Anketa Hrvatskih pomoraca

Privjet tavaris gavro..kak dila...u minja fsjo haraso...njiznaju uze zabil.. njicivo ab etam nji znaju lutse sprasi sph.

Nekako su glasni pomorci na portalu pomorac net...ja san mislija sa obzirom da je 1000pomoraca i njihovih obitelji...ispunilo anketu...dok ovih ostalih par iljada sretno sa stanjem u hr pomorstvu.

Nekako su glasni pomorci na portalu pomorac net...ja san mislija sa obzirom da je 1000pomoraca i njihovih obitelji...ispunilo anketu...dok ovih ostalih par iljada sretno sa stanjem u hr pomorstvu.
Ovih ostalih par iljada je izgleda presretno,a ne samo sretno kad in je teško izgubit 5 min za popunit šta triba :(

http://pomorac.net/index.php/hrvatska/36-vijesti-iz-zemlje-2015/119183-problem-hrvatskih-pomoraca

a vidi ovde komentara "ovaca za sisanje" samo pyzdekayu, a kad nesto triba napravit svi se pokriju usima...ako ima pravde pa da nas ova sugava vlada dobro opletu po djepu....

Sent from my MarsXE914 using Tapatalk

Ovo je jos i super!
Kad sam taj link na fejsu o nasoj anketi proslijedio u grupu Dubrovacko pomorstvo, i zamolio da se procita i potpise, udarnici su se u komentarima svadjali medjusobno dali se brodsko zvono pitura ili ne...
Nek odere drzava tutume i zombije, nas tisucu ce se snaci. A ako me tko pita za savjet nakon uvodjenja poreza pokazat cu mu srednji prst i pitat "dje si bio deves'prve?!" 😉

Poslano s GT-I9195 putem Pomorac.net

Ovo je jos i super!
Kad sam taj link na fejsu o nasoj anketi proslijedio u grupu Dubrovacko pomorstvo, i zamolio da se procita i potpise, udarnici su se u komentarima svadjali medjusobno dali se brodsko zvono pitura ili ne...
Nek odere drzava tutume i zombije, nas tisucu ce se snaci. A ako me tko pita za savjet nakon uvodjenja poreza pokazat cu mu srednji prst i pitat "dje si bio deves'prve?!" 😉

Poslano s GT-I9195 putem Pomorac.net
Ljude pokreće nevolja. Dok se ima para za bezbrižno trkeljati po fejsu o zvonima, kod većine niÅ¡ta od akcije.
To je problem pomoraca. Velika većina je financijski osigurana. Ljude koji nisu u nevolji je teÅ¡ko uključiti u "pobune". Mali broj shvaća da protiv nekih nevolja tj. poreza se treba buniti unaprijed. Jednom kada se dogodi, nema viÅ¡e povratka.
A i većina da budemo iskreni kada su doma gledaju se odmoriti od svega.
Drugi je problem puno bitniji. Nemamo čime nauditi vladi. Druge djelatnosti imaju na raspolaganju Å¡trajk, demonstracije, sudove. Å to mi imamo:
Štrajk: Koga briga što je negdje neki brod u vlasništvu stranca stao.
Demonstracije: Dok se dogovore, odoÅ¡e ljudi na brod. A kao Å¡to se i vidi većina bi radije o zvonima.
Sudovi: Niti smo zaposleni u Hrvatskoj, a dobar dio godine ni ne živimo u Hrvatskoj. Nema baš puno zakona kojih se možemo loviti. Ima, ali druge djelatnosti imaju puno više toga na raspolaganju.
Treba prvo naći efikasne metode kako se boriti sa vladom.
Ranije nam porez nije uveden iz čistog razloga da se izbjegne val nezaposlenih i ne smanji dotok deviza u državu. A ne zato jer su poÅ¡teni.

Jedino što imamo su glasovi na izborima. Ne idu pojedine stranke nekim udrugama i skupinama niz dlaku jer ih vole. Skupljaju glasove.
O ovome bi vrijedilo razmisliti, ali kako nas organizirati. Samo da nas je organizirati, slušalo bi nas se. Brojnost glasova imamo. Novca za raznorazne aktivnosti ne bi falilo. Ali kako to progurati pokraj zvona?

Udruga? Stranka? Novi sindikat?

Udrugu smo imali, pa smo popusili.
Glasove nemamo, kao sto je anketa do sada pokazala.
Na zalost.

Ljude pokreće nevolja. Dok se ima para za bezbrižno trkeljati po fejsu o zvonima, kod većine niÅ¡ta od akcije.
To je problem pomoraca. Velika većina je financijski osigurana. Ljude koji nisu u nevolji je teÅ¡ko uključiti u "pobune". Mali broj shvaća da protiv nekih nevolja tj. poreza se treba buniti unaprijed. Jednom kada se dogodi, nema viÅ¡e povratka.
A i većina da budemo iskreni kada su doma gledaju se odmoriti od svega.
Drugi je problem puno bitniji. Nemamo čime nauditi vladi. Druge djelatnosti imaju na raspolaganju Å¡trajk, demonstracije, sudove. Å to mi imamo:
Štrajk: Koga briga što je negdje neki brod u vlasništvu stranca stao.
Demonstracije: Dok se dogovore, odoÅ¡e ljudi na brod. A kao Å¡to se i vidi većina bi radije o zvonima.
Sudovi: Niti smo zaposleni u Hrvatskoj, a dobar dio godine ni ne živimo u Hrvatskoj. Nema baš puno zakona kojih se možemo loviti. Ima, ali druge djelatnosti imaju puno više toga na raspolaganju.
Treba prvo naći efikasne metode kako se boriti sa vladom.
Ranije nam porez nije uveden iz čistog razloga da se izbjegne val nezaposlenih i ne smanji dotok deviza u državu. A ne zato jer su poÅ¡teni.

Jedino što imamo su glasovi na izborima. Ne idu pojedine stranke nekim udrugama i skupinama niz dlaku jer ih vole. Skupljaju glasove.
O ovome bi vrijedilo razmisliti, ali kako nas organizirati. Samo da nas je organizirati, slušalo bi nas se. Brojnost glasova imamo. Novca za raznorazne aktivnosti ne bi falilo. Ali kako to progurati pokraj zvona?

Udruga? Stranka? Novi sindikat?
Prijo bilo je puno lipih ideja...ali nista se nije moglo bez potpore svih pomoraca...iz tog razloga se napravila anketa da se vidi koliko pomoraca podrzava nekoliko entuzijasta koji su spremni uvatit se u kostac sa problemom...medutim anketu je ispunilo jako malo ljudi....ovu temu je pogledalo jako malo ljudi...jer vecinu nije briga...dok recimo temu offshore svak otvori...eto ne kazem da je gotovo ali samo se covik zapita za koga????ovi neki novi ni neznaju zbog koga su dobili priliku da polazu za upravitelja ili kapa...co ili kapetana bez vise.....da nije bilo sacice ljudi dan danas bi bili terci i sekondi palube.

Zato triba ako su ljudi zabrinuti za buducnost... lajkati... sherati anketu da se ona i popuni...i dalje i raditi svi skupa da napokon nesto napravimo..i ima masu ideja i volje samo sto nan treba potpora nista drugo.....a napravit ce se puno toga ako se dobije podrska vecine ljudi...to na kraju krajeva traje 5minuta za ispunit.

Last edited:
Prijo bilo je puno lipih ideja...ali nista se nije moglo bez potpore svih pomoraca...iz tog razloga se napravila anketa da se vidi koliko pomoraca podrzava nekoliko entuzijasta koji su spremni uvatit se u kostac sa problemom...medutim anketu je ispunilo jako malo ljudi....ovu temu je pogledalo jako malo ljudi...jer vecinu nije briga...dok recimo temu offshore svak otvori...eto ne kazem da je gotovo ali samo se covik zapita za koga????ovi neki novi ni neznaju zbog koga su dobili priliku da polazu za upravitelja ili kapa...co ili kapetana bez vise.....da nije bilo sacice ljudi dan danas bi bili terci i sekondi palube.

Zato triba ako su ljudi zabrinuti za buducnost... lajkati... sherati anketu da se ona i popuni...i dalje i raditi svi skupa da napokon nesto napravimo..i ima masu ideja i volje samo sto nan treba potpora nista drugo.....a napravit ce se puno toga ako se dobije podrska vecine ljudi...to na kraju krajeva traje 5minuta za ispunit.
Treba se i pitati koliko je anketa mjerodavna. Tj. Koliko je ljudi uopće znalo za nju, ja sam prenio kolegama na brodu. Bez toga bi je primjetio samo 1, za kojega znam da prati Pomorac.net. Prava potpora je postotak potpisanih od broja upoznatih (nemoguće utvrditi). A i onda ima posebnih slučajeva poput mene. Imali smo problema sa internetom na brodu, nisam ispunio odmah, i onda kasnije, e sada moram ovo, pa ono... i na kraju zaboravio. Ima i toga. Pravi postostak potpore bi se dobio da je anketa oglaÅ¡avana u medijima, slata putem agencija na brodove i sl. Tako da se minimalizira broj neupoznatih.

Meni o zainteresiranosti više govori ono zvono, i kako si sam napisao broj pogleda na ovu temu nego anketa.

Uostalom, dok ljude ne pritisne nevolja, dok se ne smisli nekakav plan, ništa od akcije. To je tako.

Ovaj primjer sa brevetima je upravo to. Ljudi su se našli u nevolji, ne mogu dalje od 2. Našli su riješenje u vidu ubrzane više, i onda se pokrenula akcija.

Bez nevolje i plana nema ništa.

Treba se i pitati koliko je anketa mjerodavna. Tj. Koliko je ljudi uopće znalo za nju, ja sam prenio kolegama na brodu.

+1
potpuno se slazem,evo ja sam doma 10-dana i tek sam sada naisao na ovu temu koja btw nije cak ni sticky.nisam ni znao za ovo jer nisam imao neta vecinu ugovora a i kad sam ga imao otvarao bi mi google po pola sata...mogu mislit koliko je forumasa ovdje bilo a to nije ni vidilo.
ako cemo o brojevima ne bi bas bio pesimist da se ovo objavilo bar na forumu i vidljivo svima a ne samo onima koji nabasaju na ovo a da ne govorim da se objavilo u medijima.volio bi da mi onaj uhljeb pređo pokaze imenom,prezimenom i oibom skoro 900 svojih clanova....
posebno mi je zao sto nisam mogao biti na forumu kada je jos bila aktualna tema,imao sam i ja dvije pametne za napisati ali hebiga ....nikad nije kasno....

Last edited:
Citam ove teme i clanke u novinama. Ako odjednom procitate vise njih skuzite da se ponavlja jedan obrazac u toj ciloj prici:
1. Pomorci kukaju
2. Uvik se nadje neki vise rangirani tip iz kapetanije ili sindikata koji je "pun razumjevanja" i saslusa
3. Svi se sloze da je to problem kojeg treba rijesiti i nakon toga se ne desi NISTA.

Zasto se nije desilo nista? Jer ih boli dupe za nase probleme.

Mislim da nema smisla raditi ankete i sl. na ovaj nacin iz vise razloga, ali najvazniji je razlog da ta anketa nema nikakvu tezinu.
Skupljanjem potpisa i misljenja ne cinimo nista. Govorimo nesto sto smo vec sto puta rekli i sto vec svi znaju.
Isto tako HR narod svaki dan izrazava svoje misljenje kako im je pun k.... vlade, pa opet nikome nista - zasto bi slusali nas ako ne slusaju 4M ljudi sta im govore?

Sta napravit?

Slicno ka sta mladi svakodnevno cine kad skupe kufer i odu za DE, imamo i mi slicnu mogucnost, s tim da smo mi tu u boljoj poziciji jer ne radimo u HR pa ne moramo nigdi ic. Mi mozemo problemu prici drugacije;

- Kad se iskrcate s broda lipo sidnete u auto / avion i uputite se na sjever, u toplice negdi sa zenom. Mozete u HR ili SLO, di vam je draze.
- Kad ste se odmorili, odete lipo u Graz. Dok zena divlja po shopping centrima vi se zaputite na Hauptplatz 1 - jedan lipi trg na kojem je banka.
- Kad udjete u banku pitat ce vas sta vam treba. Tada recite da zelite otvorit racun i treba vam gosp. Osrecki - gospodin koji radi u banci i prica hrvatski.
- U roku od 10min imat cete otvoren racun, vrhunsko internet bankarstvo i sve ostalo sta ide (10ak kn mjesecno vas kosta taj racun i sve sto ide sa njim). Novce mozete podizati na bankomatima u HR, bez provizije.

------ Recimo da to stvarno napravimo ------

Kad bi ovih 600 "nebitnih" ljudi koji su ispunili "nebitnu" anketu prijavilo podatak koliko "nebitnih" novaca nikad nije uslo u HR - Evo grube racunice: 600 ljudi x 300,000kn average = 180 miliona kuna. Cifra od 600 ljudi ne izgleda vise tako nebitna, a?
I to je cifra koja je debelo ispod onoga sto senior oficir zaradjuje... znaci vjerojatno bi bila puno veca.

Kad bi umisto ovih clanaka u novinama (di mi kukamo a nikoga nije briga) izasa clanak s naslovon "Portal pomorac.net zbrojio prihod HR pomoraca koji nikad nije usao u HR - 200 miliona kuna od samo 600 ljudi", mislim da bi to imalo neku tezinu - tada bi anketa nesto znacila. Mislim da bi za godinu dana izasa opet clanak s naslovom "Portal pomorac.net OPET zbrojio prihod HR pomoraca koji nikad nije usao u HR - 600 miliona kuna od samo 1500 ljudi" itd.
Brojka bi rasla svake godine... A nije tesko doci do podatka kad ionako svake godine ispunjavamo prijavu za porez (Novac koji drzite u inozemstvu svejedno morate prijaviti).

Nije tesko prebaciti novce na stranu banku, samo se trebate provozat malo... Evo kontakt ispod,..

Sacha Osrecki
Individualkundenbetreuer (Osobni bankar)
Kompetenzzentrum International Graz
Steiermärkische Bank und Sparkassen AG (ERSTE banka)
A-8010 Graz, Hauptplatz 1 (Adresa koju ukucate u GPS)
Tel: +43 50100 - 36360, Fax: +43 50100 - 936360
Mobil: +43 50100 - 636360,
mailto:sacha.osrecki@steiermaerkische.at
www.steiermaerkische.at
Firmensitz Graz FN 34274 d Landes-als Handelsgericht Graz

Last edited:
Ne vidim bas smisao ovog sto si napisao
Ako nam uvedu porez nece bit bitno gdje ti lova sjeda vec kod prijave odjave na LK postajes duznik,a otkud lova njih nije briga
A drugo,ako i ne radis prijavu odjavu,od 1.1.2017 porezna uprava za svakog gradanina HR moze trazit bilo koju banku,koliko znam i u EU ,prihod na racunu i otkud dolazi ,te opet ti lupit porez na dohodak
Ako grijesim neka me netko ispravi

Ne vidim bas smisao ovog sto si napisao
Ako nam uvedu porez nece bit bitno gdje ti lova sjeda vec kod prijave odjave na LK postajes duznik,a otkud lova njih nije briga
A drugo,ako i ne radis prijavu odjavu,od 1.1.2017 porezna uprava za svakog gradanina HR moze trazit bilo koju banku,koliko znam i u EU ,prihod na racunu i otkud dolazi ,te opet ti lupit porez na dohodak
Ako grijesim neka me netko ispravi

U pravu si,nazalost.

Jedini plus ako imas racun vani je to da ti nemoze sjest ovrha
Nisam nikom duzan,al samo zbog toga imam racun vani a ne u HR

Ovo sta sam napisa nema veze sa placanjem poreza. Nije ni sada bitno gdje se novci nalaze, svakako ih moraz prijavit i platit porez ako nemas 183 dana.
Bitno je da u RH ima ogroman broj pomoraca i da donosimo ogromne novce u drzavu. Vece sigurno od ovog K+ sta ga sad spasavaju.
Strane devize unesene u drzavu vride puno vise od K+ love koja se samo vrti u zatvorenom krugu i mijenja vlasnika.
Te devize, kad zavrse vani umisto u RH, mogu izazvat reakciju vecu od propadanja K+, radi kojeg cila drzava trenutno puni gace i izglasava nove zakone.

Osim toga, postoji i drugi problem.
Ako pogledate komentare na vijesti koje smo spominjali, primjetit cete da vecina kolega nema pojma o cemu prica.
Jaku su glasni a govore nebuloze. Niti razumiju sta placaju, zasto placaju, sto je tu dobro a sto nije, niti imaju viziju kako to treba izgledati. Samo vicu "Necu ja platit". Ne ide to bas tako. Zbog takvih izjava i razmisljanja nas nece ozbiljno svatit ni kad budemo imali sta pametno za rec.

Ovo sta sam napisa nema veze sa placanjem poreza. Nije ni sada bitno gdje se novci nalaze, svakako ih moraz prijavit i platit porez ako nemas 183 dana.
Bitno je da u RH ima ogroman broj pomoraca i da donosimo ogromne novce u drzavu. Vece sigurno od ovog K+ sta ga sad spasavaju.
Strane devize unesene u drzavu vride puno vise od K+ love koja se samo vrti u zatvorenom krugu i mijenja vlasnika.
Te devize, kad zavrse vani umisto u RH, mogu izazvat reakciju vecu od propadanja K+, radi kojeg cila drzava trenutno puni gace i izglasava nove zakone.

Opet te ne hvatam bas
Svejedno jel lova vani kad ju trosis u HR i placas Pdv
Tako da uvijek ce lova zavrsit u HR samo na drugi nacin
Ja ne pricam o porezu 183dana nego o mogucem porezu na dohodak
Ako prebacis sa HR banke u neku vanjsku banku napravio si lose banci a ne drzavi

Back