Globtik

amo ko je bio u globtika na razgovor pomogućnosti strojar neka posta pitanja, a vi gori otvorite temu "babe tračare" :p

ima li ko da je bio nedavno ili da ide u utorak na razgovor?

sad sam gledo mehaniku zamantralo mi se.. :rolleyes:
Ja bija pro??le godine, pitanja uglavnom općenito iz strojarstva, poznavanje tehnologije separiranja i hidraulika (klip-cilindar-lubrikacija).. sve sam mu objasnija u trokutu Santos (ABC)- Vittoria (Bermuda Triangle)- Rio (Balcony)..
ja pro??a a ti vidi kako će??.. :hihi:hihi

Može li neko reć, ko je upo preko globtika na shell : Koliko je trebalo vremena da se ukrca (od dana odkad je prošao intervju) te jel istina što kažu asistentura 4X3 na 3 raličita broda. Meni prošlo skoro mjesec dana od prolazka itnervjua, globtik šuti ko zaliven (a zvo sam ih, rekli ne brini, sve 5 prošo si strpi se, ja nevjerujem u ništa ove naravi što nemogu napipat rukom).. neam pojma što da radim .. :hihi Tnx

Last edited:
Mo?že li neko reć, ko je upo preko globtika na shell : Koliko je trebalo vremena da se ukrca (od dana odkad je pro??ao intervju) te jel istina ??to ka?žu asistentura 4X3 na 3 raličita broda. Meni pro??lo skoro mjesec dana od prolazka itnervjua, globtik ??uti ko zaliven (a zvo sam ih, rekli ne brini, sve 5 pro??o si strpi se, ja nevjerujem u ni??ta ove naravi ??to nemogu napipat rukom).. neam pojma ??to da radim .. :hihi Tnx

Jesi dogura sto dalje od tog intervjua? dokumenti, lijecnicki, us visa, bilo sto?

Mo?že li neko reć, ko je upo preko globtika na shell : Koliko je trebalo vremena da se ukrca (od dana odkad je pro??ao intervju) te jel istina ??to ka?žu asistentura 4X3 na 3 raličita broda. Meni pro??lo skoro mjesec dana od prolazka itnervjua, globtik ??uti ko zaliven (a zvo sam ih, rekli ne brini, sve 5 pro??o si strpi se, ja nevjerujem u ni??ta ove naravi ??to nemogu napipat rukom).. neam pojma ??to da radim .. :hihi Tnx
Nakon intervjua ide?? na Shell Induction course, tek onda nabrod, vjerojatno skupljaju ekipu, organiziraju ih svako toliko tako da nebi triba puno čekat.. ali ako su ti u black ops rekli da je sve ok, onda ne brini, samo čekaj..:kafa

Jesi dogura sto dalje od tog intervjua? dokumenti, lijecnicki, us visa, bilo sto?

Kroz dva tjedna bi trebo riješit D13 - Tanker Familirization.. U DBK-u 4300 kn, a u Splitu 2600 + 200 kn ispit.. drama. kad to riješim imat ću sve osim vize za brod, Pozz

Netijak hvala :uzdravlje

Ja san ti pro??a intervju krajen 5-og miseca pro??le godine, a ukrcali su me 20.8, znači čeka san skoro 3 miseca, istina je da ide?? na 3 broda, a ugovori za kadetu su 4 miseca na brodu, misec doma jer kadeti dobivaju tjedan leava po misecu provedenom na brodu. Sve u svemu bit ćeti ludilo, prije ukrcaja malo ponovi engleski jer su ti velike ??anse da ti ne bude niko na??. Meni su oba broda bili samo englezi i indijci, al spase stvar na??i makinjisti pa ima?? bar nekoga za ćakulu. Ako te jo?? ??ta zanima udri mi PM. Pozz! :cool:

Shellovci moji znate li mozda kad bi triba intervju za casnike palube? U Globtika mi govore da ce bit, ali to mi govore vec 3miseca pa jos nista...zvali su me da rijesim one testove engleskoga i struke sta san napravia jos ima 2miseca i otad ni traga ni glasa...testove san rijesia priko 80% oba i rekli su mi da ce me poslat tamo i evo jos cekam...:udriglavom

Pozdrav kolege!

Molim vas za malu pomoć. Evo ispunjavam ovu aplikaciju od Globtika i ima mi jedna stvar malo nejasna. Naime, u Rank sam naveo da apliciram za kadeta, ali ova Grade of License me malo buni, neznam jeli i ovdje trebam stavit da apliciram za kadeta (cad.) ili je rijec o diplomi iako ne misli da je rijec o diplomi jer kad otvorim Grade of License sve su pozicije na brodu, a u ovoj njihovoj aplikaciji nema nista o strucnoj spremi. Znam da je pitanje malo glupo, ali bolje da vas iskusnije pitam nego da posaljem nesto krivo. Unaprijed se zahvaljujem

evo ako koga zanima bio sam jutros u globtika, pitat za kadeta, pise se test iz eng, 63 pitanja, ura vrimena, rijesia san 82% za 20 min, nakon toga su mi rekli "strpljen spasen", nisu nista obecali, kad bude da ce zvat.......

Bio sam jutros u Globtika, rjesavao test iz eng. Test se rje??ava 60min i ima 68 pitanja. Vecina je vezana uz gramatiku, ima ponesto audio zadataka gdje treba razumjeti sto se govori. Rije??io sam test za 15 minuta, 87%. Rekli su mi da je jako dobar rezultat, ali da je jako teska situacija za asistente električara, pa da ne mogu nista obecat.

Test je prilicno jednostavan, a ljudi su bili jako korektni. Nema nikakvih laznih obecanja, sve je direktno.

E pozdrav ekipa,

evo danas se prijavija za globtika priko e-maila, zvali me da utvrde podatke (ili je to standardno), pa ako je ko tamo ili zna što da mi da kakav savjet. Ja cu za par miseci završiti faks, i iman poručnički, pa bi sad prvi put za trečeg tamo ili bilo di.

Svaki odgovor je dobrodoša

fala

Ako si zainteresiran za ukrcaj za časnika na chem tanker molim te posalji svoj cv na @gmail.com

Last edited by a moderator:
Ja sam bio u Globtiku prije 3 tjedna, tra?žeći ukrcaj za asistenta struje, prije toga sam poslao c.v. na mail, zvao i nadopunio podatke telefonski te se zaletio do njih. Na recepciji su mi uzeli sve papire, nadopunili podatke u kompjuteru i poslali me na test iz engleskog. Ima 68 pitanja i sat vremena za odgovorit. Nakon toga su mi dali test iz struke pri napomeni da za asistenta to inače ne daju, ali kako sam iz Rijeke neka ga pola?žem pa da imaju u evidenciji. Engleski 92% struka 52%. Nakon toga slijedi razgovor s agenticom koja mi je na pristojan način objasnila da nemaju nikakvog mjesta, i da su zadnji asistenti i??li na Shell prije pola godine. Zvao sam ih par puta nakon toga i isto ka?žu da kad bude ne??to slobodno će zvat.. Očito nigdje mjesta za asistenta...

Protiv dvojice vlasnika i direktora splitske agencije za posredovanje u zapo??ljavanju pomoraca "Globtik Express Agency" Lahora Magazinovića (1949.) i Denisa Vuku??ića (1968.) splitska je policija Dr?žavnom odvjetni??tvu podnijela posebno izvje??će zbog sumnje da su, neplaćanjem poreza, dr?žavni proračun o??tetili za oko milijun i 336 tisuća kuna te da su stekli protupravnu imovinsku korist od jo?? 2 milijuna i 65 tisuća kuna od provizija za zapo??ljavanje koje nisu unijeli u poslovne knjige.

U informaciji za medije, u kojoj se ne navodi identitet osumnjičenika, već samo godi??te, dr?žavljanstvo, mjesto prebivali??ta i polo?žaj u tvrtki, policija navodi kako je kriminalističkom obradom utvrđeno počinjenje kaznenih djela zloporabama u poslovanju, krivotvorenjem slu?žbenih isprava, neuno??enjem podataka u poslovne knjige od siječnja 1998. do prosinca 2000. godine.

Tereti ih se da su zajednički i dogovorno, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi za svoju tvrtku, posredujući u zapo??ljavanju domaćih pomoraca na stranim pomorskim kompanijama "Shell Marine" iz Singapura i "Globtik Shipping" iz Malte, ispustili obračunati i uplatiti porez na dobit u iznosu od 357.235 kuna te porez na dodanu vrijednost od 978.444 kune za 1998., 1999. i 2000. godinu. Pritom u poslovne knjige nisu unosili podatke o ostvarenom prometu provizije u ukupnom iznosu od 2.065.453 kune, a te su poslovne knjige prikazivali i koristili kao ispravne.

Neslu?žbeno se doznaje da je policija istragu o poslovanju vlasnika "Globtik Express Agencyja" Lahora Magazinovića i Denisa Vuku??ića pokrenula na temelju pritu?žbi pomoraca mjerodavnim tijelima nezadovoljnih visinom provizije koju su za zapo??ljavanje na brodovima stranih kompanija morali platiti, kao i tra?ženjima navedenog dvojca da im za te usluge dodatno plaćaju "ispod ?žita".

Sanjam i plovim........

......Citam internet vijesti "Bava Skladistarevic u zatvoru!" Ma znate Bavu, Skladistara mucali ste pred njime. Veliki capt.Bava, (metar i cvancik) bivsi kapetan bivsih malborasa, gazda velikog splitskog "Klobuktika" trgovac sudbinama nas pomoraca u zatvoru!

Ne, nije moguce, bijase moja prva reakcija, potom zasto, sto, kako, gdje, tko se to usudio!? Pa ljudi jeli to moguce, Bava sa lisicama na rukama, sa brojem u odijelu na pruge, bez mobitela, bez zanosaca koji titraju, bez podcinjenih kapetana i upravitelja koji ga pitaju kakvo vrijeme zeli sutra ako vec danas nemogu nista napraviti. Pipam se i stipam da vidim jesam li u snu, ja jesam ali Bava zasigurno nije.

Dizem telefon, ma koliko kosta da kosta, ma nije bilo tko u zatvoru, Bava je u zatvoru, telefon je skup ali Bava je Bava. Molim jednog euro kolegu da zove Split i da pita za Bavu, bolje, to njima zvuci 'euros-ki', ja znam ako ja zovem reci ce da je gazda "na putu", zove kolega na engleskom a oni odgovaraju da je 'kapetan na putu'. Kada ce doci neznaju medjutim u glasu se osjeca neka uzbudjenost. Znajuci da laz nikada nije izasla iz njegovih usta, mislim Bavinih a ni iz njegove firme odmah promislim da mu se to nije, nedaj Boze, dogodilo na putu.

Stotinu misli prodje mi glavom sto, zasto, kako gdje? Zovem jednog kolegu, brat mu je bio odalamio Bavu ono na pocetku kada bi nevjestome i ponekad znala izletjeti poneka, oprosti mi Boze, laz da nekazem tako a radilo se bilo o samo nekoliko tisuca zelenih izmedju obecanog i dobivenog, zelim ga pitati da nije mozda na Bilicama ili zna li stogod u svezi toga da je Bava u zatvoru odnosno na putu. Smije se, umiriva djecu koja vicu pored njega a ja razabirem da ga djeca koja su to vec cula uvjeravaju da je "barba Skladistarevic u przunu" obecaje da ce provjeriti i emailirati mi. A ovo 'u przunu' nisam cuo vec dugi niz godina cini mi se ko iz pjesme "Vratija se Sime". Vratiti ce se i Bava mislim ja usebi i zahvaljujem moleci kolegu da izvidi i ne trubi dalje jer nikada se nezna mozebit tkogod zao i promislit da se mi tome radujemo sto je Bava u buhari.

Skladistarevic u przunu, struji mi glavom a tako smo se vec bili naucili na Skladistara. Oni nizi placat a oni visi placat i zanosit. Jednom sam zatekao neke kolege gdje su pjevali ono veselo i opusteno, podgrijani i radosni pjevali su "Marijanu" te kada su dosli do onoga gdje "bava njise grane..." odmah su promijenili raspolozenje i izraze lica zeleci i na taj nacin odati postovanje Bavi a i nikada se nezna tko ti je sve u drustvu a jedna netakticki prikazana makar i izletjela grimasa moze te skupo kostati.

Bilo je cak i prijedloga da se uputi zahtjev Drzavnom Hidrometeoroloskom Institutu da se preimenuje neki zesci vjetar u Bavu jer da je Bava zasluzio nesto poput Oluje a ne povjetarac. No to su opet bili ekstremi priznati cete mi, nisu isli u pisani prijedlog koliko ja znam, jes da su bili visi casnici ali pisanje im nije 'sjedilo', drazi su im bili racuni, medjutim salu na stranu, Bava je u przunu i sto sad?

Opet zovem, skupo je ali nema veze, kada je vrag odnio kravu, (nisam rekao Bavu vec kravu) ovaj put zovem jednog kolegu nismo se culi poduze a ni ne odgovara bas uvijek na moje e-mailse, jos od onog "mog slucaja" znate ono kada su bili pokrali onih 18.000 USD samo od hrane a drugo, o ho ho, na LNG/C "Lake Charles"-u, zivili begovski, zderacina bila, poslije mi gladovali, oni ovancali a ja "platio" medjutim necemo stare rane. Ono kako vec i ide, pocinjem iz daljega o junackom zdravlju, obitelji, kompjuteru, vinu, talibanima, kompresiji, lignjima, e tu sam se malo presao voli ih samo na pjatu a o klopi i zenskima nevoli govoriti, pricamo okolo naokolo samo sto ga nepitam "pusi li ti krava" ali on osjeca tako dodjosmo i na Rivu a kada spomenusmo Rivu obojica skocimo na Bavu (u mislima naravski). Ni sam neznam zasto nas Riva asocira na gazda Bavu te to pitam i kolegu, nagadjamo on kaze da zbog toga sto toj Rivi Bava pripada a ja sto mu je to vrelo ili ti izvor on kaze da je tu poceo a ja da ce tu i zavrsiti. Jos se slazemo.Ja sam iz malog mista bez Rive, prva Riva sto mi se je usjekla u pamcenje je ona ispod "Radeljevica" u Gruzu, puna sporkece i po bonaci a tek za lebicade. Mislim se kako tu moze zavrsiti kada je zavrsio u przunu. Moze Skladistar sve pa me ni necudi. I tako rijec po rijec pitam ja kolegu jeli istina da je Bava nastradao. Pa znas nebi zelio da ispadne da sam ja reko, nesto sam cuo, nikada se nezna, sredit ce oni to. Ma dobro, pitam ja jeli na Bilicama, di je, nije valjda u Hagu! Nego da mi pricamo o drugim stvarima ako vec neplacas telefon mudro ce kolega, opapren "nece politiku u svoju butigu". Ne, Bog stari o drugim stvarima mozemo i e-mailom. Adio Bog pozdravi Bavu kada izadje iz zatvora. Hocu, Bog, Javi se, Hocu Odmah, Klak.

I tada neznam ni sam zasto, osjetih kao da sam sa svima razgovarao a nikada do tada nisam drzao da dicni kolega zastupa misljenje vecine i da na mene moze tako djelovati. Dodjose mi tako napamet jedna stara vec dugo tinjajuca ideja o potrebi odrzavavanja jedne nase pucko-gradjanske veselice pod imenom "Lahorijada" (lahor bi bio nekako vise strucniji ili mozda pjesnicki naziv za bavu a nekako smo ga tek u slobodnoj Hrvatskoj upoznali u cijeloj svojoj punini, neki cak i zavoljeli, a i alzirci su tim izrazom oznacavali "nekog drugog", doduse, ne bas dragog). To bi bilo nesto lagano gdje se njises, zanosis i titras. Da upravo to i tako, nikada kao sada nije se osjecala jedna potreba, jedna takoreci nuznost odrzavanja jednog okupljanja pod imenom "lahorijada" sto bi opet moglo dobiti karakter tradicionalnog okupljanja dakle i zadnja dva broja od godine odrzavanja u imenu. "Lahorijada '02" kako bi to fino zvecalo, pardon zvucalo, ovo zvecalo mi vise prilici oruzju ili lisicama na, nedaj Boze, Bavinim rukama.

"Lahorijada'02" sa "Klobuktikovim" amblemom na majicama, nesto poput obavezne lektire po samo 85 Kuna, das 100 Kuna ajde pokazi hrabrost trazit kusur! Mogla bi se prodavati na Pazaru a i u "Klobuktiku" poput onih knjiga o plinovima sto ih utrape neduznim mornarima za prvo ukrcanje a onda ih ovi iz straha drze na vidnom mjestu prigodom nedjeljne kontrole kabina. Mozda sama pomisao predstavlja ideju jedne nase ljetne pucke veselice ali sada zbog Bavine majice na pruge s brojem, zbog lisicina na Bavinim rukama (o moj Boze) trebao bi to biti jedan skup koji bi odrazavao trenutne osjecaje najsirih podanika a to je neizmjerna tuga, tuga i optimizam koji zrace odjednom, nesto poput one kada je ondasnje Godine Drugove 1980. "Plavi voz" isao svoj poslijednji put iz Ljubljane za Beograd te mu u Zagrebu otpjevali Hvala. Samo sada mi smo u slobodnom drustvu gdje bi ovo bila ono tuga iz srca i iz duse (ne iz dzepa kako ce netko mozda brzopleto i nepromisljeno izvaliti).

Tu bi se postrojili, potrebno je napraviti sliku za u hodnik firme, ipak u prvome redu bi bili kapetani, oni pravi i odma do njih oni p(r)ogurani, potom bi bili upravitelji, prvoklasni, drugoklasni, te progurani sveklasni, potom inspektori, nesudjeni, odsluzeni, potom casnici itd itd. Trebalo bi voditi racuna da bude nekako dva prava, jedan koji titra ili ti zanosac to zamisljam tako izdaleka jer neznam odnos snaga a nebi me zacudilo da odnos snaga nametne i obratni redoslijed. Prema ovima zanosacima trebati ce imati posebnog obzira jer su oni Bavini miljenici. Oni su takoreci, skoro "Bavin proizvod" i njima je sada mozebiti i najteze vidjeti lisicine na Bavinim rukama i majicu na pruge sa brojem. Sto ce oni sada, dali ce im biti priznat "minuli rad"â??stotine misli zasigurno struje im glavom. Treba tu racunati da ce jedan dio, ne bas tako mali pokusati naci mjesto u zboru po onoj "ma ja cu di bilo". Njih nemojte u nikakvom slucaju usmjeravati oni ce naci svaki svoje mjesto i pokriti tocno onoliko ljudi koliko ce ih biti u stanju promatrati i poslije izvjestiti Bavu, naravski kad izadje iz buhare. Ti ce se ljudi praviti da im ni nije puno zao gazde, pricati ce da je prekardasio ali eto puno je ucinio i opet ce uciniti za nase ljude itd.

Posebno paziti na one sto dodju u joggingu ili slicno, neobrijani ono kao "dosli smo povirit" ti mogu biti najopasniji. Oni su nekako ''lahoriziranog karaktera", nesto poput Bavinih cuvara lika i dijela. Oni spadaju u Bavine elitne jedinice dojavljivanja. Svatko to zna to oni sami znaju ali njihova sposobnost brze i ucinkovite transformacije prkno-obraz i obratno uklanja sve barijere posebno moralnog karaktera. Deja vu! Ne zaboraviti ih ukljuciti u sliku. I oni trebaju kruha. Sto je god drustvo "solidnije" oni su mu potrebniji. Tako je to bilo i do sada.

Posebnoj pozornosti biti ce izlozeni oni pokajnici ili oni koji su po Bavi prizemljeni zbog neprimjerene hrabrosti u trazenju svojih prava ili one za koje se ustanovi da sa njima puno komuniciraju mailsima. Zucnu li stogod, ode sve u KK. Knedla u grlu ali smjesak od uha do uha. Zaboraviti na nauku skolsku gdje jos samo ponegdje u starim knjigama mozemo naci da je Bava povjetarcu slicna.

Kakva dobra biografija, kakvo iskustvo, kakvi bakraci, zanosaci, zanosaci se traze gospodo. Svatko zna i razumije te muke ali posao je posao.

Kada nemamo ono sto volimo treba voljeti ono sto imamo. Jeli tako?

Nemojte da vas kakav stari kolega, rodjak ili prijatelj sa kojim ste godinama zajedno plovili obrlati da za njega recete par rijeci Bavi ili da vas zamoli da izgladite neku bodljikavu situaciju. Mozete mu obecat to vas ionako nista ne kosta ali niste valjda ludi uciniti ista za staro prijateljstvo (svima je trta, svak zna svoju a Bog svaciju), vrijeme prolazi dolaze novi kolege i novi prijatelji dok vas i oni 'procitaju' eto hlada mirovinskog. Svima cete pricati i naravski ostavljati utisak da smo zajedno jaci. Takvu prisnost Bava voli.

NASTAVAK PRIJA? NJEG POSTA

Paziti na rijeci, samosvijest je najvaznija, paziti na grimase, na smjesak, na klimanje glavom, sve je vazno jedan nepromisljeni pokret snimljeni ste, ode sve u onu stvar naravski kada Bava izidje iz przuna. Godine i godine iskustva na LNG, kemikalcu, VLCC i sl, poci ce unepovrat zbog trenutne nebudnosti. Mi smo naprimjer kada smo isli u New Bedford na LNG kurs znali da imamo dva takva titraca medju nama a poslije se je ispostavilo da ih je bilo vise. Naoko banalan kurs ali dousnici su tu bili i da znate nisu bili bez posla. Netko nebudan se je bio usudio predloziti Njemcu da je bolje da nas oni, tj, Njemci placaju 30. u mjesecu nego "Klobuktik" 25. slijedeceg mjeseca - trebalo je vidjeti sto poslije u Splitu Bava bijesni! Racunati da ima i dragovoljaca za koje ni sam Bava nezna koji su ali oni ce mu istresti dragocjene podatke kada se on bude najmanje nadao a on to onda cijeni.

Paziti na pjesmu, stariji znaju da je to uvijek bilo delikatno, treba biti primjerena da nebi mozda netko nepromisljeno zapjevao onu "jer mornari nosidu majice na pruge" …..! Ajme meni sve ce poc k vragu! Sada derite "Ustani Bane" necete falit Bava vise voli proricanja nego naricanja.

Netko ce tu trebati odrzati i govor, jedan otvoreni govor podrske biti ce dobrodosao, ni za zivu glavu govor podnosenja racuna iliti odavanje nekih priznanja jer Bava se vraca cim mu skinu lisicine i majicu na pruge on je tu opet medju (citaj nad) svima. To isto vazi i za telegrame, pisma i mailse podrske koji ce slati revni papundekizirani visi casnici sa brodova. Iz svih treba zraciti podrska nepravednom uhicenju, paziti nedava se podrska Mesicevoj borbi protiv kriminala, dava se podrska nepravednom mijesanju kriminala i Bave tako da i neupuceni moze za razliku od upucenih razabrati da Skladistarevic i kriminal neidu zajedno, cim Bava izidje iz zatvora naravski. Treba odlucno reci da smo protiv 'kriminalizacije Skladistarevica i Skladistarevicenja kriminala' sada i uvijek. Sa jednim metkom dva cilja.

Podrske se mogu emailirati i na korupcija@mup.hrOva email adresa je za??tićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript sa napomenom Za "Lahor/ijade/$".

Tu na tome skupu trebati ce nesto i pojesti. Sve se moze jesti osim ribe jer nju Bava (kada je na slobodi, naravski) nemoze ni smisliti. Mislim da ce i na buducim "Lahorijadama" trebati izbaciti ribu sa jelovnika. Ne, ne ide to Bavi i ne ide, probali su i zalijevati prije i dobro ispec, brodet, lesada, donosili mu da povonja, mos ga ubit nemoze kroz grlo Bavino i nemoze. Dakle, zbogom pecene sardile - tu je posebno osjetljiv, intimusi kazu da mu se cak i smucilo jednom da nekazem ono povracalo sto je blize istini. Probali su i sa dobrom oboritom ribom osobno uhicenom s vanjske strane skoja od strane proguranih, ne ide i ne ide a progurani kolege bi bili dali neznam sto samo da proba. Ima on i sricu u nesrici jer citam da su prije dva stoljeca zatvorenicima u Bretanji udovoljili zahtjevu da mogu dva dana u tjednu jesti nesto drugo umjesto solmona. Nevjerujem da ce ga zanosaci i progurani pustit na milost i nemilost zatvorske kuzine vec ko da cujem di tecice lavuraju. Dakle na "Lahorijadama" ce se moci jesti prsut, pecenje, tu ce se vidjeti raskos a oni koje muci kolesterol moci ce birati blitvu ili kupus.

Moglo bi se staviti i grah na jelovnik, medjutim asocira na bivse kom-veselice a i posto nadimlje zbog prisutnih gospodja bolje je tisina.

Sto se diskusija tice tu bi nazocni bili podjeljeni u samoformirane grupe pozitivnih interesa a teme bi trebale biti lagane a svako malo netko bi trebao citirati Bavu, naravski uvijek pozitivno, ovo citiranje bi se moglo i izmisliti tako da se nadje prigodna Bavina misao za svaku situaciju. Zaboraviti na izjave tipa "popusiti" odnosno svrseni oblik ovog glagola (mozda vizionarski cesto omiljen Skladistaru) moze djelovati obeshrabrujuce onima koji su tek ozelenili : buducnost. Gazda Bava ih je nekako davao vise ono " clintoniziran " nego misleci na svoju sudbinu. Na stranu Voltaire i njegovo stav da svatko ima pravo na svoje misljenje "ne kao najbolje vec kao svoje" - to vazi za neka druga mijesta i vremena, ovdje vi imate pravo na svoje misljenje ako je po gustu Bave i basta. Ljudi vas nece suditi po misljenju koje zastupate vec po tome sto ce to misljenje uciniti od vas. E upravo ovdje bi ovi progurani i ovi zanosaci (iliti Bavini pasardani) mogli i trebali odigrati krupnu ulogu.

Uzvanici bi trebali posebnu pozornost posvetiti zenama kojih bi tu bilo vise nego muskaraca. Kada smo vec na zenama, pardon, kada spominjemo zene onda treba naime insistirati, masovnosti radi, da dodju sve zene, takodjer i od onih kolega koji navegaju a sve u majicama od feste ( koje bi se mogle nabaviti i tu na standu) da bi se koliko toliko ublazili efekti razlika u placama izmedju visih casnika i ostalih. Njima se ponekad znala omaknuti kakva nepromisljena izjava poput onih u svezi panatike (Bavinih preporuka o velicini brzole, jelovniku za Dinaroide), mandje, breveta, prikrojene navigacije, namjestanja ukrcanja, koliko stavit u kovertu, zasto je njezin muz potpiso pa poslije pokako po svome potpisu na peticiji i sl. Nekada bi u razgovoru sa zenom od nekog kolege vise izvukli i doznali sto se je dogadjalo na brodu gdje smo bili zajedno sa njenim muzem nego sto smo znali dok smo tamo bili na brodu. Mala informacija uhvacena od upucenijeg kolege moze biti veoma vazan nedostajali kamencic u mozaiku za stvaranje slike nekog dogadjaja. Dakle napraviti nesto kao jednu Check List-u te objasniti zenama jos prije puta na sve zamke skupa te da ako nesto zucnu dijele muzevljevu sudbinu medju otpisanima. Neki bi mislili da moze po onoj staroj 'Audi, vide, tace si vis vivere in pace' medjutim ovdje nije bas to tako. Nesmiju mucat o opcepoznatim dogadjanjima i vrucim temama struke vec trebaju zastupati izmisljen opci pro Bavin stav (cvrsti stav, sto cvrsci to bolji zna se), puno pricati o svemu a ne reci nista (vidi mene ja ih ucim), mogu se i kontrestat sa drugima uvijek u zacrtanim okvirima, voditi racuna da je to skup podrske prozet novim moralom "pobrkanih loncica" a ne vjerski skup. Dok su Crveni crvendarcili mi smo pomorci uspijevali sacuvati moralnu cistocu naseg bica (osim ono nekad neki po portima) medjutim sada su dosla i medju nas huda vremena kada se za probijanje kroz zivot upotrebljava umjesto glave lakat a odnosi medju nama kolegama mjere jedinicom "od sake do lakta". Kasnije se uvijek moze reci 'moralo se je' kako su i stariji govorili za ona 'vremena Brozovanja'. Prije odlaska na "Lahorijadu" i po povratku moze se i na Sv.Misu poc. Kada sam ovo predlozio jednoj finoj gospodji iz Grada a ona ce meni "podmazes za ovancanje, platis za oprost nece biti ni puno koristi od vise funkcije". Zene trebaju uzivati te biti smirene da bi se izbjegli stresovi i zbog toga jer je bas tada ili sutra muz na Coast Guard-u. Nikada muz nemoze toliko dobiti na Coast Guard-u koliko zena moze izgubiti na "Lahorijadi" a mora se i jedno i drugo. Bava ce sve sriktat samo strpljenja i to zelenog. Sve sto imaju dok su muzevi na brodu (ili nemaju kako hoces) zasluga je kapetana Skladistarevica!

Predlazem da uvedemo u praksu obiljezavanje spomen plocom po svim nasim dalmatinskim mjestima cin posjete kapetana Bave - moze se organizirati skupljanje potpisa na " d?Å ja vu " nacin - nesto poput onih sto obiljezavaju propalu kom-tiraniju. Samo ove sada bi trebale biti nesto nize da mogu biti dostupne i iz psece perspektive. Lokalni titraci bi pazili da budu primjerno ciste te biljezili dali svi bezkitenjaci (i njihovi pasi) odavaju duzno postovanje.

Mjesto odrzavanja prve "lahorijade" predlazem neka bude negdje na Peljescu zbog koncentracije velikog broja pomoraca, pravih i titraca, dobrog vina, moze se doc i sa mora i sa kraja, najprakticnije je. Staviti cu svu svoju infrastrukturu na raspolaganje. A tu su i ostali.

Otvoriti cemo i WEB stranicu posebno za ovu prigodu 6 web kamera pratilo bi ovaj skup izravno tako da bi kolege diljem svijeta imali izravan uvid u dogadjanja.

Trebati ce razmisliti i o poklonu, sto pokloniti to svatko zna, zeleno je zeleno ali mislim na ovu prigodu. Jako nezahvalno ali nezaobilazno pitanje. O tome sam puno sanjao te sam dosao do zakljucka sto bi najvise odgovaralo. Ispred svih Bava voli skromnost i prakticnost. Radi se o jednom originalnom poklonu za kojeg je nas dobri Ante rekao da su ga zene prije nosile u prciji. Poklon bi mogao ublaziti trenje koje nanose zanosivaci i titraci, mogao bi Bavi posluziti zimi ako se opet nedaj Boze nepravedno nadje u zatvoru. Mjera bi trebala biti obilata ali sa svezicom da se moze prilagoditi efektima temperature i titranja odnosno zanosenja. Treba biti od finog materijala da godi i Skladistaru i zanosacima. Nema ga u rijecniku a nadje ga se za kupiti u trgovinama posebne namjene a u Hrvatskom jeziku znamo ga pod nazivom "nakurnjak".

Vi ga nabavite a ja cu mu ga pokloniti, on ce znati da je od srca.'

I tada, stovani citatelju probudih se i vidjeh da su to bili samo nasi suhi snovi pomoracki (iliti malo sutra).

U bolje i sretnije sutra krenimo jos danas zajedno poput gusaka u jatu kada sele. Sretno svima!

Srdacno Vas pozdravlja Vas

Alenko Radović, kap.

P/S
Ovo pismo je adresirano na dosta adresa - pojedinacnih, brodovima, firmama, klubovima pomoraca, novinama, drzavnim organima, vjerskim duznosnicima internet forumima. Ne zeleci Vas 'opterecivati' nedavam Vam na uvid kome je poslano, Ova poruka je u djiru od 17/12/01 a da je Vi dobijete od mene upravo sada puka je slucajnost. Moje je da "talasam". Mozda ce Bava ocekivati misljenje svojih 'bezkitenjaka'? Ja ne! Ja ih razumijem ! Pozdrav

Poslano 16.2.2002.

Back