Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Po??tovane kolege,
idemo malo pogledati ??to stvarno ka?že STCW Konvencija na koju se svi "kunu".

Pravilo II/2 - Minimalni zahtjevi za svjedod?žbu Zapovjednika ili 1. časnika na brodu od 500 GT ili vi??e

Zapovjednik ili 1. časnik na brodu od 3,000 GT ili vi??e
Svaki kandidat za svjedod?žbu mora:
.1 imati sve uvjete za svjedod?žbu časnika stra?že na brodovima od 500GT ili vi??e i dokazanu praksu (navigaciju) u tom zvanju;
.1.1 za svjedod?žbu 1. časnika ne manje od 12 mjeseci, i
.1.2 za svjedod?žbu zapovjednika, ne manje od 36 mjeseci; no to se vrijeme mo?že umanjiti na 24 mjeseca, ako je ne manje od 12 mjeseci prakse imao kao prvi časnik;
.2 zavr??io prihvatljivu edukaciju i praksu i da zadovoljava standarde navedene u dijelu A-II/2 iz STCW Pravila za zapovjednika i prvog časnika na brodovima od 3,000 GT ili vi??e.
NI? TA VI? E OD TOGA
U vezi sa navodom pod .1 moramo pogledati Pravilo II/1, Minimalni zahtjevi za svjedod?žbu časnika stra?že na brodu od 500GT i vi??e, koje ka?že:
1. Svaki časnik stra?že na brodu od 500 GT ili vi??e mora imati odgovarajuću svjedod?žbu.
2. Svaki kandidat za svjedod?žbu mora:
.1 imati navr??enih 18 godina ?života;
.2 ima dokazanu navigaciju ne kraću od jedne godine kao dio odobrenog praktičnog programa koji uključuje praksu na brodu, a sukladan je zahtjevima djela A-II/1 iz STCW Pravila i dokumentirana je u ovjerenom dnevniku prakse ili na drugi način dokazanu navigaciju ne manju od tri godine;
.3 da je obavljao stra?žu na mostu u vrijeme plovidbe pod nadzorom zapovjednika ili kvalificiranog časnika u vremenu ne kraćem od 6 mjeseci;
.4 da na zadovoljavajući način, ispunjava zahtjeve pravila iz djela IV, za rad radio slu?žbe prema zahtjevu Radio Pravila, i
.5 da je zavr??io dokazanu edukaciju i vje?žbe i da zadovoljava standarde osposobljenosti navedene u djelu A-II/1 iz STCW Pravila.

Kada govorimo o ??kolovanju - edukaciji, ista je također ograničena minimumima sati potrebnih da bi se dobila neka od svjedod?žbi. Za Zapovjednika i prvog časnika ti su sati na razini 1000 (oko - ne znam točnu brojku). Zvanje zapovjednik i prvi časnik vezani su i za razinu menađera, ??to ih nu?žno izdi?že na starije godi??te od onoga koje imaju srednjo??kolci.

Ispunjenje gore pomenutih uvjeta dovodi svjedod?žbe zemalje koja ih ispunjava na tz. BIJELU listu International Maritime Organization (IMO). Neispunjenje ne dovodi na nikakvu CRNU listu, jer takova NE POSTOJI, no svjedod?žbe se ne priznaju na međunarodnoj razini.

Zbog mogućnosti da Prvi časnik mora zamjeniti zapovjednika, povezana su ta zvanja u istoj razini u edukativnom i vje?žbovnom smislu, kao ??to je vidljivo iz citiranih zahtjeva STCW Pravila.

Zbog svega navedenog mislim da nam je jedina ??ansa zahtjevati da se "profe??uri" malo preispitaju i daju mogućnost zavr??etka edukativnog djela kroz rad.
Inače je osnovni princip odnosa teorije i prake 1:2. Jedan sat teoretske naobrazbe = 2 sata praktične. Imajući to u vidu, kao i mogućnost da se teoretski dio dobije na brodovima na kojima plove iskusni zapovjednici/prvi časnici, koji udovoljavaju uvjetima za predavače, mo?že se boravak na kopnu u učionicama svesti na minimum/minimuma.

Nisam pristalica plati pa će?? dobiti. Dapače, trebalo bi biti čim manje naplate kako za svjedod?žbe tako i za obučavanje (10000 Eura splitskog učili??ta je sramota za sve, pa i za nas).

UKRATKO
Uprimo sve snage za dobivanje čim vi??e mogućnosti, ali ne umanjujmo kriterije da nam svjedod?žbe ostanu na sada??njoj razini.
Mirno more.
kap.P.Brazzoduro

Gospodine Pbrazzoduro e pa te zakone tj zakon koji vi nama predocili ste e pa taj isti zakon mi zelimo da se promini.

Dalmatinac2007 post ti je odlican.

Dalmos hvala na podrsci i kap. Brazzaduro hvala sto ste nam se pridruzili u ovoj temi.

Zbog svega navedenog mislim da nam je jedina ??ansa zahtjevati da se "profe??uri" malo preispitaju i daju mogućnost zavr??etka edukativnog djela kroz rad.
Inače je osnovni princip odnosa teorije i prake 1:2. Jedan sat teoretske naobrazbe = 2 sata praktične. Imajući to u vidu, kao i mogućnost da se teoretski dio dobije na brodovima na kojima plove iskusni zapovjednici/prvi časnici, koji udovoljavaju uvjetima za predavače, mo?že se boravak na kopnu u učionicama svesti na minimum/minimuma.

Nisam pristalica plati pa će?? dobiti. Dapače, trebalo bi biti čim manje naplate kako za svjedod?žbe tako i za obučavanje (10000 Eura splitskog učili??ta je sramota za sve, pa i za nas).

UKRATKO
Uprimo sve snage za dobivanje čim vi??e mogućnosti, ali ne umanjujmo kriterije da nam svjedod?žbe ostanu na sada??njoj razini.
Mirno more.
kap.P.Brazzoduro

Evo link sa drzavama na Bijeloj listi: http://en.wikipedia.org/wiki/The_White_List pa neka pomorci sami vide u kojem se drustvu nalazimo. Ne vjerujem da sve te drzave trebaju fakultetsku diplomu da bi bili prvi casnici palube ili stroja. Ovaj post nam i sugerira da upremo snage i da se fakulteti malo preispitaju i daju mogućnost zavr??etka edukativnog djela kroz rad. Nadam se da cemo to s novim sindikatom (ili starim ako tako odlucimo) postici. Zalosno je samo sto se dosad nije radilo na tome.

Dalmatinac 07 svaka cast!!!
Ja osobno sam vec duze na cruiserima,imam visu pomorsku,al me srce boli kad vidim ko dolazi za sekonde a veze sa zivotom nemaju (ukrajinci,englezi,indijci...) a nasih trecih momaka ima vrhunskih koji im probleme rijesavaju ,al naravno za place treceg,jer breveta nema...Onaj ko je donia ovaj zakon,koji nas je tako unazadia triba ga lincovat..A gospoda iz sindikata di suoni bili onda,cija je to uopce ideja bila mila majko...
Sramota....

Ne mogu a da se ne nasmijem na tu bijelu listu. Moj kapo, Talijan, engleski ovako pise
"to morrow", "after noon", "god morning gentds" i to nakon dvadesetak godina staza. Drugi makine - bivsi konobar, Ukrainac, dosao kao treci makine - pita me koja je uloga ulja u motoru... nekada mi sve to bude smijesno... Mene su odgajali drugacije... da treba biti posten, sekirao sam se zbog jedinice u skoli, postovao i pravila i zakone.... medjutim, vidim da sam bio u teskoj zabludi. Kupuju se fakulteti, zvanja za par tisuca kuna, hoteli za za kunu pa i manje, ne ide se u zatvor ako ukrades love preko nekog limita (500.000 kuna?), a mi sada raspravljamo o nekim tockama medjunarodnih i inih pravila... ne kazem da ih ne treba postivati, a li dok se mi bavimo time, masa ljudi sa te bijele liste lijepo kupi brevet na crno i "tuce" lovu na ledjima nas koji postivamo pravila igre. I tko je sad tu glup? Nedavno si je motorman (Ukrajinac) kupio novi Ford (ja imam 12 godina star), i kada sam ga pitao za vozacku, samo se nasmijao.. i nju cu kupiti... vidim ja da su mi godine prosle skoro pa uludo... Lijepo kaze poslovica.. Ako ne mozes protiv njih, a ti im se pridruzi

Kap.P.Brazzoduro ispravite me ako grijesin ali u vasem clanku u Vecernjem Listu, rekli ste da se zakon nesmije mijenjat radi 20 pomoraca sa srednjom skolom odnosno kako ste vi rekli " 20 instant pomoraca".
E pa gospodine Kapetane meni se pari da ste sad prominili kurs za 180 stupnjeva, odnosno da sad pricate o promjeni i skolstva i zakona.
Cua san svakakvih uvrijeda u zivotu ali da ce me zvat instant pomorac nisan moga zamislit ha,ha

Last edited:
@Dalmatinac2007
Ovu sedmicu nisu nista odgovorili iz ministarstva tako da ja sad opet saljem novi mail za novih 7 dana pa kome prije dopizdi.

Pozdrav.Tu je problem sto nasi zakonodavci uvijek zele biti posebni i pokazat da smo mi najbolji.Zato i medicinski fax traje 6 godina i jos godinu pripravnickog,a to sta onda zejabu malog covika vise manje.Imam visu i uopce ne zelim ulazit u diskusije tipa da li bi trebalo dat ljudima mogucnost ili ne.Dajte im da rade i zarade.Od te vise nisam nista naucija i kad sam dosa na brod bija sam skroz izgubljen.Naime mi smo pocetkom 90-ih ucili oparne strojeve tako da mislim da je ta visa u nas za qrac.Ovo je cisti zanat di se znnje stice iskustvom.

Gospodin Brazzaduro je naveo šta se traži od časnika palube u STCW,a nije pogledao šta tamo piše za časnike stroja.Savjetujem mu da to dobro prouči,pa če viditi razliku,tj.da 1 časnik stroja,sa iskustvom može postati upravitelj,i bez više pomorske,a to su mi potvrdili iz ministarstva.Ako se gospodin boji da će oni sa srednjom školom,pokvariti kvalitetu naših pomoraca,onda očito odavno nema veze sa onim što se doista događa na brodovima.U mom primjeru npr,strani upravitelji se čude da sa svojim praktičnim znanjem,u Hrvatskoj nemogu dobiti brevet za kapa.Ostavimo mi nepotrebna teoretska znanja koja se uče na pomorskim fakultetima,i koja nikad neče biti upotrebljena na brodu.Gospodin ne bi trebao omalovažavati nas sa SSS,jer možda znamo više od njega,koji odavno ne plovi.

Pa jeli to smisno da ekipa koja su polagala porucnicki prije 1999 imaju brevet za cifa samo sa SSS, a mi koji nismo imali sricu i uvatilo nas po novome ne mozemo dobit. Ovima u firmi nista nije jasno samo se pitaju u kojoj banani od drzave zivimo.

ma kako to uopće ti ukrajinci i ostali, koji kupu diplome dođu tamo u makinju i tamo rade, mislim triba valjda ne??to znat da bi tamo radija, kako uopće ostanu?

Ja navigajen sa Dancima i oni nakon godine kadeture odma idu za 2. oficira (makine ili kuverte) i nakon 24 miseca navigacije, polazu brevet i postaju 1. oficiri, a nakon 12 miseci polazu brevet za Kapetana ili Kapa i mogu ovancat??!! Tragedija da kursisti postaju Barbe i Kapi, pomorsku skolu i ne vidu, jer sve polazu uz rad, njih sindikat salje i usmjerava, a drzava sufinancira!!
Zasto??
Zato jer je Kraljevina Danska dala sebi za cilj da ce postat najpomorskija zemja u Evropi do 2015 godine!!!! A zato dobija subvencije od EUda skoluje jude i gradi brodarsku flotu. Sada imaju flotu oko 10 000 000 BRT, auvik su bili ka i mi prije 20ak godina.
Ali da se razumimo, nisu nista posebniji od nas nisu ni pametniji od nas (ima ih dosta ca su i trube), ali brodovi vozu i zaradjuju, drzava sritna, a sada i nama daju posal, jer ipak nemaju toliko judi pomoraca (mala populacija skoro ka i mi oko 5 300 000 judi).
Nemaju poreza na placu i gustaju. Doduse drzava im nabija druge poreze u zivotu, ali ca se tice place niko ih ne dira.
Tako je i u Finskoj (navigava san i sa njima), Svedskoj, a i ove male zemje Estonija, Letonija, Litva su prepisali zakone od njih.
Zasto nas Vlada i sindikat misli da smo mi pametniji od drugih i da nasi pomorci nemogu samo sa SSS i radnim iskustvom ic naprid u poslu i vozit brod??

ma kako to uopće ti ukrajinci i ostali, koji kupu diplome dođu tamo u makinju i tamo rade, mislim triba valjda nešto znat da bi tamo radija, kako uopće ostanu?

Kupis brevet za 100 - 200 $, opalis jedan ugovor i zaradis stostruko. Kakva burza i orocavanje. To se zove investicija. Boli te briga sto ce netko misliti da si glup i sto te nece vise zvati nazad.

Ja san ima nesricu da san redovito ima sa sobon ili Ruse ili Ukrajince. To su judi jadnici, od njih 10, jedan vridi i ka covik i ka pomorac. Dolaze sa diplomama nekakvih njihovih Pomorskih Akademija, a to je Boze sacuvaj. Pomorska znanja i vjestine ocajne, praksa i strojarska logika nikakva, engleski jezik nula. O njihovim elektricarima koji su u stvari elektronicari po papirima, netriba trosit rici, jer obicno diraju nesto kad netriba, bez obzira ca mu reces da nista ne radi (navigacija, ukrcaj ili iskrcaj) i naprave black-out. Ima sam prilike ukrcat se na brode posli Ruske posade, pa san vidija kako oni rade i funkcioniraju kad su sami. Oni su jedan brod uspili doslovno spizdit u godinu dana, da je nama tribalo 2-3 ugovora (tada su jos ugovori bili po 6 miseci) da ga dovedemo u red i da bar nocu moremo mirno spavat bez alarmi i hitnih nocnih intervencija.
Privatno, ako se napiju pokazu pravo lice. Mrzu nas iz dna duse, ustvari sve sa prostora bivse Juge (vajda su frustirani kako su prije oni zivili, a kako mi).
Samo malo boji od njih su Bugari i Rumunji, ali i oni su udreni u glavu (vidi se i na njima da im je Rujo ispra mozak).
Bilo kako bilo kad neko od nasih Pomoraca, pogotovo od Vas mladjih, vidi da njih ima sve vise na jednoj firmi, bizite glavom bez obzira na drugu firmu!

Gospodin Brazzaduro je naveo ??ta se tra?ži od časnika palube u STCW,a nije pogledao ??ta tamo pi??e za časnike stroja.Savjetujem mu da to dobro prouči,pa če viditi razliku,tj.da 1 časnik stroja,sa iskustvom mo?že postati upravitelj,i bez vi??e pomorske,a to su mi potvrdili iz ministarstva.Ako se gospodin boji da će oni sa srednjom ??kolom,pokvariti kvalitetu na??ih pomoraca,onda očito odavno nema veze sa onim ??to se doista događa na brodovima.U mom primjeru npr,strani upravitelji se čude da sa svojim praktičnim znanjem,u Hrvatskoj nemogu dobiti brevet za kapa.Ostavimo mi nepotrebna teoretska znanja koja se uče na pomorskim fakultetima,i koja nikad neče biti upotrebljena na brodu.Gospodin ne bi trebao omalova?žavati nas sa SSS,jer mo?žda znamo vi??e od njega,koji odavno ne plovi.

E tu bi ja doda da su meni Danci rekli da cu uskoro moc postat Kapo po njihovim zakonima (imat cu uskoro 1 godinu navigacije na Danskoj zastavi).
Takodjer, za navigavat na Danskoj zastavi se treba polozit njihov Danski Pomorski zakon (samo senior oficiri). Daju ti skriptu sa tim zakonima i pitanjima, ali samo sa onom tematikom ca je vezana cisto za brod, skeniraju se odgovori i posalju se emailom i nakon nekoliko email konverzacija (ispravja ih neki profesor) i ako je sve tocno, zovu te na tu njihovu Internacionalnu Pomorsku Akademiju i branis je isprid toga profesora (ustvari bivsi Pomorac, koji vise nije tija navigavat i sindikat ga je zaposlija u tu skolu!!?), ali to su tako lagana pitanja i prijateljski razgovor koji te nutkaju na odgovor (ko more zapamtit danski Pomorski zakon u srz, a ni Hrvatski Pomorski zakon neznan. Nakon toga se dobije diploma te Pomorske Akademije i onda Danski nacionalni brevet.
Kad se sitin onih faca i pogleda ispitivaca iz nasih L.K. i njihovih komisija kad smo polagali sve nase brevete, dodje mi zlo, ca se sve negativno moglo vidit u tim pogledima!!
Sad se ja pitan oce li meni nasa Republika Hrvatska ikad priznat da san sa SSS, Upravitelj stroja na Dansku zastavu, a na Hrvatskoj nisan, i ocu li moc regulirat i potvrdit navigaciju da san bija Kapo? Bojim se da nasi Sindikalisti nisu ovakve situacije uzeli u obzir (jer nas niko nikad nije konzultira ni sazva na sastanke ca mislimo) i ove neznalice u Vladi, koji neznaju nikakvu materiju o pomorcima, ako im niko nije predocija ovakove situacije, danas niti ne prepoznaju ka normalu.
Nazalost, kod nas je uvik vladala ideja da ako nisi grija katrigu 5-6 godina na nekon Fakultetu, nemas pojma o nicemu.
Neke Srednje skole, tj. neka zanimanja su vec pokrivena u osnovi sa Srednjom skolom, ka ca je nasa Pomorska struka, jer sve ostale Pomorske strucne brevete mi sami polazemo i to je nase doskolovanje koje sad niko u nasen drustvu nezna valorizirat i pripoznat! Tragedija je jos veca ca tematika iz nekih specijaliziranih Pomorskih breveta se nikad niti ne spominje u redovnom nastavnom programu Pomorskih srednjih skola.
Svi ostali Pomorci ca imaju VS i VSS oni uvik imaju alternativu da postanu profesori na Pomorskim skolama ili fakultetima, ka ca je i vanka i tu bi Sindikat pomoraca triba isto gurat i odlucivat, a ne samo Ministarstvo Skolastva.
Puno je drukcije mladim momcima razumit i naucit od profesora sa pomorskim iskustvom.

Za gospodina Brazzadura mi sa srednjom skolom smo instant pomorci, jebi... slucajno smo zavrsili skolu i slucajno smo se nasli na brodu.
Ako neki buduci pomorac cita ovo preporucan mu od srca da zavrsi neku srednju skolu tipa turisticke, tehnicke ili...... a onda upise Visu pomorsku.
Ne upisujte Srednju pomorsku jer diploma Srednje pomorske Skole je u istom ranku kao i iskaznica za videoteku.

Ima san ja 2-3 tipa koja su zavrsili medicinsku, gradjevinsku. Pa su upisali Visu pomorsku. Vajda se to more ca ja znan. Ja cu provat isto, ako ova pravila za pomorce gredu na gore, upisat Sumarsku skolu...

Back