Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Evo nasao sam u jednom broju Kapetanovog glasnika misljenje dekana Pomorskog faxa u Splitu na ono pismo od Udruge Pom. kapetana koje se spomije u ovoj temi. Nadam se da ce se moci vidjeti sta pise.

da li ti stvarno mislis da ja ne mogu bit upravitelj nakon 25 god navigacije,od toga 14 kao prvi i uglavnom radeci posao kapa i svoj

Svaka cast prof. Bielicu. Ovo je jedan izvrstan primjer kako se treba cuvati svoj posao i kako se treba boriti za njega. Jednom kad osnujemo sindikat trebamo postupati ovako. Ispravite me ako grijesim ali cini mi se da je ovo jedan od rijetkih slucajeva gdje su se slozili rijecki i splitski fakultet.
Inace, da ne duljim, i sam prof. Bielic je rekao da trebamo promjene po ovom pitanju, svima je jasno da nesto ne stima. I meni koji sam u ovim problemima je jasno da bi mi pomorci trebali imati dobro obrazovanje i ne daj Boze da se spustimo na razinu nacija koje je Mikaya spomenuo (cast izuzecima).
OK, sad kad smo to zakljucili ajmo viditi kako olaksati ljudima da dodju do svoje diplome. Ubrzana u Splitu je prva liga stvar ali ima par mana a to je cijena (sekondima je jako tesko skupiti 10 - 16 tisuca eura koliko je potrebno za skolu ako ne zivis u Splitu) i vrijeme (kompanije nemaju bas sluha kad triba stimati ugovore). Moje misljenje je da bi tribali podilit Visu u dva dijela. Onda nakon prvog odslusanog i polozenog dijela dopustiti ljudima da polazu za C/O i za 2/Eng. Mi sritni i zadovoljni navigamo za dobre solde. Nakon toga kad nam dopizdi biti chief, a skupili smo dosta soldi sto je ovaj put mnogo lakse jer smo navigali za dobre pare, nastavljamo sa Visom, polozimo i idemo za Kapetane / Kape. Fakulteti bi zadrzali svoj posao, zaradili bi i vise soldi jer bi onda svi (i mi koji nemamo bas previse soldi) tako polagali, kap. Babic s pocetka teme bi se i dalje mogla busati u prsa da imamo najbolje pomorce na svitu i da nismo na crnoj listi, kvaliteta znanja bi ostala na dobroj razini i razni istocnjaci bi nam mogli puhati u guzu (sto vec i danas rade).

Pozdrav svima!

lipo i svaka cast,potpuno se slazen i podrzavan to sta kazes,vidija san nazalost samo par nasih momaka ka 3. i mogu ti rec da ne mogu virovat koja je to kvaliteta

1. Brzu visu treba ukinit!
-nije posteno da diplomu neko dobije u 6mjeseci samo zato sta je platija i to je sad on ing. a u srednjoj je jedva prolazija. covik ima diplomu kao ing. a nezna sta je derivacija.
sve ove fine spravice sta danas koristimo neko je mora dizajnirat i osmislit, a to su gospodo ljudi koji su grijali doma stolice.

2. Ljudima treba omogucit da budu c/o i 2/e bez vise!
na brodu netrebaju integrali i derivacije, prema tome pustimo ljudima da rade posal ako su sposobni.

3. istima omogucit da polazu za mastera nakon godina navigacije al nikako diplomu inga

reci ti to mome prijateju koji je pri kraju i jebe se ka majmun da to napravi,ja san prvi 14 god i ne pada mi napamet bit kapo,previse odgovornosti i mogucnosti da zavrsis u zatvor bez imalo tvog utjecaja me pomalo oladilo

-nije posteno da diplomu neko dobije u 6mjeseci samo zato sta je platija i to je sad on ing. a u srednjoj je jedva prolazija. covik ima diplomu kao ing. a nezna sta je derivacija.
sve ove fine spravice sta danas koristimo neko je mora dizajnirat i osmislit, a to su gospodo ljudi koji su grijali doma stolice.

Pa mi na faksu ucimo stvari ka da cemo projektirat motor MAN.
Niko te na skoli ne uci kako prominit spricu ili pumpu, a to je ono najvaznije jer ipak mi radimo na odrzavanju a ne projektiranju motora.

Evo bas san sad procita onaj post da ce sutra u SPH raspravljat i o STCW licencama odnosno skolstvu.
Ajde bas me zanima koje zakljucke ce donit

:o ko plati brzu nazovimo visu nije ing vec ima uvjerenje da s njim i iskustvom navigacije moze do breveta kapa
ako ide radit na kraj to uvjerenje je manje vridno od polozenog vozackog ispita tj po novome(bolonja fali mu jos jedna godina koja se ne moze platit i biti brza vec sist i zagrijat katrigu)

druge nacije za punu licencu belgija francuska njemacka tribaju fax ili neku visu proslo je vrime od mornara do kapetana s iskustvom(takve sam zapovjednike ima ja njemce)
belgijanci su imali puste papire ali 100nm od kraja na bagerima i sl a kad triba pribacit brod unajme covika za pokrit ih.
oni isto imaju nekakvu ubrzanu skolu ali nije bas misec dva traje koju godinu(kolege su mi isle za licencu prvog dobit) ili fax sta neki imaju

znaci i drugi tribaju fax(zaboravimo filipe i istocnu snagu)

dali je to u redu mislim da nije da bi trebali s srednjom imati mogucnost prvog
i da je velika nepravda ucinjena mladim ljudima jer neki prije te granice su mogli imat brevet prvog a oni godinu posli sa istom skolom zavrsenom nisu
malo je rec smisno ali tu je nasa drzava.

nadam se da ce omogucit ljudima mogucnost da ponovo mogu imat licencu prvog s srednjom skolom bilo bi lipo i pravedno

s ovim sistemom nestat ce mo s trzista agencije za koju godinu zatvoriti ce ili ce prestat s merchant marine i generalno brodima di tribaju licence
ici se na bagere(tamo bitno je da radis ka crv neko ce vec imat licencu)
razlicite offshore jedinice itd.

mislim dugorocno da bi ovo najvise trebalo zaboliti agencije i da bi one same trebale pokrenit inicjativu za promjenu zakona jer njih se direktno tice
kadar koji postoji za 10-tak godina ce nestat a prvih vise nece bit.

000 cekamo choper i gre se doma

pozdrav svima

Pa mi na faksu ucimo stvari ka da cemo projektirat motor MAN.
Niko te na skoli ne uci kako prominit spricu ili pumpu, a to je ono najvaznije jer ipak mi radimo na odrzavanju a ne projektiranju motora.

06.02.2009
SPH: ? kolovanje i trening pomoraca
SPH je uputio MMPI zahtjev za ?žuran sastanak s predstavnicima MMPI, Porezne uprave i posrednika u zapo??ljavanju kako bi se rije??io problem priznavanja naobrazbe pomoraca du?žeg od 15 dana.
SPH predla?že da se, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije pomorcima prizna stvarno vrijeme provedeno na naobrazbi (bez ograničenja od 15 dana).
Naime,dio pomoraca koji odlazi na LNG/LPG ne mogu na brod prije nego zavr??e dugotrajnu naobrazbu (??to je samo jedan od primjera).
Uz to, SPH predla?že da se rije??i status pomoraca koji borave u brodogradili??tima prije primopredaje broda odnosno da se jasno definira uputstvima lučkim kapetanijama da se tim pomorcima prizna vrijeme boravka na brodu od trenutka kada brod dobije IMO broj (početkom gradnje, jer brod dobiva IMO broj već u glavnim nacrtima).

10.02.2009
Socijalna reforma: SPH tra?ži izmjene
Na zahtjev SPH u četvrtak će se u MMPI odr?žati sastanak u svezi socijalne reforme za pomorce.
Istovremeno je SPH uputio prijedloge izmjene zakona i pravilnika koji će biti temelj za raspravu na najavljenom sastanku.
Između ostaloga SPH tra?ži:
- da se dani provedeni na izobrazbi u inozemstvu priznaju bez ograničenja od 15 dana,
- da se bri??e odrednica kojom se obrazovanje povezuje s ugovorom o radu s poslodavcem,
- da se priznaju dani putovanja u inozemstvu na obrazovanje,
- da se priznaju stvarni dani bolovanja pomorcima koji tijekom boravka kod kuće obole ili do?žive nezgodu ??to im je onemogućilo planirani ukrcaj na brod,
- da se kod porezne prijave za 2008. godinu svi dani iskazani u DPOM obrascu iznad 183 dana prenose u 2009. godinu,
- da se pomorcima prizna kao osobni odbitak iznos plaćenih tro??kova za obvezne tečajeve u visini stvarno plaćenih računa,
- da se poveća pomorski dodatak na visinu osobnog odbitka koji se utvrđuje zakonom,
- da se u opraksi omogući pomorcima da ostvare pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti,
- da se daju jasne upute o načinu ostvarivanja prava naknade za bolovanje na teret HZZO,
- da se daju jasne i nedvosmislene upute o pravu pomoraca s osnova plaćenog obveznog doprinosa za za??titu zdravlja na radu ...

Posljednja izmjena 12.2.2009
Najava: Sutra 12. sjednica IOSPH
Za sutra ujutro je u Rijeci najavljen rad 12. sjednice Izvr??nog odbora SPH.
Na dnevnome redu su:
-Reforma socijalnog polo?žaja hrvatskih pomoraca,
-sta?ž osiguranja s povećanim trajanjem za pomorce i brodarce,
-kriminalizacija pomoraca,
-zapo??ljavanje stranih pomoraca na brodovima hrvatskih brodara,
- problem svjedod?žbe zapovjednika na jahtama do 500 BT,
-revizija STCW konvencije i izmjena Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca...

:o ko plati brzu nazovimo visu nije ing vec ima uvjerenje da s njim i iskustvom navigacije moze do breveta kapa
ako ide radit na kraj to uvjerenje je manje vridno od polozenog vozackog ispita tj po novome(bolonja fali mu jos jedna godina koja se ne moze platit i biti brza vec sist i zagrijat katrigu)

Onda taj tecaj mogu organizirat i neke privatne ustanove kad ne dobivas diplomu dip.inga.Zasto to mora bit pomorski Faks ionako kako si reka ta diploma ne vridi vise od vozacke.
Nego sta ti mislis kad dodes na tu brzu visu i kad se tamo pojavis profesor ti rece hvala kolega sto ste dosli, ne morate nista pisat prosli te ispit.Moras i tamo zagrijat stolicu i izgubit MINIMALNO tri godine za strojare.
Sve ja to znan jer gubin svoje vriime tamo.

Koliko san upoznat, "Diverso-Impex" u Splitu je dobija dozvolu od Ministarstva ??kolstva takav tečaj jo?? prije 2-3 godine, ali očito dok nekoliko "Fosila" ne krepa, neće bit ni??ta od toga.

krivo si me svatia kad sve to platis ne dobijes uvjerenje normalno triba sist i nesto pogledat ali ipak le lakse nego kod redovnog profesori mahon izadu u susret ne cijepe i jos ako imas malo mota i zelje mozes relativno brzo to rijesit
to je trenutno jedini nacin za dobit brevet kapa(kosta ali placa od kapa na pojedinim brodima vrati sve troskove u dva miseca)
koliko je to uredu ili ne duga prica

nadam se da ce pustit da se moze bit prvi bez vise jer ko je god zavrsi oce bit upravnik ne prvi.mislim da ce to naciniti jos vecu stetu od poreza dugorocno gledajuci.

a izgubit ce samo drzava

Onda taj tecaj mogu organizirat i neke privatne ustanove kad ne dobivas diplomu dip.inga.Zasto to mora bit pomorski Faks ionako kako si reka ta diploma ne vridi vise od vozacke.
Nego sta ti mislis kad dodes na tu brzu visu i kad se tamo pojavis profesor ti rece hvala kolega sto ste dosli, ne morate nista pisat prosli te ispit.Moras i tamo zagrijat stolicu i izgubit MINIMALNO tri godine za strojare.
Sve ja to znan jer gubin svoje vriime tamo.

Bez brige Srelec,
Nego jeli ko zna di se moze vidit koliko je tocno pomoraca prijavljeno u sistem, koliko ih je zavrsilo srednju,visu,koliko je bez pomorske,
koliko je nauticara,elektricara,strojara i tako te stvari,
Koliko ih je na stranca a koliko na Hrvatsku bandiru,opcenito stastitka me zanima
Trazi son po drzavnom zavodu za stasiku ali bezuspjesno
(100ti post)

Last edited:
Pozdrav kolege!

Evo sam se upravo vratio iz Crne Gore gdje sam po treći put bio na BTM tečaju. Malo sam se raspitivao u vezi ovog njihovog tečaja za zapovjednike / kape koji traje 3 miseca. Rekli su mi da puno Hrvata tamo dolazi polagati, većinom uz blagoslov svojih firmi. Ako itko ima na ovom forumu koji je završio taj tečaj molio bih ga da se javi da dobijemo informaciju iz prve ruke. Hvala!

Bez brige Srelec,
Nego jeli ko zna di se moze vidit koliko je tocno pomoraca prijavljeno u sistem, koliko ih je zavrsilo srednju,visu,koliko je bez pomorske,
koliko je nauticara,elektricara,strojara i tako te stvari,
Koliko ih je na stranca a koliko na Hrvatsku bandiru,opcenito stastitka me zanima
Trazi son po drzavnom zavodu za stasiku ali bezuspjesno
(100ti post)

a moj foranin,to je i moj otok,pogledaj sve nase kompanije,izracunaj sam,ko ima visu pitas na faxu koliko su zavrsenih kandidata imali,koliko pomoraca ima ne zna niko osim srednje pom. kad odbijes koliko ih je stvarno islo navigat pa i nastavilo,ubaci u proracun i određeno vremensko razdoblje da rjesis novi-stari i kad potrosis misec dana rada na matematici,opet neces imat nego samo priblizan rezultat a onda bi se ja pita zasto san to racuna

Evala Kokolo,
Ajde bas mi je drogo da nison jedini na ovemu forumu.
Mora bit negdi zapisano koliko nas je u sistemu i struktura pomoraca, bas me zanimo.

Isa bi i ja u Crnu Goru na tri miseca kursa

ma ja san ti sritan sa ovin sta iman,kad san vidija kapa kako se trese kad dođe coast gard,ja san vec ionako sa zivcima u banani ka i hrvatska pa mi ne triba jos

ka prvi gustan ka prasac,radin svoj posal i jedini od seniora gustan bez prakticki ikakve odgovornosti osin za svoj posal da mi je milina

ka prvi gustan ka prasac,radin svoj posal i jedini od seniora gustan bez prakticki ikakve odgovornosti osin za svoj posal da mi je milina

kokolo potpisujen ovo napisano, jer neman ni ja neke ambicije za postat kapo ali parodija je da ja nemogu bit prvi(vi prije 1999g. ste imali srice da mozete izvadit brevet, a nama mladima se smiju po brodovima da kako nemozemo izvadit brevet sa 4 godine skole).

skolstvo

skolstvo

pozdrav svima,
Evo sta se tice ovog naseg skolstva i ja se definitivno slazem da je to promasaj i to vec odavno.Cinjenica je da ka sta je vec receno da mi ka pomorci zaostajemo sa ostalim nacionalnostima u svemu i tu mislim na dobivanje breveta,sindikalnu zastitu,ostvarivanje raznih prava kod kuce itd... Evo ja sam prvi makinje skoro pa vec deseta godina i bez ovog breveta za kapa unlimited to je to. Iz srednje skole sam izasa sa neznam ni ja kojim zvanjem i sve sta danas znam sam naucija na brodu - u skoli vrlo malo. Cinjenica je da mogu bit kapo kad me volja i ustvari triba sam to vec bit odavno ali radi breveta ne mogu. Cak sam odradio jedan semestar na tkz. ubrzanoj visoj skoli i uvjerio sam se da je to obicna peglaona u kojoj te tu nekoliko profesora pravi budalom i to za velike novce. Evo vidim i ovdi na forumu se javlja ili je kolega ili radi na fakultetu (to je sad upitno) sa objasnjenjem kako triba ic na fakultet,kako triba puste godine provest u klupi za nista,kako triba lipo placat puste novce za sve kako nije u redu da je neko isa na fakultet a da neko ne ide,kako je ustvari iskustvo steceno sa tolikim godinama na brodu skroz nebitno,kako je bilo koja inicijativa da se to popravi ustvari zavjera agencija za ukrcaj(to je neko komentira za onu inicijativu udruge kapetana). Znaci evo ka i u svemu uvik su na prvom mistu nekakvi osobni interesi ali ka sta svi vec znamo krajnje je vrime da se stvarno nesto napravi jer nismo mi nezamjenljivi ka sta ovi nasi iz skolstva,vlade i sindikata pricaju po novinama nego brodovi itekako plove bez Hrvata.

I SVE MI SE ĆINI DA ĆE SVE MANJE HRVATA PLOVIT KAKO JE KRENILO NE ZBOG TOGA JER NE ??ELE NAVIGAT NEGO ĆE IH PRIGAZIT SVI DRUGI ČIJE VLADE ZNAJU KAKO VLADAT. ZNATE ONU "KO ĆE KOME AKO NE SVOJ SVOME " NAPAKOSTIT. TAKO I NAMA NA? A VLADA. :mad: UNI? TAVAJU POMORSTVO, POMORCE I NJIHOVE FAMILIJE SVAKIM DANOM SVE VI? E, A ZNAJU SLAT UPLATNICE UNAPRID. :mad::mad: A KO ĆE IM PLAĆAT DOPRINOSE AKO NE BUDE NIKO TIJA KRCAT NA? E???? A SVAKIM DANOM JE SVE GORE. RETARDIRANI IDIOTI KOJI BI I MORE PRISELILI NA JELAČIĆ PLAC DA MOGU.:mad::mad:

Ja tvrdim da je sve manje i manje učenika u Pomorskim školama i bit će ih sve manje jer nitko nije lud svoje dite slat za pomorca.Od moje generacije navigaju točno 3 čovjeka.

Back