatio bi skoro bilo kakvu vrstu offshore-a da skupim iskustvo

@skynet01

Pregledaj forum uzduz i poprijeko sto se tice offshorea, vidjeti ces puno toga je vec napisano zadnjih par godina, te sam uvjeren da ces naci odgovore na svoja pitanja.

Ovisi od tecaja do tecaja i do training centra...u vecini slucajeva se odslusa tecaj ponovno...ako je refreshment negdje neki tecaj bude kraci.

Zasto mislis da nemam potrebe visu zavrsit?ako se mislim baviti ovim poslom,onda nezelim zapeti negdje kao sekondo,nego izaci na klasu za prvoga, i s vremenom biti jedan dan kapo. nezelim dozivjeti 50-u godinu pa da mi dodje neki mulac od 30 godina i da mi govori sto da radim i izivljava se na meni.

Nee, reka si da namjeravas visu zavrsiti,a ja kazen jos da uspijes i visu zavrsiti da je to jos jedan plus na plinu jer mozes doci do kapa i jos jedan razlog za ostati na plinu..nesporazum
Sritno u offshore svitu i da ti se ostvare svi planovi od srca ti zelim

pitanje imam

pitanje imam

Upoznao sam slučajno jednog rumunja koji mi je dao web adresu preko koje ja trebam aplicirati za posao ali neznam koje područje ovdje da odaberem, on će me navodno preporučit kad apliciram...
Ovo je adres; GPS - International Jobs
On radi neki posao na kopnu za tu firmu pa mislim da nije skužio Å¡ta meni treba inače sam 4th/3rd engineer.

Pozdrav Zorane

Pokusacu odgovorit na tvoj upit kratko i jasno.

Najvise ih je ode sa cruise brodova ili sa well support brodi ali pravila nema nekog direktnog. Pocetna pozicija je electrical engineer a on je u ranku 2 makine ili recimo u ranku 2 palube ) citaj DPO-a.

Da li moze pomoc?
ima li sanse da se ukrcam na offshore kao ass. Struje ili kadet?
na kruzeru Sam ass. Struje vise od 2 god.
Hvala

Upoznao sam slučajno jednog rumunja koji mi je dao web adresu preko koje ja trebam aplicirati za posao ali neznam koje područje ovdje da odaberem, on će me navodno preporučit kad apliciram...
Ovo je adres; GPS - International Jobs
On radi neki posao na kopnu za tu firmu pa mislim da nije skužio Å¡ta meni treba inače sam 4th/3rd engineer.

GPS je Svicarska crew kompanija koja krca na Saipem
odaberi bilo koji sektor pa vidis sta nude tj. koje poslove, npr. u drilling operations imas:
Driller
Drilling Subsea Engineer
Drilling Superintendent
Rig Electrician
Rig Mechanic
Tool Pusher
Tour Pusher

i dole na kraju kad odaberes za sta zelis aplicirat procitas kratki opis i apply
tako da te stavljaju u bazu podataka i kad ti ovaj da preporuku (ovisno koliko jako kotira) onda oni traze di si sta si i kontaktiraju te. nadam se da sam pomoga :cool:

Back