Ucenje na daljinu

taj mba (master of business administration) je vise vezan za ekonomiju i financije. i nije tacno da se ispiti polazu doma iz katrige, treba proc vjezbe isto, oli ti ga tzv sessione i workshope(znaci kontaj da ces naj manje 6-7 puta morat putovat tamo). ja san to prosa u kuala lumpuru, natirala me prosla firma. na to su narocito goluzi indijci, skoro svaki to gleda polozit. ako se oces bavit svojon strukon (znaci technical), pa pocet ka assistant superintendent, pa superintendent.... ovo ti bas nece puno pomoc. neka znanja koja si steka tamo mozes upotrijebit tek kad dodjes na visoku skalu (za koju ti opet mba nije uvjetza avancamenat). a sve se da rjesit i drukcije, procitas par knjigica i pomalo (bitno je znat di ces sta nac u knjizi kad ti triba) se uhodavas. na tvome mistu, ja bi radje gleda kakovi slicni fakultetic pa polozija strojarstvo, i kad to udrobis skupa sa elektrikon, ko ti sta moze.
nasima u kapetaniju to mozda nece igrat, ide te i nostrifikacija diplome, i sto cuda, ali vanka nema velike frke. samo ti odradi ono za sta si placen....
ja to vidin ovako, a na tebi je da odlucis. imas godine i pamet, svaka odluka je bolja nego sidit i cekat sta ce bit sutra.

jos nesto. ispiti su na 3 nacina: skype, internet (dobijes oko 50 pitanja koja moras rijesit u roku od 45 min do ure) ili ides u konzulat zemlje odakle je fakultet, tamo te zatvore u kapunjeru, fakultet in posalje pitanja mailon, ti opet imas vrimenski rok, to predas nazad, oni proslijede fakultetu..... i eto ti.
ako oces papir na laksi nacin, aj na americke fakultete, ako os usput i naucit, europske. znaci nemas bas puno vrimena kopat po knjigama, salabahterima i trazit odgovore, moras nekoga boga znat.

ne mislim da ce mba ikome pomoci dobiti secondment u office-u. Konkretno za pomorce ne vidim bas puno smisla, mozda kasnije, nakon dolaska do managerske pozicije u office-u, nekakav mba (executive) program ukoliko je firma to spremna platiti tim bolje.

kao sto si napomenuo, kombinacija elektrike i stojarstva je bolje ulaganje, pa je to i moja preporuka struji koji je otvorio thread.

Hvala kolegama na savjetima medjutim vec sam gledao za brodostrojarstvo medjutim to je nakon donosenja posljednjih zakona postala gotovo nemoguca misija.
Naime, za pristup strojarskom porucnickom ispitu (nakon polozenih dvije godine bolonje) ne priznaje se navigacija u svojstvu elektricara, ETO-a, elektronicara ....nego samo minimalno 6 mjeseci asistenture ili 6 mjeseci navigacije kao mazac u strazi.
Nakon polozenog ispita potrebno je navegati sljedecih 6 mjeseci kao asistent da bi se dobio brevet.
To se ranije moglo bez problema odraditi preko papira medjutim sada je to operacija visokog rizika i nije bas pametno igrati se sa drzavom na taj nacin.
Inace, na Veli se jedan Poljak ETO prebacio u strojare i vrlo brzo dogurao do kapa s tim da u zadnje vrijeme radi kao inspektor.

imamo mali nesporazum. nismo spominjali brodostrojarstvo,nego bas strojarstvo, mechnical engineering. to pod uvjetom da gledas posal na kraju. svaka klasa ti to prizna za surveyora. a moj prijateljski savjet je pronjusit okolo pa se ubacit ka supervizor elektrike na novogradnje,,, pa onda pomalo, do site managera ili trazis nesto drugo.najvazniji je prvi korak za skalat se s broda, posli to ide lakse.i brodogradiliste igra. svi traze godinu dvi iskustva na kraju, osim ako te tvoja firma ne namisti. sad je malo zajebanije, manje je novogradnji i konverzija, ali ko trazi taj i nadje, je li tako?
pogledaj malo webove od head huntera ka faststream ili shipping jobs, napravi jedan CV (jednostavan, ne kiti ga previse), izmoli dva ocenasa i tri zdravomarije... pa sta bog da, izgubit ne mozes apsolutno nista.

Back