Za razliku od drugih kolega koji nakon položenog poručničkog nisu u stanju napisat par kratkih riči o dojmovima i savjetima sa ispita (čast iznimkama (i Marini), ali su stvarno rijetki), ja ću napisat svoje dojmove.
Prvo i osnovno, nemojte dolazit u rebatinke,neobrijani i neredni na poručnički. Prvi dojam se teÅ¡ko može popraviti.
Å ta se tiče zadataka, nije bilo niÅ¡ta neuobičajeno od onoga Å¡ta ste radili na konzultacijama tj. niÅ¡ta drugačije od ostalih zadataka koji se pojavljuju po webu. Ovo vam govorim sve vezano uz moju grupu i zadatke koji su mene dopali. Ali, ajmo redom:
1. Astronomska
- pismeni: tri stajnice sa zvjezdama, sve poznate i sa UTC vremenom + nacrtati, kontrola devijacije amplitudom sunca(zalaz), fi meridijana i fi polaris
- usmeni: (ako napiÅ¡ete odično pismeni, neće vas puno daviti sa usmenim) koordinatni sustavi, prvi nautički trokut, sekstant i greÅ¡ke sekstanta, Å¡to je zvjezdani dan, mjesečev dan, ekliptika, ekvinocij, solsticij, paralaksa, refrakcija i slični pojmovi
2. Terestrika
- pismeni: rad na karti (klasika), pretvaranje i ucrtavanje kurseva i azimuta, kontrola devijacije pokrivenim smjerom, smjer i brzina struje ili vjetra, zanos i jedan zadatak ortodroma i loksodroma
- usmeni: oznake na karti, IALA A i IALA B, lateralne i kardinalne oznake, svjetla i karakteristike svjetla na karti, publikacije, priprema mosta za navigaciju i slično.
3. Stabilitet
- pismeni: centracija, kut nagiba, trim, sve zadaci koje ste vježbali na konzultacijama i koji se mogu naći na webu
- usmeni: osnove stabiliteta kao 3 uvjeta plovnosti, definicije stabilnosti, DWA ili FWA, deadweight scale (opisat kako se u nju ulazi i što nam kazuje), upotreba tablice tj. grafa za promjenu trima na pramcu i krmi sa ukrcajem 100 tona, ukrcaj žita i uvjeti SOLASA, ukrcaj ugljena, IMDG code, utjecaj slobodnih površina, što je to stowage factor, broken stowage, kapacitet, zapremnina (tonaža), deplasman, nosivost, BRT, NRT....
4. Engleski
- pismeni: proučite dobro udžbenik Maritime English od Borisa Pritcharda, stručni pojmovi općenito o brodovima (liners or tramps), dijelovima broda (keel, hull, machinery), meteorologije (veering, backing, mist, gust, etc.), prijevod sa eng na hrv i obratno, esej od 100 riječi o tome kako si proveo godinu dana na kadeturi.
- usmeno: ovisi o tome kako si napisao pismeni, ali ako si neÅ¡to pogrijeÅ¡ia u pismenom, to će te pitati na usmenom
5. Manevriranje i PISM - svjetla i signali morate znat pjevati 100%, wheelhouse poster i Å¡to je sve na njemu, brodski čučanj - squat, plovidba u uskim kanalima - bank effect, vijak i sile vijka, kormilo i sile na kormilu, zalet broda, moment okreta broda, pramčani potiskivači, DP-direct positioning, manevriranje brodom sa jednim/dva vijka pri vožnji naprijed/krmom, pristajanje sa jednim desnookretnim vijkom - viÅ¡e varijanti, sidrenje broda - četverovez, sa dva sidra i slično
6. Meteorologija - atmosfera - podjela i osnove, zračne mase, zračne fronte, ciklona, anticiklona, tropski ciklon, vjetar, regionalni vjetrovi - ukraatko o svakom, magla, led - podjela i kako se kreće te objasniti ICE Patrol, struje, tlak, vlaga, rosiÅ¡te. Učit sve osnove i da znaÅ¡ pričat o tome neke detalje kao npr. imena struja i Pacifiku ili Atlantiku (pogotovo hladne tj. tople struje)
7. Pomorsko pravo - gospođa koja je ispitivala je super i ukoliko i zapnete ona će vas navesti da nastavite dalje, učit također samo osnove, unutraÅ¡nje morske vode, teritorijalno more, vanjski pojas, gospodarski pojas, ZERP, epikontinentalni pojas, otvoreno more, poslovi lučkih kapetanija, pomorski zakonik, poslovi kapetana, stojnice, prekostojnice, upisni list, pismo spremnosti, teretnica, vrste brodarskih ugovora.....
8. Sigurnost na moru - pripremit se kao za D2, sve iz temeljne sigurnosti, naročito naučit konvencije
Eto toliko od mene, a ja se nadam da će buduće kolege pomoć također objaviti svoje dojmove, jer svi smo mi u istome loncu i ako mi neće pomoć kolega pomorac, a čijoj pomoći se onda mogu nadat?
Lipi pozdrav svima i sretno na ispitima!!