Dalmos
New member
Meni se cini da neki ljudi nakon ovoliko vremena jos ne razumiju hrvatske zakone a pogotovo onaj o porezu na dohodak - gdje na kraju sve zavrsava...
Ne kazem da su dobri, takvi su kakvi su, sada su na snazi i ako ne zelis imati problema trebaju se postivati i provoditi.
Prema sadasnjem zakonu porezni obveznik u republici hrvatskoj izmedju ostalih je i rezident republike hrvatske, tj osoba koja ima prijavljeno prebivaliste ili samo boravak u republici hrvatskoj. (Ja mislim da najvise pomoraca spada u tu kategoriju). Shodno tome se i podnosi porezna prijava.
Ja sam misljenja i to mi nitko ne moze izbiti iz glave da mi pomorci imamo dobar zakonik. Uz sve nedostatke, kojih naravno ima sama cinjenica o famoznih 183 daje mi pravo na to misljenje. Ako ikad izgubimo tu povlasticu a ja se iskreno nadam da necemo tek onda cemo biti u gabuli. Ovo sada sto odvajamo za doprinose ja uzimam kao kolateralnu zrtvu za vise dobro a to je ne placanje poreza na dohodak ako imas vise od 183 dana navigacije sto mislim da svaki iole pomorac ima tokom godine ( postoje iznimke, ali necu sada o tome)
Sad da se nadovezem na temu:
Ukoliko imas hrvatsku osobnu iskaznicu, samim time imas i prijavljen boravak/prebivaliste u republici hrvatskoj i NITI JEDAN BANKOVNI RACUN u svijetu te nece osloboditi podnosenja porezne prijave i placanja poreza prema istoj.
Sada, da li ces ti podnositi poreznu prijavu ili neces, to je tvoj problem, ali po zakonu to si duzan I ako to ne ucinis mozes odgovarati za posljedice koje su tome propisane.
Do sada nitko nije provodio a ni kontrolirao provedbu toga I masu ljudi se pravilo blesavo I lovilo u mutnome sto bi se reklo. E sad kad se krenulo u kontrolu…svi padaju sa Marsa. Samo blesav covijek je mogao ocekivati da to nece nikada poceti ( kontrola)
Nadalje:
NON REZIDENT bankovni racun moze se otvoriti gotovo u svakoj ozbiljnijoj banci van Hrvatske i vjerovatno je jeftiniji nego u hrvatskoj ( konkretno moj racun kojega vise ne koristim u Sloveniji me kosta 2 eura mjesecno), ali to je danas ravno nuli jer smo clanica EU i kao takvi, podlozni smo razmjeni podataka izmedju banaka i drzava na osnovu EU zakona o "pranju novaca". Drugim rijecima ukoliko se to zatrazi od republike Hrvatske strana banka mora dati na uvid listu njezinih stedisa i korisnika... i tu je tome kraj price.
Isti zakon se provodi i na zemlje kandidate i potencijalne kandidate za EU. u manjem obimu, kao proces tzv. screeninga, pa su i te zemlje duzne dati svoje podatke ako ih Hrvatska to zatrazi. Tu spadaju ovdje najcesce spominjane Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Turska. I tu zavrsava prica o " skrivanju" novaca u tim drzavama.
OFF SHORE racuni su racuni u poreznim oazama ( necu ih sada nabrajati) dostupni svima a ne samo bogatasima. To kosta malo vise i tvoj identitet bi se mogao sacuvati (do nekih granica jer sve vise pritiscu i takve banke ) ali isto tako ne vidim svrhu ako zivis u Hrvatskoj i ne mozes objasniti porijeklo novaca.
Da zakljucim:
Sto se pomoraca tice, trenutno, LEGALNO ne placanje poreza mozes izbjeci ako ne posjedujes nista I nemas nikakve dokumente u hrvatskoj, imas hrvatske dokumente I imas vise od 183 dana prijavljenih na kapetaniji. ( sa svime sto ulazi u 183 dana).
Sve ostalo je mutljavina I moze ti se odbiti u glavu kad/tad.
![]()
AMEN