Cadet na LNG

Kad prvi put dodjes na brod, a na brodu 2 hrvata, ja i chif makinje, onda mislim da covjek skonta neke stvari. Ja sa svojim zavrsenim faksom mislim da sam se trilijun puta bolje snaso od deck kadeta na ovom brodu koji je ima zavrsenu "prepisanu" srednju skolu. Imo sam i ja "bidona" na faksu koji sve prepisu i onda te pitaju, a kakve veze nas faks ima sa praksom.
Malo je nezgodno kad takav deck cadet dodje u ruke jednom engleskom barbi kojega bas i boli neka stvar za to sto ti nisi ucio u skoli, ili indijcu koji te samo ceka. Mislim da oni koji imaju malo vise staza od mene, znaju o cemu govorim. Mozda imam za vas "samo 6", ali za sebe mislim da imam 6 mjeseci o kojem mi nitko nemoze sutra pricat bajke, a i rado bih ponovio.

"Malo je nezgodno kad takav deck cadet dodje u ruke jednom engleskom barbi kojega bas i boli neka stvar za to sto ti nisi ucio u skoli"-a znaci ti si izasa s faksa s tolikim znanjem da te tamo makinjisti nisu imali sta ucit radu ko ovu nesricu od kadeta posto on
u skoli nije nista naucia,ja mislim da se malo znanja stekne u skoli ili na faksu,i da se vise nauci u prva tri miseca kadeture nego u 6 god skolovanja-nije za temu ali san se mora nadovezat.

Evo me na aerodromu
Blazeni internet.Cuj tamo su gudili po parnom stroju u jedno 3 predmeta.Kad sam dosa na brod oni su imali neke dizel matore tako da sam ja jedva ceka se susrest sa tim parnim strojem medjutim evo do sada u 15 godina navigacije jos nisam.Najvise sam naucija kad sam se delibera nasih firmi(sto je bilo odma nakon 2 ugovora) kad sam dosa na stranca i di je firma imala dnevnik i program sta i na koji nacin ja imam savladat da dojdem za 3.Prvi makine(englez i novozelandjanin) su me jednom tjedno ispitivali po 2 ure i sta ne bi zna bilo je pogledaj ovu sedmicu pa se vidimo u petak.Firma je bila Stolt parcel tankers i na njoj sam kasnije odradija 7 godina.I dalje drzim da me visa nista nije naucila jednostavno zato sta je sistem skolovanja u RH los.Dalo mi je neku bazu ali kad usporedim izgubljeno vrijeme i znanje koje sam dobija to je jednostavno teski gubitak vremena.Zato mislimd a je 10 puta bolje zavrsit srednju i one 2-3 godine navigat i da ces ako to zelis bit mnogo bolji kadar nego da protratis te 2-3 godine na visoj.Jednbostavno ne razumin zasto ne dozvoljavaju napredovanje sa SSS do prvoga bilo palube bilo makine.

Chief_mate,

dajte se molim vas sjetite kaki ste vi bili nakon prvog broda,pa mislim nemoramo ubijat svaki put nekoga u pojam,iskreno ima san odlicnih assistenata,sa visom i bez vise isto tako i jako losih,tako da nije potriba generalizirat,jer neki momci cim dodu na brod ponasaju se ozbiljno,zele ucit radit,pa ti i nauce,meni je samo bitno vidit volju za znanje me uopce ne interesira jer ce svaki covik naucit svoj posa,neko prije neko posli,ja osobno sam mislia da znam sve i svasta i ali kad san dosa prvi put za treceg zbog svoje brzopletosti i zelje za dokazivanjem sam radia greske,(bosanac to ti je moje iskustvo,samo pomalo i nemoj radit 3 posla odjedanput,odradi jedno,pa onda drugo)tako ih tade i novi treci i svi na novin pozicijama,samo san se tija ukljucit i dat potporu svin novin asistentima i kadetima,i reci starijima da nije potrebno omalovazavanje nikoga odi,ipak sutra kad izades iz broda obican si covik

Evo me na aerodromu
Blazeni internet.Cuj tamo su gudili po parnom stroju u jedno 3 predmeta.Kad sam dosa na brod oni su imali neke dizel matore tako da sam ja jedva ceka se susrest sa tim parnim strojem medjutim evo do sada u 15 godina navigacije jos nisam.Najvise sam naucija kad sam se delibera nasih firmi(sto je bilo odma nakon 2 ugovora) kad sam dosa na stranca i di je firma imala dnevnik i program sta i na koji nacin ja imam savladat da dojdem za 3.Prvi makine(englez i novozelandjanin) su me jednom tjedno ispitivali po 2 ure i sta ne bi zna bilo je pogledaj ovu sedmicu pa se vidimo u petak.Firma je bila Stolt parcel tankers i na njoj sam kasnije odradija 7 godina.I dalje drzim da me visa nista nije naucila jednostavno zato sta je sistem skolovanja u RH los.Dalo mi je neku bazu ali kad usporedim izgubljeno vrijeme i znanje koje sam dobija to je jednostavno teski gubitak vremena.Zato mislimd a je 10 puta bolje zavrsit srednju i one 2-3 godine navigat i da ces ako to zelis bit mnogo bolji kadar nego da protratis te 2-3 godine na visoj.Jednbostavno ne razumin zasto ne dozvoljavaju napredovanje sa SSS do prvoga bilo palube bilo makine.

Apsolutno se slazen, ja san naucija vise u 6 miseci na prvoj kadeturi nego kroz cili fakultet. I da mi se vratit nazad odma poslin srednje bi isa na brod...nakon toga na ubrzanu visu jer one godine provedene na faksu su samo baceno vrime...kad dodjes na brod pa ti je prvi kuverte englez sa 25 godina vrlo iskusan lik...to ti malo cupa zivce:udriglavom.

Chief_mate,

dajte se molim vas sjetite kaki ste vi bili nakon prvog broda,pa mislim nemoramo ubijat svaki put nekoga u pojam,iskreno ima san odlicnih assistenata,sa visom i bez vise isto tako i jako losih,tako da nije potriba generalizirat,jer neki momci cim dodu na brod ponasaju se ozbiljno,zele ucit radit,pa ti i nauce,meni je samo bitno vidit volju za znanje me uopce ne interesira jer ce svaki covik naucit svoj posa,neko prije neko posli,ja osobno sam mislia da znam sve i svasta i ali kad san dosa prvi put za treceg zbog svoje brzopletosti i zelje za dokazivanjem sam radia greske,(bosanac to ti je moje iskustvo,samo pomalo i nemoj radit 3 posla odjedanput,odradi jedno,pa onda drugo)tako ih tade i novi treci i svi na novin pozicijama,samo san se tija ukljucit i dat potporu svin novin asistentima i kadetima,i reci starijima da nije potrebno omalovazavanje nikoga odi,ipak sutra kad izades iz broda obican si covik

Postovani tercijero, zaista ne vidim u cemu sam ja to ikoga omalovazio niti ubijao u pojam?! molim, citaraj, ako jesam. ja nisam spominjao ni kadete s visom ni bez vise, to su gluposti, covik ili je ili nije, eventualno covik s visom je teoretski stariji(zreliji) pa se MOZDA moze bolje snaci. To bio bio odgovor kolegi kadetu, a to da se on triljun puta snasao bolje nego neko bez vise, molim vas ne pisite gluposti. Ja sam samo pitao koje je to veliko iskustvo u 6 mjeseci? Ljudi dodju do mastera pa uce stvari o brodu i ljudima na brodu.
stvarno mi nije nikoga namjera uvridit, dapace ja sam na moju firmu dovuka bar 10 kadeta.:uzdravlje

Postovani tercijero, zaista ne vidim u cemu sam ja to ikoga omalovazio niti ubijao u pojam?! molim, citaraj, ako jesam. ja nisam spominjao ni kadete s visom ni bez vise, to su gluposti, covik ili je ili nije, eventualno covik s visom je teoretski stariji(zreliji) pa se MOZDA moze bolje snaci. To bio bio odgovor kolegi kadetu, a to da se on triljun puta snasao bolje nego neko bez vise, molim vas ne pisite gluposti. Ja sam samo pitao koje je to veliko iskustvo u 6 mjeseci? Ljudi dodju do mastera pa uce stvari o brodu i ljudima na brodu.
stvarno mi nije nikoga namjera uvridit, dapace ja sam na moju firmu dovuka bar 10 kadeta.:uzdravlje

Slazem se.

Ljudi,slagali se vi ili ne slagali ja ću brisat postove ako ne okrenete temu tamo di joj je misto,tu nema demokracije.
Možete i dalje raspravljat o ovome al naravno u prijateljskom tonu,ovo sam gore namjerno rekao jer imam dojam da će tema krenuti na provokacije a ne želi posli toga dijelit banove,bolje ovako odma upozorit.

Last edited:
Apsolutno se slazen, ja san naucija vise u 6 miseci na prvoj kadeturi nego kroz cili fakultet. I da mi se vratit nazad odma poslin srednje bi isa na brod...nakon toga na ubrzanu visu jer one godine provedene na faksu su samo baceno vrime...kad dodjes na brod pa ti je prvi kuverte englez sa 25 godina vrlo iskusan lik...to ti malo cupa zivce:udriglavom.

potpisujem...

Pozdrav ljudi!
Evo da vam ja svoju pricu dam.
Ja sam cijelu kadeturu napravi na LNGu.
Mogu rec da mi je bilo dosta dobro.
Naravno da diploma pomaze tu dosta(ja sam je imao) bez obzira koliko je u stvari upitno znanje sa faksa.I ja sam sam vise naucio u par mjeseci na brodu, nego sto mi ja na faksu znacila mat 1,2,3,hehehehehe.
Tako da sve u svemu bilo bi bolje imat faks za kadeturu, a i treba napravit jos 2 ekstra brevete LNG kadeturu.
Sad,trazim ukrcaj ko treci(imam visu pomorsku,2 ispita mi fali do visoke,porucnicki,gas advan. i jos 10 breveta...da ne nabrajam)a opet izgleda da cu se isplit dok nadjem ..ukrcaj...
Boo....tek sam poceo trazit...vidjet cemo....

pozdrav svima koji citaju ovaj forum

pozdrav svima koji citaju ovaj forum

ove godine sam zavr??io pomorsku ??kolu smjer nautika i namjeravam nastaviti faks isto nautiku, ?želio bi bar preko ljeta se zaposlit na nekom brodu kako bi stekao praksu, to ne mora biti neki veliki prekooceanski brod, moze neki obicni turisticki brod ili nesto slicno. molim vas ako netko ima nekakvu vezu da mi odgovori jer bi se stvarno zelio time bavit. ako ne za ovu sezonu bar za sljedecu...

Pozdrav svima!
Nadam se da će se nači netko iskusan da me savjetuje o mojoj dvojbi! Naime, upravo sam odradio prvi dio kadeture na kontenera??u jer je to jedino ??to mi je uletilo i ??to sam prihvatio na preporuku vas starijih časnika. Ali sada sam saznao da ako ?želim jednog dana raditi na LNG-a ili drugim tankerima da mi je bolje drugi dio kadeture tra?žiti na takvim brodovima jer će mi kasnije biti te??ko ili čak nemoguće preusmjeriti se kao časnik. Dali je to istina??????
Znam da imam siguran ukrcaj ponovno kao kadet na kontenera ali iskreno gledam u budučnosti da zarađujem vi??e s ovim poslom a razlika u plaćama postoji, ? TA DA RADIM???

Radi di jesi,vidis da nema posla i nije vrime za biranje,za premjestaj gledaj posli

Ma to stoji ali svi mi razmišljamo i planiramo, pa tako i ja. Ma zabrinula me ta informacija da mi navodno treba 6 mj. prakse na LNG-a ili tako nešto kao uvijet za nekakav certifikat, pa ako završim kadeturu i poručnićki i do tada budem na kontenerima teško da ću promjeniti tip broda....
Želim na pravi put, a ne da se kasnije izgubim...:o
Mislio sam ja i o cruiserima i offshore, itd. SAMO SE ŽELIM INFORMIRATI I VIDJETI KAKVE SU MI OPCIJE...

Back