AIDA Cruises

A da ne spominjem tumacenje broja dana u prethodnoj godini gdje osoblje PU tumaci broj dana po svome, odnosno iz DPOM obrasca mrtvo ladno skinu 20 dana koji se odnose na put, odnosno ukrcaj i iskrcaj, a lipo km pise....Porez na dohodak

Sukladno odredbama Pravilnika o porezu na dohodak svi pomorci u međunarodnoj plovidbi su dužni podnijeti prijavu poreza na dohodak. U prijavi pomorac je dužan priložiti obrazac DPOM koji će pomorcu na kućnu adresu dostaviti lučka kapetanija i obrazac EPOM.

- Obrazac DPOM je potvrda o broju dana u međunarodnoj plovidbi i ukoliko je ukupni zbroj dana na potvrdi preko 183 dana pomorac je oslobođen plaćanja poreza na dohodak ali nije oslobođen podnošenja prijave.

Potvrda se sastoji od broja dana koji se prenose iz prethodne godine, broja dana stvarne plovidbe, broja dana na liječenju, broja dana na stručnoj izobrazbi i broja dana koji se prenose u iduću godinu.

Slijedom izmjena i dopuna Pomorskog zakonika iz 2011. godine, u 183 dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak, mogu se pribrojiti i svi dani plovidbe, dani provedeni na putu od mjesta prebivališta do mjesta ukrcaja na brod, dani potrebni za povratno putovanje, dani liječenja zbog bolesti ili povrede nastale na putu za ukrcaj, na brodu ili na povratku i dani provedeni na stručnoj izobrazbi u inozemstvu, koji u prethodnoj godini nisu uračunati u 183 dana.

Poslano s SM-J530F putem Pomorac.net

Mislim da to ne pije vodu.
Hr i Italija imaju potpisan ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja.
To bi trebao prosnjuhat dobar odvjetnik.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Do sada sam imao belgijski ugovor i nisam morao placati nista, bez obzira koliko sam dana bio na brodu.
Tako bi trebalo biti i sa talijanskim po nekoj logici.
Iako traziti logiku u rvackoj...

Tumacenje zakona sa strane PU ......

Sukladno članku 15. stavku 3. Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike (Narodne novine-Međunarodni ugovori, broj: 10/2000) odnosni dohodak može oporezivati Talijanska Republika kao država stvarne uprave društva, no to pravo ima i Republika Hrvatska kao država Vaše rezidentnosti. Dvostruko oporezivanje se otklanja uračunavanjem talijanskog poreza u tuzemnu poreznu obvezu sukladno odredbama članka 23. stavka 3. Prije navedenog Ugovora te odnosnim odredbama domaćeg poreznog zakonodavstva.

Poslano s SM-J530F putem Pomorac.net

kako kazu ovi u SSM-u kada odbiva tih 30% od place ne plača se nista u Hrvatskoj.Sve to pokriva ovo sta banda rize tih 30%.

kako kazu ovi u SSM-u kada odbiva tih 30% od place ne plača se nista u Hrvatskoj.Sve to pokriva ovo sta banda rize tih 30%.
Normalno da pokriva ako imaju potpisan ugovor o izbjegavanju duplog oporezivanja.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ako aplicirate za Aidu idite bolje preko CSM agencije iz Rijeke, oni su barem korektni za razliku od lupeža iz SSM-a. Mene su nasanjkali sa lažnim obećanjima tipa: prošli ste sve online testove, još samo interview u Hamburgu, kojeg nije niko pao osim jednog 3. bez dovoljno znanja engleskog, na kraju je posrani interview bio u zgradi SSM-a a od nas kandidata pravili majmune sa testiranjima ko da idemo raditi za svemirski brod, na kraju da ti sutradan kad dođeš doma reću da nisi prošao online testove koji su usput uvjeti za pravi interview koji si imao (jebe lud zbunjenog, ali mene više neće jebati bagra lupeška). Navodim konkretna imena agenata: Josip (šef) i Fani (pomoćnica). Na telefon odgovaraju samo kad im se prismrdi, a obično su "na sastanku" kad ih zovete.

Bio sam na Assesment day 12.06. kao Junior of u Hamburgu pa da podijelim iskustva.

Dolazis dan prije u hotel i letis dan poslije asesmenta. Sve placeno od strane kompanije.
Nas je bilo 6 na asesmentu od cega jedan Security of, dva Prva of i tri Junior of.
Asesment se sastoji od tri dijela: kompjuterski testovi, group role play i interview.
Sve to traje od 9 do 17h uz pauzu za rucak (obezbijedjeno u trening centru) i nekoliko kracih pauza za kafu.

Bila su tri testa na kompu.
Prvi je bio kao sto su vec opisivali ovdje sa bojama tonovima i pedalama. iskoci ti boja, ton ili pedala na ekranu i moras to da pritisnes, traje 4 min.
Drugi se sastojao od bijelih tacaka koje nestaju i pojavljuju se na crnoj pozadini, svaki put kad tacke formiraju kvadrat moras da pritisnes taster i traje 20 min.
Za treci test si morao da predpostavis gdje se kuglica koja se krece po ekranu zaustavi posto nestane u odnosu na zadatu liniju. moras da pritisnes taster kad mislis da je ona dotakla liniju i onda da podesis kursor u kojoj tacki mislis da je dotakla. Ima 12 vjezbi.
za svaki test prvo odradis nekoliko primjera koji se ne racunaju u konacnu ocjenu.

Sledeci korak je group role play.
Tu su nam dali zadatak da ga rijesimo kao tim i poslije da ga objasnimo.
Mi smo bili grupa istrazivaca koja se krecala camcima po Amazonu nazad prema stanici. Amazon nabuja od kise i svi se izokrecemo, camci su slomljeni i dvoje ljudi je povrijedjeno.
Prvi zadatak je da odredite da li ce te put do stanice nastaviti rijekom ili kroz dzunglu 90 km.
daju vam 20 stvari od kojih morate da izaberete 12 koje mozete nositi i poredjati ih po vaznosti od 1 do 12.
Svako mora da napravi svoju listu i poslije da napravite jednu kao grupa. To traje 30 min s tim sto imate 5 min da procitate scenario.

Prilikom intervjua su me pitali samo da objasnim stvari iz Cv-a, zasto sam mijenjao kompanije, vrste brodova i zasto imam rupe u CV-ju.
Mene nisu pitali nista strucno ali kolege kazu da su njih pitali da li je CPA od 0.1Nm njima ok ili treba preduzeti nesto drugo(mijenjanje kursa, smanjenje brzine etc) i sl.
Pitali su me takodje kako bih reagovao da mi prvi dan Staff Captain Italijan kaze da mu se ne svidjam :) :)
Takodje su pitali da li mi je ok da plovim sa ljudima koji su veci rank od mene ali mladji od mene, i da li bih bio spreman ici kao oficir sa manje odgovornosti (tj nizi rank) posto nisam bio na putnickim brodovima prije.

Tim ispitivaca se sastojao do dva lika iz HR-a i dva Junior oficira koji plove trenutno na Aida-i.

Rekli su da ce tokom ove sedmice javiti rezultate i sta i kako poslije ako sam zadovoljio.

Last edited:
Pozdrav!

Evo i ja sam bila na Assesment day u Hamburgu.

Kako je Jakov već pisao kompanija je platila put i hotel. dan prije intervjua dolaziš, dan nakon odlaziš. Ispitivači iz kompanije bili su korektni.
Jakov je to detaljno opisao tako da ja neću na dugo i široko. Uglavnom nas je bilo šest na testiranju tri strojara i tri nautičara. Od strojara su bila dva iz rumunjske (jedan za prvog i jedan za drugog) i jedan njemac za trećeg. Od nautičara sam ja jedina bila za trećeg, jedan talijan za drugog i jedna njemica za čifa.

Od ispitivača su bila dvojica jedan za palubu jedan za stroj. Bili su ok.

Nama je prvo bio group role play a zatim testovi.

Situacija je bila ista znači amazona, imamo dva ozljeđena treba doć do stanice koja je udaljena 90km i treba odlučiti koje stvari treba ponijeti sa sobom. U ovom group role play-u rumunj (koji aplicira za prvog makinje) nije dobro prošao iz razloga što je preuzeo incijativu i nije nikome dao da dođe do riječi i da izrazi svoje mišljenje. Kad bi npr ja rekla da mislim da bi trebalo ponit kompas ili baklje on bi reka šta će mi kompas kad idem niz rijeku šta će mi baklje u džungli... kad bi neko drugi nešto drugo predložio imao bi isto takve primjedbe.
Uglavnom poanta ove priče je timski rad.

Sljedeći korak su bili testovi prethodno opisani od Jakova, zadnji test sa kuglom i procijenom gdje ona završi i u koje vrijeme je dosta zezbut. tj teško je bilo to odrediti tako da nisam sigurna kako je taj dio prošao. Također su nas i ispitivači upozorili da kandidati najviše na tom djelu zeznu, a ako ne riješiš testove nema dalje. Strojari nemaju taj dio s kuglom oni imaju neke trokute.

Zadnji dio je intervju pitaju te malo o iskustvu itd. Mene su isto pitali za ako je CPA 0,1 sto treba napraviti, gdje se vidim u budućnosti i da li bi mi smetalo da mi je nadređeni mlađi od mene. Pitalo me imam li Crowd Management, uglavnom ništa prezahtjevno.

Uglavnom čekam neku povratnu info od njih.
Neznam da li su Jakovu šta javili i koliko je čekao na odgovor.

Pozdrav!

Evo i ja sam bila na Assesment day u Hamburgu.

Kako je Jakov već pisao kompanija je platila put i hotel. dan prije intervjua dolaziš, dan nakon odlaziš. Ispitivači iz kompanije bili su korektni.
Jakov je to detaljno opisao tako da ja neću na dugo i široko. Uglavnom nas je bilo šest na testiranju tri strojara i tri nautičara. Od strojara su bila dva iz rumunjske (jedan za prvog i jedan za drugog) i jedan njemac za trećeg. Od nautičara sam ja jedina bila za trećeg, jedan talijan za drugog i jedna njemica za čifa.

Od ispitivača su bila dvojica jedan za palubu jedan za stroj. Bili su ok.

Nama je prvo bio group role play a zatim testovi.

Situacija je bila ista znači amazona, imamo dva ozljeđena treba doć do stanice koja je udaljena 90km i treba odlučiti koje stvari treba ponijeti sa sobom. U ovom group role play-u rumunj (koji aplicira za prvog makinje) nije dobro prošao iz razloga što je preuzeo incijativu i nije nikome dao da dođe do riječi i da izrazi svoje mišljenje. Kad bi npr ja rekla da mislim da bi trebalo ponit kompas ili baklje on bi reka šta će mi kompas kad idem niz rijeku šta će mi baklje u džungli... kad bi neko drugi nešto drugo predložio imao bi isto takve primjedbe.
Uglavnom poanta ove priče je timski rad.

Sljedeći korak su bili testovi prethodno opisani od Jakova, zadnji test sa kuglom i procijenom gdje ona završi i u koje vrijeme je dosta zezbut. tj teško je bilo to odrediti tako da nisam sigurna kako je taj dio prošao. Također su nas i ispitivači upozorili da kandidati najviše na tom djelu zeznu, a ako ne riješiš testove nema dalje. Strojari nemaju taj dio s kuglom oni imaju neke trokute.

Zadnji dio je intervju pitaju te malo o iskustvu itd. Mene su isto pitali za ako je CPA 0,1 sto treba napraviti, gdje se vidim u budućnosti i da li bi mi smetalo da mi je nadređeni mlađi od mene. Pitalo me imam li Crowd Management, uglavnom ništa prezahtjevno.

Uglavnom čekam neku povratnu info od njih.
Neznam da li su Jakovu šta javili i koliko je čekao na odgovor.

Na koju svemirsku postaju vas salju ako to prodete?

To san se i ja pita kad san isto sranje prolazia za Costu u Milaniu s tim da nismo imali ispitivanje struke njego cijelodnevno tetiranje ovakvog tipa. I to je baš bia jedan od zadataka simulacija nekog svemirskog broda i svemirske misije. Na kraju san se pita koji mi je to kirav sve tribalo.A kad vidiš profil ljudi koji rade na takvim brodima onda se pitaš kako su oni sve te puste spcijalne uvijete zadovoljili. Po njihovom standardu svaki DPO ili dugogodišnji oficir na tankerima bilo makine ili palube je lud.

Na koju svemirsku postaju vas salju ako to prodete?

To ti je najgore shvacati na tajnacin. Tribas se uziviti u ulogu i zamisli da si u nekom zabavnom parku. Ljudi placaju za takvo nesto a tebi plate. Di ces bolje

Back