samo obavjest za ove sta pilaju...
kadet ima placu od mornara 1150 dolara + doprinosi
, šta reć čovik sve u životu triba vidit pa i to.koji redikul...
ja mislija da naviga ima 30 godina kad se ovako razveza...
srića da si ti bija na brodu po??to barba nezna
svaki brod ima provu i krmu....
nije bar dosadno na splitskoj, a tamo su i čari plovidbe uzvodno Neretvom do Metkovića
kolega dragi, vrlo nekolegijalan post. pa zasto ste prihvatili posal u splitskoj, zna se da tamo ni marko polo nije barba ni alfred dizel kapo? odgovor je: a nisan ima di drugo, je li tako? e sad, kad se matrikula sporkala, udri drvlje i kamenje. i tice na grani znaju kako se tamo naviga i radi. a zasto nema gambeti i rica? zasto je zeljezo ka kartina od cigareta? je li tome kriv barba?Evo da se i ja uključim.
Na famoznoj firmi san bija pro??le godine ka kadet/mornar i to na "flagship-u" Marul-u, ??ta reć čovik sve u ?životu triba vidit pa i to.
Krenimo redom, prva dva miseca taj monstrum od 90-tak metara je ima 13 članova posade da bi se zbog recesije ukinula 2 člana i to sekondo kuverte i jedan timunjer. Ja san prva 2 miseca tuka samo dnevnice (čitaj piketinu i ra??ketu u ruke do podne a od podne do četri rodul i va?ž boje),onda dolaze na red i famozne gvardije sa ćifon to bi bilo čas od 00:00-04:00 il od 04:08 pa u dnevnicu produ?ži itd. Zatim most nevjerovatno iskustvo, brod ima 2 radara radni i pomoćni koji ne radi, onda famozne karte koje na sebi imaju čak i prave "reljefe" al stvarno jer onako ne??to nisan vidija ni u filmovima, 2 VHF, super precizni gps koji konstantno daje krivu poziciju zatim puknuti sekstant koji nije u upotrebi,2 HB olovke, 2 nautička trokuta kojima je izlizana stupanjska podjela, nautički ??estar (za divno čudo ispravan) te mnogobrojnu ostalu "hi-tech" opremu.
Krenimo dalje stanje broda, riječ "alarmantno" je mo?žda preblaga? Za??to, pa i nije ako isključimo da dvodna komuniciraju nesmi ih se presirat ni u ludilu, FW tank koji je bija u provi (neznan za??to turska gradnja ja sve dosad koje san vidija FW in je bija po krmi) je uredno pu??ta u FPT, cijevi hidraulike od derića su redovito pucale i onda udri po piljevini, a to je jedina stvar koje je uvik bilo na brodu.Svaki iskrcaj famozne troske ili ??ljake probije dvodno jer dizaličar na grajferu mora bit kirurg da nebi probija lamarin čija se debljina miri u mikronima (strojari svaka čast, vi??e su ljudi elktroda potro??ili nego svi na??i ??kverovi skupa), pa onda ukrcaj drva ako je bukovina ajme nama s kuverte jer kad ukrca?? 2 reda na bokaporte nebi ih dragi Bog uspija povuć (riječ de?žgracija je veoma prikladna za ovo), zatim oprema za lashing ako se uopće mo?že tako nazvat se sastojala od 40-tak gambeta,15-tak ??kartoca i isto toliko kalodefera (otvorite priručnik cargo handling-timber i usporedite tako da se mo?žete smijat il plakat). Zasad toliko o tome.
Kapetane, e moj kapetane, pa ljudi moji da mojin brigama ne bude kraja za kapetana su mi stavili mladića od 67 godina koji je inače vojno lice i u penziji je, a kako ima papire za barbu to stvarno neman pojma al se seren na onoga komu ih je izda i produ?žija, uz du?žno po??tovanje prema toj tituli ja san dan danas u uvjernju da bi mi mater bolje zapovidala od njega, a o manovrama i samom ukrcaju koji nikad nebi ni zavr??ija da nije bilo ćifa... to bi bila katastrofa (Sad se pitate pa koji qurac barba ima sa ukrcajen e pa ima jer nema sekonda pa nesritni čovik sa barbon radi 6-6 u navigaciji i u portu al je problem ??ta spomenuti mladić nema blage veze ukrcat brod pa je nesritni ćif u portu bija stand-by non stop). Jo?? malo o zvijezdi, pod njegovom komandom smo se nasukali u El-arish-u neki egipatski port u pripizdini blizu Izraela, iskusniji pomorci će vjerovatno znat di je jer su već 500 puta pro??li kuglu zemaljsku....itd,itd.
Uglavnom drage kolege kadeti ako mislite ??ta naučit molim vas al stvarno vas molim nemojte na Splitsku jer naučit nećete ni??ta, ne zato jer ljudi neznaju nego vam nemaju ??ta pokazat,a ako ste ?željni avanture ili nedaj Bog fondavanja negdi u sredozemlju samo izvolite. Ja sad isto čekan ukrcaj i već vidin kako ću doć ko telac na stranca i opet sve ispočetka iako već iman 6 miseci "iskustva".![]()
kolega dragi, vrlo nekolegijalan post. pa zasto ste prihvatili posal u splitskoj, zna se da tamo ni marko polo nije barba ni alfred dizel kapo? odgovor je: a nisan ima di drugo, je li tako? e sad, kad se matrikula sporkala, udri drvlje i kamenje. i tice na grani znaju kako se tamo naviga i radi. a zasto nema gambeti i rica? zasto je zeljezo ka kartina od cigareta? je li tome kriv barba?
nije! kriva je klasa i flag state sta to dopustaju, a firma ka firma onda gleda sta vise zaradit i pokrpat di se bas triba krpat. nista nova na ovome svitu.
i da se razumimo, ima splitskih plovidbi i pod stranon bandiron koliko oces, nije svugdi med i mliko, ustvari nije vise nigdi. zato, ako je barba i za nista, nije lipo pisat ovako.ako ga ne postujes ka maritima i covika, postuj bar godine. a o ucenju...svugdi se da naucit ako oces. ovde si bar naucija kako ne triba radit. a ako mislis da ces sa godinicon navigacije postat admiral nelson, tesko se varas. ovde triba opalit godinica i godinica na lamarinu da bi moga rec : ja znan svoj posal. zato...sutnja je blago, narocito ako nemas nista pametnoga za rec. fyg - nisan nikad naviga na splitsku, tako da ih neman zasto branit!
Nisan.
I tocno je, isa sam doma skoro svaki put kad bi dosli u ST.
Pogotovo kad je na brodu bija Capt. Ivanisevic, velikodusno je pustao ljude doma al kad smo na brodu, nema zabusavanja. Posteno.![]()
Na koji brod ideš?
nije! kriva je klasa i flag state sta to dopustaju, a firma ka firma onda gleda sta vise zaradit i pokrpat di se bas triba krpat. nista nova na ovome svitu.
i da se razumimo, ima splitskih plovidbi i pod stranon bandiron koliko oces, nije svugdi med i mliko, ustvari nije vise nigdi. zato, ako je barba i za nista, nije lipo pisat ovako.ako ga ne postujes ka maritima i covika, postuj bar godine. a o ucenju...svugdi se da naucit ako oces. ovde si bar naucija kako ne triba radit. a ako mislis da ces sa godinicon navigacije postat admiral nelson, tesko se varas. ovde triba opalit godinica i godinica na lamarinu da bi moga rec : ja znan svoj posal. zato...sutnja je blago, narocito ako nemas nista pametnoga za rec. fyg - nisan nikad naviga na splitsku, tako da ih neman zasto branit!
Aufff... citan ovaj post od millera i ne znan bi'l se smija ili plaka.
Nista, sad cu se smijat... izgleda da cu plakat pocet jako brzo.
Jbg - drugi dio kadeture me tokalo kod njih odradit. Prvi san bija na drugoj kompaniji, u prekooceanskoj plovidbi.
Stisnit zube, nema druge, znan da ce bit ajme, kuku & Co. ali vrimena su zajebana i nisam u poziciji da biram. Skupit uvjet za klasu, polozit za terca... valjda ce se onda bar mrvu lakse disat.
Vasa misljenja, savjeti?![]()
Ma stari nije toliki crnjak al daš se iskrcat i postat doktor znanosti ka naš "pojava" to baš i nećeš, al eto bar imaš di rješit tu kadeturu. Ja san iša jer nisan ima di i stvarno ponavljam opet nisan tija nikog prozivat al san napisa svoje iskustvo iz prve ruke, al niko me nemože uvjerit da je dobro na "Orebiću,Sutli,Vranjicu,Jadru" i ostaloj mladoj floti!![]()