gavro
Korabljoni Sekretar
...i sve to za 6k i 40 dana godisnjeg
A ne znam Pisco, ovo je više nego skromna suma za kapa.
Dobro, ajde, Å¡ta se tiÄe tih poslova sve to normalan Äovik može raditi, ali dan ima samo 24 sata - i to nas yebe. Meni na brodu najviÅ¡e ide na penis kada radim Å¡togod u makinji ono alla fiziÄki poso, kakav veći motor ležaje prominit i izaÄ‘eÅ¡ zamazan iz makinje i onda te ufate one piÄketine s kuverte da im Å¡telam njihove ureÄ‘aje po mostu.., ajme!!! A joÅ¡ kada mi poÄnu davati sugestije tipa "je si li provjerio žice".., uuuuf!!!
Jebeno je to kada vam uvali sve i svašta - a osobito je jebeno kada drugi tipovi guraju svoje obaveze drugima. Iskusio sam to mnogo puta. Evo navesti ću samo par primjera:
- na jedan brod me zovu u 4 ujutro da im ne rade svitla po kuverti - a zapravo radilo se o tome da je pet piÄketina na mostu bilo toliko lijeno da nauÄi gdje im se pale svitla. IÅ¡ao stari timunjer doma, novi timunjer doÅ¡ao - a ove piÄketine na brodu po pet miseci i nisu znali upaliti svitla (domaća ekipa). JoÅ¡ me zove vrhovna prasica u 4 ujutro i kaže osorno "struja, ni jedno ti svitlo ne radi!" - evo, mogao bih staviti i imena svih tih yebivjetara ako koga zanima.., pa neka Äitaju.
- na MSC bijo ja marconista, a jebenti, dokumenti od broda kod mene, cargo manifest, obraÄun plaća, proviÅ¡te.., sve doslovno. I doÄ‘eÅ¡ u porat kaže meni zapovjednik "Marco, chiudi tutto, ecco il timbro..," - to znaÄi ugasi radare, pumpe od timuna, zakljuÄaj most uzmi peÄat i u salon Äekati vlasti sa svim papirima.., neće taj ni da ih vidi.., a na timunu sam bio ja, pa kada si u portu joÅ¡ mi dodali 4 ure posla doli da piÅ¡em brojeve kontejnera po bay-ovima. Al', barem je plaća bila super - imao sam 5 puta viÅ¡e nego na Å ibenskoj.
- na jedan brod, njemaÄki bulk carrier, doÄ‘em kao banderaÅ¡ ali kada sam se ukrcao - kažu mi - "aaa nema trećeg makinje na ovom brodu, moraÅ¡ ti jedan dan biti dežurni kao i prvi i sekondo makinje". I Å¡ta ćeÅ¡ - imao sam sriću da mi je bio naÅ¡ sekondo makinje super Äovjek i strojar, i onda me on uÄio misec dana. I nauÄio sam sve one uobiÄajene strojarske rutine - pisao dnevnik, pumpao bilge, sludge, propuhivao ekonomizer parom, pretakao goriva i ulja, ispirao separator, drenirao boce zraka i glavni motor (bio je neki sistem za propuhivanje ispod klipova), pa asistirao kada bi se radilo Å¡togod veće na glavnom motoru ili na pomoćnim motorima. A btw, na tom brodu bilo onih malih tankova pun qrac - i predveÄer pumpaj tamo-vamo.., neki lantern tank, pa oil waste tank, fuel waste tank, pored onih standardnih za bilge i sludge.., ajme! Tribalo mi je ravno misec dana dok skužim Å¡ta je Å¡ta! A plaća mi bila tu - 1800 dolara - mate' im yeben, al' nije onda bilo posla ko danas, pa da moÅ¡ minjat!
A ništa, mislio sam da je na tim yahtama bolji kruh i da se samo degustira 'rana i sexa do iznemoglosti.
Al' kako sada Äitam, Pisco, biži ća od toga Å¡to dalje.
Btw, znam dva kapa talijana, koji su otiÅ¡li na yahte, i par mornara. A ono, ljudi su mlaÄ‘i i vrijedni, ovaj jedan kapo je na yahti koja je pod talijanskom zastavom, a vlasnik je Rus. A ne vjerujem da on Å¡kaÄe Rusu tako, baÅ¡.., dok je bio na mom brodu, doÅ¡ao nam jednom Gazda na brod i ostao sedmicu dana s nama. Ovaj kapo o kojem govorim bio tada prvi makinje. I jednom Gazda u kontrol room-u i zasvirao alarm, a prvi ga utiÅ¡ao, tj. buzer. I nareÄ‘uje mu Gazda - "aj provjeri, vidi Å¡ta je!" Gleda ga prvi iznenaÄ‘eno i kaže mu na to - "ja sam prvi makinje" - i nastavio sjediti.
Last edited: