Prijava poreza na dohodak ili ne? Iako imaš 183dana.

engineer-ri

2 ass.eng
Evo jednog lijepog topica.
O čemu se radi. Evo neki dan naletio na kolegu pomorca u gradu pa malo se zapričali uz kavu. Spomenem ja da će ove dane doći od kapetanije onaj izvjestaj za dane provedene na brodu. I kao obično ja dobijem taj papir od kapetanije skupim platne liste odem do jedne ženske koja mi ispuni te papire i prijavi sve to i dam joj 200kn za sve to. Hvala bogu imam uvijek iznad 183 dana pa u konačnici nista ne platim poreza. Na to kaže moj frend (koji i sam ima dobro preko 183 dana): Ja dobijem taj izvještaj za dane i to je to!!! Ja ne prijavljujem ni ne ispunjavam nikakve formulare??? I to već 4-5 godina???? Ja mu kažem čekaj malo, koliko ja znam moraš prijaviti porez na dohodak iako imaš vise od 183!!! Sto nije tako? Jeli on može doć u problem? Jeli sam ja lud sto to ispunjavam?? Kakva su vaša iskustva. Sto vi mislite o ovom???

Iskustva su da svi koji ne prijave ili posalju nepotpunu dokumentaciju idu ispod stola , kazne nisu bas male ... u zd sam vidio poveci broj takvih predmeta koji im stoje od 2009g , samo je pitanje kad ce ih izvuci jer na kaznu ide i kamata koja nije mala tako da kolegu za par godina moze strefiti infarkt kad mu posalju racun pa ovrhu.

Nije se sa njima zajebavati , rade pomalo i aljkavo ali prije ili kasnije dodjes na tapet i onda se tesko izvaditi.

Last edited:
me znam zasto dajes tih 200 kn lihvarima ,dovoljno je priloziti obrasce porezne prijave sa imenom i prezimenom te oib-om skupa sa listom primanja i potvrdom dana navigacije,ostalo ispunjavaju oni.provjereno jer tako radim vec godinama.inace svak je duzan predati poreznu prijavu bez obzira na broj dana.

me znam zasto dajes tih 200 kn lihvarima ,dovoljno je priloziti obrasce porezne prijave sa imenom i prezimenom te oib-om skupa sa listom primanja i potvrdom dana navigacije,ostalo ispunjavaju oni.provjereno jer tako radim vec godinama.inace svak je duzan predati poreznu prijavu bez obzira na broj dana.

Da
Dakle ti si duzan prijavit svoja primanja tj podnit prijavu
Posaljes npr postom i ako sta fali oni te zovu da im doneses
Ja ispunim sve uredno tj to mi supruga napravi jer ona to zna.
Ja i uplatnice sam placam svaki misec za misec kad san na brodu jer opet to mi supruga zna pa ona to rjesava
Prije nekog vrimena isla do porezne da pita ima li duga.kaze nema nista.sve po PS-u

Sent from my internet mobile device

Isto i ja cinim. Izgubim 7 minuta u poreznoj. Super su u nas u Dbk sto se toga tice.
Btw, procitah da je kazna za ne prijavljivanje porezne kartice 70 000kn.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Onaj obrazac mislim da je EPOM di su primanja i odbitci sam moras ispuniti a oni u poreznoj pomognu kad imaju sve podatke , a ako im recimo posaljes sve papire bez epoma kompletna prijava se racuna kao nepotpuna , tako je u zd 101% a za druge zupanije neznam.

Oni u poreznoj to nece ispunjavaju jer u slučaju neke pogreške mogu ostati bez posla bar su meni tako objasnili.

@cc2

Bilo je 50 000kn , valjda su malo povisili pa racunaj tko nije predao sve 5 ili vise godina kad pocnu uplatnice slati , 250k kn + kamata od 12 ili neznam koliko %.... a zastare nema (ima ali je oni prekinu pa je nastave,tako da kraja nema) , znaci taj racun mogu ispostaviti za 10 ili vise godina bez problema.

Last edited:
Ja znan po sebi kad god nisan prijavija godisnju zaradu od place iako san ima dosta dana za ne platit porez dosla bi mi na kucnu adresu obavjest iz porezne uprave da nisan prijavija primanja za prethodnu godinu i da to triban napravit.

Eventualni minus na poreznoj kao i stanje mozes provjeriti na e-građanin

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pokrenuo sam ovu temu samo da znam iskustva drugih da znam reći svom frendu di griješi i da može biti kažnjen (ako može biti uopće kažnjen?) a totalno je nevažno dali sam ja platio poreznu prijavu 200kn ili 100kn ili sam to sam napravio pa odnio. Meni osobno odgovara kako ja radim jer se uopće ne zajebavam s nikakovom papirologijom.
Očito kod nas ovdje u Rijeci tete u poreznoj ne rade svoj posao kako treba kada taj moj frend prolazi nekažnjeno vec 4-5 godina!!!????
Odgovore sto je dao antezd i c.c2 su ono što sada tražimo. Hvala na takvim odgovorima.

Last edited:
Ja ih znam vise u rijeci koji rade tako ili slicno, a znam i one koji ne prijavljuju nista, nit se na kapetaniju prijavljuju nit ikakva primanja....nije mi jasno sto ne kuze da ce im jedan dan netko pokucat na vrata i pitat od kud ti uplate na devizni ili od kud ti lova da kupis auto ili stan....poslje ce kukat po medijima i proklinjati drzavu i sve zivo...

Ja ih znam vise u rijeci koji rade tako ili slicno, a znam i one koji ne prijavljuju nista, nit se na kapetaniju prijavljuju nit ikakva primanja....nije mi jasno sto ne kuze da ce im jedan dan netko pokucat na vrata i pitat od kud ti uplate na devizni ili od kud ti lova da kupis auto ili stan....poslje ce kukat po medijima i proklinjati drzavu i sve zivo...

Da! Nazalost znam ih i ja par. I to kupuju se bjesni auti i stanovi....i nitko ih nista ne pita!!!!! Onda se meni tresu gaće da mi nesto ne valja sa poreznom prijavom i slicno....!!! Kod nas u Rijeci u poreznoj izgleda da nitko nista ne radi i takvi prolaze lišo iz godine u godinu.
Odličan dodatak temi!!!

Kazna je od 500 do 50000 kuna.
Meni nedavno dosla opomena da nisam za 2017.g prijavija a jesam ka i svake godine.Vjerovatno im se negdi zagubilo.

Da! Nazalost znam ih i ja par. I to kupuju se bjesni auti i stanovi....i nitko ih nista ne pita!!!!! Onda se meni tresu gaće da mi nesto ne valja sa poreznom prijavom i slicno....!!! Kod nas u Rijeci u poreznoj izgleda da nitko nista ne radi i takvi prolaze lišo iz godine u godinu.
Odličan dodatak temi!!!

Zavisi kod koje zenske doletis tamo za porez, ona jedna mlada izpocetka nije nista gledala, a ona neka starija je sve gledala dal si predao od papira....nisu samo pomorci takvi, ja znam i ljude koji su isli vani nesto radit primjer u skver, pa nisu to nigdje prijavili, znam i ugostitelje koji duguju parsto milja kuna poreza, pa nikom nista, dokaz da sustav ne funkcionira, tako da se ne treba trest oko toga.

Pokrenuo sam ovu temu samo da znam iskustva drugih da znam reći svom frendu di griješi i da može biti kažnjen (ako može biti uopće kažnjen?) a totalno je nevažno dali sam ja platio poreznu prijavu 200kn ili 100kn ili sam to sam napravio pa odnio. Meni osobno odgovara kako ja radim jer se uopće ne zajebavam s nikakovom papirologijom.
Očito kod nas ovdje u Rijeci tete u poreznoj ne rade svoj posao kako treba kada taj moj frend prolazi nekažnjeno vec 4-5 godina!!!????
Odgovore sto je dao antezd i c.c2 su ono što sada tražimo. Hvala na takvim odgovorima.

A kada nam ne pase da dajemo mito onda se kuka!!
Sve njih doktore, inspektore i slicne da ne nabrajam smo mi ljudi navikli na mito!
Ono tipa "ma neka doktore uzmite to je red!!"

Kada dode slijedeci i ne da joj 200 kuna onda ce reci da ona to ne ispunjava!!
ajde iz zahvalnosti neka bombonjera ali pare se ne bi smile raditi jer ce onda sluzbenik kad vidi da je proslo uzimat i traziti sve vise!

a sto se poreza tice osobno mislim da ce kad tad uvesti porez na primanja, nazalost

Valjda je bolje, al pazi ovo, kad mi je brat kupovao nekretninu, nisu mu htjeli obracunat porez po onom sto su napisali u ugovoru, nego mu je procjenitelj izasao na teren i procjenio jedno 20%, na njegovu zalbu mu je rekao, ti si pomorac, imas novaca kad ne uzimas kredit....eto znaju koliko zaradjuje i sve.

Istina, pametno zborite...znam dosta ljudi sa vise od 10K Eura mjesecno koji su van sistema, i cudom se cudim, jer iskreno sa OIB-om mogu i djeca iz Osnovne Skole zbrojiti prihode i rashode. No, ne zaboravite...dok Komadina i ekipa grade Vile na obroncima Ucke od 300K Eura i iste ne zavrse ( sa 15 000KN placama) , porezna ce sacekati...

Istina, pametno zborite...znam dosta ljudi sa vise od 10K Eura mjesecno koji su van sistema, i cudom se cudim, jer iskreno sa OIB-om mogu i djeca iz Osnovne Skole zbrojiti prihode i rashode. No, ne zaboravite...dok Komadina i ekipa grade Vile na obroncima Ucke od 300K Eura i iste ne zavrse ( sa 15 000KN placama) , porezna ce sacekati...
To je kod nas normalna pojava , jos je super kad imaju placu 15k kn ... u mojoj okolici ima poprilican broj vila a vlasnici nemaju dana staza ili su prijavljeni kao kuhari u nekom restoranu , roditelji im nisu bili bogati a voze aute nikad jeftinije od 150-200k eura i mjenjaju se na godisnjoj bazi ... uz to i brod od 20 tak metara bude vezan u marini cisto da se vidi mada se skoro pa nikada ne koristi.

Porezna valjda nista ne pita a ti posteno radis na brodu pa ti se prijete sa kaznom od 50k kn i traze puste papire.

Nema bas logike ali to je hrvatska realnost.

Back