Lahor Magazinović može proći samo kod nas. Bio sam na jednom poslovnom ručku ship managementa gdje su se ameri međusobno pogledavali i zgražali nad njegovim ponašanjem.
Glede ishrane na brodu, bio sam na brodu koji ugovara Magazinović i na sister ship-u koji je ugovarao agent iz druge države. Isti brod, isti broj posade.
Magazinovićeva posada je gladovala. Frižider je UVIJEK bio prazan, a hrana je bila nejestiva. Svi su ronjali na koga, a bidan kogo mi je pokaza što sve ima. "Ajde ti napravi nešto s ovin" - pokazujući sve što je ukrcano za hranu za jedan vijađ.
Ova druga posada je imala pun frižider. Bilo da otvoriš frižider posade ili časnika, uvijek je bio pun. Prvi puta u životu sam na brodu vidio jogurt. Pun frižider mljeka, jogurta, sokova svih vrsta. Kao što svi znamo, mlijeko pomaže kod odstranjivanja otrova iz organizma i OBAVEZA ga je piti litru na dan ako se želi ostati zdrav. Općenito, ova druga posada je imala fenomenalne uvjete.
Najviše me je zgrozio kontrast. Nekako čovjek očekuje da kada netko krade, da krade na malo - da krade da se ne vidi, ali ovo je toliko bezočna pljačka, toliko je tu bešćutnosti, toliko neljudskosti da je to za ne povirovat. U srednjm vijeku bi takve razapinjali na stup srama ili nabijali na kolac bez mnogo priče - za primjer drugima. A mi pričamo o nekakvoj humanosti dvadeset prvog stoljeća i napretku civilizacije.
Kada san pita barbu na Magazinovićevom brodu zašto mu je frižider prazan, odgovor je bio da iznos za hranu nije dovoljan.
Yea, right. Ship management je ugovarao oba broda i plaćao isti iznos za hranu brodu s našom posadom koju ugovara Magazinović i brodu sa stranom posadom koju je ugovarao drugi agent.
Da mi je sve ovo netko drugi pričao, teško da bih povjerovao. A bidni pomorci, na svakoj skalini se mojanu nagu*it. Prvo im agent uzme solde za "unapređivanje firme", pa ih onda plati manje nego što triba, pa im onda dignu hranu i iz usta, a na kraju im dadu više rabote, a izvanka sve zapakiraju da se ne vidi.