NASTAVAK PRIJA? NJEG POSTA
Paziti na rijeci, samosvijest je najvaznija, paziti na grimase, na smjesak, na klimanje glavom, sve je vazno jedan nepromisljeni pokret snimljeni ste, ode sve u onu stvar naravski kada Bava izidje iz przuna. Godine i godine iskustva na LNG, kemikalcu, VLCC i sl, poci ce unepovrat zbog trenutne nebudnosti. Mi smo naprimjer kada smo isli u New Bedford na LNG kurs znali da imamo dva takva titraca medju nama a poslije se je ispostavilo da ih je bilo vise. Naoko banalan kurs ali dousnici su tu bili i da znate nisu bili bez posla. Netko nebudan se je bio usudio predloziti Njemcu da je bolje da nas oni, tj, Njemci placaju 30. u mjesecu nego "Klobuktik" 25. slijedeceg mjeseca - trebalo je vidjeti sto poslije u Splitu Bava bijesni! Racunati da ima i dragovoljaca za koje ni sam Bava nezna koji su ali oni ce mu istresti dragocjene podatke kada se on bude najmanje nadao a on to onda cijeni.
Paziti na pjesmu, stariji znaju da je to uvijek bilo delikatno, treba biti primjerena da nebi mozda netko nepromisljeno zapjevao onu "jer mornari nosidu majice na pruge" …..! Ajme meni sve ce poc k vragu! Sada derite "Ustani Bane" necete falit Bava vise voli proricanja nego naricanja.
Netko ce tu trebati odrzati i govor, jedan otvoreni govor podrske biti ce dobrodosao, ni za zivu glavu govor podnosenja racuna iliti odavanje nekih priznanja jer Bava se vraca cim mu skinu lisicine i majicu na pruge on je tu opet medju (citaj nad) svima. To isto vazi i za telegrame, pisma i mailse podrske koji ce slati revni papundekizirani visi casnici sa brodova. Iz svih treba zraciti podrska nepravednom uhicenju, paziti nedava se podrska Mesicevoj borbi protiv kriminala, dava se podrska nepravednom mijesanju kriminala i Bave tako da i neupuceni moze za razliku od upucenih razabrati da Skladistarevic i kriminal neidu zajedno, cim Bava izidje iz zatvora naravski. Treba odlucno reci da smo protiv 'kriminalizacije Skladistarevica i Skladistarevicenja kriminala' sada i uvijek. Sa jednim metkom dva cilja.
Podrske se mogu emailirati i na
korupcija@mup.hrOva email adresa je za??tićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript sa napomenom Za "Lahor/ijade/$".
Tu na tome skupu trebati ce nesto i pojesti. Sve se moze jesti osim ribe jer nju Bava (kada je na slobodi, naravski) nemoze ni smisliti. Mislim da ce i na buducim "Lahorijadama" trebati izbaciti ribu sa jelovnika. Ne, ne ide to Bavi i ne ide, probali su i zalijevati prije i dobro ispec, brodet, lesada, donosili mu da povonja, mos ga ubit nemoze kroz grlo Bavino i nemoze. Dakle, zbogom pecene sardile - tu je posebno osjetljiv, intimusi kazu da mu se cak i smucilo jednom da nekazem ono povracalo sto je blize istini. Probali su i sa dobrom oboritom ribom osobno uhicenom s vanjske strane skoja od strane proguranih, ne ide i ne ide a progurani kolege bi bili dali neznam sto samo da proba. Ima on i sricu u nesrici jer citam da su prije dva stoljeca zatvorenicima u Bretanji udovoljili zahtjevu da mogu dva dana u tjednu jesti nesto drugo umjesto solmona. Nevjerujem da ce ga zanosaci i progurani pustit na milost i nemilost zatvorske kuzine vec ko da cujem di tecice lavuraju. Dakle na "Lahorijadama" ce se moci jesti prsut, pecenje, tu ce se vidjeti raskos a oni koje muci kolesterol moci ce birati blitvu ili kupus.
Moglo bi se staviti i grah na jelovnik, medjutim asocira na bivse kom-veselice a i posto nadimlje zbog prisutnih gospodja bolje je tisina.
Sto se diskusija tice tu bi nazocni bili podjeljeni u samoformirane grupe pozitivnih interesa a teme bi trebale biti lagane a svako malo netko bi trebao citirati Bavu, naravski uvijek pozitivno, ovo citiranje bi se moglo i izmisliti tako da se nadje prigodna Bavina misao za svaku situaciju. Zaboraviti na izjave tipa "popusiti" odnosno svrseni oblik ovog glagola (mozda vizionarski cesto omiljen Skladistaru) moze djelovati obeshrabrujuce onima koji su tek ozelenili : buducnost. Gazda Bava ih je nekako davao vise ono " clintoniziran " nego misleci na svoju sudbinu. Na stranu Voltaire i njegovo stav da svatko ima pravo na svoje misljenje "ne kao najbolje vec kao svoje" - to vazi za neka druga mijesta i vremena, ovdje vi imate pravo na svoje misljenje ako je po gustu Bave i basta. Ljudi vas nece suditi po misljenju koje zastupate vec po tome sto ce to misljenje uciniti od vas. E upravo ovdje bi ovi progurani i ovi zanosaci (iliti Bavini pasardani) mogli i trebali odigrati krupnu ulogu.
Uzvanici bi trebali posebnu pozornost posvetiti zenama kojih bi tu bilo vise nego muskaraca. Kada smo vec na zenama, pardon, kada spominjemo zene onda treba naime insistirati, masovnosti radi, da dodju sve zene, takodjer i od onih kolega koji navegaju a sve u majicama od feste ( koje bi se mogle nabaviti i tu na standu) da bi se koliko toliko ublazili efekti razlika u placama izmedju visih casnika i ostalih. Njima se ponekad znala omaknuti kakva nepromisljena izjava poput onih u svezi panatike (Bavinih preporuka o velicini brzole, jelovniku za Dinaroide), mandje, breveta, prikrojene navigacije, namjestanja ukrcanja, koliko stavit u kovertu, zasto je njezin muz potpiso pa poslije pokako po svome potpisu na peticiji i sl. Nekada bi u razgovoru sa zenom od nekog kolege vise izvukli i doznali sto se je dogadjalo na brodu gdje smo bili zajedno sa njenim muzem nego sto smo znali dok smo tamo bili na brodu. Mala informacija uhvacena od upucenijeg kolege moze biti veoma vazan nedostajali kamencic u mozaiku za stvaranje slike nekog dogadjaja. Dakle napraviti nesto kao jednu Check List-u te objasniti zenama jos prije puta na sve zamke skupa te da ako nesto zucnu dijele muzevljevu sudbinu medju otpisanima. Neki bi mislili da moze po onoj staroj 'Audi, vide, tace si vis vivere in pace' medjutim ovdje nije bas to tako. Nesmiju mucat o opcepoznatim dogadjanjima i vrucim temama struke vec trebaju zastupati izmisljen opci pro Bavin stav (cvrsti stav, sto cvrsci to bolji zna se), puno pricati o svemu a ne reci nista (vidi mene ja ih ucim), mogu se i kontrestat sa drugima uvijek u zacrtanim okvirima, voditi racuna da je to skup podrske prozet novim moralom "pobrkanih loncica" a ne vjerski skup. Dok su Crveni crvendarcili mi smo pomorci uspijevali sacuvati moralnu cistocu naseg bica (osim ono nekad neki po portima) medjutim sada su dosla i medju nas huda vremena kada se za probijanje kroz zivot upotrebljava umjesto glave lakat a odnosi medju nama kolegama mjere jedinicom "od sake do lakta". Kasnije se uvijek moze reci 'moralo se je' kako su i stariji govorili za ona 'vremena Brozovanja'. Prije odlaska na "Lahorijadu" i po povratku moze se i na Sv.Misu poc. Kada sam ovo predlozio jednoj finoj gospodji iz Grada a ona ce meni "podmazes za ovancanje, platis za oprost nece biti ni puno koristi od vise funkcije". Zene trebaju uzivati te biti smirene da bi se izbjegli stresovi i zbog toga jer je bas tada ili sutra muz na Coast Guard-u. Nikada muz nemoze toliko dobiti na Coast Guard-u koliko zena moze izgubiti na "Lahorijadi" a mora se i jedno i drugo. Bava ce sve sriktat samo strpljenja i to zelenog. Sve sto imaju dok su muzevi na brodu (ili nemaju kako hoces) zasluga je kapetana Skladistarevica!
Predlazem da uvedemo u praksu obiljezavanje spomen plocom po svim nasim dalmatinskim mjestima cin posjete kapetana Bave - moze se organizirati skupljanje potpisa na " d?Å ja vu " nacin - nesto poput onih sto obiljezavaju propalu kom-tiraniju. Samo ove sada bi trebale biti nesto nize da mogu biti dostupne i iz psece perspektive. Lokalni titraci bi pazili da budu primjerno ciste te biljezili dali svi bezkitenjaci (i njihovi pasi) odavaju duzno postovanje.
Mjesto odrzavanja prve "lahorijade" predlazem neka bude negdje na Peljescu zbog koncentracije velikog broja pomoraca, pravih i titraca, dobrog vina, moze se doc i sa mora i sa kraja, najprakticnije je. Staviti cu svu svoju infrastrukturu na raspolaganje. A tu su i ostali.
Otvoriti cemo i WEB stranicu posebno za ovu prigodu 6 web kamera pratilo bi ovaj skup izravno tako da bi kolege diljem svijeta imali izravan uvid u dogadjanja.
Trebati ce razmisliti i o poklonu, sto pokloniti to svatko zna, zeleno je zeleno ali mislim na ovu prigodu. Jako nezahvalno ali nezaobilazno pitanje. O tome sam puno sanjao te sam dosao do zakljucka sto bi najvise odgovaralo. Ispred svih Bava voli skromnost i prakticnost. Radi se o jednom originalnom poklonu za kojeg je nas dobri Ante rekao da su ga zene prije nosile u prciji. Poklon bi mogao ublaziti trenje koje nanose zanosivaci i titraci, mogao bi Bavi posluziti zimi ako se opet nedaj Boze nepravedno nadje u zatvoru. Mjera bi trebala biti obilata ali sa svezicom da se moze prilagoditi efektima temperature i titranja odnosno zanosenja. Treba biti od finog materijala da godi i Skladistaru i zanosacima. Nema ga u rijecniku a nadje ga se za kupiti u trgovinama posebne namjene a u Hrvatskom jeziku znamo ga pod nazivom "nakurnjak".
Vi ga nabavite a ja cu mu ga pokloniti, on ce znati da je od srca.'
I tada, stovani citatelju probudih se i vidjeh da su to bili samo nasi suhi snovi pomoracki (iliti malo sutra).
U bolje i sretnije sutra krenimo jos danas zajedno poput gusaka u jatu kada sele. Sretno svima!
Srdacno Vas pozdravlja Vas
Alenko Radović, kap.
P/S
Ovo pismo je adresirano na dosta adresa - pojedinacnih, brodovima, firmama, klubovima pomoraca, novinama, drzavnim organima, vjerskim duznosnicima internet forumima. Ne zeleci Vas 'opterecivati' nedavam Vam na uvid kome je poslano, Ova poruka je u djiru od 17/12/01 a da je Vi dobijete od mene upravo sada puka je slucajnost. Moje je da "talasam". Mozda ce Bava ocekivati misljenje svojih 'bezkitenjaka'? Ja ne! Ja ih razumijem ! Pozdrav
Poslano 16.2.2002.