Kraljica mora

vjewrojatno san bolje upucen, jer san ja taj koji radi godisnje budgete. evo sad cu uzest budget prvoga broda sta mi dodje pod ruku - 22 clana posade:
place / posada - 968,686 $ na godinu (u ovo uracunata i spiza i karte, i agent i sve)
Repair / maintenance ( servisi/ reconditioning...) ...68,800 $/year
Spare parts - 201 860 $/godinu
Stores - 116,8000 $/godinu
Ulje - 124,000 $
Services (klasa, agenti,radio cost...) - 131,880$
Osiguranje - 174,545 $
Management fee - 120,000$
ovo san ovako ugrubo, inace je sve razdjeljeno item by item

Na koncu - 5221 $/day (bez goriva) - brod kamsarmax 84 000

VLCC dodje oko 8 000 na dan
Veliki kontejner od 9000 TEU - 6,200
VLGC - oko 7 - 7200

a sad koliko je 25 000 k - po mome racunu oko 5 000 $ - a tamo, trabakul . ko je lud pricidnice moj dobri i posteni???

Lani su moji uzeli u time charter brod,kemikalac,9000 DWT,5k $ dnevno.
Za 25k kuna mogla bi svaka grupa koji upisu PP 7 dana po Jadranu sa hostesama+200 lit pive i bar 300 lit vina te placena RTL ekipa da sve snima.

vjewrojatno san bolje upucen, jer san ja taj koji radi godisnje budgete. evo sad cu uzest budget prvoga broda sta mi dodje pod ruku - 22 clana posade:
place / posada - 968,686 $ na godinu (u ovo uracunata i spiza i karte, i agent i sve)
Ulje - 124,000 $
Osiguranje - 174,545 $

VLGC - oko 7 - 7200

a sad koliko je 25 000 k - po mome racunu oko 5 000 $ - a tamo, trabakul . ko je lud pricidnice moj dobri i posteni???

PA eto kako sam ja reka. Tebi virujem a ne novinaru. Ali i njemu je to neko rekao. Znaci neko prima 25K dnevno a kolik oon daje to je druga prica. Kao i sve u nasoj drzavi nekome je islo na ruku da se taj brod stavi u najvecoj krizi u opticaj i zamaze oci a s druge strane ubire se dobra dnevnica u necije depove. Da nije i za ovo Sanader kriv :)

Nije bezveza

H..........rvatski
D..........rzavni
Z..........ajeb

ja mislia kupit barku al kad je ovako skupo odr?žavanje, ma neću, to ću kad dobijen na lotu

eto ti ga tute moj pricjednice. sad i ovo mos bacit u recycle kantu, ka obicno. svi ste vidili da su place najveca stavka budgeta. ovo je full filipino brod, npr barba ima sedan i osansto, struja tri ipo, timunjer iljadu trista, kadet trista. e pa ako kalmeta barbu kraljice mora placa cetrdesetak kila kuna na misec...ja sicen cunu na licu mista, sad. panatika, sedan ipo dolara po glavi...i tako to. cista klasika. znaci ni najbolje ni najgore na marketu.

@poštovane kolege
Ka ča svi znamo, ideja ovakovog školskog broda je državotvorna ideja pokojnog Tuđmana i njegovih povijesnih zabluda i onih uvlakača oko njega koji su ga savjetovali na ovako nešto. Ako su i dizajn uniformi preuzeli iz Tuđmanovih dizajnerskih knjiga (a ne sumnjan da nisu!) u kojoj je on dizajnira uniforme i za gradsku stražu na Markovom trgu i Medvedgradu, te svečane uniforme HV-a svih rodova i dr., budite siguri da je to puno skupa izvedba uniformi puna čvarak i epoleta.
Druga je stvar kakova je izvedba salona i kabina, mislin da bi mogli nač i mahagonija i tikovine na kile, te još nekih skupocjenijih materijala.
A pitanje je i odakle je osnovna posada?! Siguro su i tu dobili posla neki "njihovi daljnji rađaci i zaslužni stranački pomorci". Takvi dobijaju brevete u zgradi MMPI-u u Zagrebu, svake godine izdaju 200-ak breveta, osnovnih i dopunskih, to se može provjerit i na stranicama MMPI-a. Možda i Babić i cila njegova ekipa i njegovi profešuri sa pomorskih fakulteta (možda i koji zaslužni sindikalisti?) držu svoje matrikule i timbraju pečate za lažnu navigaciju da mogu obnavljat svoje brevete. Svima su pomorske titule isprid imena u javnosti, kada su se nekidan iskrcali sa broda. Biće i njima plača proporcijalna plačama u državnim firmama u RH, radnicima sića od plače, a uprava ima plače 10 puta veće. A ko zarađuje za njih?
A mi koji uplačujemo u Državni proračun, obični narod, glasaći, neplivači i dr. Pare za hladni pogon su pomuzli za neke druge pomorske projekte, možda temelje za nedavno otvorene građevinske radove na pomorskim dobrima, baš pred izbore.
Nažalost, za ludu nam je gubit živce. Takva vrst broda u 21. stolječu je odma bila osuđena na propast, ako se u njega ne misli slivat novac na pošten način, ka dio pomorske školske obuke i da takav brod ostaje u obrazovnom sustavu i financiran od svih pomorskih firmi u RH i ostalih pomorskih institucija, MMPI-a i Ministarstva prosvjete. Jedrenjak loger je brod za 19. stoljeće. To je i simbolika di su svi ovi veliki pomorski znalci iz MMPI-a, Pomorskih fakulteta i SPH i pojedinih pomorskih udruga, zaostali i u kojem vremenu, u 19. stoljeću.
A kako smo mi VRLO OZBILJNA DRŽAVA SA VRLO OZBILJNOM VLADOM NA VLASTI I VRLO OZBILJNOM PREMJERKOM, po njima biće nije primjereno da naši hrvatski pomorski đaci i studenti dok navigaju na školskom brodu, da odrađuju javno korisnu stvar:
- da možda prevoze vodu otocima u vrime suše,
- da možda prevoze otočane na nerentabilnim međuotočkim prugama,
- da možda prevoze i turiste (pa neka bude i zabrana nošenja bikinija, tangi i sl. da ne zbuni jadne đake i studente i zaborave obrazovno gradivo),
- i puno drugih projekata koje su u dobra stara vremena bivše juge, pomorski školski brodovi radili tokom cile godine i za javnu korist, ali i za vlastitu zaradu i održivost.
Vonja da bi i ovdi moglo bit posla za DORH.

Last edited:
Evo "Kraljice" za rivom Molo longo u Rijeci,brod prljav i zapu??ten,muzika s njega tre??ti,sramota.Tko ne vjeruje neka se pro??eće.

Ulje - 124,000 $
Osiguranje - 174,545 $

VLGC - oko 7 - 7200

Evo neke cijene slicnih brodova na svjetskom trzistu. Lako je vidjeti koliko ih se moglo kupiti za cijenu od 5 miliona eura http://www.apolloduck.com/listings.phtml?cid=347

Jedan profesor sa Pomorskog fakulteta u Rijeci mi je jos prosle godine rekao kako taj brod nece vidjeti studente, odnosno oni njega (osim ako se ne prosecu na mul u Rijeci).
Koliko mi je receno (nije se spominjalo odrzavanje broda, odnosno trosak njegovog "hladnog pogona"), ali preko 20k kuna iznosi trosak putovanja, odnosno iznos koji se trazi za grupu studenata uz pratnju dvoje profesora na tjedan dana, Kako na svakoj godini ima nekoliko grupa, iznos je poveci te si fakulteti to ne mogu priustiti.

Takodjer mi je receno kako je navodno za ovo ljeto brod bio rezerviran za putovanje do Malte za odredjene clanove Vlade.

Pozdrav

Pozdrav

Za te novce mogli su uzeti svakom pomorskom fakultetu najnoviji simulator....to je najkorisnije trenutno.

Za te novce mogli su uzeti svakom pomorskom fakultetu najnoviji simulator....to je najkorisnije trenutno.

Pa dobro je li ti citas postove. U nas nema vizije.Opet naglasavam VIZIJE. Ministarstvo POMORSTVA i veza nam vode vezasi,a ne pomorci. S morem ih vezuje jedino litnji praznici i to sto znaju plivat.Neki su cak i sa otoka.Neki su cak i vavigali 70-tih(predmjevam kadetura i nista dalje od toga). I sto ocekujes od takvih ljudi. Sindikat vode ljudi sa titulom kapetana,titulom konobara i tako dalje. ZNaci sve ljudi od titula.ZNaci sve je teorija prakse ni za lik. Sto prije opizdimo od dno bolje za nas. Ja gledam taj brod i interesira me kad ce imat prodor vode u santine(nesto poput ove drzave di je voda vec dosla do mosta) i kad ce se prodavat na natjecaju.Mozda mi bude interesantan za vozit turiste.To ce ti zavrsit nesto poput ovoga.
http://www.jutarnji.hr/vlada-danas-zapocinje-s-prodajom-otocja-brijuni/932104/

Last edited:
tacno kolega. kako sve ide naopako, tako i ovo. ja bi pita ne samo sindikaliste, profesore...koji nemaju stvarnu sliku danasnjeg pomorstva, ne ministre i razne savjetnike koji savjetuju pitaj boga sta i koga....pita bi udrugu kapetana i strojara...jer tamo ima jos nesto clanova koji navigaju ili su u managementu...je li njih ko pita sta i kakav je bija njihov komentar na ovakav grandiozan projekt? za ove pare u kini kupis novoga balkica od desetak iljada, osan clanova posade, dvanajst ucenika...daj atlantskoj da radi komercijalu i technical....eto para, eto znanja, eto svega. u moje vrime...ucenici na privremenoj praksi su se zvali spicfajeri. puno vas za ovo nije ni culo...a tako je bilo, i radilo lipo. spico bi opalija misec, dva na brodu...zaradija sto dolari...dosa doma na pocetku slijedece skolske godine ka baja....svi sritni i zadovoljni. jebi ga, lako bit general, a niko ne slusa.

tacno kolega. kako sve ide naopako, tako i ovo. ja bi pita ne samo sindikaliste, profesore...koji nemaju stvarnu sliku danasnjeg pomorstva, ne ministre i razne savjetnike koji savjetuju pitaj boga sta i koga....pita bi udrugu kapetana i strojara...jer tamo ima jos nesto clanova koji navigaju ili su u managementu...je li njih ko pita sta i kakav je bija njihov komentar na ovakav grandiozan projekt? za ove pare u kini kupis novoga balkica od desetak iljada, osan clanova posade, dvanajst ucenika...daj atlantskoj da radi komercijalu i technical....eto para, eto znanja, eto svega. u moje vrime...ucenici na privremenoj praksi su se zvali spicfajeri. puno vas za ovo nije ni culo...a tako je bilo, i radilo lipo. spico bi opalija misec, dva na brodu...zaradija sto dolari...dosa doma na pocetku slijedece skolske godine ka baja....svi sritni i zadovoljni. jebi ga, lako bit general, a niko ne slusa.

Glavni zadatak mi je bija ic s kuvaron u spizu,opalija misec dana,udeblja se(od onda je i krenilo naopako),a naucija nesto i skuvat.
Kad bi isli priko Jadrana do Italije,lega bi i devizni dodatak,onda sam vec otvorija devizni racun pa ti sad racunaj koliko se do sada skupilo.

Dakle nas zakljucak je da je to teski promasaj s Kraljicom Mira a sad neka misle drugi kako zele. Ako imaju argumente neka ih iznesu ode oni koji se sa nama ne slazu.

Eto netriba sad pravit rakavicu sta se mene pita. ALi i volia da naleti koji um sa svojom racunicom i objasni nama sta neznamo kako je ovi brod isplativ?

... ALi i volia da naleti koji um sa svojom racunicom i objasni nama sta neznamo kako je ovi brod isplativ?

Taj brod nije ni trebao bit isplativ.On je trebao bit skolski brod.Samo ne znam sto ce na njemu buduce generacije pomoraca naucit.Eto ja bi volio da mi netko to objasni.

Back