Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

...i sve to za 6k i 40 dana godisnjeg

A ne znam Pisco, ovo je više nego skromna suma za kapa.

Dobro, ajde, šta se tiče tih poslova sve to normalan čovik može raditi, ali dan ima samo 24 sata - i to nas yebe. Meni na brodu najviše ide na penis kada radim štogod u makinji ono alla fizički poso, kakav veći motor ležaje prominit i izađeš zamazan iz makinje i onda te ufate one pičketine s kuverte da im štelam njihove uređaje po mostu.., ajme!!! A još kada mi počnu davati sugestije tipa "je si li provjerio žice".., uuuuf!!!

Jebeno je to kada vam uvali sve i svašta - a osobito je jebeno kada drugi tipovi guraju svoje obaveze drugima. Iskusio sam to mnogo puta. Evo navesti ću samo par primjera:

- na jedan brod me zovu u 4 ujutro da im ne rade svitla po kuverti - a zapravo radilo se o tome da je pet pičketina na mostu bilo toliko lijeno da nauči gdje im se pale svitla. Išao stari timunjer doma, novi timunjer došao - a ove pičketine na brodu po pet miseci i nisu znali upaliti svitla (domaća ekipa). Još me zove vrhovna prasica u 4 ujutro i kaže osorno "struja, ni jedno ti svitlo ne radi!" - evo, mogao bih staviti i imena svih tih yebivjetara ako koga zanima.., pa neka čitaju.

- na MSC bijo ja marconista, a jebenti, dokumenti od broda kod mene, cargo manifest, obračun plaća, provište.., sve doslovno. I dođeš u porat kaže meni zapovjednik "Marco, chiudi tutto, ecco il timbro..," - to znači ugasi radare, pumpe od timuna, zaključaj most uzmi pečat i u salon čekati vlasti sa svim papirima.., neće taj ni da ih vidi.., a na timunu sam bio ja, pa kada si u portu još mi dodali 4 ure posla doli da pišem brojeve kontejnera po bay-ovima. Al', barem je plaća bila super - imao sam 5 puta više nego na Šibenskoj.

- na jedan brod, njemački bulk carrier, dođem kao banderaš ali kada sam se ukrcao - kažu mi - "aaa nema trećeg makinje na ovom brodu, moraš ti jedan dan biti dežurni kao i prvi i sekondo makinje". I šta ćeš - imao sam sriću da mi je bio naš sekondo makinje super čovjek i strojar, i onda me on učio misec dana. I naučio sam sve one uobičajene strojarske rutine - pisao dnevnik, pumpao bilge, sludge, propuhivao ekonomizer parom, pretakao goriva i ulja, ispirao separator, drenirao boce zraka i glavni motor (bio je neki sistem za propuhivanje ispod klipova), pa asistirao kada bi se radilo štogod veće na glavnom motoru ili na pomoćnim motorima. A btw, na tom brodu bilo onih malih tankova pun qrac - i predvečer pumpaj tamo-vamo.., neki lantern tank, pa oil waste tank, fuel waste tank, pored onih standardnih za bilge i sludge.., ajme! Tribalo mi je ravno misec dana dok skužim šta je šta! A plaća mi bila tu - 1800 dolara - mate' im yeben, al' nije onda bilo posla ko danas, pa da moš minjat!

A ništa, mislio sam da je na tim yahtama bolji kruh i da se samo degustira 'rana i sexa do iznemoglosti.

Al' kako sada čitam, Pisco, biži ća od toga što dalje.

Btw, znam dva kapa talijana, koji su otišli na yahte, i par mornara. A ono, ljudi su mlađi i vrijedni, ovaj jedan kapo je na yahti koja je pod talijanskom zastavom, a vlasnik je Rus. A ne vjerujem da on škače Rusu tako, baš.., dok je bio na mom brodu, došao nam jednom Gazda na brod i ostao sedmicu dana s nama. Ovaj kapo o kojem govorim bio tada prvi makinje. I jednom Gazda u kontrol room-u i zasvirao alarm, a prvi ga utišao, tj. buzer. I naređuje mu Gazda - "aj provjeri, vidi šta je!" Gleda ga prvi iznenađeno i kaže mu na to - "ja sam prvi makinje" - i nastavio sjediti.

:uzdravlje

Last edited:
A ne znam Pisco, ovo je više nego skromna suma za kapa.

Dobro, ajde, šta se tiče tih poslova sve to normalan čovik može raditi, ali dan ima samo 24 sata - i to nas yebe. Meni na brodu najviše ide na penis kada radim štogod u makinji ono alla fizički poso, kakav veći motor ležaje prominit i izađeš zamazan iz makinje i onda te ufate one pičketine s kuverte da im štelam njihove uređaje po mostu.., ajme!!! A još kada mi počnu davati sugestije tipa "je si li provjerio žice".., uuuuf!!!

Jebeno je to kada vam uvali sve i svašta - a osobito je jebeno kada drugi tipovi guraju svoje obaveze drugima. Iskusio sam to mnogo puta. Evo navesti ću samo par primjera:

- na jedan brod me zovu u 4 ujutro da im ne rade svitla po kuverti - a zapravo radilo se o tome da je pet pičketina na mostu bilo toliko lijeno da nauči gdje im se pale svitla. Išao stari timunjer doma, novi timunjer došao - a ove pičketine na brodu po pet miseci i nisu znali upaliti svitla (domaća ekipa). Još me zove vrhovna prasica u 4 ujutro i kaže osorno "struja, ni jedno ti svitlo ne radi!" - evo, mogao bih staviti i imena svih tih yebivjetara ako koga zanima.., pa neka čitaju.

- na MSC bijo ja marconista, a jebenti, dokumenti od broda kod mene, cargo manifest, obračun plaća, provište.., sve doslovno. I dođeš u porat kaže meni zapovjednik "Marco, chiudi tutto, ecco il timbro..," - to znači ugasi radare, pumpe od timuna, zaključaj most uzmi pečat i u salon čekati vlasti sa svim papirima.., neće taj ni da ih vidi.., a na timunu sam bio ja, pa kada si u portu još mi dodali 4 ure posla doli da pišem brojeve kontejnera po bay-ovima. Al', barem je plaća bila super - imao sam 5 puta više nego na Šibenskoj.

- na jedan brod, njemački bulk carrier, dođem kao banderaš ali kada sam se ukrcao - kažu mi - "aaa nema trećeg makinje na ovom brodu, moraš ti jedan dan biti dežurni kao i prvi i sekondo makinje". I šta ćeš - imao sam sriću da mi je bio naš sekondo makinje super čovjek i strojar, i onda me on učio misec dana. I naučio sam sve one uobičajene strojarske rutine - pisao dnevnik, pumpao bilge, sludge, propuhivao ekonomizer parom, pretakao goriva i ulja, ispirao separator, drenirao boce zraka i glavni motor (bio je neki sistem za propuhivanje ispod klipova), pa asistirao kada bi se radilo štogod veće na glavnom motoru ili na pomoćnim motorima. A btw, na tom brodu bilo onih malih tankova pun qrac - i predvečer pumpaj tamo-vamo.., neki lantern tank, pa oil waste tank, fuel waste tank, pored onih standardnih za bilge i sludge.., ajme! Tribalo mi je ravno misec dana dok skužim šta je šta! A plaća mi bila tu - 1800 dolara - mate' im yeben, al' nije onda bilo posla ko danas, pa da moš minjat!

A ništa, mislio sam da je na tim yahtama bolji kruh i da se samo degustira 'rana i sexa do iznemoglosti.

Al' kako sada čitam, Pisco, biži ća od toga što dalje.

Btw, znam dva kapa talijana, koji su otišli na yahte, i par mornara. A ono, ljudi su mlađi i vrijedni, ovaj jedan kapo je na yahti koja je pod talijanskom zastavom, a vlasnik je Rus. A ne vjerujem da on škače Rusu tako, baš.., dok je bio na mom brodu, došao nam jednom Gazda na brod i ostao sedmicu dana s nama. Ovaj kapo o kojem govorim bio tada prvi makinje. I jednom Gazda u kontrol room-u i zasvirao alarm, a prvi ga utišao, tj. buzer. I naređuje mu Gazda - "aj provjeri, vidi šta je!" Gleda ga prvi iznenađeno i kaže mu na to - "ja sam prvi makinje" - i nastavio sjediti.

Bogati Gavro je si ga upila i izvrida.Naslov je iskustva na yahatma, a ne nekim tvojim bizuterijama od carga. :)

Kolega Gavro vidim da iz vas progovara iskustvo i da ste probali sve i svasta (ka i ja), i slazem se sa vama 100%
Ja sam se mozda i malo krivo izrazio u vezi moje place….ona je ka sta sam mislio reci “relativno” vise nego solidna a pogotovo u ovim ludim corona vrimenima ako je posao normalan i u okvirima nekih normalnih obaveza koju pokriva ova moja pozicija , ali s obzirom sta sam sve radio (opisao sam dosta detaljno u svojim prijasnjim postovima) i kakvi su radni uvijeti ( ja sam ustvari Kapo samome sebi :)jer sve obavljas sam i bez pomoci bilo koga sa broda ili sa kraja a dezuran si 24 ure), kakav je smijestaj (spavanje udvoje a wc dijelis sa 4 osobe), hrana (kuhas i peres sam) i ostalo da nemas WiFi i TV nego samo ponekad (ipak smo 2020 godina) e onda to mijenja izgled i vrijednost onih 6k…..plus godisnji odmor 40 dana:(
E sad bih htio da dodam da se sijecam ka danas kad sam pocea navigat na Jugoliniji … to je firma na kojoj sam naucio citati i pisati ( za dzabe bi mi bila i Pomorska i visa da nisam tamo ispeka zanat) i firma na kojoj sam vidio i upoznao strojare kakve do danas nisam sreo…e tamo sam imao 6.25$ dnevno a Kapo je imao u to vrime nevjerojatnih 1300$......al svejedno sam bio i sa time zadovoljan ka prasac……da sam ima i duplo vise svejedno bi to polozio na runjavu banku :)
E danas gledajuci stvari postao sam malo bahat (al mislim da nisam jedini) jer ipak trazim bolje uvijete i da se manje uznojim a vise zaradim. Jer ipak mislim da je doslo vrijeme da svoje dugogodisnje iskustvo i znanje naplatim, a ne da se vratim ponovo na pocetak ispod pajola (mislio sam da to necu docekat na jahtama al zajeb)
Jer dode neko vrime kad se covik stufa vise cupanja pistona i tamburanja po beskrajima Pacifika i Atlantika i tija bi nesto malo bolje naci di ces doci doma malo zdravije glave ….provesti koji misec doma vise i malo pocet zivit na drugi nacin
Kad sam se nakon MSC (cargo container) prebacio na Cruise ship su mi svi doma rekli da sam poceo sad normalan dolazit (mada ja nisam nista primjetio:))

Al sad na kraju sam se izgleda zajeba jer sam tija kruha prego pogace (sa Cruise na Yacht ):):):)

Iako sam pisao vec sve to u drugoj temi o jahtama da ponovim neke stvari kad je tu vec sve lijepo sazeto. Sta se tice safety na mojoj jahti je bio na relativno visokom nivou. Vecina oficira je dosla sa kruzera. Trliše i safety shoes smo nosili kad je trebalo,ovisno o poslu. Jer se i na jahti može šporkat i ne dolazi servis za sve. Bude tu posla i na tenderima,i na hidrauličnim vratima,sea chest,grease trap itd. Azipodi su manji pa nema azipod entry (4MW) ali i dalje spada pod prvim makine i glavnim strujom. Obicnim danom svi dnevnica od 8 do 17. Vikendom dan slobodan. Kad su gosti na brodu onda strojari drze gvardije. 2nd,3rd i 4th i svaki ima po jednog mazača. Mi struje dežuramo on call. Ustroj je slijedeći: chief eng,2nd,3rd,4th,chief eto,1st eto,2nd eto i AV/IT officer. Na jahtama ispod 100m je samo jedan struja,koji je obicno i AV/IT officer. Ta pozicija je žešća zajebancija jer si stalno sa gostima i svi te pilaju za internet itd,od kapetana so mazača i gostiju. Ali je bio dobro plaćen,skoro ko kapo struje i prvi makine. Imali smo amos sistem održavanja. Bilo je 70ak posade tako da je ustroj ko i na kruzeru. Čistacice,stjuardese,laundry mani,4 kuhara minimalno. Hrana top topova,jeli smo namirnice ko i gosti,od wagyu beef do jastoga. Safety drillovi svaki drugi tjedan. Na mostu barba,chief,2nd i 3rd. Zaduzenja ko i na kruzeru,safety pa nadalje. Noštromo i bar 5,6,7 deckhanda. Znam da se nekim seniorima tesko priviknuti na sistem rada,jer dosta često jahte nemaju dobru podršku sa kraja,i nije organkzirano sve po špagi,pa je zajebancija sa naručivanjem rezervnih dijelova,traženja lokalno itd. Ali na mojoj jahti to nije bio slučaj i sve je išlo preko office-a. Jedino je loše kada dođu ti rezervni dijelovi,onda moramo to teglit preko skale,baterije itd. Isto i provišta. To su neki minusi,i dijeljenje kabina za seniore. Ali i dalje sam mišljenja da je yachting top za nas bijelce,i još malo i to će ostati jedino za nas. Plaće idu i debelo preko 100k eur za seniore. Za kapa i barbu vjerojatno i blizu 200k sa svim bonusima. Mislim da za omjer nivo stresa i posla/plaća ne postoji bolja branša u pomorstvu. Pričam o 75m+ jahtama naravno.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Last edited:
bile su pocetak,sredina 90tih

susid mi je bio covik kome je otac malo prije toga bio dekan pomorskog fax Split

taj covik je bio prvi kuverte na Sibenskoj,on borac sposoban elokventan

ozenio se u Francusku tada ,postao master na tim jahtama (can ,nica),povukao neke ljude iz ulice
nisu bas svi prihvatili taj nacin i posal,cc 10g kasnije kad sam s njim pricao on je tad imao skoro i duplo od mastera na vlcc

tad je radio na brodu od Sammy Ofera

za nas koji smo tad pocinjali boj za ic na more su to bile neostvarive price...

Iako sam pisao vec sve to u drugoj temi o jahtama da ponovim neke stvari kad je tu vec sve lijepo sazeto. Sta se tice safety na mojoj jahti je bio na relativno visokom nivou. Vecina oficira je dosla sa kruzera. Trliše i safety shoes smo nosili kad je trebalo,ovisno o poslu. Jer se i na jahti može šporkat i ne dolazi servis za sve. Bude tu posla i na tenderima,i na hidrauličnim vratima,sea chest,grease trap itd. Azipodi su manji pa nema azipod entry (4MW) ali i dalje spada pod prvim makine i glavnim strujom. Obicnim danom svi dnevnica od 8 do 17. Vikendom dan slobodan. Kad su gosti na brodu onda strojari drze gvardije. 2nd,3rd i 4th i svaki ima po jednog mazača. Mi struje dežuramo on call. Ustroj je slijedeći: chief eng,2nd,3rd,4th,chief eto,1st eto,2nd eto i AV/IT officer. Na jahtama ispod 100m je samo jedan struja,koji je obicno i AV/IT officer. Ta pozicija je žešća zajebancija jer si stalno sa gostima i svi te pilaju za internet itd,od kapetana so mazača i gostiju. Ali je bio dobro plaćen,skoro ko kapo struje i prvi makine. Imali smo amos sistem održavanja. Bilo je 70ak posade tako da je ustroj ko i na kruzeru. Čistacice,stjuardese,laundry mani,4 kuhara minimalno. Hrana top topova,jeli smo namirnice ko i gosti,od wagyu beef do jastoga. Safety drillovi svaki drugi tjedan. Na mostu barba,chief,2nd i 3rd. Zaduzenja ko i na kruzeru,safety pa nadalje. Noštromo i bar 5,6,7 deckhanda. Znam da se nekim seniorima tesko priviknuti na sistem rada,jer dosta često jahte nemaju dobru podršku sa kraja,i nije organkzirano sve po špagi,pa je zajebancija sa naručivanjem rezervnih dijelova,traženja lokalno itd. Ali na mojoj jahti to nije bio slučaj i sve je išlo preko office-a. Jedino je loše kada dođu ti rezervni dijelovi,onda moramo to teglit preko skale,baterije itd. Isto i provišta. To su neki minusi,i dijeljenje kabina za seniore. Ali i dalje sam mišljenja da je yachting top za nas bijelce,i još malo i to će ostati jedino za nas. Plaće idu i debelo preko 100k eur za seniore. Za kapa i barbu vjerojatno i blizu 200k sa svim bonusima. Mislim da za omjer nivo stresa i posla/plaća ne postoji bolja branša u pomorstvu. Pričam o 75m+ jahtama naravno.

Dobar opis iskustva sa 75+ jahti, svaka cast. To sto ste napisali je naravno totalno drugacije u odnosu na ove manje jahte, i o poslu tamo se vec da pricati kao ozbiljnom i potencionalno pozeljnom….ja sam napisao moje iskustvo sa manjih jahti da ljudi koji nikad nisu bili vide sta ih moze sve docekat ako odluce tamo poci… napisao sam prije da je moja jahta bila medu onima oko mene ne iznimka i izoliran slucaj vec skoro pravilo kako to funkcionira na manjim sesulama…….e sad takoder mislim da iskustvo sa manjih tesko da moze pomoc u prebacivanju na ove Mega, ili grijesim……jer te vece iskljucivo traze iskustvo sa te velicine plus dakako uvijek faktor srece:)
Al opet i kod tih velikih postoje neki upitnici?.....naprimjer gore kolega ‘kire808’ navodi kako i seniori dijele kabine….to je mozda za mlade i ok al za mene naprimjer jedan od vecih minusa ….cak bih pristao i da mi je placa malo doli ali da imam svoju kabinu sa banjom…..znam iz iskustva da u svakome poslu postoji neka odredena razina stresa i uvijek postoji los dan, ali kad se nakon toga dode u svoju kabinu i opruzi se na postelju covijek se resetira i opet je jutra ko novi…..jer spavanje udvoje (osim sa svojom zenom ili djevojkom) je samo po sebi gnjavaza jer nemas svoje privatnosti i gotovo.

• Like
Reactions: Ico
...jer spavanje udvoje (osim sa svojom zenom ili djevojkom) je samo po sebi gnjavaza jer nemas svoje privatnosti i gotovo.

Pisco, znaš šta.., ja ne bih pristao dijeliti kabinu ni sa ženskom cijeli ugovor. A kamoli s mudonjom biti u kabini!!!

Isomma ajme!!! Al' yeb'ga ima svakakvih orijentacija..,

Eo, mi ode razglabamo o dunjaluku na yahtama i ja usput upitao Kiru đe je i kako je - pa upao srelec i u ovom intelektualnom okruženju počeo predavanje o vibratorima!!!

Možda ima kolega kojima ne smeta dijeliti kabinu.., dapače, imali bi nekoga da im pomogne baratati s vibratorima!!!

Ali neću ništa prejudicirati!!!

:hihi

Pisco, znaš šta.., ja ne bih pristao dijeliti kabinu ni sa ženskom cijeli ugovor. A kamoli s mudonjom biti u kabini!!!

Isomma ajme!!! Al' yeb'ga ima svakakvih orijentacija..,

Eo, mi ode razglabamo o dunjaluku na yahtama i ja usput upitao Kiru đe je i kako je - pa upao srelec i u ovom intelektualnom okruženju počeo predavanje o vibratorima!!!

Možda ima kolega kojima ne smeta dijeliti kabinu.., dapače, imali bi nekoga da im pomogne baratati s vibratorima!!!

Ali neću ništa prejudicirati!!!

:hihi

ajde gavro ne budali

da radis noc ko prostitutke i lupezi a tvoj kolega dan ,zasto bi ti smetalo djeliti kabinu
nit ga vidis nit ga cujes osim na predaji smjene
jos ti daju dzeparca 100tkn i vise iz miseca u misec sve bi ti odbio

plivo bi do riga ,nebi ti trebo choper...

a taj kolega je prico o simulaciji pa sam ja to povezo s simulatorima

jos mi je i baterije tumacio,tj ono sto mi se desilo i opalilo po dzepu da nije tako

Dobar opis iskustva sa 75+ jahti, svaka cast. To sto ste napisali je naravno totalno drugacije u odnosu na ove manje jahte, i o poslu tamo se vec da pricati kao ozbiljnom i potencionalno pozeljnom….ja sam napisao moje iskustvo sa manjih jahti da ljudi koji nikad nisu bili vide sta ih moze sve docekat ako odluce tamo poci… napisao sam prije da je moja jahta bila medu onima oko mene ne iznimka i izoliran slucaj vec skoro pravilo kako to funkcionira na manjim sesulama…….e sad takoder mislim da iskustvo sa manjih tesko da moze pomoc u prebacivanju na ove Mega, ili grijesim……jer te vece iskljucivo traze iskustvo sa te velicine plus dakako uvijek faktor srece:)
Al opet i kod tih velikih postoje neki upitnici?.....naprimjer gore kolega ‘kire808’ navodi kako i seniori dijele kabine….to je mozda za mlade i ok al za mene naprimjer jedan od vecih minusa ….cak bih pristao i da mi je placa malo doli ali da imam svoju kabinu sa banjom…..znam iz iskustva da u svakome poslu postoji neka odredena razina stresa i uvijek postoji los dan, ali kad se nakon toga dode u svoju kabinu i opruzi se na postelju covijek se resetira i opet je jutra ko novi…..jer spavanje udvoje (osim sa svojom zenom ili djevojkom) je samo po sebi gnjavaza jer nemas svoje privatnosti i gotovo.
Krivo ste procitali,kolega. Napisao sam da samo seniori imaju solo kabinu,tj. da ne dijele.
Kad su se prije spominjale tetovaže da se i na to nadovežem. Ovisi od jahte do jahte i agencije koja krca. Npr. mene je jedna agencija odbila za jednu jahtu jer imam tetovaže po rukama,a par mjeseci kasnije sam došao na drugu jahtu,istih vlasnika,ali preko druge agencije! I nisam imao nikakvih problema.
Zaboravio sam i spomenuti za moje kolege struje,da oni pogotovo gledaju jahte preko 100m,di postoji AV/IT officer. Jer do 100m ETO je i AV/IT. A to je zajebancija zešća. Pozivi usred noći jer je blokirao internet ili TV,ili zbog neke totalne gluposti. A imas i svog posla jer si jedini struja na brodu. Ne znam kakve su place opcenito AV/IT officera ali na mojoj jahti je bila top,skoro ko chief ETO i 2nd eng. Ali na manjim jahtama kad si sam ETO/AVIT placa ne prati to. Nego imas i dalje oko 6,7milja eura permanent. Dok kao chief ETO na vecoj imas i 9 milja perm.

Ne znam za prebacivanje sa manjih na vece jahte. Vjerojatno je dobro imati bilo kakvo yacht iskustvo,ako nemas iskustva sa kruzera. Za mega jahte uvijek traze iskustvo na 80m+ ili cruise. Ali generalno mislim ako nemas jako iskustvo sa kruzera da je skoro pa nemoguce bez preporuke doci na mega jahtu. Ili moras biti englez.

Last edited:
To su neki minusi,i dijeljenje kabina za seniore

Znaci za Seniore su solo kabine ....malo drugacije pise....al dobro glavno da smo se razumili.

[Ne znam za prebacivanje sa manjih na vece jahte. Vjerojatno je dobro imati bilo kakvo yacht iskustvo,ako nemas iskustva sa kruzera. Za mega jahte uvijek traze iskustvo na 80m+ ili cruise. Ali generalno mislim ako nemas jako iskustvo sa kruzera da je skoro pa nemoguce bez preporuke doci na mega jahtu. Ili moras biti englez./QUOTE]

Sa kruzera imam dugogodisnje iskustvo (brodovi preko 300 m) ......sa Jahte imam jedno :), ali nije vrijedno..... Englez nisam.......a preporuku mozda (tko zna)......znaci sanse su mi 50-50 :) :)

Znaci za Seniore su solo kabine ....malo drugacije pise....al dobro glavno da smo se razumili.

[Ne znam za prebacivanje sa manjih na vece jahte. Vjerojatno je dobro imati bilo kakvo yacht iskustvo,ako nemas iskustva sa kruzera. Za mega jahte uvijek traze iskustvo na 80m+ ili cruise. Ali generalno mislim ako nemas jako iskustvo sa kruzera da je skoro pa nemoguce bez preporuke doci na mega jahtu. Ili moras biti englez./QUOTE]

Sa kruzera imam dugogodisnje iskustvo (brodovi preko 300 m) ......sa Jahte imam jedno :), ali nije vrijedno..... Englez nisam.......a preporuku mozda (tko zna)......znaci sanse su mi 50-50 :) :)
Lapsus lingua,htjedoh napisat juniore. Vi ste definitivno na dobrom putu. Jos samo da upoznate neku englezicu heheee. I jos sam zaboravio napomenuti da kod yachtinga nije neki problem ako u cv imate vise jahti u kratko vrijeme i sl. Nije kao na ostalim brodovima da ce to neko gledati kao nesto lose,da stalno mijenjate poslove itd. Tu se i podrazumijeva da se odradi sezona samo,ili cesto ima temporary pozicija,ili za vrijeme škvera ili gradnje.

Ovu vasu recenicu sam vec spomenuo na pocetku teme.Nitko nista ne govori svi sve kriju ne zato sto su HR pomorci veliki profesionalci pa se drze confidential ugovora nego su takvi po prirodu da im nebi tko kruh iz usta uzeo.Debilaona

Uglavnom glavno je popljucat tebi i tebi slicnima sve nas koji posteno radimo godinama u toj industriji i probijamo put za sve druge.
Sad kad je dosla voda do grla i panika sad smo mi svi debili i neznam sta a ti si pametan.
Uglavnom mene nije strah da ce mi ko uzest kruh iz usta i nikad me nije bilo strah. Mogu ja raditi ko konobar i kuhar i to mi nije ispod casti.
Zapitaj se ti jeli tebe strahi sta si naoravi za nas u yachtingu?
Inace i ja bi u odlikase u drillingu.

Da budemo iskreni ja nisam cita ovaj forum bar 5-6 godina.
Aktivan sam bio na samom pocetku foruma a posli sve manje i manje.
Sad budimo realni koliko trenutno ljudi aktivnih u yacting industriji ovo cita i komentira je minimum minimuma.
Uglavnom neki imaju slobodu dilit debile i kretene ljudima koji su godinama u ovoj industriji godinama, a ti ljudi po meni zasluzuju svaku pohvalu i najmanje instantno primanje u yachting industriju.
Oni su ipak povise nas debila i kretena koji godinama radimo u toj industriji.
Kao sto ste naveli u postovima prije malo vas bi prihvatilo djeljenje kabine sa vibratorom, ukrcaj proviste, i sve ostale poslove koje yacting donosi.
Ako su gramaticke greske u postovima unaprijed se ispricavam jer pisem na mobitelu a moji prsti su sve deblji i deblji nakon godina provedenih na moru.
​​​

Sve se vise i vise slazem sa vasom teorijom :uzdravlje.....za sad 99%.....ono 0.1% triba pustit ovima drugima :)

A ti moj Pisco sa ovih 0.1% treba
prepusti ovim drugima
Uglavnom javi san ti se na tvoj post,
​​​hocu li ubuduce sa 0. 1% nisam siguran.

Uglavnom glavno je popljucat tebi i tebi slicnima sve nas koji posteno radimo godinama u toj industriji i probijamo put za sve druge.
Sad kad je dosla voda do grla i panika sad smo mi svi debili i neznam sta a ti si pametan.
Uglavnom mene nije strah da ce mi ko uzest kruh iz usta i nikad me nije bilo strah. Mogu ja raditi ko konobar i kuhar i to mi nije ispod casti.
Zapitaj se ti jeli tebe strahi sta si naoravi za nas u yachtingu?
Inace i ja bi u odlikase u drillingu.

Butorovicu,Gego

nemoj bit ko brzoplet kire888

kakav drilling radi se za papar a problema s procedurama zakonima priko glave
budu dva expata i vojska lokalaca ,ko ima 10tusd mjesec je sretan

jedino turci placaju nesto ali i to ce ici kvragu...nerealno

vi na yahtama imate sadasnju drilling placu i ni 20% problema koji oni imaju sad,strasno tesko je raditi
s time da je flota desetkovana i samo cekas gost choper i da te radio room zove i zahvale te na sluzbi..ili je rig izgubio ugovor a novog nema

ta bransa ce sad bit na dnu jos dobre 3 godine a onda triba hvatat vlak za uskocit jer ici ce strasno brzo gore...

to sto ce simulatori,valovi ili baterije zamjenit naftu zahebi tu pricu s trenutnim tehnickim dostignucima..

Znam sta je drilling i sve price iz drillinga.
Sef struje mi je hrvat koji je radi na drillingu od 2002te pa znam sve te price iz prve ruke o placama i uvjetima.
Ljute me ovi specijalci koji pljucaju po nama koji radimo godinama u ovoj industriji a njima je bilo dobro u njihovim industrijama u kojima i sam i ja bio,a sad se osjecaju da nas prozivaju.
Sad smo za njih debili i budale.
Pametnom dosta.

Znam sta je drilling i sve price iz drillinga.
Sef struje mi je hrvat koji je radi na drillingu od 2002te pa znam sve te price iz prve ruke o placama i uvjetima.
Ljute me ovi specijalci koji pljucaju po nama koji radimo godinama u ovoj industriji a njima je bilo dobro u njihovim industrijama u kojima i sam i ja bio,a sad se osjecaju da nas prozivaju.
Sad smo za njih debili i budale.
Pametnom dosta.

vi imate zafrkan posal koji nije za svakoga,sto mladzi odes to bolje

jer znanje i sposobnost je samo jedan mali dio od preduvjeta

samo budala moze misliti da je to laganini..

2002 su bile place 6-9usd ,nekihn 7 realnost..

berba je pocela pd 2010 tad je sve islo okomito

2006,2007 je elect sup bio nekih 120tusd na boljim firmama,sad je opet na tu placu pa cak i manju oni koji imaju srice da rade

Last edited:
Back