Status Pomoraca i moguci porez na dohodak.

Da li se bosanska matrikula vadi samo u Sarajevu?

Čuo sam da su i oni iredentisti u Banja Luci uveli matrikulu, dali su joj ime - Brodarska knjižica. Ajme! Å ta će njima matrikula, yebala ih ona?! Vuče, ako saznaÅ¡ kako se može kako doći do bosanske putovnice, javi obavezno! Već sam pripremio obrazac za ispis iz državljanstva Tamnice Naroda - ali moraÅ¡ prethodno dobiti neko drugo državljanstvo!

:kafa

Imam informacije da se sa BH matrikulom mogu imati HR breveti, ali moras imati BH prebivaliste, ovo moram provjeriti. Kolega mi ima prebivaliste u Sarajevu i navigaje sa BH matrikulom i slovenačkim brevetima i nemora placati ono sranje zvano mirovinsko i zdravstveno, rekao mi je da u BH ima zdravstveno preko zene, preko biroa i da nece placati, a ni nemora mirovinsko. Treba vidit mogu li se tako obnavljati i HR breveti.

Ps kad saljete john heateru nekad triba bit uporan jer zna ne odgovorit odma....ali oce ka ga stisnete

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Imam informacije da se sa BH matrikulom mogu imati HR breveti, ali moras imati BH prebivaliste, ovo moram provjeriti. Kolega mi ima prebivaliste u Sarajevu i navigaje sa BH matrikulom i slovenačkim brevetima i nemora placati ono sranje zvano mirovinsko i zdravstveno, rekao mi je da u BH ima zdravstveno preko zene, preko biroa i da nece placati, a ni nemora mirovinsko. Treba vidit mogu li se tako obnavljati i HR breveti.

koliko znam moze, al moras imat prebivaliste u bih kako si napisao, ili dvojno drzavljastvo....inace bio s nasim koji zive u cg, imaju nase brevete, i s bosancem koji ima sve crnogorske papire, samo bh matrikulu, ima raznih konbinacija.

koliko znam moze, al moras imat prebivaliste u bih kako si napisao,

Mene zanima samo exodus is Tamnice Naroda.., mamu joj heben!

Vuce ako saznas kako lakse rijesiti pasos.., ono znas.., javi odma bez odlaganja!

Breveti me ne zanimaju uopce, a narocito ne taj ETO u Libra! A gle.., vezano za ovo sto ste rekli:

Ja imam kolegu Hrvat iz Bosni i u Bosni zivi. I rekao mu je da mu nisu htjeli produziti matrikulu ni brevete - da su navodno trazili da plati doprinose i porez od 2008 do tada kada je trazio. Brevete je nesto dobio priko Slovenije jer je bija na Splosnoj Plovbi, a matrikulu sada ima bosansku. A inace meni matrikulu nitko ne trazi ovdje gdje sam!

Last edited:
Spijuni su medu nama ne svasta pisat.Ako ocete napravit cemo zakljucanu temu po ovom interesantnom pitanju. :) :)

Vuce ako saznas kako lakse rijesiti pasos.., ono znas.., javi odma bez odlaganja!

Breveti me ne zanimaju uopce, a narocito ne taj ETO u Libra! A gle.., vezano za ovo sto ste rekli:

Ja imam kolegu Hrvat iz Bosni i u Bosni zivi. I rekao mu je da mu nisu htjeli produziti matrikulu ni brevete - da su navodno trazili da plati doprinose i porez od 2008 do tada kada je trazio. Brevete je nesto dobio priko Slovenije jer je bija na Splosnoj Plovbi, a matrikulu sada ima bosansku. A inace meni matrikulu nitko ne trazi ovdje gdje sam!

gavro

hvatala milicija pok Pajdu i on se vrti po rivi nezna di ce i na kraju skoci umore bilo je to blizu kapetanije
i kaze im ko vas hebe sad sam u nadleznosti lucke kapetanije

ima jos jedna bolja isprid kapetanije su bile zetonjere automat z aparkiranje bilo je 5dinara 1 ura
ubaci pajdo 5dinara legne i rasiri ruke i noge ,prijave ga ljudi ,dode milicajac i kaze dizi se pajdo ne mozes ovde lezat
kaze pajdo ne zajebaji imam jos po ure ,ma dizi se pajdo kaze ovi nisi ti auto da ovde stojis
a pajdo ce njemu nisi ti ni pakuk da me dizes

sta ti ocu rec hebe se kapetaniju za tvoj porez prirez i slicno,nije ona pauk
dobesi da imas navigaciju i oni ti produze brevet ,meni su napravili bez pitanja prije koju godinu
niko nije postavlja pitanje,matrikulu b2 ljecnicki i vadis novu bez dana navigacije ,ne drzi ti prica vodu neko je nesto tu nadodao..

Ovo ti ne vjerujem za tog kolegu, jer bio je samnom jedan isao iz BIH u bakar, sve zavrsio kod nas, i vratio se zivit u bosnu. vidio sam ga na kapetaniji da je dosao po nove brevete, nisam ga pitao, al sumnjam da on placa sto hrvatskoj i da ga boli briga za hr. Nadalje imas sirijce koji su zavrsili faks u rijeci i dali kapetanksi, dolaze kod nas po brvete, imaju i sirijske papire, al nemoraju nista placat kod nas, zasto bi, pa zive u siriji. I jos slucaj mog frenda koji zivi tu, neplaca nista, nit prijavljuje, al one osnovne brevete D2, FF, FA itd. je bez problema obnovio. ne zanima kapetaniju sto se on ne prijavljuje na socijalno i sto ne placa.

Spijuni su medu nama ne svasta pisat.Ako ocete napravit cemo zakljucanu temu po ovom interesantnom pitanju. :) :)
Oli nije vec u "klubu" ?
Ako nije, odma prebacivaj za Boga dragoga!

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

sta ti ocu rec hebe se kapetaniju za tvoj porez prirez i slicno,nije ona pauk
dobesi da imas navigaciju i oni ti produze brevet ,meni su napravili bez pitanja prije koju godinu
niko nije postavlja pitanje,matrikulu b2 ljecnicki i vadis novu bez dana navigacije ,ne drzi ti prica vodu neko je nesto tu nadodao..

Aaaa, yeb'ga.., sta god ja ob-narodim ti me uvijek proglasavas za lazca!

Ja ti samo prenosim sto mi je covjek rekao. On ima bosansko drzavljanstvo. A slovenci su mu brevete produzili - a nasi nisu htjeli. A ja mislim da bi se isto i tebi desilo ako ne bi platio samodoprinos - probaj ne platiti, pa cemo znati sigurno! Aj, dobro, pitacu ga ponovno pojedinosti kada ga sretnem pa izvjestim potanko - sto je bilo! Sjcam se da je imao broj od onog pedercine Mrvice i cesto ga zvao - ali nije bilo vajde. I meni je dao broj od tog seronje - mislio sam ga nazvati i poslati ga barem u qrac - pa jopet, mislim - sta'ces imat posla s govnom.., lascia perdere!

Last edited:
ma niko protiv tebe,boze sacuvaj

nego uvik mi sami pa i ja uvelicamo price ,ova nije da drzi vodu a opet kod nas svaka kapetanija svoja drzava:(

Skuzajte sta sam lin jos trazit,ali pregleda sam ovu i jos onu jednu slicnu temu i u 20ak stranica nisam uspija naci tocan nacin oporezivanja.Do sada me nije bilo briga jer sam uvik ima vise od famozna 183 dana.
Ovako stvari stoje.
Imam 19 dana plovidbe u Jan.2017 i sad do kraja godine cu imati jos 56.Znaci ukupno 75dana.Prvih 19 dana Liberijska zastava, a ovih 56 Norveska zastava s tim da mi firma placa porez u Njemackoj.
E sad da li da pitam firmu potvrdu da je porez placen u Njemackoj za tih 56 dana i da kojim slucajem firma ne placa kako izracunat koliko bi me to doslo.Jeli vise igra da je supruga zaposlena ili nezaposlena(moja je nezaposlena) i cujem da na dite(iman jedno) ide nekakva olaksica.

Sent from my iPhone using Tapatalk

za to sitno navigacije neces platit bas puno poreza. To iz njemacke svakako trazi potvrdu, a ovih 19 dana ti je skoro nista. Mislim da ti tu nitko nezna tocan odgovor, nego pitaj nekog knjogovodju ili pitaj na poreznoj koliko su olaksice za dijete, zenu, i kolika svota je neoporeziva. Zena ako ti je ne zaposlena, isto nesmije imat neki novac na svom racunu,ili neka druga sretstva, to znam.

mislim da olaksice za dijete i zenu idu samo ao si ih na pocetku godine prijavio na poreznoj kartici
inace bi neki u 12 mjesecu posvajali djecu

Sto cemo ljudi moji, dje je stalo? Ima li tko kakhiv dodatnih, freskih informacija?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

PRIJEDLOZI IZMJENA PZ – STAŽ + RADNOPRAVNI ODNOSI

Članak 125(6)
Novi tekst glasi
Radnopravni odnosi za pomorce u međunarodnoj plovidbi se uređuju odredbama ovoga Zakonika, međunarodnim ugovorima koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske te kolektivnim ugovorima. Na radnopravne odnose za pomorce u međunarodnoj plovidbi se ne odnose odredbe Zakona o radu.

Obrazloženje
DosadaÅ¡nji tekst ostavlja mogućnost da se na radnopravne odnose za pomorce u međunarodnoj plovidbi ipak primjenjuju odredbe Zakona u radu koji ni u jednom svom dijelu nije usklađen s specifičnosti pomorskog zanimanja. Nadalje dosadaÅ¡nja praksa je pokazala da se prilikom eventualnih sporova sud bez obzira na jasno definirani slijed vrlo često poziva na odredbe Zakona o radu Å¡to dovodi do nepotrebo dugih sudskih procesa te sudskih odluka koje su u najmanju ruku dvojbene.

Članak 129 (6)
Mijenja se i glasi
Početkom osiguranja člana posade broda iz stavka 1.ovog članka smatra se dan ukrcaja na brod , a prestankom osiguranja dan isteka godiÅ¡njeg odmora sukladno potpisanom ugovoru o radu. Član posade godiÅ¡nji odmor počinje koristiti dan nakon iskrcaja s broda a prema evidenciji iz pomorske knjižice.

Obrazloženje

Ovom promjenom postiže se to da pomorac ostaje u sustavu mirovinskog/zdravstvenog osiguranja i nakon zavrÅ¡etka rada na brodu s obzirom na činjenicu da je prilikom rada na brodu ostvario pravo na plaćeni godiÅ¡nji odmor sukladno odredbama ugovora o radu. Osim omogućavanja istovjetnog prava koji imaju i svi drugi osiguranici(ne pomorci) istovremeno se produžuje i vrijeme trajanja osiguranja Å¡to u konačnici osigurava povoljniji izračun mirovine. Ova promjena ne izaziva dodatne troÅ¡kove za provođenje niti mijenja dosadaÅ¡nji sistem obrade podataka.

Članak 129(7) – BriÅ¡e se u potpunosti jer viÅ¡e nije potreban s obzirom da je u biti pokriven prijaÅ¡njim stavkom .

Dodatno obrazloženje za 129 (6) i 129 (7)

Iako bi svi pomorci trebali biti isto tretirani sukladno odredbama ovog Zakonika trenutno u praksi imamo tri „vrste“ pomoraca. Iako sve oni svoj rad obavljaju na brodu sukladno odredbama ugovora o radu tretman od strane HZMO/HZZO je potpuno drugačiji.
U prvu skupinu ulaze pomorci koji plove sukladno ugovoru o radu na određeno vrijeme te je početak trajanja osiguranja dan ukrcaja a zavrÅ¡etak trajanja osiguranja dan iskrcaja s broda.
U drugu skupinu ulaze pomorci koji plove sukladno ugovoru o radu koji je sklopljen na razdoblje duže od razdoblja ukrcaja na brodu, a prijavljuju se u sustav samostalno ili putem posrednika. Takve ugovore nazivamo permanentnim premda to oni nisu niti po godiÅ¡njim primanjima u odnosu na ugovor sklopljen na određeno razdoblje, niti po pitanju osiguranja koje stječu prema ugovoru o radu. I njima je početak trajanja osiguranja dan ukrcaja, a zavrÅ¡etak trajanja osiguranja dan iskrcaja s broda jer važece odredbe Zakonika čl.129 (7) nisu nikada ni zaživjele, niti ih smatramo ispravnima.
U treću skupinu ulaze pomorci koji plove sukladno ugovoru o radu na neodređeno vrijeme a zaposleni su kod hrvatskog brodara/kompanije /poslodavca koji ih prijavljuje u sustav. Kod takvih pomoraca početak trajanja osiguranja dan ukrcaja a zavrÅ¡etak trajanja osiguranja dan prestanka ugovora o radu.
Sukladno gore navedenom potpuno je jasno da iako za isti posao provedu na ukrcaju isto vrijeme te prime isti godiÅ¡nji iznos plaće nisu svi jednako tretirani, a samim tim ni izjednačeni u pravima i obvezama.
Smatramo da je jedni način da svi imaju isti tretman upravo navedena promjena koju predlažemo.

Članak 129 a (2) briÅ¡e se u potpunosti.
Obrazloženje
Odlazak u starosnu mirovinu po posebnim propisima je nepovoljno jer takva mirovina nema mogućnost dodatka na mirovinu koji je propisan posebnim zakonom, pa prema tome dobnu granicu od 60 godina treba ukinuti. Nadalje, dosadaÅ¡nja praksa je pokazala da pomorci prilikom odlaska u mirovinu ipak biraju umirovljenje prema općem zakonu koji im daje povoljniji izračun i visinu mirovine.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Back