Shell

Ja jucer zvao za shella,rekla da ce mi javit....
Imam visu ,kadeturu na Lng-u,porucnicki,gas advanced....
Cemo vidjet...boooo

sve ok i ja imam rec za globtik. bio sam 7 godina kod njih, na osg, i sve profesionalno.

imao sam i ja intrevju za shell prosle godine koji sam prosao, na kraju i nisam otisao jer sam dobio promotion na svojoj firmi, ali kada sam pitao ovoga engleza na kraju intervjua da mi kaze kolika je placa, rekao je da on nema veze s tim nego da o tome pitam njih u globtiku.

vjerojatno stoga sto je bio technical a ne crewing, a ne radi toga sto shell nema nista sa placama. no ipak je globtik point of contact za hrvatske pomorce a ne direktno shell.

Ajmo ekipa sa Shella???
Sa globtika stalno upiru i dizu ga u visine....navodno sad za koji dan imaju interview....u cemu se zapravo radi, jeli im ljudi bjeze ili fakat rade masu brodova??? Sve me je strah da nije obecanje, ludom radovanje........

Ja sam bio 1996 i to je bilo totallni bad za mene, kao sta je i napisano u prvim postovima , od papirologije do omalovazavanja nas CRO pomoraca.
Uglavnom dosta nas je otislo onda nakon ugovora ili dva, iako su place onda bile vrhunske, ali jebes placu kad si u banani i pod pritiskom const.

A da vam i ne govorim da vam lng nista vise ne znaci. Poceli su vam ljude sa shell lng ( ne katar) slati na product, ulje jer su izjednacili place pa ono ko vas jebe momci. Uzmite ili ostavite, ima vas dovoljno.

Navodno im manjka juniora,znaci seniori se ne micu vjerojatno zbog dobrih uvijeta, a juniori ko kroz gradski autobus udju i izadju....logika kaze ako je brod novi treba ti i jednih i drugih....a za filozofiju i pustu papirologiju sam cuo i prije i vjerojatno vuce engleske korijene, jbg. tu su oni jaki. Ali mi jos nikako nije jasno da nemogu nac ljude, uvijeti su prilicno ok....????

A sad cujte i pocujte!! Ja iman isto dva Shellova plinasa kod sebe. Nakilatovi brodovi. Za 5 godina Nakilat uzima sve brodove Shellu i vodit ce ih sami iz Katara. Jedan od mojih boysova, koji je dosta poznat u HR, jer radi crewing privremeno (sta mrzi iz dna duse), ide za Katar u 9 misec i tamo ce bit glavni za inspekcije. Vrlo poznat momak (ili ti ga covik, kako oces).Shell je za sad OK, ali malo pusu visoko (npr.market za ulja su izgubili skroz, kod mene su na black list, ako to sta govori). Ja vidin da je za buducnost (ovima juniorima), Chevron, TK, Vela i tako to. Valjda ce i Maersk pocet uzimat nase dok ja ne umren. Za LNG, bit ce Qatar Gas - direktno. Evo se bas pakujen za Koreju, a onda iz tamo za London na 3 mjesecni sastanak sa famoznin Shellon i Nakilatom. Koje su to papcineeee.....Arape razumin, Alah je da naftu, ali Englezi...

ne znam nikoga ko je normalan i zadovoljan je na shella.cinjenica je da danas na svim ozbiljnim firmama ima papira koliko ti dusa zeli ali shell je bar 50% jaci po tom pitanju od svih.a tu je i onaj poznati napuvani engleski stav o kojem svi sve znamo.ali zelim nesto drugo rec.svi ovde pisu o odlasku na lng i sansi da se docepa lng-a.ja sam na lng-u vec jako,jako dugo i promijenio sam par firmi,isao uvijek na bolje ali cinjenica je da je lng svijet jako,jako mali.danas je u moru nekih 300 brodova,gradi se jos 60-ak i s time ce prica zavrist za dugo vremena.trenutno nekih 70-ak brodova lezi bez posla i ne zna se kakva ce im biti buducnost.ljude su vise-manje namirili svi.trend rasta place je skoro pa skroz zaustavljen i mislim da cemo ostat na ovoj lovi koju sad imamo jos dugo vremena.
a ja koji sam "specijalista" za lng jer nisam nikad navigava na niti jednoj vrsti brodova osim ovih nemam neki preveliki izbor.cinjenica je da ljudi koji su na oilu,putnickim,off shoru imaju puno veci izbor nego mi sa lng-a.velikih i jakih firmi ima 7-8.od njih mozda 5-6 krcaju hrvate i tu prica zavrsava.mislim da u ovim ostalim vrstama brodova koje sam prije napisao covjek ima puno veci izbor,a na vrhunskim firmama nije velika razlika u placi.vela je prije dvi godine bila na razini lng-a samo je sad malo funta pala,pa im je sukladno tome i placa i pala.mislim da je mladima puno bolje ic na tankere,putnicke,remorkere (bez uvrede ali tako zovem off shore) jer buducnost na lng nije bas blistava.bila je prije 3-4 godine kad je bila velika potraznja za kadrom ali sad to vec pomalo pada,a past ce jos i vise.od 2012. korejska brodogradilista nemaju vise nijednu narudzbu za lng.sorry na duzini ali nadam se da sam barem nekome pomogao

A sad cujte i pocujte!! Ja iman isto dva Shellova plinasa kod sebe. Nakilatovi brodovi. Za 5 godina Nakilat uzima sve brodove Shellu i vodit ce ih sami iz Katara. Jedan od mojih boysova, koji je dosta poznat u HR, jer radi crewing privremeno (sta mrzi iz dna duse), ide za Katar u 9 misec i tamo ce bit glavni za inspekcije. Vrlo poznat momak (ili ti ga covik, kako oces).Shell je za sad OK, ali malo pusu visoko (npr.market za ulja su izgubili skroz, kod mene su na black list, ako to sta govori). Ja vidin da je za buducnost (ovima juniorima), Chevron, TK, Vela i tako to. Valjda ce i Maersk pocet uzimat nase dok ja ne umren. Za LNG, bit ce Qatar Gas - direktno. Evo se bas pakujen za Koreju, a onda iz tamo za London na 3 mjesecni sastanak sa famoznin Shellon i Nakilatom. Koje su to papcineeee.....Arape razumin, Alah je da naftu, ali Englezi...

Stvarno jebena informacija. A ??ta će onda bit sa ovin na??im pustim momcima na Shella? Kontam da će ih Katar preuzest u početku, al to je onda sasvim druga priča... Dobro, ima jo?? do 5 godina... A mo?žda bude bolje, sa većim ??ansama za kasniji rad na kraju(čitaj u Katru...).
? jor Manjinjorgo ja san u Admiralsa u Okpu jo?? večeras, sutra selin u stan, viknite ako ste u blizini:D:D:D!!!

Kako san i najavija...pocelo je! Evo ova dva moja plinasa idu nazad ca Stascu i Nakilatu u cetvrti misec.Minja se bandira u Katar. A neka,glavobolja manje.

Amo malo dignit temu iz pra??ine, ??to mislite kakvo okru?ženje mo?že dočekat na??eg kadeta i aistenta na Shell-u. Odlično,dobro,podcjenjivačko..itd. Unaprijed hvala na odgovorima.:cool:

Nista od toga,a najmanje ocekuju neko znanje.Ocekuju zalaganje i neke rezultate toga zalaganja.Ne samo na shellu nego na svakoj normalnoj kompaniji i kod normalnih tj.pravih pomoraca.

Evo ja se upravo vratio sa MV Onoba, vec sam na Shella tri godine i znam neke stvari, Prvo Shell je velika firma i brodovi im sluze za odabir kadrova za druge poslove, kad sam dosao na Shell dosao sam sa Mitsuia-a LNG fleet i stavili su me na LNG flotu, a sada sam poslan na MV Onoba (VLCC), na moje pitanje zasto sad to, odgovorili su mi da zele kadrove koji mogu biti poslani na bilo koji brod (bilo motorna propulzija bilo parna propulzija), imam iskustva i na LPG i na VLCC i na LNG-u, za mene odlicno jer gdje god me bace snaci cu se, ali sto se tice avancavanja tu pocinje problem, taman kad sam se poceo dokazivati na LNG brodu za slijedecu stepenicu, a to je Gas engineer ili ti Cargo engineer (imam brevet za prvog strojara) oni me bacili ponovo na motorni pogon.U stvari sto je pozadina svega.Oni trenutno imaju dovoljno 2nd engineera ili ti po nasem prvih, koji sad imaju ugovore "beck to beck" (svi seniori imaju taj ugovor) sto znaci da mjenjaju jedan drugog na jednom brodu, dok juniora im fali posebno trecih strojara i zele ljude koji mogu ici bilo gdje gdje ih posalju.Razlog zasto im fali juniora je jednostavan, za istu lovu koji junior(npr treci makine na Mitsuia) dobije, ovdje junior osim sto radi svoj normalni posao moze biti i Safety Officer (e tu je kvaka 22) a Safety officer na Shellovom brodu ima sto raditi, jer firma zahtjeva stvarno veliki standard sto se tice Safety-a, jer tu je ime Shell koje treba odrzati i ne mogu si priustiti da im neki debil napravi pizdariju zbog kojih ce izaci u novinske stupce u negativnom svjetlu.Safety officer je zapravo administrator i policajac u isto vrijeme jer mora obaviti masu papirologije vezanu za safety a isto tako i unaprijediti safety na brodu. Dosta posvecuju paznje PPE-u(personal proctective equipment), ato znaci kada radis moras imati: Rukavice, očale,kacigu, safety postole, earplugs ili ti cepove za usi, trlis i sad ako to sve zaboravis,odn jedno od toga mogu te prijaviti kroz 512 formular (npr: osoba vidjena da radi bez rukavica) i onda Safety officir pegla svu posadu da je osobna PPE veoma vazna jer bla,bla,bla. U isto vrijeme mi se ne svidja sto (uvjerio sam se na ovom brodu) npr rezervnih djelova za neko normalno odrzavanje pogona dosta fali.I sad dolazimo do apsurdne situacije firma te pegla na Safey-u a sa druge strane ti nemas dovoljno rezervnih djelova za neko normalno odrzavanje pogona i to je rock na roll jer kad se desi pizdarija niko nece reci da se motor raspao jer ti nisi napravio maintenance radi manjka dijelova, nego ce dici frku kad se porezes jer nisi imao rukavice.Potvrda ovome gore: Na LNG-u Belanak koji je trideset godina star brod eksplodirao mi je ispred nogu akumulator kada sam isao startati i testirati Baby Diesel generator (nesto kao dodatni emergency generator ali koji je smjesten u strojarnici) i kiselina iz akumulatora poprskala me je od prsa pa na dolje, imao sam srecu da je maniga sa service water bila do generatora tako da sam se isrusirao na licu mjesta preko trlisa i nikom nista.Poslije toga drugi makine mi kaze da to nije prvi put i da se desavalo i na drugim slicnim brodovima.Nakon toga uvode da se mora obavezno imati safety goggles u makini kada se radi.Sto znaci da je jeftinije posadu prisiliti na nosenje plasticnih pizdarija na glavi od kojih ces vremenom izgubiti vid neko promjeniti akumulatore i izmjestiti ih na neko sigurnije mjesto. Ima tu jos dosta plasticnih primjera kako velika firma u stvari stiti prvo sebe pa onda tebe. Sto se tice placa i leava, tu su korektni placa redovito stize, ne zovu te na brod nakon deset dana provedenih doma,ali ako zatrazis dodatni leave, automatski te stavljaju off-pay i to ti je cijela igra, kad je skuzis mozes biti cijeli zivot tamo bez straha da ces izgubiti posao ali za ici gore trebas biti lukav, snalazljiv i znati plivati u njihovim vodama

Kolega Al Debeel svaka čast ??to ste izdvojili vremena i malo detaljnije opisali situaciju na Shell-a, iskreno hvala vam od srca jer znam da nije relacija "rekla kazala":uzdravlje

Za hrvatske pomorce ugovor ide preko Globtika i to ti je to

Istina je da je po ugovoru Shell isplacivao LONG TOUR BONUS za sve koji bi ostali 15 dana duze od ugovora( cetiri mjeseca) i to 35% za produljene od 15 do 30 dana, a preko 30 dana 75%.Leave je bio za juniore 19 dana po mjesecu provedenome na brodu.Sada po novom ugovoru koji je na snazi od Aprila ove godine, nema vi??e LONG TOUR BONUSA ali su produljili leave na 22 dana po mjesecu za juniore i prije su te mogli zvati 7 dana prije isteka leava, a sada su to produljili na 14 dana sa time da ako te zovu 14 dana prije isteka leava tih 14 dana se automatski prebacuje na tvoj slijedeci leave, tako da u stvari nista ne gubis jer i taj leave je u stvari lova.Seniori su sada pod SMTC-jem odnosno "back to back" znaci dva se seniora mjenjaju svaka tri mjeseca i mogu tako biti 2,5 godine na jednom brodu kada te mogu prebaciti na drugi brod

Back