Jan De Nul

Skini ga na mobitel u pdf i nosi sa sobom. Pisat će ti broj pitanja, u tražilicu ga ukucaÅ¡, pa će ti odmah odgovor izbacit.

Akoi nekome treba rijesen CES 4.0 i 5.0 posaljite mi mail na PM pa cu vam poslati kompletno rijesenje u PDF-u.
Inace obicno u Globtiku tijekom polaganja te nitko ne kontrolira pa mozes koristiti i laptop ili tablet i samo prepisati odgovore ali nikako ne imati preko 85% tocnih jer bi to bilo sumnjivo,ima stvarno kompliciranih pitanja i mislim da im odgovor nezna ni poneki profesor,a kod Zorovica je po dogovoru ovisi o volji kontrolora.
Za napomenu rijesen CES u PDF-u ima 850 stranica sa oko 4000 pitanja i od toga se dobije 70-tak prilikom polaganja,u Globtiku se odgovori traze na principu da se u trazilicu upisu prva cetiri slova tj.takozvana sifra pitanja dok kod Zorovica se mora upisati u trazilicu kompl.pitanje da bi izbacilo odgovor jer su sifre pitanja izmjenjene.
Naravno treba imati brzi laptop ili tablet jer mu treba prilicno da od 4000 pitanja pronadje bas ono postavljeno.
Eto nadam se da sam pomogao bar malo sa ovim.

Svaka cast, vidim da si dobro upucen u tematiku.

Uglavnom, dobro mi je dosla informacija koju si dao jer sam mogao malo vidjeti princip testa i malo se pripremiti :p

U svakom slucaju proslo je dobro i sad cekamo finaliziranje nekih dogovora.

:uzdravlje

Akoi nekome treba rijesen CES 4.0 i 5.0 posaljite mi mail na PM pa cu vam poslati kompletno rijesenje u PDF-u.
Inace obicno u Globtiku tijekom polaganja te nitko ne kontrolira pa mozes koristiti i laptop ili tablet i samo prepisati odgovore ali nikako ne imati preko 85% tocnih jer bi to bilo sumnjivo,ima stvarno kompliciranih pitanja i mislim da im odgovor nezna ni poneki profesor,a kod Zorovica je po dogovoru ovisi o volji kontrolora.
Za napomenu rijesen CES u PDF-u ima 850 stranica sa oko 4000 pitanja i od toga se dobije 70-tak prilikom polaganja,u Globtiku se odgovori traze na principu da se u trazilicu upisu prva cetiri slova tj.takozvana sifra pitanja dok kod Zorovica se mora upisati u trazilicu kompl.pitanje da bi izbacilo odgovor jer su sifre pitanja izmjenjene.
Naravno treba imati brzi laptop ili tablet jer mu treba prilicno da od 4000 pitanja pronadje bas ono postavljeno.

Da ali kod nekih firmi sada se rijesava i CES 5.2 u kojem vise nema 4-znameknkasta sifra, nego (6 ili 8 cini mi se).
Tako da se sve treba rijesavat (upisivanjem dijela pitanja ili odgovora)..

Pozdrav kolega,
evo moj mail je
jurica.pralija@gmail.com

Hvala!

Pozdrav ljudi,

zvali su me iz Globtika da imam ukrcaj 21.4.
na JDN za 'training skipper na barzi u Suezu pa nakon obuke ostajem Barge skipper. Ima li netko iskustva s tim poslom? Puno hvala unaprijed.

Rekli su mi barza DN 73 ili 143 nije jos potvrdjeno koja tocno ali interesira me kakvi su uvjeti opcenito..kakav je taj trening, posao,,?

puno hvala

DN 73 je mali remorker a ne barža, a DN 143 je barža, po naski teglenica I na njoj nema posade. Tako da ti ostaje samo taj mali tug boat. Na njemu si skiper I daju ti 2-3 lokalca da sa njima djelis pamet I to ti je to. A neko će ti tamo pokazat Å¡ta I kako se sa njime upravlja.

Pomorac.net powered by BlackBerry Q10

Bio sam cesto u gostima na nekim od tih malih remorkera, ne sjecam se jeli i DN73 medju njima. Cesto sam pricao sa skipperima pa evo ponesto:
Kao sto kaze circuscroatia, dobit ces malu posadu od par lokalaca, sanse da ce netko znat engleski su dosta male i pripremi se na objasnjavanje rukama i nogama :)
Hranu dobijete ili sa nekog od velikih brodova, ili catering sa kopna. Ali na svim brodovima sam vidjao mali stednjak na kojeg bi lokalci vazda nesto spravljali, navodno je zabranjeno ali ko vas pita kad ste sami, pa se veselite. Ima frizider sa hrpom sokova i vode, tog nikad ne fali, prostor je klimatiziran, svi ti brodici na kojima sam ja bio su izgledali vise nego ok za prezivit smjenu.
Mozda ces morat neke osnovne mehanicarske zahvate obavit sam - npr promjenit filter poneki, pritegnut nesto itd
place se ne sjecam, sorry
vecina na kojima sam bio su imale 2 caterpillara po 500ks, ako ti to sto znaci.

Pred par godina sam bio kao strojar na DN 73 samo nekoliko dana jer smo ga prebacili sa jednog projekta na drugi. Na njemu je kuhinjica, dva ležaja, wc I bila je klima samo u timunjeriji tako da je spavanje dole u prizemlju katastrofa. Koliko znam posada spava vani na kraju a hrana je obično katering ili na jednom od katera, bio je čak I novčani dodatak po danu za večeru po sistemu snadji se sam. No sve to ovisi od projekta do projekta I smjeÅ¡taja. Čini mi se da su pred malo dobili I nove motore jer kad sam ja bio bili su koma. Sve u svemu može bit interesantno iskustvo no sve je to individualno. A Å¡ta se tiče motora I mehanike svaki dan je dolazio stojar sa kraja u obilazak.

Pomorac.net powered by BlackBerry Q10

DN 73

2N1Oh6I.jpg

DN 73 - ShipSpotting.com - Ship Photos and Ship Tracker

DN 143

DN 143 - ShipSpotting.com - Ship Photos and Ship Tracker

Super, dosta ste mi toga objasnili mada sutra moram zvat Globtik jer rekli su barza dn 73 a vidio sam na netu da je dn 73 tug pa da mi to razjasne. Osnove mehanike znam a manovra nadam se nije problem na remorkeru, bio sam Mate na jahtama pa mislim da to nece biti nesto apstraktno.
Javim se cim dobijem jos par informacija..

Kolika je plaća za skippera na crew boatu? Jel to isto ka ovi tu skipper na tug boatu? 3500 il kako?

Na popisu placa nema skipera na crew boat-u ima samo za tug i multicat 3545 E van Europe plus dodatak za mirovinsko (pola za svaki mjesec), vecinom se posada prebacuje sa tagom ili multicatom mada na dosta projekata je to organizirano sa lokalnim prevozom

Pitam jer bi ja triba ići na taj posa tako da .. :) pa me zanima za usporedbu dok ne dobijem službenu info.
Evo triba bi se ukrcati za training skippera na DN 94. Nisam siguran jer još nemam ugovor ali mislin da bi to moga biti mali tug a ne crew boat. Ima li ko kakav info o tome?

Last edited:
Pozdrav zanima me kakva je situacija sa asistentima stroja na JDN,primaju li ista nasih na tim pozicijama i kako se placa krece duljina ugovorila i sl

Hvala puno

primanja asistenata na JDN to sve treba pitati direktno na Globtik.Znam da ima nasih kao asistenata, placa im je 2700 permamenet a ugovori kao i svima ili 42/42 ili 28/28 zavisi jesi li u Europi (tada je i placa manja za cca. 10%) ili si van Europe.

@baltazar71 hvala puno na odgovoru,jeli ikako moguce upasti recimo direktno preko njih ili jedino preko Globtika.

Back