Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
a smrada PASATA .....meni govori čak i nakon četri ugovora ka ETO da me ne može ubacit jerbo da nemam još dovoljno iskustva.....

Da li je to Stevo?

Tko uopće navega na te brode i kolike su plaće? Stevo je nekada bio potrčko u Slobodnoj Plovidbi. Poslije ga je isplivala (na neki način) poplava i postavila na ulogu kojoj (vjerujem) nije dorastao. Od nekadašnjeg sitnog pacova umislio se, odnosno infišao - da je kompetentni meritus za ocjenu iskustva pomoraca.

Zaista smrad!

je to je on....a kad dodjem kod njega onako na nevezan razgovor, onako samo da ga malo ispipam(ne mislim fizički), onda on počme meni o brodovima ka da su to space shuttlovi....TO TI JE TAMO SVE ELEKTRONIKA , KOMPJUTERI, VISOKI NAPON, NEBI SE TI TU SNA? A.....
Kad ga slu??a?? pari da je čovik zavr??ija NASA-inu ??kolu za električara :mad::mad:

Da li je to Stevo?

Tko uopće navega na te brode i kolike su plaće? Stevo je nekada bio potrčko u Slobodnoj Plovidbi. Poslije ga je isplivala (na neki način) poplava i postavila na ulogu kojoj (vjerujem) nije dorastao. Od nekada??njeg sitnog pacova umislio se, odnosno infi??ao - da je kompetentni meritus za ocjenu iskustva pomoraca.

Zaista smrad!

Imam ja prijatelja električara tamo....već je evo dvi godine i izgleda da mu je dobro...prije je bija na brodu di su sve bili na??a posada i čak je ima asistenta struje i on i kolega koji ga minja, a ugovor mu je bija 28/28 i plaća ne lo??a, malo veća nego meni na TDW.
Sad ga je pribacilo na drugi brod di nema hrvata jer su taj brod poslali u Kanadu a ovi traze da na brodu bude određen broj kanađana pa je njega ostavilo u Aberdin ali na drugi brod

Last edited:
Mene zanima dali se asistent struje koji se tek ukrca ali nema nikakvo iskustvo sta se tice struje na brodu,uz dobrog elektricara i osobnim zalaganjem i samoinicijativom moze ushemit u posa u 6 miseci???:rolleyes:

ne želim ispast sad da se falin ode ali ja sam se ušemija manje više( normalno da mi fali još iskustva) za četiri ugovora na offshore-u bez ičije pomoći osim naših strojara kad bi bili sa mnom i pomogli mi oko upoznavanja brodske opreme i makine, s time da sam radija na kopnu ka električar 11 godina.

Još jedno moje (ružno) iskustvo je sa hrvatskim električarom seniorom, koji navigaje 20 god., i poslalo ga na moj brod kao prvog a mene stavilo za treining electrician, a ja cili sritan sad će mi on pokazat i naučit me štakod, na moje pitanje: JEL MI MOŠ ŠTA POKAZAT I KAD RADIŠ NEŠTO JEL MOGU S TOBON BIT DA NAUČIM NEŠTO?.....njegov odgovor je bija : NEMOJ ME NIŠTA PITAT, IMAŠ TAMO SVE KNJIGE I SHEME PA ČITAJ I UČI A MENE NE PITAJ NIŠTA !!!:mad::mad:

Eto to sam ja doživija i od tad se uzdam U SE I U SVOJE KLJUSE :hihi:hihi

p.s. normalno da mi je još uvik svaka pomoć dobro došla

A to i mene brine ako se nađe neki redikul sta nece da nista pokaze.Ja neman bas neko pretjerano iskustvo do sad al volju i zelju za naucit iman tako da osobno mislin da s malo truda i osobnog zalaganja moze se dosta toga povatat i naucit,al opet zanimaju me komentari starijih i kakva s njihova iskustva bila.

Mene zanima dali se asistent struje koji se tek ukrca ali nema nikakvo iskustvo sta se tice struje na brodu,uz dobrog elektricara i osobnim zalaganjem i samoinicijativom moze ushemit u posa u 6 miseci???:rolleyes:

moze i to nije problem treba rad zalaganje i bit poslusan(koliko ti druga strana tako nesto dopusti ali trudi se)
radi sve za pocetak i njuskaj okolo vratiti ce ti se visestruko

ja sam nakon 3.5miseca osta sam samo kapo je bia cro svi ostali stranci
a nisam nikakav lumen cisto prosjek(imao sam veliku zelju rad i zalaganje)

sritno

moze i to nije problem treba rad zalaganje i bit poslusan(koliko ti druga strana tako nesto dopusti ali trudi se)
radi sve za pocetak i njuskaj okolo vratiti ce ti se visestruko

ja sam nakon 3.5miseca osta sam samo kapo je bia cro svi ostali stranci
a nisam nikakav lumen cisto prosjek(imao sam veliku zelju rad i zalaganje)

sritno

Stari hvala na odgovoru.:uzdravlje

Pozdrav svim članovima na forumu,
po??to nigdje nemogu dobit konkretnu informaciju odlučio sam pitati vas...

Da li se mogu ukrcati na brod(putnički ili tanker) sa zavr??enom Elektroindnustrijskom ??kolom(3 god)?konkretno smjer je elektroničar a izborni blok računalstvo.Koliko znam u Elektrotehničkoj ??koli vi??e nema zanimanja "električar",a nema ga ni u Elektroindnustrijskoj(bar u Rijeci) pa me zanima jel moguće kao elektroničar obavljati poslove električara po??to je to sve "elektro" struka.Isto tako me zanima dal strane(a i na??e) kompanije vide i prave razlike između Elektroničara i Električara ili je to sve "Electrician" za njih.Kolko sam uspio pročitat prvi poslovi asistenta se svode na mjenjanje ?žarulja i takvih sitnica,pa to i nebi trebao bit problem za nekog tko nije Električar već Elektroničar,a za ostalo ionako slijedi?? glavnog Električara pa se nauči?? s vremenom jer je i logično da te u svaki posao treba netko uvest...Čuo sam da je struja na brodovima tra?žena,a po??to sam sada maturant i ne planiram na fax razmi??ljam i o brodovima pa čak i ako je neka mizerna plaća(600-700$) svejedno bi i??o jer od nečeg se mora počet ;)

pa eto to bi bilo to,čekam va??e odgovore :hihi

pozdrav svim članovima na forumu,

Da li se mogu ukrcati na brod(putnički ili tanker) sa zavr??enom elektroindnustrijskom ??kolom(3 god)?konkretno smjer je elektroničar a izborni blok računalstvo.koliko znam u elektrotehničkoj ??koli vi??e nema zanimanja "električar",a nema ga ni u elektroindnustrijskoj(bar u rijeci) pa me zanima jel moguće kao elektroničar obavljati poslove električara po??to je to sve "elektro" struka.isto tako me zanima dal strane(a i na??e) kompanije vide i prave razlike između elektroničara i električara ili je to sve "electrician" za njih.kolko sam uspio pročitat prvi poslovi asistenta se svode na mjenjanje ?žarulja i takvih sitnica,pa to i nebi trebao bit problem za nekog tko nije električar već elektroničar,a za ostalo ionako slijedi?? glavnog električara pa se nauči?? s vremenom jer je i logično da te u svaki posao treba netko uvest...Čuo sam da je struja na brodovima tra?žena,a po??to sam sada maturant i ne planiram na fax razmi??ljam i o brodovima pa čak i ako je neka mizerna plaća(600-700$) svejedno bi i??o jer od nečeg se mora počet ;)

,,ja sam elektro ? kolu zavr? io u rijeci 1988 , poČeo navigavati na lo? injskoj , bez asistenture ,da ti pravo ka??em ja nisam ni Čuo u zadnjih godina da asistenti struje di i postoje , mo??da sam u krivu . A ovo elektriĆar ili elektroniČar , nema ti to veze . Vadi?  ti motore i mjenja?  le??aje a radi?  i automatiku dizalica , sve je to finta. A i strojarima mora?  dati ruku na te? kim poslovima . Mo??da je na putniČkima tako , ali ovo di sam ja bio u 20 godina nije . Na fts sam Čak dr??ao motore , rob , paperwork itd...spavao u kontejneru a ? ef italijan...ajmeeee...zato sada tra??im , idem Ća , pa ako ima ko ? ta za ponuditi , slobodan sam !!! Lijep pozdrav

Da li se mogu ukrcati na brod(putnički ili tanker) sa zavr??enom Elektroindnustrijskom ??kolom(3 god)?konkretno smjer je elektroničar a izborni blok računalstvo.Koliko znam u Elektrotehničkoj ??koli vi??e nema zanimanja "električar",a nema ga ni u Elektroindnustrijskoj(bar u Rijeci) pa me zanima jel moguće kao elektroničar obavljati poslove električara po??to je to sve "elektro" struka.Isto tako me zanima dal strane(a i na??e) kompanije vide i prave razlike između Elektroničara i Električara ili je to sve "Electrician" za njih.Kolko sam uspio pročitat prvi poslovi asistenta se svode na mjenjanje ?žarulja i takvih sitnica,pa to i nebi trebao bit problem za nekog tko nije Električar već Elektroničar,a za ostalo ionako slijedi?? glavnog Električara pa se nauči?? s vremenom jer je i logično da te u svaki posao treba netko uvest...Čuo sam da je struja na brodovima tra?žena,a po??to sam sada maturant i ne planiram na fax razmi??ljam i o brodovima pa čak i ako je neka mizerna plaća(600-700$) svejedno bi i??o jer od nečeg se mora počet ;)

za elektricara najteze je poceti i steci iskustvo i reference. skola nije presudna, bio to i fakultet.

Nemam nekog velikog iskustva ali mislim da su elektroničari u boljoj prednosti , bar danas, nego obični električari(bandera??i)...
Jer kad pregledajem RIG ZONE poslove i po firmama raznim na internetu izgleda mi da se danas vi??e tra?ži smjer ELEKTRONIČAR ali ba?? elektroničar i mislim da su u zabludi oni koji misle da je to sve isto, a o tome negdi ode na forumu i ima rasprava pa mo?žete potra?žiti i pročitat ??ta ka?žu iskusnije kolege električari :confused::confused::confused:

Ima ti razlike između Elektroničara i Električara i razlika u poslu ti je velika.
Imao sam slučaj gdje je izuzetno kvalitetan kolega elektorničar (Rus) imao ?želju prebaciti se za električara i počeo je samnom kao nekakav trening,poku??ao je....vidio je da ima dosta razlike u poslu i ostao je na poziciji elektroničara. Mislim da sa tvojim smjerom (Elektroničar u industriji) će?? te?že doći do breveta električara ili čak elektroničara,mo?žda se varam ali po ovim novim zakonima neznam kako to funkcionira sada. Ja sam taj brevet dobio iako mi ga do sada nitko nikada nije ni tra?žio,ono ??to se tra?ži u na??oj struci je - iskustvo....a kako danas steći iskustvo kad je ova kriza - neznam.....Naravno da bi svi htjeli dobiti mladog,obrazovanog i sa vi??egodi??njim iskustvom pomorca,ali to je nemoguće.....
Ti bi po meni trebao sam odlučiti kojim putem krenuti,elektrika ili elektronika, i onda naganjati negdje za asistenturu električara/elektroničara i tako krenuti. Znam da zvuči jednostavno a u praksi je puno te?že,ali ako si se odlučio za na brod,tim putem mora?? krenuti....poslije sve dolazi samo po sebi,najbitnije je dobru praksu odraditi !

Nemam nekog velikog iskustva ali mislim da su elektroničari u boljoj prednosti , bar danas, nego obični električari(bandera??i)...
Jer kad pregledajem RIG ZONE poslove i po firmama raznim na internetu izgleda mi da se danas vi??e tra?ži smjer ELEKTRONIČAR ali ba?? elektroničar i mislim da su u zabludi oni koji misle da je to sve isto, a o tome negdi ode na forumu i ima rasprava pa mo?žete potra?žiti i pročitat ??ta ka?žu iskusnije kolege električari :confused::confused::confused:

Po čemu su elektroničari u boljoj prednosti, dali si mislio u ovom poslu kojim se mi bavimo ili općenito ?

Kakvi su to po tebi 'obični' električari (bandera??i), oni koji se penju po jarbolima ili oni od HEP-a ?

Last edited:
...Kakvi su to po tebi 'obični' električari (bandera??i), oni koji se penju po jarbolima ili oni od HEP-a ?

Ponovno osnovno nepoznavanje strukovne materije i terminologije na djelu.Obicni elektricari banderasi u prosjeku imaju tonu i po.I da ih posaljes na jarbol, banderu ili stup slomili bi ga.Zato ih ironicno nazivamo banderasi.Jesi sad shvatija???

Ponovno osnovno nepoznavanje strukovne materije i terminologije na djelu.Obicni elektricari banderasi u prosjeku imaju tonu i po.I da ih posaljes na jarbol, banderu ili stup slomili bi ga.Zato ih ironicno nazivamo banderasi.Jesi sad shvatija???

:kafa Naklon Frankie , evo pre 6 mjeseci , Električari-Banderaši više ne postoj ,jer su preskupi ,zbog njihove težine .Sada su Spidermeni . Zato su sada ukinute stability tankovi (oni uzdužbroda ) . Jedino je osta problem working shoes i overall , ali za to čemo angažirati Marka Grubnića-Modnoh mačka .:hihi

U ovo malo navigacije ,....dobro ukrcali te ka elektroničara , i ti radiš do 24 vdc i dosta . I onda uzbuda generatora izgori i generator dobije po fazi( izgori) .Pošto elektroničari rade samo kartice , plc ,cpu..i ti to nečeš jer nije to tvoj posao . Nema problema , doći če servis..:D:rolleyes:....kad je Franki spomenuo Banderaše....bio sam na lightering capesize sa četiri dizalice , elektronika.....jednog od tih elektroničara Pedikur-Manikur....kada čovik lip sa čistom tuticom šeta po brodu i "čeka" prave problem ...hohoohohohho

....ili da ukrcamo i elektroničara , električara , asa elektronike i asa eletričara...sada kada reduciraju posade masovno....ma daaaajte ....ima da buš što mi reka kapo Pakistanac : " multipurpose eektričar"....od sewage pa do radara......možda bi sve to funcionira na kraju , gdje jednu veš mašinu rade toje ljudi i to traje dva miseca..ili daš auto opet tojica .....i opet dvamjeseca....:mad:

Last edited:

? jor Frankie, pitanje je bilo upućeno mladom gospodinu pa bi bilo u redu da se ostavi njega da i odgovori.O nepoznavanju ''strukovne materije i terminologije'' u ovom thread-u mi ti ba?? i ne mo?že?? ovaj put pričati jer ovo je ipak malo van tvojih kapaciteta (nadam se da će?? razumijeti o čemu pričam)....:o:p

:kafa Naklon Frankie , evo pre 6 mjeseci , Električari-Bandera??i vi??e ne postoj ,jer su preskupi ,zbog njihove te?žine .Sada su Spidermeni . Zato su sada ukinute stability tankovi (oni uzdu?žbroda ) . Jedino je osta problem working shoes i overall , ali za to čemo anga?žirati Marka Grubnića-Modnoh mačka .:hihi

U ovo malo navigacije ,....dobro ukrcali te ka elektroničara , i ti radi?? do 24 vdc i dosta . I onda uzbuda generatora izgori i generator dobije po fazi( izgori) .Po??to elektroničari rade samo kartice , plc ,cpu..i ti to neče?? jer nije to tvoj posao . Nema problema , doći če servis..:D:rolleyes:....kad je Franki spomenuo Bandera??e....bio sam na lightering capesize sa četiri dizalice , elektronika.....jednog od tih elektroničara Pedikur-Manikur....kada čovik lip sa čistom tuticom ??eta po brodu i "čeka" prave problem ...hohoohohohho

....ili da ukrcamo i elektroničara , električara , asa elektronike i asa eletričara...sada kada reduciraju posade masovno....ma daaaajte ....ima da bu?? ??to mi reka kapo Pakistanac : " multipurpose eektričar"....od sewage pa do radara......mo?žda bi sve to funcionira na kraju , gdje jednu ve?? ma??inu rade toje ljudi i to traje dva miseca..ili da?? auto opet tojica .....i opet dvamjeseca....:mad:

Frende,
Neke se stvari ipak malo te?že ovdje shvaćaju :udriglavom:udriglavom.....pričekaj malo-vidit će??,he,he....:uzdravlje

Pa bas i niej moji kapaciteti su poprilicno veliki.Pokrivam siroki spektar disciplina. Vjeruj mi da i sa voltima i amperima znam dobro izac na kraj.

E onda care svaka čast i....moj duboki naklon :uzdravlje

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back