Smije li li se 440V/60Hz brodska mreža spojiti na kopno na 380V/50Hz?

Naravno da moze, pa svi smo bili bar jedan put sa nekim brodom u skveru ili u drydocku spojeni na struju sa kraja. Motori ce se vrtit sporije a struja nece bit veca jer je osim frekvencije i napon nizi. U oba slucaja odnos napona i frekvencije je isti.

Sent from my ONEPLUS A3010 using Tapatalk

E, na to sam mislio. Dakle, jedino je bitno da je omjer U/f priblizno isti. Hvala!
kako kaze kolega ac radi sve super...ja nedavno prosao d dock i bilo je bolje na shore poweru....sve lipo usporeno...tisina na brodu...milina

Poslano sa mog Lenovo A6020a40 koristeći Tapatalk

A nisi nikad bija u drydocku na struji sa kraja :)

Ma jesam nije da ne može ali kako kažeš i sam sve radi usporeno, možda problemi sa osjetljivijim sklopovima i electronicom kasnije

osjetljivi sklopovi ionako idu preko UPSa koji im drži zadani izlazni napon i frekcvenciju neovisno o ulazu

a sta je sa strujom upuštanja? Zbog nizeg napona motori sa velikim opterećenjem povuku vise struje. a hlađenje motora? tako su moji kolege pametni motore od hvac-ova u thruster roomovima spojili u zvezdu (jer je overload zastita stalno izbacivala) a pise na motoru lepo da je samo za trokut, rekli oni sta ti znas sad je manje ampera manje obrtaja sve super. nakon dva dana izgorili su 4 motora a ona dva koji su jos vrtili su se skoro uzarili

a sta je sa strujom upuštanja? Zbog nizeg napona motori sa velikim opterećenjem povuku vise struje. a hlađenje motora? tako su moji kolege pametni motore od hvac-ova u thruster roomovima spojili u zvezdu (jer je overload zastita stalno izbacivala) a pise na motoru lepo da je samo za trokut, rekli oni sta ti znas sad je manje ampera manje obrtaja sve super. nakon dva dana izgorili su 4 motora a ona dva koji su jos vrtili su se skoro uzarili
Zasto bi povukli vecu struju zbog nizeg napona? Po tome onda softstarteri nebi imali smisla.
Zbog nizeg napona nizi je i torque a zbog nizeg torqua niza je i struja...

Ovo za trokut i zvjezdu sta spominjes to je druga stvar...

A sta je sa vrtložnim strujama u jezgri i gubicima u zeljezu? Naravno veci, a time i zagrijavanje. Naravno da se može spojit na nizi napon i frekvenciju ali dugorocno je definitivno pogubno za motor.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

To sta kazes stoji jedino u slucaju ako motor koji radi inace na 440V 60Hz spojis na 440V 50Hz. U tom slucaj motor vrti sporije ali mu je odnos V/Hz 20% veci i time vece opterecenje i gubitci u jezgri.

Ako spojis na 380V 50Hz, onda V/Hz ratio ostaje isti i tako imas manje okretaje, manji napon a s time i manji torque i struju.

Evo uzmi za primjer neki VFD. Motor kojeg ti pokrice VFD ti je uglavnom 440V 60Hz a sa VFD reguliras okretaje koje ti idu od 0 do max tj od 0 do 60hz a zajedno i sa promjenom frekvencije minja ti se napon. I to zato da bi odnos napona i frekvencije oli ti V/Hz ratio uvik bija isti...

Zasto bi povukli vecu struju zbog nizeg napona? Po tome onda softstarteri nebi imali smisla.
Zbog nizeg napona nizi je i torque a zbog nizeg torqua niza je i struja...

Ovo za trokut i zvjezdu sta spominjes to je druga stvar...

soft starteri startaju sa nizim naponom ali i sa nizom frekvencijom. sa nizim naponom duze traje prekomjerna struja upustanja. isto ko sta slabiji biciklista ako krece u visokoj brzini (veliko opterecnje) treba duze vremena da uhvati zamah da moze onda voziti normalno

soft starteri startaju sa nizim naponom ali i sa nizom frekvencijom. sa nizim naponom duze traje prekomjerna struja upustanja. isto ko sta slabiji biciklista ako krece u visokoj brzini (veliko opterecnje) treba duze vremena da uhvati zamah da moze onda voziti normalno
Pobrka si neke stvari, softstarteri preko tiristora postepeno dizu napon i time kontroliraju torque i limitiraju struju. Sa frekvencijom nemaju veze...

https://www.element14.com/community...a-soft-starter-and-a-variable-frequency-drive

da imas pravo, tako pise, iskreno nisam znao da je tako ocito generalno, ali soft starteri koje sam ja upoznao tu na drillshipu reguliraju i napon i frekvenciju. npr na shale shakerima, (mogu ti poslat dokumentaciju). zna se dogodit da kod startanja ostane na 20Hz i onda baci alarm i stane, sto krivo asocira na kvar startera a zapravo logika ceka da struja padne tj stabilizira se da bi nastavio podizati frek. do 60 Hz Ako se nakon cca 10 sekundi struja ne stabilizira, npr nesto mehanicki nije u redu sa motorom ili opterecenjem, start se oktazuje. evo i neki glupi video koji ne govori puno ali spominje se ono sto sam rekao za otezani start. https://www.youtube.com/watch?v=SjXXr4f_1zs Sta naravno ovisi o opterecenju na motoru

da imas pravo, tako pise, iskreno nisam znao da je tako ocito generalno, ali soft starteri koje sam ja upoznao tu na drillshipu reguliraju i napon i frekvenciju. npr na shale shakerima, (mogu ti poslat dokumentaciju). zna se dogodit da kod startanja ostane na 20Hz i onda baci alarm i stane, sto krivo asocira na kvar startera a zapravo logika ceka da struja padne tj stabilizira se da bi nastavio podizati frek. do 60 Hz Ako se nakon cca 10 sekundi struja ne stabilizira, npr nesto mehanicki nije u redu sa motorom ili opterecenjem, start se oktazuje. evo i neki glupi video koji ne govori puno ali spominje se ono sto sam rekao za otezani start.
Sta naravno ovisi o opterecenju na motoru
Shale shakeri su prica za sebe, nemogu se sitit kako je to bilo rjeseno na unitima di san bija.

Evo jedan primjer u vezi napona i frekvencije. El motor pri brzini od 719rpm ima 660V i 36Hz znaci V/Hz = 18.3
Pri brzini od 475rpm ima 438V i 23.7Hz znaci V/Hz = 18.4
Pri brzini od 125rpm napon mu je 116V i 6.26Hz i opet imamo V/Hz = 18.5

Tako da taj motor radi bez ikakva problema na svim frekvencijama i naponima nizim od nominalnih, naravno uz uvjet da V/Hz uvik priblizno isti.
315b5c403fabe4bf70cab5533725bc36.jpg
84d746deee114a400ec9bd2a80a2e513.jpg

Back