Evo ja se upravo vratio sa MV Onoba, vec sam na Shella tri godine i znam neke stvari, Prvo Shell je velika firma i brodovi im sluze za odabir kadrova za druge poslove, kad sam dosao na Shell dosao sam sa Mitsuia-a LNG fleet i stavili su me na LNG flotu, a sada sam poslan na MV Onoba (VLCC), na moje pitanje zasto sad to, odgovorili su mi da zele kadrove koji mogu biti poslani na bilo koji brod (bilo motorna propulzija bilo parna propulzija), imam iskustva i na LPG i na VLCC i na LNG-u, za mene odlicno jer gdje god me bace snaci cu se, ali sto se tice avancavanja tu pocinje problem, taman kad sam se poceo dokazivati na LNG brodu za slijedecu stepenicu, a to je Gas engineer ili ti Cargo engineer (imam brevet za prvog strojara) oni me bacili ponovo na motorni pogon.U stvari sto je pozadina svega.Oni trenutno imaju dovoljno 2nd engineera ili ti po nasem prvih, koji sad imaju ugovore "beck to beck" (svi seniori imaju taj ugovor) sto znaci da mjenjaju jedan drugog na jednom brodu, dok juniora im fali posebno trecih strojara i zele ljude koji mogu ici bilo gdje gdje ih posalju.Razlog zasto im fali juniora je jednostavan, za istu lovu koji junior(npr treci makine na Mitsuia) dobije, ovdje junior osim sto radi svoj normalni posao moze biti i Safety Officer (e tu je kvaka 22) a Safety officer na Shellovom brodu ima sto raditi, jer firma zahtjeva stvarno veliki standard sto se tice Safety-a, jer tu je ime Shell koje treba odrzati i ne mogu si priustiti da im neki debil napravi pizdariju zbog kojih ce izaci u novinske stupce u negativnom svjetlu.Safety officer je zapravo administrator i policajac u isto vrijeme jer mora obaviti masu papirologije vezanu za safety a isto tako i unaprijediti safety na brodu. Dosta posvecuju paznje PPE-u(personal proctective equipment), ato znaci kada radis moras imati: Rukavice, očale,kacigu, safety postole, earplugs ili ti cepove za usi, trlis i sad ako to sve zaboravis,odn jedno od toga mogu te prijaviti kroz 512 formular (npr: osoba vidjena da radi bez rukavica) i onda Safety officir pegla svu posadu da je osobna PPE veoma vazna jer bla,bla,bla. U isto vrijeme mi se ne svidja sto (uvjerio sam se na ovom brodu) npr rezervnih djelova za neko normalno odrzavanje pogona dosta fali.I sad dolazimo do apsurdne situacije firma te pegla na Safey-u a sa druge strane ti nemas dovoljno rezervnih djelova za neko normalno odrzavanje pogona i to je rock na roll jer kad se desi pizdarija niko nece reci da se motor raspao jer ti nisi napravio maintenance radi manjka dijelova, nego ce dici frku kad se porezes jer nisi imao rukavice.Potvrda ovome gore: Na LNG-u Belanak koji je trideset godina star brod eksplodirao mi je ispred nogu akumulator kada sam isao startati i testirati Baby Diesel generator (nesto kao dodatni emergency generator ali koji je smjesten u strojarnici) i kiselina iz akumulatora poprskala me je od prsa pa na dolje, imao sam srecu da je maniga sa service water bila do generatora tako da sam se isrusirao na licu mjesta preko trlisa i nikom nista.Poslije toga drugi makine mi kaze da to nije prvi put i da se desavalo i na drugim slicnim brodovima.Nakon toga uvode da se mora obavezno imati safety goggles u makini kada se radi.Sto znaci da je jeftinije posadu prisiliti na nosenje plasticnih pizdarija na glavi od kojih ces vremenom izgubiti vid neko promjeniti akumulatore i izmjestiti ih na neko sigurnije mjesto. Ima tu jos dosta plasticnih primjera kako velika firma u stvari stiti prvo sebe pa onda tebe. Sto se tice placa i leava, tu su korektni placa redovito stize, ne zovu te na brod nakon deset dana provedenih doma,ali ako zatrazis dodatni leave, automatski te stavljaju off-pay i to ti je cijela igra, kad je skuzis mozes biti cijeli zivot tamo bez straha da ces izgubiti posao ali za ici gore trebas biti lukav, snalazljiv i znati plivati u njihovim vodama