a sta ako ta automatika ne odradi zastitu a sump bez ulja....inace nije glupo vec pitanje kolege bez iskustva....ispumpat ulje iz kartera,automatika daje zastitu i uvik je ona aktualna
glupo pitanje pa je i takav odgovor
Ako ces testirati zastitu za tlak ulja i blackout to nece biti simulacija nego blackout.Kako simulirati blackout bez pomoći automatike ako pritom moramo i testirati zaštitu dizelskog motora za tlak ulja za podmazivanje?
Mislim da jasno pise u pitanju - bez pomoci automatike. Svejedno, hvala na odgovorima.
Nece puno pomoci PMS , ako se simulira samo alarm onda ok ali ako se simulira shut down na generatoru koji je sam u mrezi tu dolazi do black outa jer nema tog PMS-a koji ce u toj sekundi startati drugi generator i ubaciti ga u mrezu.Naravno kad pitanja pisu ljudi koji nisu nikad ni vidili brod. Bice pitanja sastavlja nekin prijatelj od gavro iz Atlantisa ili nekog drugog ucilistacool:cool
Da se vratin na temu. Znaci simulirat ces mu nizak tlak ulja motora, doc ce do blackouta i startat ce emergency. To je odgovor na ovako glupo pitanje mada u stvarnosti nije tako jer ce ti prvo startat st.by generator ali sve ovisi od broda do broda i konfiguraciji PMSa....
Nece puno pomoci PMS , ako se simulira
A to i govorim , ako ide testirati shut down za tlak ulja u motoru dok je motor sam u mrezi ta simulacija bi svakog upravitelja stroja obradovalaMa kakva simulacija black outa Ante - to ne postoji. Black out ili je ili nije - a pod pojmom black out se podrazumijeva da je MSB i ESB bez napona.., nije bitno koliko vrimena traje.
Shut down je druga stvar - majmuni su pomišali termine.., ne peškaju ni qrca!!!!
Ja imam neku budaletinu na brodu - pun vi mi ga je qrac već - nema alarma kojeg nisam testirao ovaj ugovor. Prije neki dan kaže "aj testiraj sump levele po glavnim makinjama" - i kažem budali da je plovak zatvoren i ne možeÅ¡ ga aktivirati podizanjem ruÄno.., osim toga ulje toplo. ZnaÄi ostaje jedino da otkaÄiÅ¡ žicu u spojnoj kutiji. A kaže bižuterija - "aaaa, to je zavaravanje neprijatelja!" I poslije - zamislite - POSLAO TREĆEG DA PRITAÄŒE ULJE IZ JEDNE MAKINJE U DRUGU EDA BI TESTIRAO SUMP OIL LEVEL ALARM. Treći cijelo popodne pritakao ulje iz makinje u makinju preko pumpi separatora ulja. ÄŒetiri makinje - testirali alarme - kada bude slao ulje na analizu ne treba mu nego jedan sample!
To je za low level u sump tanku , to se ionako testira kad se ulje mijenja svaka 3-4 mjeseca.Ovo je nama DNV trazija za 5 godina klasu.Samo sta mi imamo dobar sistem za to .Jedna velika pumpa ispumpa ulje iz kartera u renovejting tankom za par minuta ,kad se upali alarm samo otvoris povrat iz tanka i vraca se slobodnim padom u motor dosta brzo.
To je za low level u sump tanku , to se ionako testira kad se ulje mijenja svaka 3-4 mjeseca.
Kod nas je na 2000 sati za pomocne ali se mjenja ovisno kakva bude analiza ali nikad ne predju 4000 sati.Ulje se na ovim motorima minja na 20 000 radnih sati kad se i radi overhaul motora to ti je nekih 2 i po godine kad bi radili 24/7 s tim da kad ima 4 motora onda tih 20 tisuca mogu doci tek za 7-8.godina.
Mi smo minjali samo na jednom dosad u ovih 5 godina.
Kod nas je na 2000 sati za pomocne ali se mjenja ovisno kakva bude analiza ali nikad ne predju 4000 sati.