• Skini ovdje https://mega.co.nz/#!i4RBxR6Y!Z9G1ZlwZC3_zIDEqPcfF0fJFhPAsovAHw2kv_HDb32c

Smrt na brodu - što i kako dalje?

hrvoje_hr

New member
Lijepi pozdrav svima,

nažalost, javljeno nam je danas kako nam je otac preminuo na brodu strane zastave i kompanije koji se nalazi negdje na Atlantskom oceanu. Javljeno nam je kako se radi o prirodnoj smrti, odnosno pronađen je ujutro u svojem krevetu. Iako je bio zdrav, nije patio od nikakvih poznatih problema i prošao je uspješno liječnički prije ukrcaja, zasad ipak nemamo razloga sumnjati u istinitost informacija. Kompanija je korektna i izlazi nam u susret, ali i njima je ovo novina pa sad nitko nije u biti još uvijek siguran što i kako dalje.

Brod je u plovidbi, na putu u Rotterdam gdje bi trebao stići idućeg tjedna. Sve dok brod ne uplovi u luku mi nećemo točno znati što je bilo s njim, nakon čega bi trebala policija obaviti očevid, trebala bi se obaviti i obdukcija, dok nam ostala procedura još uvijek nije poznata.

Zato vam se javljam ovdje za pomoć ne bismo li dobili nekakav savjet što i kako dalje? Što kad brod dođe u luku? Kako dopremiti tijelo u Hrvatsku? Kakva su nam prava, kako se postaviti prema kompaniji? Jeste li upoznati s nekakvim sličnim slučajem? Svaka informacija je dobrodošla. Volio bih čuti nečije iskustvo/mišljenje/savjet iz prve ruke. Zasad imamo samo informacije s interneta.

Sutra i narednih dana ćemo kontaktirati s veleposlanstvom i drugim institucijama i namjera mi je obaviještavati vas ovdje. Ali konkretno ništa ni ne možemo dalje raditi sve dok ne dobijemo lječničku potvrdu, a to će biti tek kad brod dođe u luku. Možda ovaj topic i nekome u budućnosti pomogne ako nedaj Bože zatreba.

Radi zaštite svoje obitelji i prava na privatnost, molio bih vas da me ne ispitujete previše o osobnim detaljima. Makar sam siguran da će neki od vas povezati o kojoj kompaniji i brodu konkretno se radi. Ali napominjem, molim vas za poštovanje digniteta moje obitelji. Hvala unaprijed svima koji odluće pomoći.

Prije svega moja iskrena sucut na gubitku vaseg voljenog.

Sta se tice postupka mislim da je najbolje kontaktirati Sindikat pomoraca Hrvatske te ce vas oni uputiti sta triba prema zakonu napraviti. Mislim osobno da kompanija triba obavjestit agenta u Roterdamu, te da nakon toga ce nesretno stradali pomorac biti isporucen u svoju zemlju. Ali kako sam rekao za vise znanja s pravne strane mislim da ce vam SPH dati potpune informacije.

Hvala na javljanju i povjerenju te ako mozete kad budete imali vremena i volje napisati ode kako ste i rekli proceduru pa da znamo mada nedaj boze nikome.

Hvala i jos jednom moja iskrena sucut.

sućut. firma bi trebala organizirati sve što treba kako bi vi mogli nastaviti u splitu ili aerodromu najbližem tvome gradu. da li je bio ukrcan direktno preko firme ili agencije? od njih tražite informacije i da ispune svoje obaveze. ovakve tužne situacije su pokrivene ugovorom, a ako i ne pišu u ugovoru (a često ne pišu) znaj da je firma dužna imati policu za ovakve nesretne događaje i sve se pokriva iz nje. još jednom, moje saućešće.

Hvala vam oboje. Da, i kontakitra nas je agent iz Rotterdama. Postoji polica osiguranja, obecali su pomoci sto treba. Samo ne znamo hoce li pokrit apsolutno sve. Ako nista drugo, agent je obecao maksimalnu pomoc s logisticke strane, sto nam je i najvaznije. Najgore je sad cekanje i to sto ne mozes rjesavat sve sto treba dok ne dojde u luku. Mislim da bi se to u luci moglo i produzit, jer...birokracija.

Otac mi gotovo sigurno nije bio u sindikatu pa ih nismo jos kontaktirali, ali budemo ako ce trebat.

Hvala vam oboje. Da, i kontakitra nas je agent iz Rotterdama. Postoji polica osiguranja, obecali su pomoci sto treba. Samo ne znamo hoce li pokrit apsolutno sve. Ako nista drugo, agent je obecao maksimalnu pomoc s logisticke strane, sto nam je i najvaznije. Najgore je sad cekanje i to sto ne mozes rjesavat sve sto treba dok ne dojde u luku. Mislim da bi se to u luci moglo i produzit, jer...birokracija.

Otac mi gotovo sigurno nije bio u sindikatu pa ih nismo jos kontaktirali, ali budemo ako ce trebat.
Sucut obitelji.

Bez obzira ako i nije bio clan sindikata vi ih obavijestite.

Kompanija bi po pravilu trebala rijesiti sve nakon obdukcije tj da se tijelo doveze u hrvatsku.

Najbolje informacije ce vam dati iz kompanije na kojoj vam je otac plovio ili agencija preko koje je ukrcan.

Moja iskrena sucut, ne mogu niti zamisliti kako vam je u ovim trenucima, ne dao bog nikome. Osobno sam imao na brodovima 3 puta smrtni slucaj i sve je bilo odradjeno sa strane kompanije kako i treba biti. Svaki ugovor ima stavku koja se odnosi na smrt u tijeku sluzbe, tj na brodu; ako i ne pise izrijekom, kompanija je obavezna imati taj dio pokriven inace ne bi dobila P & I pokrice. Tu nema spora, to ce biti u redu. Mislim da ce osiguranje pokriti bas sve troskove repatrijacije i manipulacije. Ima tu dosta taxi, koristenja mrtvacnice, obdukcije i sl, ali ponavljam, kompanija ce to sve odraditi preko agenta. Predlazem da nadjete ugovor, tje da se upoznate sa svim stavkama clanka koji se odnosi na smrt u sluzbi (Death in Service) i pripadajucim pravima. Jos jednom moja iskrena sucut, kolega pocivaj u miru bozjem.

Back