Citam ove teme i clanke u novinama. Ako odjednom procitate vise njih skuzite da se ponavlja jedan obrazac u toj ciloj prici:
1. Pomorci kukaju
2. Uvik se nadje neki vise rangirani tip iz kapetanije ili sindikata koji je "pun razumjevanja" i saslusa
3. Svi se sloze da je to problem kojeg treba rijesiti i nakon toga se ne desi NISTA.
Zasto se nije desilo nista? Jer ih boli dupe za nase probleme.
Mislim da nema smisla raditi ankete i sl. na ovaj nacin iz vise razloga, ali najvazniji je razlog da
ta anketa nema nikakvu tezinu.
Skupljanjem potpisa i misljenja ne cinimo nista. Govorimo nesto sto smo vec sto puta rekli i sto vec svi znaju.
Isto tako HR narod svaki dan izrazava svoje misljenje kako im je pun k.... vlade, pa opet nikome nista - zasto bi slusali nas ako ne slusaju 4M ljudi sta im govore?
Sta napravit?
Slicno ka sta mladi svakodnevno cine kad skupe kufer i odu za DE, imamo i mi slicnu mogucnost, s tim da smo mi tu u boljoj poziciji jer ne radimo u HR pa ne moramo nigdi ic. Mi mozemo problemu prici drugacije;
- Kad se iskrcate s broda lipo sidnete u auto / avion i uputite se na sjever, u toplice negdi sa zenom. Mozete u HR ili SLO, di vam je draze.
- Kad ste se odmorili, odete lipo u Graz. Dok zena divlja po shopping centrima vi se zaputite na
Hauptplatz 1 - jedan lipi trg na kojem je banka.
- Kad udjete u banku pitat ce vas sta vam treba. Tada recite da zelite otvorit racun i treba vam
gosp. Osrecki - gospodin koji radi u banci i prica hrvatski.
- U roku od 10min imat cete otvoren racun, vrhunsko internet bankarstvo i sve ostalo sta ide (10ak kn mjesecno vas kosta taj racun i sve sto ide sa njim). Novce mozete podizati na bankomatima u HR, bez provizije.
------ Recimo da to stvarno napravimo ------
Kad bi ovih 600 "nebitnih" ljudi koji su ispunili "nebitnu" anketu prijavilo podatak koliko "nebitnih" novaca nikad nije uslo u HR - Evo grube racunice: 600 ljudi x 300,000kn average =
180 miliona kuna. Cifra od 600 ljudi ne izgleda vise tako nebitna, a?
I to je cifra koja je debelo ispod onoga sto senior oficir zaradjuje... znaci vjerojatno bi bila puno veca.
Kad bi umisto ovih clanaka u novinama (di mi kukamo a nikoga nije briga) izasa clanak s naslovon "
Portal pomorac.net zbrojio prihod HR pomoraca koji nikad nije usao u HR - 200 miliona kuna od samo 600 ljudi", mislim da bi to imalo neku tezinu -
tada bi anketa nesto znacila. Mislim da bi za godinu dana izasa opet clanak s naslovom "
Portal pomorac.net OPET zbrojio prihod HR pomoraca koji nikad nije usao u HR - 600 miliona kuna od samo 1500 ljudi" itd.
Brojka bi rasla svake godine... A nije tesko doci do podatka kad ionako svake godine ispunjavamo prijavu za porez (Novac koji drzite u inozemstvu svejedno morate prijaviti).
Nije tesko prebaciti novce na stranu banku, samo se trebate provozat malo... Evo kontakt ispod,..
Sacha Osrecki
Individualkundenbetreuer (Osobni bankar)
Kompetenzzentrum International Graz
Steiermärkische Bank und Sparkassen AG (ERSTE banka)
A-8010 Graz, Hauptplatz 1 (Adresa koju ukucate u GPS)
Tel: +43 50100 - 36360, Fax: +43 50100 - 936360
Mobil: +43 50100 - 636360,
mailto:sacha.osrecki@steiermaerkische.at
www.steiermaerkische.at
Firmensitz Graz FN 34274 d Landes-als Handelsgericht Graz