GEARBULK otpusta svu eu posadu i zamjenjuje sa filipima i chinezima ??

Slazem se da je alarma bilo dosta, i svi ti alarmi su registrirani,...

E moj flexymaxe kad inhibiras alarme, najcesce izgori makinja. Ovi put Vama nije zariba samo pistun, nego se cila makina razletila. Cudi me kako se stari Bozic tu nije obada.On je pametan covik i odlicna osoba, steta samo sta dili prezime s Ratkon. A bice i on bidan ostarija, a pomocnici ka Vedran ne mogu poc kupit ni grincajg na Dolac bez da in on objasni sta triba.Sve ovo skupa i imas rezultat koji imas.

E moj flexymaxe kad inhibiras alarme, najcesce izgori makinja. Ovi put Vama nije zariba samo pistun, nego se cila makina razletila. Cudi me kako se stari Bozic tu nije obada.On je pametan covik i odlicna osoba, steta samo sta dili prezime s Ratkon. A bice i on bidan ostarija, a pomocnici ka Vedran ne mogu poc kupit ni grincajg na Dolac bez da in on objasni sta triba.Sve ovo skupa i imas rezultat koji imas.

Stari se je previse opustio i ignoriro znakove. Takve promjene ne dolaze samo tako. Moras se samo sjetiti da stari nije vise u cvijetu mladosti i bice se umorio ........
A Frenki jako dobro baratas zg vokabularom?????

Stari se je previse opustio i ignoriro znakove. Takve promjene ne dolaze samo tako. Moras se samo sjetiti da stari nije vise u cvijetu mladosti i bice se umorio ........
A Frenki jako dobro baratas zg vokabularom?????

A priznaj da bi mi za ovo udrija bar lajk,a mozda cak i thanks.A koliko mi je lajkova i thanksova uskraceno za ove moje intelektualne uratke od kad je ovaj novi izgled foruma.Uprava vratite mi palete.

...pomocnici ka Vedran.

Frankie, ma Vedran je OK..,

Posebno kada se sjetim kakvih panćofara ima po drugim agencijama. Evo, spomeniti ću jednog koji je ranije inzistirao da ga oslovljavaju s "kapetane" iako nikada nije bio zapovjednik na brodu. A npr. u jednoj drugoj agenciji su me uputili na razgovor kod njihovog referenta.., i kaže mi neka gospođa: "Inženjer će vam sve objasniti..,". A ovo "inženjer" je rekla s takvim tonom da sam odmah zapazio straho-poÅ¡tovanje prema tom nazovimo ga - "inženjerom".

Dunque, ja uÅ¡ao kod inženjera, a nu - sjedi neki balonja.., mislim sam u sebi - "da je pravi inženjer bio bi negdje drugdje". Uglavnom, zaključio sam o njemu da od inženjerskih stvari ima samo diplomu koju je, BTW, stekao mjesec dana ranije - a ta diploma bez iskustva, i postignuta na fakultetu koji nema dugu obrazovnu tradiciju i ugled - vrijedi koliko rola toalet papira. I joÅ¡.., tip me gledao nekako s visoka, ne uvažavajući nimalo pečate u matrikuli?!

I Å¡ta ću.., digao sam se i rekao mu: "Ajde druže moj.., u Bokanjac, pa lovi zmije".

;)

Last edited:
Hebiga, nas Hrvata ne bi bilo na stranim kompanijama da su nas stari (pomorci) promovirali kao lijenčine?!

;)[/QUOTE]

Potpuno podrzavam

gore receno.

Molim administratora da ova dva reda pridruze mom prijasnjem postu koji je kratak za dva reda i da ovi post proglase nevazecim i beznacajnim, jer sam upao u kreativnu blokadu.

BTW i moj friend je vec dobio 3 ponude i to prilicno dobre.

Stari pomorci su imali veliku prednost. Zeljeznu zavjesu. Gorbachow nas je debelo zafrknuo kad je pustio Ruse , Poljake, Rumunje i ko ce ih sve nabrojati preko meje.....

A priznaj da bi mi za ovo udrija bar lajk,a mozda cak i thanks.A koliko mi je lajkova i thanksova uskraceno za ove moje intelektualne uratke od kad je ovaj novi izgled foruma.Uprava vratite mi palete.

Ma covik moj ne jedan nego dva

Frankie, ma Vedran je OK..,

Posebno kada se sjetim kakvih panćofara ima po drugim agencijama. Evo, spomeniti ću jednog koji je ranije inzistirao da ga oslovljavaju s "kapetane" iako nikada nije bio zapovjednik na brodu. A npr. u jednoj drugoj agenciji su me uputili na razgovor kod njihovog referenta.., i kaže mi neka gospođa: "Inženjer će vam sve objasniti..,". A ovo "inženjer" je rekla s takvim tonom da sam odmah zapazio straho-poÅ¡tovanje prema tom nazovimo ga - "inženjerom".

Dunque, ja uÅ¡ao kod inženjera, a nu - sjedi neki balonja.., mislim sam u sebi - "da je pravi inženjer bio bi negdje drugdje". Uglavnom, zaključio sam o njemu da od inženjerskih stvari ima samo diplomu koju je, BTW, stekao mjesec dana ranije - a ta diploma bez iskustva, i postignuta na fakultetu koji nema dugu obrazovnu tradiciju i ugled - vrijedi koliko rola toalet papira. I joÅ¡.., tip me gledao nekako s visoka, ne uvažavajući nimalo pečate u matrikuli?!

I Å¡ta ću.., digao sam se i rekao mu: "Ajde druže moj.., u Bokanjac, pa lovi zmije".

;)

to se i meni slično desilo jednom prilikom trazenja posla u jednoj agenciji....covjek je uzeo matrikulu pogledao je i bacio mi ju je preko stola kao da ju je nasao na cesti....osječao sam se grozno.....:(

Imate svi pravo, ali lako je govorit, a starome tovaru od priko 40 i dvoje dice ka da je lako poć eksperimentirat okolo. Samo mi je žaj kad mi je Božić nudia preć na one SKS tankere prije par godina, nisan tija. Oni su izgleda ostali u ovog pametnijeg brata. Evo samo moran zahvalit ovome momku Biliću na forumu koji radi za ovu agenciju Prančiok, ima bit da mi je naÅ¡a posal. Neću joÅ¡ niÅ¡ta govorit da ne ureknen.

Eto moremo i tako, Gospodin momak, ipak je mlađi jedno dvadesetak kila od mene. Ali isto mu svaka čast, odma se ponudija, i reka je kad se vrati sa neke novogradnje u Turskoj da će mo se vidit.

Agencija Prančiok večeras traži hostese u istanbulskim klubovima Majestic i Club 23, ako će ko da se pridruži , welcome!

Å¡to se tiče filipa indijaca i kineza zaboravili ste jednu stvar oni imaju sindikat koj plačju i lobij koj se bori za njih usput složni su di jeda tu svi a mi di je jeda tu jedan imamo sindikate a bolje da ih nemamo oni su viÅ¡e za lokačinu žderačinu a usput kada smo mi bili ikad složni volimo gledati tuđu muku e a kada nas i ona sama snađe e onda je smak svita mnogima ču zbog ovog komentara digniti živce ali filip su polako polako uÅ¡li i sada če mi bi ti tužne majke
a naÅ¡im agentima i firmam neka nastave tako pa če se i agenti i menađeri nači na ovome forumu u potrazi za poslom
a naÅ¡e sidikatu preporučavam da upiÅ¡u tečajeve indijskoga, filipinskoga te kineskoga jezika jerbo će i oni ubrzo govoriti tim jezikom naravno ako ih azijati budu htjeli i usput neka kupe dosta maramica za brisati suze jer ih je stvarno užasno sluÅ¡ati i gledati na tv-u i čitati u novinama

radi se o tome koliko para toliko muzike to je barem vama jasno

bulk brodi imaju male vozarine i ne mogu ic s placama gori i pratit market vec odavno

nekad je to bila firma ali to nekad nije vec 10godina i pustimo staru slavu(iako i nekad bila je visa matematika za dobit posal)

s obzirom na ponudu novca dobijaju i takvu klasu ljudi(govorim u globalu i svugdi ima iznimaka)

to je realnost nije uopce u pitanju ko koliko ima i sta radi

primjer
radi im nas strruja na brodu svi ostali filipi i kinezi(dali ste pricali o tome???? na racun neke druge frime su digli buku na forumu na tu temu)

ko di plovii i radi izuzetno znaci, a to bi trebali znat oni s kojom utakmicom u nogama

zbilja namjera nije vridat niti omalozavat nikog jer svaki posal a pogotovo na brodu je TEZAK i posten

ali razlike postoje

Naravno da razlike postoje, ja sam bio strojar na GB i otisao sam malo prije ovih otkaza (shvatio sam na vrijeme sto se sprema) i otisao na "off shore" i to na uglednu i jaku kompaniju poznatu po izuzetno teskom i zahtjevnom poslu za strojare. I mogu reci da je meni na toj kompaniji lakse nego na Gearbulku, metode i oprema koju smo koristili na GB spada u domenu znanstvene fantastike za vecinu drugih kompanija (Koliko vas strojara na drugim kompanijama ima opremu za ferografsku analizu ulja, termovizijsku kameru, laserske mjerace udaljenosti, opremu za mjerenje, vibracija itd itd.i koristi se time na brodu) A posao: 3. generacija gantry, 5. generacija gantry, to je robija. Koliko vas na drugim kompanijama ima iskustva sa podizanjem dizalice od nekoliko desetaka tona u zrak sa par hydropac jackova i izmjene lezaja od par desetaka kila, i to sam uz pomoc 4 Filipinca. O takvim poslovima discovery pravi dokumentarce, to se zove heavy engineering. Sada ce te poslove vjerovatno preuzeti shore servisi.

Strojari sa Gearbulka, vi sa iskustvom sa gantrya, nemate se ceka bojati, gje god da odete posao ce vam vecini biti laksi, opreme i specijalnog alata vecina ce imati manje, potpora sa kopna ce vecini biti nesto losija, a primiti ce vas svuda. Ja nisam niti slao molbe, kada sam dosao doma zvali su mene, i odabrao sam najbolju ponudu. Tako ce vam biti vecini.

Oni sa utakmicama u nogama znaju da nije bitno gdje netko plovi i radi, nego sto radi. Onaj tko je navegao na domacem bulku i tamo overhaulirao woodward regulatore, mjenjao koljenaste osovine na motorima, rjesavao probleme sa hidraulikom i pneumatikom vrijedi puno vise od fikusa (netko tko samo popunjava mjesto a posao mu rade drugi) sa bilo koje druge kompanije i tipa broda. I svuda je dobrodosao, a aplikacije mu se ne odbijaju (naravno uz preporuku nekoga tko ce znati objasniti o kome se radi).

Naravno da razlike postoje, ja sam bio strojar na GB i otisao sam malo prije ovih otkaza (shvatio sam na vrijeme sto se sprema) i otisao na "off shore" i to na uglednu i jaku kompaniju poznatu po izuzetno teskom i zahtjevnom poslu za strojare. I mogu reci da je meni na toj kompaniji lakse nego na Gearbulku, metode i oprema koju smo koristili na GB spada u domenu znanstvene fantastike za vecinu drugih kompanija (Koliko vas strojara na drugim kompanijama ima opremu za ferografsku analizu ulja, termovizijsku kameru, laserske mjerace udaljenosti, opremu za mjerenje, vibracija itd itd.i koristi se time na brodu) A posao: 3. generacija gantry, 5. generacija gantry, to je robija. Koliko vas na drugim kompanijama ima iskustva sa podizanjem dizalice od nekoliko desetaka tona u zrak sa par hydropac jackova i izmjene lezaja od par desetaka kila, i to sam uz pomoc 4 Filipinca. O takvim poslovima discovery pravi dokumentarce, to se zove heavy engineering. Sada ce te poslove vjerovatno preuzeti shore servisi.

Strojari sa Gearbulka, vi sa iskustvom sa gantrya, nemate se ceka bojati, gje god da odete posao ce vam vecini biti laksi, opreme i specijalnog alata vecina ce imati manje, potpora sa kopna ce vecini biti nesto losija, a primiti ce vas svuda. Ja nisam niti slao molbe, kada sam dosao doma zvali su mene, i odabrao sam najbolju ponudu. Tako ce vam biti vecini.

Oni sa utakmicama u nogama znaju da nije bitno gdje netko plovi i radi, nego sto radi. Onaj tko je navegao na domacem bulku i tamo overhaulirao woodward regulatore, mjenjao koljenaste osovine na motorima, rjesavao probleme sa hidraulikom i pneumatikom vrijedi puno vise od fikusa (netko tko samo popunjava mjesto a posao mu rade drugi) sa bilo koje druge kompanije i tipa broda. I svuda je dobrodosao, a aplikacije mu se ne odbijaju (naravno uz preporuku nekoga tko ce znati objasniti o kome se radi).

Mislim da vlasnik gear bulka nije ni svijestan koju je pogreÅ¡ku napravija kada je odlučio naÅ¡e strojare te nautičare koji su proÅ¡li space program u aranžmanu NASA-e minjati sa filipincima te ostalim azijatima. ZA ovu opermu koju koriste na gear bulku nisam nikada niti čuo a kamoli upotrebljavaju! Možda jedina dobra stvar je da će za održavanje brodova napraviti servis od ove ekipe znalaca koji će održavati bode u letu!
Mislim da filipi neće bit u mogučnosti niti uputiti brod sa tom silnom tehnologijom pete i Å¡este generacije!

Mislim da vlasnik gear bulka nije ni svijestan koju je pogreÅ¡ku napravija kada je odlučio naÅ¡e strojare te nautičare koji su proÅ¡li space program u aranžmanu NASA-e minjati sa filipincima te ostalim azijatima. ZA ovu opermu koju koriste na gear bulku nisam nikada niti čuo a kamoli upotrebljavaju! Možda jedina dobra stvar je da će za održavanje brodova napraviti servis od ove ekipe znalaca koji će održavati bode u letu!
Mislim da filipi neće bit u mogučnosti niti uputiti brod sa tom silnom tehnologijom pete i Å¡este generacije!

Vlasnik GB samo sljedi ekonomsku racunicu i ne radi gresku. Svu tu silnu opremu Azijati nece koristiti nego shore servisi. I to ce biti jeftinije od nas. Jednostavna matematika. A brodovi plove sa full Filipinskom posadom vec desetljecima, pa ce tako i brodovi GB.

Upravo cinjenica da nisi cuo za tu opremu a kamoli koristio govori u prilog da vas je malo na ovome forumu koji mogu gledati posadu sa GB sa visoka i omalovazavati sto se u ovome threadu radi. Ima i takvih, ali vecina se moze samo poklopiti usima.

Ferografska analiza ulja se koristi pri kontroli cilindarskog podmazivanja ME i obavezan je 1 mjesecni report.
Termovizijska kamera se koristi za pronalazenje hotspotova (kratki spojevi, lezaji koji zaribavaju npr na gearboxu, kao i za zastitu od pozara - stanje izolacije na npr. ispusnim cijevima). Report ide prema AMOSu i mislim da je bio svako 4 mjeseca.
Lasreski mjeraci daljine se koriste za npr. alignement jibova (to je nesto sa gantrya) report prema AMOSu.
Oprema za analizu vibracija (ovo nisu imali svi brodovi, oprema bi se iznajmila prema potrebi) to je za brodove sa problemima na hoist gearboxu (kontrola zupcanika i lezaja u radu).

Razlike u pogonu se nauce za ugovor ili dva (ovisno o duzini ugovora), posao se uci godinama. Vecina strojara sa GB je posao savladala odlicno. I ne gledajte ih sa visoka, malo vas je koji to mogu.

Ajde bas mi je drago sto se jos netko javio sa pozitivnim i normalnim stavom. u potpunosti se slazem sa svime sto si rekao ne zato sto si plovio na GB ili zato sto sam ja jos uvijek na GB, vec zato sto je to surova istina. Bas si pravu rijec upotrijebio kad si spomenuo heavy engineering. I sam sam bio sudionik mjenjanja boogie wheel-ova i osovina hoist gearboxa na gantry-u, zatim mjenjanje hoisting gearboxova na gib dizalicama i cak u 3 navrata izmjena luffing cilindara takodjer na jibu. Za neke je to ovdje znanstvena fantastika sigurno ce i reci tko ih jebe kad su budale, mogli su neradit nista i dizat lovu...takvi najvise i pljuvaju.
Samo bi volio znati gdje se to ne radi a dize masna lova..?

Ajde bas mi je drago sto se jos netko javio sa pozitivnim i normalnim stavom. u potpunosti se slazem sa svime sto si rekao ne zato sto si plovio na GB ili zato sto sam ja jos uvijek na GB, vec zato sto je to surova istina. Bas si pravu rijec upotrijebio kad si spomenuo heavy engineering. I sam sam bio sudionik mjenjanja boogie wheel-ova i osovina hoist gearboxa na gantry-u, zatim mjenjanje hoisting gearboxova na gib dizalicama i cak u 3 navrata izmjena luffing cilindara takodjer na jibu. Za neke je to ovdje znanstvena fantastika sigurno ce i reci tko ih jebe kad su budale, mogli su neradit nista i dizat lovu...takvi najvise i pljuvaju.
Samo bi volio znati gdje se to ne radi a dize masna lova..?

Kada se uzmu u obzir uvjeti, pressing i sa kime smo to radili to jest heavy engineering jer posao bi se na kraju sveo na jednoga a 4ca bi dodavali kljuce. malo je kompanija gdje se tako posadu temeljito iskoristava, ali pazi morali smo se opravdati, 10 tjedana uugovor = visoki troskovi puta, a i place su bile solidne. Sada kada budes vidio sto ti nude druge kompanije viditi ces da ova placa sa GB i nije bas tako losa. Oni su na kraju izracunali da ce vise zaraditi ako na brodu budu imali jeftinije azijate i shore servise sa vise zastoja.
Ako si sve to prosao nemas se cega bojati, idi gdje hoces svuda ces biti dobar. A sto se tice omjera rada i place, nece te nitko platiti da ne radis nista, toga po meni nema. Bitno je da ti kompanija cijeni rad, ja svoju placu boostam svaki mjesec za 20%, a i bez tih 20% je prilicno visoka. Neka se neki ovdje slobodno smiju, ja uzmem motiku i zaradim.

Pozdrav svima,
evo procito sam cijelu komunikaciju pa bi se samo nadovezo sa jednim pitanjem. Prije pitanja moram napisat da sam uvijek za pomoc pogotovo nasim ljudima jer toliki je jaz i svi su protiv nas da se jos i mi koljemo. Treba stat na kraj vise s time. Bitno je da je 380 pomoraca ( od toga 190 Hrvata ) ostalo bez posla. Ali nije tu kraj, ajmo rec da cemo se snac i pronac drugu kompaniju, bitno je da nas mijenjaju sa Azijatima, sad GB sutra SVI OSTALI. Sad pitanje.
Zanima me jeli postoji ikakve pravne osnove za podic tuzbu recimo na rasnoj osnovi.
Znam teska rijec ali ovo je samo pocetak. Ukoliko ovo GB-u podje za rukom, sljedece su sve ostale kompanije za suhe terete a onda, znate vec kako ide.
Zasto za rasnu osnovu.
Nas nitko nije pito bili navegali za losije uvjete (manju placu, povratak ugovora na 4-4 ili cak i izjednacavanje ugovora sa filipincima).
Za ovo zadnje nemojte me krivo shvatit ali znam velik broj kapetana, upravitelja koji su u zadnjoj godini karijere i cak bi sto se kaze i "djabe" odnavegali samo da odrade poreznu godinu i posteno okace matrikulu na zid tj uhvate penziju.
Nisu nas nista pitali ni trazili za pomoc, a proslo ljeto su se na seminaru ( znam jer sam bio ) u Neumu bucali u prsa kako nece bit otkaza i kako im treba vjerovat jer takvo iskustvo je nemoguce zamijenit i bla bla.

Jos nesto moram napisat, nije nas na ovoj firmi samo drzo ugovor ( koji je kao otac 3 dijece za mene bio idealan ), solidna placa ( smatram da svaki pomorac zaradi svoju placu, nemojmo se oko toga svadjat ), vec i Ta-NA tj. Kap Bozic
koji je svojim odgovornim i postenim nacinom poslovanja prikovo sve nas da ne trazimo

Nemamo se sto optuzivat, treba pitat sindikat, ITF, ili bilo koga ko se razumije u pomorsko pravo jer ovdje nije rijec o skupim Evropljanima nista drugo i da ne mislimo ( ja iskreno tako mislim ).
A jos sam cuo i da je umalo infarkt dobio kad su mu ovi iz Bergena priopcili.

Evo za kraj, ( moram rec da sam sve ovo nekako skupusio i ispricavam se ali me ponijelo malo )
doso sam prije par dana sa broda, C/o sam na GB i poceo sam odma sa tankerskim brevetom i pocet cu ispocetka ako treba jer iskreno mislim da za nas "skupe", "bijele" nema posla na suhim teretima. NAZALOST struka, profesialnost, tradicija, entuzijazam, vise ne valja.
Ne kazem da smo od Boga dani ali cu uvijek stat iza tvrdnje da smo za njih SVEMIR u svemu.

Pozdrav svim pomorcima,
a GB-ma zelim iskreno da svi nadju jos bolje i da ispadne da nam je Jepsen ucinio uslugu.

Nek su bonace,
pozdrav

Nisu nas nista pitali ni trazili za pomoc, a proslo ljeto su se na seminaru ( znam jer sam bio ) u Neumu bucali u prsa kako nece bit otkaza i kako im treba vjerovat jer takvo iskustvo je nemoguce zamijenit i bla bla.

Ali kad su pitali stariji masteri i kapi onoga iz kadrovske mrsavoga hoće li se dizat plaće, hoće li uvest internet na brod itd. odgovor je bio da neće niÅ¡ta i ako nam ne odgovara da se ukrcamo na hrvatsku kompaniju... ove riči glavnoga iz Bergena se moglo shvatit svakako ali jedino je bilo pravilno dignit sidro i poć ća dok je bilo navrime...

Da je meni samo znat ko je izradio taj financijski plan u kojemu praÅ¡inar s 12 do 19 iljada dolara dnevno može plaćati tolike permanent plaće. Dobro da nisu i prije iÅ¡li ća.

Da se razumimo kako sam napisa u prvi post oni koji je izbrisan nije meni drago Å¡ta je vako i nisam jedan od onih koji se rugaju susidu kad mu krava crkne ali ovako neÅ¡to je totalno opravdano i ne vidim razloga zaÅ¡to bi i druge firme s ''normalnim'' plaćama za praÅ¡inare uzimale kineze i filipe.

Bio Gearbulk ili Šufit Lines , charterer za geared 35 000DWT nudi toliko i toliko pa ti ako oš moš. :rolleyes:

Back