Prvi ukrcaj za terca palube i breveti

Ukrcaj i breveti

Ukrcaj i breveti

Dobar dan ekipa

Evo da se ja uključim u ovu raspravu o prvog ukrcaja na brod.

Å to se breveta tiče :

Nemoj polagat ECDIS ako ideÅ¡ na tankere, u zadnje vrijeme Oil major inspektori traže da se polaže na type approved Ecdis-u. Å to znači da ako ideÅ¡ na brod recimo koji ima ECDIS od Furuna a ti si u nekom centru polagao ECDIS na JRC konzoli, znači da nemaÅ¡ approved type ECDIS brevet....uglavnom na taj brod koji te budu slali reći će ti koji ECDIS ima i na toj konzoli ćeÅ¡ polagat. U najboljem slučaju a ne znam jeli to postoji u nas...imaÅ¡ trening centar sa Kongsbergom, Furuno,Kelvin - Hughes, JRC, pa tokom treninga prođeÅ¡ sve te makere i dobijeÅ¡ brevet za sve..tako da budi pažljiv Å¡to se tiče polaganja ECDISA...ne bacajte novce bezveze...isto ti se može dogoditi kao mom prijatelju koji se ukrcao na NYK-a a imao je položen ECDIS U SSM....pa su mu rekli da ne valja i poslali ga u NYK trening centar u Singapur da polaže na njihovim konzolama....(naravno troÅ¡ak puta hotela i hrane je firma platila).

Å to se vize tiče koliko se ja sjećam..meni je trebalo garatno pismo da idem na brod i ime broda...kako ćeÅ¡ ti radit američku vizu bez garantnog pisma????

Ne znam, možda se sad to i može, dok sam ja vadio vizu, to je bilo par dana prije ukrcaja i trebalo mi je garantno pismo.

Eto ja mislim da sam pomogao....

Živili

Pozdrav!

U Zadru je 2900 kn i nesto ECDIS. Zva sam vec par puta i uvijek istu cijenu kaze tako da ne znam otkud tih 3900 kn?!
Odrzava se u ovu srijedu u adriamaru na Boriku.

Je, za vizu treba garantno pismo i dalje. Bilo bi cudno da USA daje vize bez toga. Ali racunam, ako te firma uzme onda nije problem ni vizu srediti jer ce ti firma dati garantno pismo.

:D

Last edited:
Ljudi, koliko dođe tanker familiarization, ako tko zna u Ri? Čujem da se odrzava na fakultetu i da zna biti dosta jeftiniji od adriamare i ostalih? A i smjestaj mi je lakÅ¡e naći u Ri iako je Å i bliži (otpale mi Å¡anse za smjeÅ¡taj do daljnjega).

Nisam radio kadeturu na tankeru pa treba plaćati cijeli ispit. Ima li kakva potvrda na temelju fakulteta, pa da ne trebamo plaćati sluÅ¡anje kao Å¡to je to slučaj s određenim drugim brevetima?

I jos jedno pitanje, s obzirom da sam spreman ići i opet za kadeta (bez obzira na poručnički) na kakvu solidnu tankersku kompaniju ako se ikakva prilika ukaže, treba li i u tom slučaju posjedovati navedeni brevet, drugim riječima, jel obvezan za kadeta?

P.S.

Ako koga zanima, da opet ponovim najsvježije iz prve ruke (slusao sam tecaj), ECDIS 40 SATI u Zadru je 2900 kn.
To je po novome jer prije vam na potvrdi nisu pisali sati nego broj dana ili Å¡to već.
Otprije par mjeseci je ovaj novi sistem i jasno vam je navedeno da ste sluÅ¡ali tečaj od 40 sati.

:confused:

Last edited:
Ljudi, koliko dođe tanker familiarization, ako tko zna u Ri? Čujem da se odrzava na fakultetu i da zna biti dosta jeftiniji od adriamare i ostalih? A i smjestaj mi je lakÅ¡e naći u Ri iako je Å i bliži (otpale mi Å¡anse za smjeÅ¡taj do daljnjega).

Nisam radio kadeturu na tankeru pa treba plaćati cijeli ispit. Ima li kakva potvrda na temelju fakulteta, pa da ne trebamo plaćati sluÅ¡anje kao Å¡to je to slučaj s određenim drugim brevetima?

I jos jedno pitanje, s obzirom da sam spreman ići i opet za kadeta (bez obzira na poručnički) na kakvu solidnu tankersku kompaniju ako se ikakva prilika ukaže, treba li i u tom slučaju posjedovati navedeni brevet, drugim riječima, jel obvezan za kadeta?

P.S.

Ako koga zanima, da opet ponovim najsvježije iz prve ruke (slusao sam tecaj), ECDIS 40 SATI u Zadru je 2900 kn.
To je po novome jer prije vam na potvrdi nisu pisali sati nego broj dana ili Å¡to već.
Otprije par mjeseci je ovaj novi sistem i jasno vam je navedeno da ste sluÅ¡ali tečaj od 40 sati.

:confused:

tanker familiarization=3300kn na faksu u Ri, brevet NE dobiješ kad završiš/diplomiraš!
moraÅ¡ sluÅ¡ati predavanja- korisna su ti ako nikad nisi bio na tankeru, naučit čeÅ¡ neÅ¡to!!
Većina (možda čak i sve) kompanija traži taj brevet i za kadeta!

Last edited:
Ja sam nedavno polaga u SMS-a ECDIS tecaj i to nebi nikome preporucija. Bacanje para.
Ima sam stari certifikat di je pisalo da je obuka trajala 3 dana..
Ovo sam dobija iz firme..

Dear Capt.
According to Shell requirement , ECDIS General Cert require Equipment name as well as training period that is 40 hrs or 5 days.
Appreciate if you could kindly liaise with your training centre to reissue the ECDIS cert inclusive of Equipment name and Training period (40 hrs or 5days ) during your vacation.
Your certificate shows equipment name “Transas “ but training period is only 3days.
Regret for the inconvenience.
Thank you for your kind assistance.

Vecina Oil kompanija sada traze ovo i ako ces na tankere ovo ti triba.
A posto se u nas polaze vecinom na transasu, kad dodjes na brod ces vjerovatno skuzit da imaju drugi sistem pa ces morat polozit ship specific a ja sam to napravija tako sta su nam poslali iz norveske program za obuku i na kraju isprintas certifikat i to je to.

Moja firma prima samo sa advance oil i kemikal, bez ovoga se nemozes ukrcat.
Znaci nakon tanker familarization i 6 miseci na tankeru mozes polagat advance.
Samo ga nemoj radit u Diversa, ja sam bija prvi dan i kad sam vidija kako rade ispalija sam. Lako za mene, ja sam vec 18 godina na tankerima ali su samnom bili i mladji casnici koji sigurno nisu nista nauclil. Mozda se sta prominilo, neznam.
Ustvari rijetko sam di bija na tecajevima di mozes i sta pametnog cut. :D

Last edited:
Back