Moje iskustvo kao Strojara na jahtama

Ja san počeja navigavati sa 22.g. Sa 31.san sta. Žena, dica, stan, auto motori,.... Ništa mi nike falilo, osim......
Dica i žena narasli. Više se nam šta gledati kako rastu. A ja 15 godina nakon zadnjeg iskrcaja sanjan da mi je smjena na brodu a nidan dpakira kufer i slični snovi. I onda nakon 16 godina doma obnovin brevete položin još neke nove i opet ka kadet krenen ispočetka. Sad je srce na mistu a ja do pemsije radin posal koji volin.
I da, u mom slučaju vridi jednom pomorac uvik pomorac

Slažem se sa gazdom Dalmosem,ko se jednom skine s broda i snađe na kopnu,ne bi mu palo na pamet nazad na ruzinu. Bilo mi je lijepo 6 godina i super iskustvo,ali skinuti se sa broda u 32.godini mi je bila najbolja odluka u životu. I dalje sam vezan za more,i povremeno ću biti na brodovima,ali spavati pored žene svaku večer je daleko lijepše od brodske kabine.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Dobar uvodni post kolege i evo posljedicno se razvila lijepa tema.
Slozio bi se sa vecinom u biti sa svim navedenim jer je i moje iskustvo bilo isto.
I to na dva broda..,mozda bude treca sreca)
Prije nego sam krocio na jahte i vidio dio tog zivota mislio sam tamo je laka lova.
Ali evo sad vidim da nije bas da cvijeta cvijece ni u toj industriji.
Da je to tako nebi neki nasi "jahtasi" prevozili ili bar pokusali prevest dragocijenu robu iz j.amerike umjesto miljunasa)
Ove jahte ispod 75 m na kojim sam bio da bi se prezivilo i bilo zadovoljan tamo ekipa mora biti bas extra i da svatko radi sve i koliko treba kad treba i bez zanovijetanja.
Ali u mom slucaju i nije bas bilo tako.
Histericne i lude chief stew," kapetani" koji misle i ponasaju se kao da su na kruzeru od 300m a ne na malo vecoj sesuli.
Bio sam placen isto kao na kruzeru a radio duplu dnevnicu, dijelio kabinu, spavas na nekom kreveticu od 1.75 i netko ti prdi povise.
Kao sta sam rekao moze se prezivit jedino ako je atmosfera dobra, zajebancija, ima pogurivaca raspolozenja za prezivit dane i zaspat uvecer.
Nemogu rec da nije bilo i dobrih trenutaka i najbolji dan sa jahte mi je bolji od najboljeg sa drugih brodova ali generalno nisam bas bio zadovoljan.
Taj manjak prostora, privatnosti, udaranje glavom i koljenima svako malo sve skupa mora bit dobro vise placeno a na dosta jahti i nije.
Ne govorim da mozda necu pokusati ponovno budem li doma u to vrijeme i slobodan ali ne zivim vise u zabludi da su jahte vrh vrhova.
Ako ih i ima jako je malo takvih i neces upast tamo ako neznas nekog.

Last edited:
Dobar uvodni post kolege i evo posljedicno se razvila lijepa tema.
Slozio bi se sa vecinom u biti sa svim navedenim jer je i moje iskustvo bilo isto.
I to na dva broda..,mozda bude treca sreca)
Prije nego sam krocio na jahte i vidio dio tog zivota mislio sam tamo je laka lova.
Ali evo sad vidim da nije bas da cvijeta cvijece ni u toj industriji.
Da je to tako nebi neki nasi "jahtasi" prevozili ili bar pokusali prevest dragocijenu robu iz j.amerike umjesto miljunasa)
Ove jahte ispod 75 m na kojim sam bio da bi se prezivilo i bilo zadovoljan tamo ekipa mora biti bas extra i da svatko radi sve i koliko treba kad treba i bez zanovijetanja.
Ali u mom slucaju i nije bas bilo tako.
Histericne i lude chief stew," kapetani" koji misle i ponasaju se kao da su na kruzeru od 300m a ne na malo vecoj sesuli.
Bio sam placen isto kao na kruzeru a radio duplu dnevnicu, dijelio kabinu, spavas na nekom kreveticu od 1.75 i netko ti prdi povise.
Kao sta sam rekao moze se prezivit jedino ako je atmosfera dobra, zajebancija, ima pogurivaca raspolozenja za prezivit dane i zaspat uvecer.
Nemogu rec da nije bilo i dobrih trenutaka i najbolji dan sa jahte mi je bolji od najboljeg sa drugih brodova ali generalno nisam bas bio zadovoljan.
Taj manjak prostora, privatnosti, udaranje glavom i koljenima svako malo sve skupa mora bit dobro vise placeno a na dosta jahti i nije.
Ne govorim da mozda necu pokusati ponovno budem li doma u to vrijeme i slobodan ali ne zivim vise u zabludi da su jahte vrh vrhova.
Ako ih i ima jako je malo takvih i neces upast tamo ako neznas nekog.

Zahvaljujem kolegi na postu koje je podijelio sa nama o svome iskustvu na manjim Jahtama koje je kao sto vidim identicno mojem iskustvu……a kao sto sam vec bio naveo odprije (s obzirom da sam bio u kontaktku sa puno jahti iste velicine vezanih do nas) nije izoliran slucaj vec skoro pravilo.
Takoder je isto kolega ljepo rekao da se za istu lovu koju zaradis na kruzeru ovdje naradis duplo uz dodatak da spavas udvoje , nemas svoju privatnost itd itd ….
Ja sam takoder ostao sa puno stvari iznenaden i kao sta sam rekao prije i razocaran stanjem koje sam nasao tamo usporedenju sa pricama koje sam slusao prije o tim Jahtama.
Posto znamo (a i culi smo od nekih nasih kolega koje su tamo) da su Mega Jahte (koje su ipak sasvim drugi svijet i najslicnije su organizaciji nekih normalnih brodova kao kruzera) u zanemarivoj manjini u odnosu na manje Jahte (ispod 70m) i da je tamo se ukrcat sansa (izuzev bez neke debele veze) ista kao i dobit na Lotu postavlja se pitanje dali se uopce isplati napustati jedan Kruzer (sa pozicije viseg casnika stroja) i poci u neku avanturu tamo u te vode.
Jer kao sto vidimo ocekivanja nisu ni priblizna onima koje smo imali o njima prije.
Puno toga sad vidim da su bile ciste Lovacke price…..al najbolje se ipak uvijerit sam , sto sam osobno i napravio.
Ne treba naravno generalizirati i drzati da su doslovno sve takve ali kaze se da iznimke potvrduju pravilo…
Tamo se izgleda ide (isto preko dobre veze) tek kada znas sve pojedinosti, situaciju i kakvo je stanje od A do Z …..a to je onda (vijerojatno) druga prica

Evo da nadopunim malo temu u ovo Badnje vece. Na Jahti na kojoj sam bio prije nepuna 3 mjeseca traze ponovo Upravitelja:)……dakle niti jedan do sada nije izdrzao vise od toga…..gledajuci tako posla imas na jahtama uvijek i koliko hoces:)
Sretan Bozic svima kolegama na ovom forumu i njihovim obiteljima kao i svima koji ovo citaju
:uzdravlje

Da se nadovezen na temu prestanka navigavanja.
Svak mi moze rec ca hoce ali jos stojin pri svojoj od 50.
Osobno u familiji san ima pomorca koji je umra sa 55. Covik je navigava skoro cili zivot i to sa ugivorima od 9,8,6,4 miseci na brodu a doma koliko budes.
Ok covik je posteno odradi svoj dio ali kad bi napokon nesto treba dobit za sebe je parti na drugi svit.
Pitanje je znaci li ti previse tih 100000 ili 500000 eura u tvom zivotu za taj gust bez broda i uzivanja u zivotu?
Gledan njegovu familiju posli njegove partence, nastavili su zivit zena u crnom ali svaki dan setnjica sa pasom i kafica sa prijateljicama, ceri se udale i dosli unuci uglavnom zivot tece dalje.
Kuca na tri kata je tu, dali bi bio cetvrti po mojem misljenju nista bitno se nebi prominilo u njegovom zivotu sa tim cetvrtim katom.
Pomorac jesam i uvik cu bit ali....
Da ne pilam dalje vidim po Yotspotu da traze evropljane za novogradnje i ukrcaje na jahte.
Neznam kad su trazili kapa za novogradnju koja ce bit delivered 2025 na Yotspotu prije ali trenutno traze.
Ne moze ni Liverpool u Njemacku protiv Borussie a kamoli da ce neki Barba ili Kapo u Lurssen.
Po meni je ovo prilika i ko je moze iskoristit pored drugih Evropljana sretno mu bilo.

Chief Engineer on a 100m (328ft) Motor Yacht Job ID #1260289

About: We are looking for a Chief Engineer Unlimited for a new build 100m+ You will need to be in Europe and willing to commit to the project in Netherlands until 2025 when you will then be offered first refusal on the expected rotational role. License is Commercial Class 1 (Unlimited) At least 1 year yacht experience on similar sized yacht and new build experience is a must. Accommodation will be provided and is close to the yard. Wages will be up to Euro 14,000 experience depending

Profil na Yotspot iman od 2014 ili 2015 i nikad jos nisam vidi ovakav oglas.
Do sad se po teskoj preporuci upadalo na ovakve novogradnje i nebi uopce se znalo za ovakve poslove.

A tko zna sta je to.Ne pratim bas te poslove ali ako ti tako kazes onda je mozda samo stavljeno radi neceg.Mozda su ko nasa HR posla objave oglas za posal, a tu vec netko je uhljebljen.

Da se nadovezen na temu prestanka navigavanja.
Svak mi moze rec ca hoce ali jos stojin pri svojoj od 50.
Osobno u familiji san ima pomorca koji je umra sa 55. Covik je navigava skoro cili zivot i to sa ugivorima od 9,8,6,4 miseci na brodu a doma koliko budes.
Ok covik je posteno odradi svoj dio ali kad bi napokon nesto treba dobit za sebe je parti na drugi svit.
Pitanje je znaci li ti previse tih 100000 ili 500000 eura u tvom zivotu za taj gust bez broda i uzivanja u zivotu?
Gledan njegovu familiju posli njegove partence, nastavili su zivit zena u crnom ali svaki dan setnjica sa pasom i kafica sa prijateljicama, ceri se udale i dosli unuci uglavnom zivot tece dalje.
Kuca na tri kata je tu, dali bi bio cetvrti po mojem misljenju nista bitno se nebi prominilo u njegovom zivotu sa tim cetvrtim katom.
Pomorac jesam i uvik cu bit ali....
Da ne pilam dalje vidim po Yotspotu da traze evropljane za novogradnje i ukrcaje na jahte.
Neznam kad su trazili kapa za novogradnju koja ce bit delivered 2025 na Yotspotu prije ali trenutno traze.
Ne moze ni Liverpool u Njemacku protiv Borussie a kamoli da ce neki Barba ili Kapo u Lurssen.
Po meni je ovo prilika i ko je moze iskoristit pored drugih Evropljana sretno mu bilo.

Kakva je situacija s Englezima sad kad im je dosa Brexit.Dali ih to sto koci ili je sve kao i prije?

Kakva je situacija s Englezima sad kad im je dosa Brexit.Dali ih to sto koci ili je sve kao i prije?

Nije kao prije sigurno.
Nisam nikakav strucnjak po tom pitanju citam novine i citam izmedu redaka ko svi vi i donosim zakljucke po svom videnju.
I ovaj oglas nesto ukazuje na nekakve probleme.
Uglavnom za sad englezi nemaju pravo radit u EU vise od 90 dana u 180 dana. Sa novim sojem Corona virusa puno zemalja im je zabranilo ulaz a u neke moraju 10 ili 14 dana u karantenu. Sve to skupa im komplicira ukrcaje i poskupljuje sami proces razmjene posade. Zamisli samo da Liverpool nemoze na utakmicu sa Dortmundom ili da Coldplay ili Adele nemoze na evropsku turneju.
Sve novogradnje iznad 100m se grade 99% u EU a na tim novogradnjama su englezi cinili 96% posade a sad nemogu vise bit tu.
Po mojoj racunici izmedu 7 do 10tak novogradnji priko 100m izbacuje se godisnje
​
Tu je nasa prilika, za sve novogradnje trazi se ko u oglasu da kapo a posli i barba budu permanent 3,4 godine u EU. Pri kraju dolaze sekondi, terci, bosuni, itd....
Yahte u novogradnji su perverzija od posla, neka mi neko kaze da nije tako mora bi se dobro oznojit da to dokaze.
Neka ovo potraje godinu, dvi tri, govorimo o tridesetak brodi i ako se pokazemo OK virujem da ce se trend nastavit.
Ponavljam pokazemo OK, jer ovdi ako dodes na los glas tesko ces nac drugi posal u ovoj industriji.
Po meni ko ima priliku ic na novogradnju je ko dobitak na lutriji.
Ja osobno nisam zainteresiran, ne radi mene osobno nego radi familije, nece da cuju da idu u Nizozemsku ili Njemacku na par godina.
Da skratim pricu svi ljudi sa cruise iskustvom imaju dobre sanse na 100+ brodovima jer su slicnog razmisljanja i imaju ljude sa cruisera vec na njima.
​
Na manjim brodovima izgleda nije tako (Pisco zna vise o tome).

Ja osobno nisam zainteresiran, ne radi mene osobno nego radi familije, nece da cuju da idu u Nizozemsku ili Njemacku na par godina.

A nisu ni te drzave na kraj svita.Prakticki se od tamo moze doci na vikend doma.
Za pribaciti familiju bi firma trebala nesto ponuditi.Tako se bar dosad radilo za onshore poslove.Nude se internacionalne skole za dicu i koje kakve druge pogodnosti za normalan i kvalitetan obiteljski zivot.Jer ipak treba po meni bas se sve sloziti i biti ok da bi pokupio familiju i ostavija doma sve.Osobno bi to napravija sutra jer kad vidim banana slucajnu drzavu u kojoj zivimo padne mi mrak na oci.

Last edited:
A nisu ni te drzave na kraj svita.Prakticki se od tamo moze doci na vikend doma.
Za pribaciti familiju bi firma trebala nesto ponuditi.Tako se bar dosad radilo za onshore poslove.Nude se internacionalne skole za dicu i koje kakve druge pogodnosti za normalan i kvalitetan obiteljski zivot.Jer ipak treba po meni bas se sve sloziti i biti ok da bi pokupio familiju i ostavija doma sve.Osobno bi to napravija sutra jer kad vidim bananu slucajnu drzavu u kojoj zivimo padne mi mrak na oci.

Pratin te u svakom pogledu ali moja zena te ne prati i sva prica tu prestaje. Bar za mene

Spomeni san joj odlazak u Njem....
Usljedio je pogled koji prekida recenicu i nastavio sam sa "kako je suncano danas, nije bilo ovako jucer"
Malo zajebancije

Bez zajebancije,
Ako trazis nesto za familiju ne virujen da ti nebi ponudili neke benefite pogotovo ako govorimo o 3 ili 4 godine zivota u Niz. Ili Deu.

Bez zajebancije,
Ako trazis nesto za familiju ne virujen da ti nebi ponudili neke benefite pogotovo ako govorimo o 3 ili 4 godine zivota u Niz. Ili Deu.

Ma svaka ozbiljna kompanija je to prije nudila.Davali su se budeti za najam stana s vise soba.Sad naravno ako bi ti kucu ili nesto skuplje to si sam placa.Takoder budet za hranu se uduplava za onoliko koliko imas clanova familije.Npr ako si ima 50 dolara dnevno tad bi dobija 200 ako vas ima 4.
Sto se tice ove place netko tko ce tu aplicirati i tko ce tu uspiti upasti moze dobru lovu dobit i na rotaciji tako da ovih 14 i nije neka lova za godisnji ugovor.
Sad taj ugovor bi trebalo viditi sto on sadrzi.

Last edited:
Ma svaka ozbiljna kompanija je to prije nudila.Davali su se budeti za najam stana s vise soba.Sad naravno ako bi ti kucu ili nesto skuplje to si sam placa.Takoder budet za hranu se uduplava za onoliko koliko imas clanova familije.Npr ako si ima 50 dolara dnevno tad bi dobija 200 ako vas ima 4.
Sto se tice ove place netko tko ce tu aplicirati i tko ce tu uspiti upasti moze dobru lovu dobit i na rotaciji tako da ovih 14 i nije neka lova za godisnji ugovor.
Sad taj ugovor bi trebalo viditi sto on sadrzi.

Znam na sta mislis ali mjesas kruske i jabuke u ovoj situaciji.
Napisa si ozbiljna kompanija na pocetku posta a ovdi mi govorimo o puno nizem ili manjem obliku od kompanije.
Ovdi je kompanija jedan ili dva covika, bez yellow CBA ili koje kakvih pustih pravila koje vride za svaku ozbiljniju kompaniju. One man show je uglavnom ovdi.
Ovdi se trazi fleksibilnost u svakom pogledu a ugovor od 15 do 23 strane u ovoj industriji mozes zaboravit. Ti ces ga potpisat ali ne zaboravi da radis za jednog gazdu koji vedri i oblaci.
Nema HR ili DPA koji ce te spasit da si najpraviji i najneviniji u nekakvoj situaciji.
Znam sad cete vi pisat nemoze to tako ali virujte mi moze.
Ovo da 14 tisuca je mala lova je individualno i o tome necu diskutirat.
Permanent rad na yahtama u shipyardu nije striktan kao na tankerima, cruise, offshore....
U ovoj industriji ko ispregovara bolje uvjete dobit ce ih, ko ispregovara losije uvjete dobit ce ih. Sve ovisi o vama i koje uvijete ispregovarate, oni ce ih se drzat.
Nemojte mislit upast cu za manju lovu pa cu pitat vecu, nece ici to tako ovde.
Ovdi se puno dogovara mimo pravila i nacina kako velike firme rade i da se vratim na pocetak fleksibilnost se trazi ali se i daje.
Nadam se da ovi postovi pomazu da ljudi vide ovu industriju kako funkcionira i da nemisle da ovdje tece med i mljeko u nekakvim bajkama koje cuju po lokalnim kaficima i peskarijama.

​​

Last edited:
Znam na sta mislis ali mjesas kruske i jabuke u ovoj situaciji.
Napisa si ozbiljna kompanija na pocetku posta a ovdi mi govorimo o puno nizem ili manjem obliku od kompanije.
Ovdi je kompanija jedan ili dva covika, bez yellow CBA ili koje kakvih pustih pravila koje vride za svaku ozbiljniju kompaniju. One man show je uglavnom ovdi.
Ovdi se trazi fleksibilnost u svakom pogledu a ugovor od 15 do 23 strane u ovoj industriji mozes zaboravit. Ti ces ga potpisat ali ne zaboravi da radis za jednog gazdu koji vedri i oblaci.
Nema HR ili DPA koji ce te spasit da si najpraviji i najneviniji u nekakvoj situaciji.
Znam sad cete vi pisat nemoze to tako ali virujte mi moze.
Ovo da 14 tisuca je mala lova je individualno i o tome necu diskutirat.
Permanent rad na yahtama u shipyardu nije striktan kao na tankerima, cruise, offshore....
U ovoj industriji ko ispregovara bolje uvjete dobit ce ih, ko ispregovara losije uvjete dobit ce ih. Sve ovisi o vama i koje uvijete ispregovarate, oni ce ih se drzat.
Nemojte mislit upast cu za manju lovu pa cu pitat vecu, nece ici to tako ovde.
Ovdi se puno dogovara mimo pravila i nacina kako velike firme rade i da se vratim na pocetak fleksibilnost se trazi ali se i daje.
Nadam se da ovi postovi pomazu da ljudi vide ovu industriju kako funkcionira i da nemisle da ovdje tece med i mljeko u nekakvim bajkama koje cuju po lokalnim kaficima i peskarijama.
​​

Kad sam pisa ozbiljna onda sam i mislija na nekog oziljnog gazdu koji bi ponudija uvijete prihvatljive.
Sta se tice place naravno da je to individualno, ali ono gledajuci tu industriju za permanent poziciju nije neka lova s obzirom koliko kapi s iskustvom na 100 plus metara yahtama imaju na rotaciji.
Sad nekom ce biti vise nego dovoljno, a nekom ce biti i duplo vise love malo.
Bitno da se Englezi pocnu micat da i drugi prodisu u toj industriji.

Foroni triba vazest koji lajbot i riva Paklenjaci,ali lakse doc u Sredisnjicu nego do linije na Hvaru:confused:
jos ako imas dva tri i draga radi u komunalno su dva apartmana ni potriba ici na te yahte

Back