GEARBULK otpusta svu eu posadu i zamjenjuje sa filipima i chinezima ??

bože mili šta li sam ti tako zgriješio
kamo sreće da se nisam čak ni rodio
uvijek dobar prema svima samo sebi ne
al mi ipak u životu napoako sve

za žaljenje za gearbulkom u kafanama novi hit

[YOUTUBE]Kemal Malovcic - Naopako Sve NOVO - YouTube[/YOUTUBE]

Å¡ta mislite da u Kolumba organiziramo Pokoj vječni Gearbulk party sljedeće subote , ja se javljam za DJ

Last edited:
Pitaj terca s Svetog Duje kako se posrano osjeća kad mu je moj terco reka da ima 3600 dolara.
A ovi jedva ubije 3000

nisu ni filipi blesavi
znaju oni dobro Å¡ta oće

Jos jedanput, di to Filip ima te novce? Koja je firma, suhi teret, nafta, passenger,offshore, drill??
:kafa

Jos jedanput, di to Filip ima te novce? Koja je firma, suhi teret, nafta, passenger,offshore, drill??

Ovako sta mi prvo pada napamet za Filipince ovakva i veca lova za poziciju 3. je Ahrenkiel,suhi teret,Seateam suhi i mokri teret,Stolt kemija...

na torma je filip ima 3500 ili3600
na osg isto oko 3000
bija san sa nostromom filipincem ima je 2200usd reci mi koji nas nostromo nebi radija za te pare?
timunjer ima 1800
os 800 do 1000

koliko nase firme placaju posadu? ne virujen da je velika razlika..
na svim poznatim firmama filipi ne navigaju za brokve...

na torma je filip ima 3500 ili3600
na osg isto oko 3000
bija san sa nostromom filipincem ima je 2200usd reci mi koji nas nostromo nebi radija za te pare?
timunjer ima 1800
os 800 do 1000

koliko nase firme placaju posadu? ne virujen da je velika razlika..
na svim poznatim firmama filipi ne navigaju za brokve...

E zato i pitam o kakvoj vrsti broda se radi... Ja sam naviga mix nasi ljudi sa filipima na kuverti, dakle posada a i minjali su se nasi oficiri sa filipima. Placa za posadu ista potpuno, dok je razlika bila kod oficira. Koliko mi je vidit, recimo bar kod kontejnerske flote, E.R i slicne njemacke firme ili CMA, razlika je u placi i to dosta za nase i filipe.

evo konkretno: ode na SKS!!. 3/O filipinac ima sve zajedno s return bonusom 4000 USD!!! e pa sad onda reci ko ima bolju placu, filipinac ili nas terco?? on kad dodje doma (a jos stoje po 7-8 miseca na brodu) kupi, ne kucu ili stan, nego cilo selo. A nek nas terco ili bilo ko od nas, kupi stan odma u kesu, bez kredita!! to bi volio vidit... toliko o tome da oni navegavaju za brokve... i ovo je samo konkretan primjer za trecega, a di su jos visi rankovi...

evo konkretno: ode na SKS!!. 3/O filipinac ima sve zajedno s return bonusom 4000 USD!!! e pa sad onda reci ko ima bolju placu, filipinac ili nas terco?? on kad dodje doma (a jos stoje po 7-8 miseca na brodu) kupi, ne kucu ili stan, nego cilo selo. A nek nas terco ili bilo ko od nas, kupi stan odma u kesu, bez kredita!! to bi volio vidit... toliko o tome da oni navegavaju za brokve... i ovo je samo konkretan primjer za trecega, a di su jos visi rankovi...

Cekajte kolega, pa pitanje od Bilicha je bilo di nas terco na HR firmama ima 3600 usd? Ne navigam na nasim firmama pa ne znam, mislim da Tankerska ima dosta dobre place, no ne mogu potvrdit cifru. Ni nisam spomenuo da filipi navigaju za brokve, vec samo dao primjer, recimo u kontejnerskoj floti. A da filipi sa svojim placama imaju standrad veci nego mi to stoji i nema tu govora.

Bas sam se jucer nasao na razgovoru sa jednim deckom koji je treci na Tankerskoj i on ima 4000USD placu, uz to sto ima placeno mirovinsko i zdravstveno. Doduse, spomenuo i je kako se spominje mogucnost da im smanje place za 10% ...

Inace, na mojoj firmi razlika izmedju mene i terza filipinca je 800 dolara, ali je do unazad godinu i pol bila cca 200 dolara ...

Kad smo kod placa 3/O kod mene ima 2600 a 2/O 3200 ali vec kad smo se dotakli teme Gearbulka sad mi je pao napamet jedan razgovor koji sam vodio prije manje od mjesec dana necu spominjati ime osobe ni agencija ali je jako zanimljiv

Kao sto smo svi svjesni kriza je u nasem poslu i sve firme gledaju di se moze ustediti da bi opstalo na trzistu i tako je jedna nasa agencija morala spustiti za pojedine firme fee za 50% te da se pomorcima spusti placa i sta se dogodi da fee se spusti ali niko ne zeli ici za 10% manju placu i dogodi se da od 120 ljudi na toj firmi ostane ih 60 sa tendencijom da ih bude jos manje.

Trebamo shvatiti da nismo bogom dani talenti za navigavanje brodovi plove i sa full kineskim vijatnamskim i bilo kakvim posadama i ako se zeli nastaviti moraju se ljudi prilagoditi.

Nekima je bolje imati 0 placu nego 10% manju.

evo konkretno: ode na SKS!!. 3/O filipinac ima sve zajedno s return bonusom 4000 USD!!! e pa sad onda reci ko ima bolju placu, filipinac ili nas terco?? on kad dodje doma (a jos stoje po 7-8 miseca na brodu) kupi, ne kucu ili stan, nego cilo selo. A nek nas terco ili bilo ko od nas, kupi stan odma u kesu, bez kredita!! to bi volio vidit...

A koliko tek filipinske pičetine oni mogu uzest za te pare??? Tesko cemo nesto tako mi gledat.Mozda se treba ugledat na filipince ali i to je vrlo tesko jer smo poznati ko najpametniji i nitko nam nije ravan.

Nekima je bolje imati 0 placu nego 10% manju.

Gigi, ne slažem se u cijelosti s ovim što si rekao..,

Kriza jest, ali nije samo kriza u pomorstvu nego je kriza zahvatila svijet u cjelini. Biće zanimljivo gledati Å¡to će biti u predstojećem desetljeću, a biti će onako kako sam izgatao ranije. Kako znamo svjetska ekonomija premjeÅ¡ta se u Kinu i druge zemlje Azije, a uzrok tog spostavanja su porezne represije i represije putem parafiskalnih nameta u matičnim zemljama. Ne vjerujem da će uskoro doći do "pokuÅ¡aja vraćanja" ekonomija u matične zemlje. Namjerno sam rekao "pokuÅ¡aja vraćanja" jer ako do toga dođe - to će ostati samo neuspjeli pokuÅ¡aj.

Meni jedino nije jasna jedna stvar. Naime, u Å¡koli sam učio strukturu ukupnih troÅ¡kova broda. Tada su nam eminentni domaći stručnjaci tumačili da troÅ¡ak posade iznosi sasvim mali dio od ukupnih troÅ¡kova broda. No, kako vidimo kompanije se žele rijeÅ¡iti Evropljana jer smo im navodno skupi. Nije mi jasno uopće koliko smo im skuplji? Filipi već imaju plaće na kojima im zavide i Evropljani, a pojedu hrane puno viÅ¡e od naÅ¡ih navika, ustaju i noću da bi jeli. Kinezi idu za neÅ¡to manje plaće, međutim hebe ih joÅ¡ engleski jezik - ali brzo napreduju u tom smislu.

BTW, ne mogu zamisliti dokle će se ovaj trend premjeÅ¡tanja odvijati, jer gledao sam lani npr. cijena kilograma treÅ¡anja u Pekingu na uličnoj tržnici je bila 40 juana. U Splitu je bila 30 kuna (1 juan je približno jednak 1 kuni). Na aerodromu u Pekingu sam gledao npr. majica Timberland, cijena joj je bila 150 dolara. Dakle, neće Kinezi navigati za 1000 dolara, a plaćati kilo treÅ¡anja 40 juana ili kuna ili majicu 700 juana. Takav sustav je neodrživ.

Gigi, ovo Å¡to si rekao da naÅ¡i ljudi neće da idu za 10% manju plaću - ne znam - ali mislim da ne nude nagodbe, nego, jednostavno kažu - NO MORE. A druga je priča Å¡to se s istim iznosom dolara ili eura može bolje organizirati prosječni Kinez ili Filip, nego Hrvat u Hrvatskoj. Tome je kriva turbo-ultra-kleptokratska organizacija HDZ, a već vidim da petokrakaÅ¡i neće uspjeti iÅ¡ta napraviti.., sve će to biti neka vrsta druÅ¡tvene agonije.

Uglavnom, kako sam već spomenija - situacija je zaguljena!

Last edited:
Mislim gospodo da nam faili malo EMPATIJE.

Kakvi filipinci, problem je da znacajan broj ljudi ostaje bez posla !

Pa sta ako 3.c.p. na ERS ima 3075 USD. kako to pomaze momku koga je Gearbulk skartao.

Poljaci bi jedan drugom vec dali 10 -tak adresa za ukrcaj, Crnogorci bi cifovima isprintali kapetanske brevete i vec ih pokrcali, a nasi razvili pricu o 1,2,3 itd klasi, pa koliko filipi imaju placu i tako dalje. Sta je itko od vas ucinio da pomogne? Ej...
Di su UPH, sindikat i ostali ?!
Di su agenti.
Seriously ljudi...... stavite se u poziciju tih ljudii. Ajmo iciti komplekse i pametovati,kao pojedinci na forumu grrrrr. Znam da sam malo ostar, ali ima ljudi sa malom djecom, sa kreditima.......
Ja znam sta sam ucinio da pomognem u okviru svojih mogucnost, a sta ste vi ?

....Di su UPH, sindikat i ostali ?!
Di su agenti.
Seriously ljudi...... stavite se u poziciju tih ljudii. Ajmo iciti komplekse i pametovati,kao pojedinci na forumu grrrrr. Znam da sam malo ostar, ali ima ljudi sa malom djecom, sa kreditima.......
Ja znam sta sam ucinio da pomognem u okviru svojih mogucnost, a sta ste vi ?

Mada se u nacelu slazem sa ovim sto si napisa i moj je prvi post bio na ovome tragu di su ovi i oni ne znam pretpostavljam ista meta isto odstojanje,ali jednako tako mogu se zapitat gdje su bili ti pomorci(99,6666% njih,jer za jednoga znam da je tu s nama od pocetka) dok ovo nije bilo ni u Jajcu??? Shema lako cemo,meni je dobro,a druge ko jebe. E a solidarni i osjetljivi postajemo kad upadnemo u problem. E vidis ja takav zivotni stav ne mogu nikako podnit. Osobno poznam samo jednog pomorca sa gearbulka i pokusat cu za njega osobno ucinit sto mogu. S drugu stranu ovo je tipican hrvatski mentalitet koji ja gledam kroz onu crnogorsku:"Dok se jebete mene ne zovete,a kad je muka gde si Đuka?"

Gigi, ne slažem se u cijelosti s ovim što si rekao..,

Gigi, ovo Å¡to si rekao da naÅ¡i ljudi neće da idu za 10% manju plaću - ne znam - ali mislim da ne nude nagodbe, nego, jednostavno kažu - NO MORE.
Uglavnom, kako sam već spomenija - situacija je zaguljena!

Druga je stvar kako si reka kakve su cijene doma i koliko s koliko novaca moze kupiti sta.

Evo maloprije sam se vratio iz jedne Manning agencije u Manili i jednostavno kako je gazda rekao ne mogu ni oni zadovoljiti koliku imaju potraznju, ja sam gledao bas danas platne liste i Filipinac zapovjednik ima 9000$ placu sa svim bonusima.
Sad sta on sa tim novcima moze kupiti dva sela to je drugi par postola.

Kod nas je davno pravilo da je bolje biti vlasnik kafica nego doktor ali takvi kakvi smo bolje ni ne zasluzujemo.

Stvar je sto su danas svi u managementu i kad se postavi novi direktor on mora se pokazati da je sposoban srezati troskove i dati novi profit, troskovi posade u odnosu na ostalo su mali ali isto tako to su jedini troskovi koje mozes rezati.

Jedna stvar me je frapirala dok sam obilazio office 100 ljudi ceka da im se uzmu podaci da bi se nekad u buducnosti mogli ukrcati, na 4 katu zgrade su dvi ucionice i u svakoj po 40 kadeta i aiastenata koje su uzeli na 6 mjeseci da im daju izobrzbu prije nego sto odu na prvi brod kao ili kadet ili os i sve u vojnickom stilu.
Mogu reci da mi je ovo danas bilo lijepo iskustvo malo vidjeti i kako to sve izgleda, alo da se vratim na temu.

Ljudima treba pomoci sto se tice sindikata njih treba zaboraviti i onako 20 godina ne rade nista nego ce ka i uvik sve ostati na individualnoj pomoci.

Mada se u nacelu slazem sa ovim sto si napisa i moj je prvi post bio na ovome tragu di su ovi i oni ne znam pretpostavljam ista meta isto odstojanje,ali jednako tako mogu se zapitat gdje su bili ti pomorci(99,6666% njih,jer za jednoga znam da je tu s nama od pocetka) dok ovo nije bilo ni u Jajcu??? Shema lako cemo,meni je dobro,a druge ko jebe. E a solidarni i osjetljivi postajemo kad upadnemo u problem. E vidis ja takav zivotni stav ne mogu nikako podnit. Osobno poznam samo jednog pomorca sa gearbulka i pokusat cu za njega osobno ucinit sto mogu. S drugu stranu ovo je tipican hrvatski mentalitet koji ja gledam kroz onu crnogorsku:"Dok se jebete mene ne zovete,a kad je muka gde si Đuka?"

Ovo Å¡to je napisao Frankie , je 100% istina i dokaz da čovjek uvjek mora bit "na tržiÅ¡tu" i nuditi se i kopat bez obzira na trenutno stanje. Nema kompanije koja je vječna i koja neće past. Ja , ponavljam bio sam davno tamo , ali me je neÅ¡to kopalo i govorilo da prevoz papira i drva nije budućnost za skupe euro posade. BTW onda smo ( nemam pojma kako je sada) imali veću lovu nego Poljaci i različite ugovore i već onda se počelo mislit i o estoncima i rusima itd itd. Suma sumarum svaki pomorac mora imat svoje profile i svoj CV spreman po raznoraznim connectorima i sličnima, uvjek spreman za promjenu jer u naÅ¡em živtu NE postoji kompanije gdje ćeÅ¡ doć sa 30 i dočekat 60 ( možada 1 od milijun).

Ovo Å¡to je napisao Frankie , je 100% istina i dokaz da čovjek uvjek mora bit "na tržiÅ¡tu" i nuditi se i kopat bez obzira na trenutno stanje. Nema kompanije koja je vječna i koja neće past. Ja , ponavljam bio sam davno tamo , ali me je neÅ¡to kopalo i govorilo da prevoz papira i drva nije budućnost za skupe euro posade. BTW onda smo ( nemam pojma kako je sada) imali veću lovu nego Poljaci i različite ugovore i već onda se počelo mislit i o estoncima i rusima itd itd. Suma sumarum svaki pomorac mora imat svoje profile i svoj CV spreman po raznoraznim connectorima i sličnima, uvjek spreman za promjenu jer u naÅ¡em živtu NE postoji kompanije gdje ćeÅ¡ doć sa 30 i dočekat 60 ( možada 1 od milijun).[/QUOTE]

svako neka ovu recenicu spremi u matrikulu i neka mu bude vodlilja:uzdravlje

Jedna stvar me je frapirala dok sam obilazio office...

Evo, Gigi vjerovao ili ne..,

Ja imam jednu agenciju 200 metara od stana.., i znam vlasnika, onako. Početkom 90-tih sam ga viÅ¡e puta pitao "imal' Å¡ta dunjaluka za me na tvojoj kompaniji" i odgovor je stalno bio da nema ili da nisam dovoljno stručan. No, ipak sam napravio nekoliko ugovora na toj kompaniji, ali u vlastitoj režiji, a ne uz njegovu pomoč. Dapače, kasnije na brodu sam imao odlične ocjene iz svih predmeta.., mislim, nije da se hvalim, al' tako je bilo.

:rolleyes:

Cekajte kolega, pa pitanje od Bilicha je bilo di nas terco na HR firmama ima 3600 usd? Ne navigam na nasim firmama pa ne znam, mislim da Tankerska ima dosta dobre place, no ne mogu potvrdit cifru. Ni nisam spomenuo da filipi navigaju za brokve, vec samo dao primjer, recimo u kontejnerskoj floti. A da filipi sa svojim placama imaju standrad veci nego mi to stoji i nema tu govora.

Kod nas više love ima filipinska nego bugarska posada..
Ajla bajla
4000$ tuče terco makinje koji je iskrcan u prvom portu jer ne zna di je
2 miseca tramaka čovik 8 tauzenki i peva

Timunjer Filip ima sa dobrim overtimeom cca 1900$ , timunjer Tuvaluanac s još više overtimea ne može ubit više od 700$.Kogo ubije 2200 bez problema , messman (sam je) ubije 2000 ako je chief darežlji

Može li se nać posada hrvacka za tu lovu? Ja mislim da može..
a sad zašto nije to je druga stvar

Kod nas više love ima filipinska nego bugarska posada..
Ajla bajla
4000$ tuče terco makinje koji je iskrcan u prvom portu jer ne zna di je
2 miseca tramaka čovik 8 tauzenki i peva

Pa nije bas da u 2 mjeseca covik nije uspija naci ulaz u portun.
a kako vi niste bili koligijalni i coviku pokazali
a to da je pokupija lovu , ma nije to samo kod vas. ima toga vise nego sto mislis.
Jos dok sam bijo na SKS imao sam trecega ili je bio junior vise se i ne sjecam, a taj nije znao cemu most sluzi:hihi a koju je paru imao, malo nasih mladih terca nabije toliko

Grozno!

Back