Royal Caribbean

Znači dok je brod u operaciji na brodu je 5 E/E, 1x1st i jedan elektroničar., i 6asistenata. Sad je u critical manningu prvi, elektroničar i dva e/e. Nema asistenata. U redu je da su rekli da će se svi minjati a ne da se četvorica minjaju a ostali ništa. U tom slučaju bi izgubili odma 6 e/e. Međutim teško je zarađivati dva miseca godišnje i onda ti država na to opali porez
Slično je i sa storarima. Neznam točno ali znam da su privremeno ukinuli poziciju u 1st eng.
Sve se nekako bojim da je ovo prijelomni momenat u kruz industriji. Ili će sve otići u PM ili će se ljudi tražiti uz bolje plaće i uvjete da bi se popunile pozicije. Ja sam osobno naša drugi posal a da li ću se ikad vratiti pitanje je

Svatko odlucuje za sebe, porez je problem takodjer, a ni cinjenica da se po 9 mjeseci ne radi (ne bi radilo) ne ide u prilog ostajanju u toku sa opremom i problemima.
NCL zasada, iako sam u izolaciji i ne vidim kompanijske mejlove isl., nije najavio slicne promjene iako ce vjerojatno morati slijediti ako drugi veci igraci primjerom daju kako jos stedjeti.
Zasada su oficirske pozicije popunjene kao i obicno, bar sto se elektro odjela tice na brodu na kojem se nalazim.Nisam doduse siguran za asistente elektricara.

Sretno na novom poslu.

Tužno na kakve niske grane je pala cijela industrija... Držite se ljudi. Pozdrav svima, nije me tu bilo stoljećima.

Poslano sa mog MAR-LX1A koristeći Tapatalk

evo i jedan update. dakle ni elektroničar nije u critical manningu, ali jesu dva asistenta
dakle trenutno ovako izgleda elektro team sad, a u zagradama kad je normalna situacija. dakle radi ih 6 od 25
Ch E/E
1st E/E
E/E x2 (normalno 5x)
ass E x2 (normalno 6x)
(normalno electrinic eng)

evo i jedan update. dakle ni elektroničar nije u critical manningu, ali jesu dva asistenta
dakle trenutno ovako izgleda elektro team sad, a u zagradama kad je normalna situacija. dakle radi ih 6 od 25
Ch E/E
1st E/E
E/E x2 (normalno 5x)
ass E x2 (normalno 6x)
(normalno electrinic eng)

Kakve su reakcije na promjene manning-a, ima li dosta onih koji se najavili da se ne vracaju -fleetwide stanje ?
Makar za pozicije koje su najvise reducirane/ukinute ?

Sto je sa placama, iznosi su padali u odnosu na normalno ili ?

Tužno na kakve niske grane je pala cijela industrija... Držite se ljudi. Pozdrav svima, nije me tu bilo stoljećima.

Poslano sa mog MAR-LX1A koristeći Tapatalk

Cruising industrija se više neće nikad oporaviti, prvi val COVID-19 ju je ubio, a drugi val će je dokrajčiti do kraja. Za nekoliko mjeseci predviđam bankrot većine vodećih kompanija, dovoljno je pogledati negativne stock statistike, sa ovim tempom do kraja godine većina dionica će imati vrijednost smeće. Ja za ovu godinu neću imati nikakvu navigaciju, za dogodine planiram povrat na cargo nakon 11 godina. Karijeru sam počeo sa cargo brodovima i izgleda da ću je tako i završiti.

Cruising industrija se više neće nikad oporaviti, prvi val COVID-19 ju je ubio, a drugi val će je dokrajčiti do kraja. Za nekoliko mjeseci predviđam bankrot većine vodećih kompanija, dovoljno je pogledati negativne stock statistike, sa ovim tempom do kraja godine većina dionica će imati vrijednost smeće. Ja za ovu godinu neću imati nikakvu navigaciju, za dogodine planiram povrat na cargo nakon 11 godina. Karijeru sam počeo sa cargo brodovima i izgleda da ću je tako i završiti.

Izvjesno da bi se tako i moglo dogoditi,u najboljem slucaju-da se djelomicno izvuku- mogli bi zivotariti sa rezanjem kapaciteta.No onda to vise nece biti mega kompanije.
Niti ce proizvod kojeg su imali moci ostati isti, masovnost kao osnova za profit.
Najvece pitanje ostaju krediti po zavrsenim novogradnjama u zadnjih 10-ak godina, uglavnom financirani od izvoznih banaka u vlasnistvu drzava brodogradilista gdje su sagradjeni.
Ako te drzave odluce to otpisati, smatrati ih nenaplativima, novih gradnji pod tim uvjetima vise tesko da ce biti, makar do sigurnosti putovanja a.k.a. cjepiva.
A bez tog vrtloga( sve na kredit i jaka potraznja za putovanjima )cruise industrija je ako nista zaustavljena na duzi niz godina sto se ekspanzije tice.

Ovo bi bio blago optimisticni pogled.

Kakve su reakcije na promjene manning-a, ima li dosta onih koji se najavili da se ne vracaju -fleetwide stanje ?
Makar za pozicije koje su najvise reducirane/ukinute ?

Sto je sa placama, iznosi su padali u odnosu na normalno ili ?

Zasad smo ja i jedan 1st izrazili želju da preskočimo critical manning i da se vratimo u operaciju. Neki malo grintaju ali manje više čekaju svoj red za ukrcaj.
Plaće i ugovor nisu dirali

Mislim da će se to lagano vratiti natrag nakon što se farmaceutska industrija namiri prodajom cjepiva. U kolikoj će se mjeri vratiti teško je reći

A ja imam info da na NCL nema trenutno 2nd Off, nego samo 1st na mostu

Evo sluzbeno iz spiska posade na mom brodu stvari u deck departmentu stoje ovako tj. nema trenutno popunjenih slijedecih pozicija: 2nd officer,3rd officer, security supervisor, enviromental officer, cadet-deck officer, safety secretary, lifeguard.
Poslove enviromental officer-a koliko vidim obavlja staff captain

iako na raznim stranicama izlaze rasporedi početka krstarenja od 01.11.2020 unutar firme stižu potvrde da se ostaje u cold layupu do daljnjeg te da su oficirima ugovori produženi sa standardnih 10 na 14 tjedana (uključujući dva tjedna izolacije na brodu). u mom slučaju bi to bilo 14 tjedana na brodu i 48 tjedana kući. zanima me ko će to ostati 56 tjedana kući tj biti vjeran kompaniji. bilo je to neko lijepo vrijeme, i sad je gotovo, jednog dana i kad krenu krstarenja, malo je vjerovati da će se ugovori vratiti na 10 tjedana. a prije toga pitanje je koliko će kompanije izdržati ovaj teror korona prehlade.

Žalosno,jako žalosno... skinite se s broda dok je vrijeme. Ništa nije ostalo za bijelce osim jahti i lng.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Da,NCL takodjer ide u tzv.cool lay-up, salju oko 50 posto personala makine i palube doma.
Tablica pozicija koje ostaju na brodu formirana je u uredu, brodovi samo imaju pravo odabira tamo gdje je vise izvrsitelja na istoj poziciji a potrebno ih je manje od trenutnog broja.
Rezu npr. kod mene engine boys sa sest na jednoga, sekretaricu deck-a i makine isto salju kuci.Vazno je napumpati brojke cini se.
A na njima usteda na placi mozes misliti kolika, doduse staff chief engineer je takodjer proglasen viskom i nece ga biti.
Moglo bi se lako dogoditi da sa Novom Godinom stvari krenu ostrije po placi i drugim pravima.To je jedino sto jos mogu a nisu rusili u velikim postotcima.

Žalosno,jako žalosno... skinite se s broda dok je vrijeme. Ništa nije ostalo za bijelce osim jahti i lng.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

a cuj. .. prije par godina je bila kriza u off shore, vjerojatno je neko i bacija matrikulu, ali znas kako kazu, prigode beru jagode. treba se brzo snaci i napraviti nesto. krstarenja ce se sigurno vratiti pojavom cjepiva, a do tad ko ziv ko mrtav

a cuj. .. prije par godina je bila kriza u off shore, vjerojatno je neko i bacija matrikulu, ali znas kako kazu, prigode beru jagode. treba se brzo snaci i napraviti nesto. krstarenja ce se sigurno vratiti pojavom cjepiva, a do tad ko ziv ko mrtav

Od tih cjepiva neće biti ništa jer virus previše brzo mutira da bi bili efikasni, nešto slično ko sa gripom, efikasnost upitna. Osobno sam protiv cijepljenja jer je više štete nego koristi a sa svakim cjepivom unosiš u sebe sve više žive i ostalog smeća. Cjepiva su bila korisna npr. 70-ih i 80-ih kad smo ih sami proizvodili i znali što je u njima.

Last edited:
Da,NCL takodjer ide u tzv.cool lay-up, salju oko 50 posto personala makine i palube doma.
Tablica pozicija koje ostaju na brodu formirana je u uredu, brodovi samo imaju pravo odabira tamo gdje je vise izvrsitelja na istoj poziciji a potrebno ih je manje od trenutnog broja.
Rezu npr. kod mene engine boys sa sest na jednoga, sekretaricu deck-a i makine isto salju kuci.Vazno je napumpati brojke cini se.
A na njima usteda na placi mozes misliti kolika, doduse staff chief engineer je takodjer proglasen viskom i nece ga biti.
Moglo bi se lako dogoditi da sa Novom Godinom stvari krenu ostrije po placi i drugim pravima.To je jedino sto jos mogu a nisu rusili u velikim postotcima.

Sljedeći korak bit će vam rezanje plaće, a nakon toga neisplaćivanje, nešto slično je doživjela CMV a sad u bankrotu:
https://www.cruiseandmaritime.com/
Jadna se vremena spremaju, ja se pripremam na povratak na cargo.

Od tih cjepiva neće biti ništa jer virus previše brzo mutira da bi bili efikasni, nešto slično ko sa gripom, efikasnost upitna. Osobno sam protiv cijepljenja jer je više štete nego koristi a sa svakim cjepivom unosiš u sebe sve više žive i ostalog smeća. Cjepiva su bila korisna npr. 70-ih i 80-ih kad smo ih sami proizvodili i znali što je u njima.

O tome je suvišno raspravljati. Ja se s tobom slažem ali istotako znam da će sve ovo stati kad se namire troškovi izbacivanja cjepiva. Kompanije će imati alibi i sve će se vratiti na staro. COVID19 će se spominjati u prošlom svršenom vremenu.
Btw bez dokaza o cijepljenju se nećeš moći ni ukrcati na brod a bojim se da će to tako biti i za bilo koju vrstu broda. Znači pomorci će se uz medicinsko osoblje prvo cijepiti. Ko do sad nije iša u crkvu zadnji mu je čas

Back