Zdravstveno, kako ga imati??

koliko ja znam nije sve tako crno, u slučaju poreza ima?? olak??icu od 400 kuna neoporezivo za svaki dan proveden na brodu a onda vjerovatno mo?že?? prilo?žiti i potvrdu o plaćenim kamatama na kredit za stan ako ga tako otplaćuje??, ima?? pravo stavit djecu kao olak??icu, najbolje je ipak interesirat se direktno, ovako samo mo?žemo pjenit unedogled....

Bio sam u poreznoj i lijepo se informirao da oni jos nista ne znaju. Prica o 400 kn po danu je ovakva:

Ako je recimo placa 40 000 kn i covjek je proveo 160 dana na brodu onda mu se od ukupno 160 000 kn odbija 400 kn x 160 dana = 64 000 kn tj. porezna osnovica ce mu biti 160 000 - 64 000 = 96 000 kn

Jos se ne zna hoce li oni ovih 96 000 kn upasti u onaj razred od 25%, 35% ili 45% ali u koji god razred upao - puno je.

Sada sam se cuo sa knjigovodjom i rece mi da ako poslije svih odbitaka (400 kn, kamata na kredit, lijecenje itd) godisnja zarada prelazi 80 000 kn drzavi se mora dati 35% poreza + prirez (10% od svote koja je porez)

puno je sve ??to uleti a prije nije bilo. međutim, ovo je ipak krojeno za profesionalce tj ljude koji svoj posao ne smatraju part-time ili sezonskim poslom nego svojom profesijom i koliko ja znam najpovoljniji ugovori i dalje tra?že od uposlenika da provede min. 6 mjeseci na brodu.
da se razumijemo, ja nisam zagovornik poreza ali mogućnost neplaćanja postoji, ne mo?že sve bit fleksibilno :confused:

puno je sve ??to uleti a prije nije bilo. međutim, ovo je ipak krojeno za profesionalce tj ljude koji svoj posao ne smatraju part-time ili sezonskim poslom nego svojom profesijom i koliko ja znam najpovoljniji ugovori i dalje tra?že od uposlenika da provede min. 6 mjeseci na brodu.
da se razumijemo, ja nisam zagovornik poreza ali mogućnost neplaćanja postoji, ne mo?že sve bit fleksibilno :confused:

Tocno tako, i to sam spomenia vec par puta. Nazalost dosta ljudi je u ovoj profesiji samo "u prolazu" i i buducnosti ce upravo takvi imat probleme. Ja se uopce nebi brinia oko poreza jer zakon o 183 dana ce uvik bit na snazi jer je to EU standard/preporuka. Znaci, pobrinite se navigat 183 dana a ako bas fali bokun, uvik se to da rijesit. Prihode cete ipak bit duzni prijavit al vam nece ic porez. Cilj je drzave da ima uvid u svaciji novcanik a cilj je svakog gradjanina da ima uredne financije pred drzavom. Za 10 godina ce ti pokucat na vrata i pitat...Odakle ti pare za stan? Porezna inspekcija, itd...to je vani normala.
Naravno, nebi mi bili pomorci kad nebi opet nasli koju rupu u zakonu, tako da, bit ce i drugih opcija za sacuvat pare...samo pomalo, nek se oni izorganiziraju a onda cemo mi vidit di su cake pa cemo po svom...
Mirovinsko i zdravstveno placajte...tu utec necete.

Tocno tako, i to sam spomenia vec par puta. Nazalost dosta ljudi je u ovoj profesiji samo "u prolazu" i i buducnosti ce upravo takvi imat probleme. Ja se uopce nebi brinia oko poreza jer zakon o 183 dana ce uvik bit na snazi jer je to EU standard/preporuka. .

Ajde da pogledamo dva slucaja:

1. Covjek odradi jedan ugovor od 4 mj, dodje doma i slomi nogu -> mora platit porez

2. (moj slucaj) Odradio sam ugovor u prosloj godini ali sam presao 15 dana u sijecnju. Polovinom 5 mj idem na brod i odradit cu u ugovor od 4 mj. Znaci da me drzava prisiljava da idem raditi vise iako mi to nije potrebo. Imam svoj ritam 4 + 4 s kojim sam zdovoljan

1. slucaj
Iako sam spomenia u prijasnjem postu, da nit ja a nit jos mjerodavne sluzbe znaju sta bi bilo tada, pretpostavljam da nebi platio porez ako nisi zdravstveno bio u mogucnosti odradit jos dodatna 2 miseca. Spomenia sam da ce bit i prava iz nezaposlenosti i da ces moc ic kao na neko "bolovanje".
2. slucaj
Obracunsko razdoblje za porez bit ce 2 kalendarske godine i viskovi za jednu ce se moc prebacivat za drugu. Znaci ako u jednoj godini odradis 7 miseci u sljedecoj ti je dovoljno 5.

A ako se ikad dogodi da budes toliko stisnut od strane drzave da moras ostat na brodu duze a za ne platit porez, savjet je ostani. Valjda se nece nikad dogodit da ce ti tribat vise od misec dana. Znaci racunam da si 5 miseci odradia u godini pa ti eto pofali jedan. Uostalon, opalit ces 1 misec extra(lazno) i na njega platit mirovinsko i zdravstveno i gotova prica...

Je, sistem ce nas sve stisnit, ili plovit ili adio..nazalost.

Dopunsko zdravstveno

Dopunsko zdravstveno

Evo jedna uplatnica koju mi je prijatelj dobija i redovito ih dobiva. Ja dopunsko zdravstveno dobivan mukte i zivija san u uvjerenju da je tako svima. Sad me zanima je li jos neko dobija ovakve uplatnice od 80 kn misecno. Dosad znan za 2 ovakva slucaja.

Ima li netko od vas ko ne placa zdravstveno osiguranje???Kolega mi je jucer reka da on placa samo mirovinsko,a da na zdravstveno ima pravo ka nezaposlen kad je doma???Iskreno nije mi jasno nista, hebem ti ovu drzavu????Ima li neko ko se tendi vise u ovu tematiku???

Ima li netko od vas ko ne placa zdravstveno osiguranje???Kolega mi je jucer reka da on placa samo mirovinsko,a da na zdravstveno ima pravo ka nezaposlen kad je doma???Iskreno nije mi jasno nista, hebem ti ovu drzavu????Ima li neko ko se tendi vise u ovu tematiku???

Placas samo produzeno mirovinsko ako hoces kad si kuci a zdravstveno imas kao nezaposlen.
Ti mozes ili ne moras placati dok si kuci samo mirovinsko.

pa zasto onda salju uplatnice???

Citaj gore vise pa ces vidit da ti salju,ako salju,uplatnice za DOPUNSKO ZDRAVSTVENO koje ne moras placati ako neces.

NORMALNO ZDRAVSTVENO imas kao nezaposlen kad si kuci.

Misas kruske i jabuke sve pod isto.Jel ti sad jasnije?

Citaj gore vise pa ces vidit da ti salju,ako salju,uplatnice za DOPUNSKO ZDRAVSTVENO koje ne moras placati ako neces.

NORMALNO ZDRAVSTVENO imas kao nezaposlen kad si kuci.

Misas kruske i jabuke sve pod isto.Jel ti sad jasnije?

meni dolaze kuci uplatnice za naknadu za zdravstveno osiguranjei to za vrime koje sam provea na brodu,znaci to nista,iskidat i bacit u skovace????

Back