Porezna uprava

ekipa ,bez ljutnje,ali ako netko ima permanent ugovor na 12 mj,znači da prima plaću 12 mj i kao takav mora
plaćati zdravstveni i mirovinski 12 mj

Doprinosi

Doprinosi

ekipa ,bez ljutnje,ali ako netko ima permanent ugovor na 12 mj,znači da prima plaću 12 mj i kao takav mora
plaćati zdravstveni i mirovinski 12 mj

druÅ¡tvo, pratite malo: doprinosi se plaćaju samo kad ste na brodu... nitko se ne ljuti, ali brine neinformiranost!

druÅ¡tvo, pratite malo: doprinosi se plaćaju samo kad ste na brodu... nitko se ne ljuti, ali brine neinformiranost!

Od 01.07 drugačija pjesma
Na moju žalost.volia bi da si u pravu ali nisi
Ili teta u kapetaniji laže.

Send from my Mobitelnik

Kakve veze ima nas ugovor sa porezom(osim ako si manje od 6mj izvan hr pa moras porez platit)
Ne mozes platit porez / doprinose ako si izvan neke drzave vise od pola godine!

Last edited:
Za sada je sva po starom i tako ce biti sigurno cijelo ovu godinu tj. cijelo porezno razdoblje...
Nebitno kakav ugovor imas, ako ti placa stize svaki mjesec ili samo kada si na brodu, kakva bi to glupost bila da jedni placaju, a drugi ne i to ovisno o ugovoru...:udriglavom

Po 100-ti put, porez se ne placa preko 183 dana, ali se mora napraviti prijava, doprinosi, mirovinsko, zdravstveno i sve te divote se placaju bez obzira koliko mjeseci si van ili unutar drzave i to kapetanija salje u mirovinsko prilikom prijave ukrcaja-iskrcaja s time da se moze izabrati da placas mislim nekih 500 kn kada si i doma, to je opcija naravno ostalo je obaveza ako se prijavljujete na kapetaniju.

Jel ja govorin turski ili sta.
Zdravstveno i mirovinsko će plaćat cilih 12 miseci oni koji imaju permanent ugovor tj placu svaki misec.
Jel može jasnije

Send from my Mobitelnik

porez i doprinosi su dvije različite stvari.Porez ne plaćaÅ¡ ako imaÅ¡ dovoljno dana van
države,a doprinose plaćaÅ¡ onoliko puta koliko ti je isplaćeno mjesečnih plaća

mi pomorci sa ovom drzavom nemamo bas nista osim sto tu trosimo novac i prespavamo :hihi

a sad bi nam jos i novce nase uzeli i za vrijeme provedeno koje nismo kuci. :udriglavom

Zdravstveno i mirovinsko će plaćat cilih 12 miseci oni koji imaju permanent ugovor tj placu svaki misec.
Jel može jasnije

Send from my Mobitelnik

Virujen ja da je tebi "teta" s kapetanije tako rekla, ali službeno (pod službeno podrazumijevam neki članak/stavak o tome u NN ili informaciju na stranicama ministarstva) nema nigdi nista, sta znaci da od toga jos nema nista, niti smo duzni se toga pridrzavati!

mi pomorci sa ovom drzavom nemamo bas nista osim sto tu trosimo novac i prespavamo :hihi

a sad bi nam jos i novce nase uzeli i za vrijeme provedeno koje nismo kuci. :udriglavom

imas mirovinsko ..socijalno i ako onaj mudonja prizna beneficirani ....:)

Virujen ja da je tebi "teta" s kapetanije tako rekla, ali službeno (pod službeno podrazumijevam neki članak/stavak o tome u NN ili informaciju na stranicama ministarstva) nema nigdi nista, sta znaci da od toga jos nema nista, niti smo duzni se toga pridrzavati!

ti se pridrzavaj ..a onda se nemoj iznenaditi kad dobijes sv pismo ..haha

Jel može jasnije

Send from my Mobitelnik

Neznam koje sve jezike pricas, tu citam HR pa eto probati cu ti odgovoriti na istom jeziku jer turski jos ucim preko sapunica, pa da ne dode do nesporazuma...
Ako ukljucis mozak biti ce ti jasno da postoji jako puno opcija isplacivanja placa, svaka dva tjedna, svaki mjesec, svaka 2 mjeseca itd.
U konacnosti se gleda godisnja zarada, a ne u koliko je anuiteta tebi isplacana placa, detaljnije ako ti je placa 100 000$ godisnje, u cemu je razlika dali si to dobio u 12x ili u 6x ? Na kraju godine pricamo o istoj brojci, naravno netko vise voli jedno, netko drugo, ali to nemoze biti pravilo po kojem ce se odlucivati kako ce tko sta placati...uostalom sve su to price i dok nema sluzbenog podatka vjezbaj i dalje turski, probaj sa ovom "tetom" iz kapetanije, biti ce da i njoj ide dobro kao i tebi...

Last edited:
Obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje

Od 01.01.2008. godine uvedeno je obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje za svakog pomorca državljanina RH koji plovi na brodu u međunarodnim vodama, neovisno o tome pod čijom je zastavom brod na koji se pomorac ukrcao. Razdoblje osiguranja je vrijeme od dana ukrcaja do dana iskrcaja s broda.

Za pomorca koji je sklopio ugovor s inozemnim poslodavcem prijavu i odjavu na obvezna osiguranja podnosi lučka kapetanija nadležna prema mjestu njegova prebivaliÅ¡ta, i to na temelju pomorske knjižice i dokaza o danima provedenim na plovidbi.

Ako pomorac uzdržava članove obitelji koji nisu zdravstveno osigurani, dužan ih je prijaviti u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja. I za članove obitelji pomorca koji je sklopio ugovor s inozemnim poslodavcem prijavu podnosi lučka kapetanija, i to na temelju podataka koje je dostavio pomorac ili posrednik preko kojeg se pomorac zapoÅ¡ljava.

Za razdoblje od dana ukrcaja do dana iskrcaja s broda pomorci sami za sebe plaćaju doprinose za obvezna osiguranja na temelju rjeÅ¡enja koje će im izdati Porezna uprava nadležna prema mjestu njihova prebivaliÅ¡ta.

Plaća se doprinos za mirovinsko osiguranje od 20% (ili I stup 15% + II stup 5%), doprinos za zdravstveno osiguranje od 15%, te doprinos za osiguranje od nesreće na radu od 0,5%. Osnovice za obračun ovih doprinosa i poreza na dohodak utvrđene su posebnom naredbom o mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa za obvezna osiguranja člana posade broda u međunarodnoj plovidbi.

U periodu između ugovora/plovidbe (dok ste kod kuće), pomorac nije obvezno prijavljen u sustavima socijalnog osiguranja, ali može se sam prijaviti (to bi svi trebali napraviti ako niste zaposleni u tom periodu). U mirovinskom osiguranju može upotrebljavati institut produljenog osiguranja i sam za sebe plaćati doprinos na najnižu mjesečnu osnovicu propisanu zakonom (minimalac), Å¡to je mjesečni izdatak za mirovinsko osiguranje od cca. 460kn. U sustavu zdravstvenog osiguranja, za razdoblje između dvije plovidbe, prava se ostvaruju prijavom nadležnoj službi u propisanom roku, pa je dovoljno da se pomorac u roku od 30 dana od prestanka obveznog osiguranja prijavi nadležnoj službi HZZO-a da bi i u razdoblju dok ne plovi zadržao status osiguranika bez obveze plaćanja doprinosa.Za članove obitelji pomorca koji su preko njega zdravstveno osigurani pomorac plaća doprinos za osnovno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu, tako da mu je mjesečna obveza za svakog člana obitelji oko 370 kuna.Po novome dopunsko zdr.osiguranje kad je pomorac doma placa se cijelu godinu ...ja ne placam jer ionako se ceka mjesecima na uslugu pa mi je jednostavnije ici privatno ....

Ajmo sad na porez na dohodak! Njemu se svi vesele!

Godišnji porez na dohodak

Dohodak pomoraca oporezuje se kao plaća tj. dohodak od nesamostalnog rada.
Obvezu podnoÅ¡enja godiÅ¡nje porezne prijave poreza na dohodak za pomorce regulira (između ostalih zakona i pravilnika) Pomorski zakonik, koji kaže:

- pomorci koji su tijekom kalendarske godine u plovidbi proveli ukupno manje od 183 dana, dužni su podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak.

- pomorci koji su tijekom kalendarske godine u plovidbi proveli ukupno 183 dana i više, nisu dužni podnositi poreznu prijavu. Oni to mogu napraviti svojom voljom. (Ovo VIŠE NE VRIJEDI. SVI pomorci, bez obzira na broj dana plovidbe, DUŽNI SU podnijeti poreznu prijavu: Uputa Porezne uprave)

PodnoÅ¡enjem godiÅ¡nje prijave poreza na dohodak, pomorac ostvaruje pravo na sve porezne olakÅ¡ice kao i drugi obveznici poreza na dohodak, ali i jednu dodatnu. Za svaki dan koji je proveo na brodu porezna mu se osnovica smanjuje za svotu dnevnoga pomorskog dodatka, neovisno o tome da li mu se isplaćivao pomorski dodatak. Pomorski je dodatak trenutačno propisan u svoti od 400 kuna na dan (Pravilnik o porezu na dohodak - čl.13. toč.18), Å¡to znači da bi se npr. pomorcu koji je na brodu proveo 150 dana porezna osnovica za tu kalendarsku godinu smanjila za dodatnih 60.000 kuna. (Udruga pomoraca Hrvatske: Pomorac.net - vijesti - uputila je 13 zahtjeva Vladi RH, a jedan od njih je i povećanje pomorskog dodatka sa 400Kn na 1800Kn dnevno. LINK. Tajnik Sindikata Pomoraca Hrvatske, g. Brazzoduro, na svom blogu je također objavio prijedlog izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, u kojem traži i povećanje pomorskog dodatka - LINK)

Naravno, ukoliko IMATE 183 DANA PLOVIDBE, OSLOBOĐENI STE plaćanja poreza na dohodak. Dodatno, ukoliko imate viÅ¡e od 183 dana plovidbe, razlika se može prenositi u sljedeću godinu. U dane plovidbe vam se računa i vrijeme na putu do broda/s broda, dani edukacije u inozemstvu te liječenja. (Predlažu se i joÅ¡ neke izmjene da se priznaju i dani edukacije u RH.)

Znači ovako. Za godiÅ¡nju poreznu prijavu poreza na dohodak, uz one EPOM i DOH obrasce, morate priložiti i DPOM Obrazac koji vam izdaje nadležna lučka kapetanija, a u njemu piÅ¡e koliko ste ostvarili dana plovidbe u poreznom razdoblju.

UKRATKO

Sukladno najavi, evo skraćene verzije u četiri koraka.

1. PRIJE ukrcaja, potrebno je javiti se u nadležnu Lučku kapetaniju sa matrikulom, kopijom ugovora (samo potvrda ili onaj dio ugovora na kojem se NE VIDE PRIMANJA) i kopijom avio-karte (prijavljuje vas agent/ovlaÅ¡teni predstavnik/opunomoćenik ili vi sami). To je potrebno da vam odrede osnovicu za plaćanje doprinosa mirovinskog i zdravstenog osiguranja (sukladno Naredbi) te vam izvrÅ¡e prijavu u mirovinsko i zdravstveno, a vaÅ¡a draga lokalna porezna uprava vam onda (možda ili kasno) poÅ¡alje uplatnice na kućnu adresu. Također na osnovu ugovora i avio-karte vas upiÅ¡u za DPOM, odnosno, kad ste krenuli na brod. (Informacija o socijalnoj reformi za pomorce: IV-1.)
Primjera radi, sukladno Naredbi, ako ste 'mladić sobe' onda plaćate samo 960Kn/mj za doprinose, jer ne računaju napojnice u cashu. Za djevojke ne piÅ¡e. wink

2. NAKON iskrcaja, OBAVEZNO tražiti na brodu da vam stave žig u matrikulu kad ste se ukrcali i kad ste se iskrcali. S takvom matrikulom, odmah se javiti Lučkoj kapetaniji da bi vam mogli izdati na kraju godine DPOM obrazac i odmah izvrÅ¡iti odjavu sa mirovinskog i zdravstvenog.

3. Dok ste u LK, popunite/tražite zahtjev za priznanje osiguranika po osnovi produženog mirovinskog osiguranja (onih 460kn) te zahtjev za zdravstveno osiguranje po osnovi privremene nezaposlenosti ili privremene nesposobnosti za rad. (Informacija o socijalnoj reformi za pomorce: IV-3.)

4. Do kraja veljače tekuće godine, potrebno je podnijeti godiÅ¡nju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu nadležnoj poreznoj upravi. Za to će vam onda trebati onaj DPOM obrazac od lučke kapetanije. Ako ste skupili 183 dana plovidbe, uključujući putovanja na brod/s broda, edukacije u inozemstvu i liječenja, a nemate dodatnih prihoda, potrebno je samo popuniti osnovne podatke tipa: ime, prezime, adresa, OIB te priložiti DPOM sa danima plovidbe i to je to. NE MORATE UPISIVATI PRIHOD S BRODA, sve ostavite prazno. Ako nemate 183 dana i/ili imate nekih drugih prihoda koji podliježu oporezivanju, onda morate popuniti prijavu s upisanim prihodima, a ukoliko niste vjeÅ¡ti popunjavanju porezne prijave i računanju, može vam to napraviti bilo koji knjigovodstveni servis (ili prijatelj/ica, rodbina u poreznoj jer inače vas odj...). Kao jedinstvenu uslugu za te poslove pomoraca nudi Pomorski Servis Nautičkog Centra (ovi gdje ste polagali za brevete, odnosno, za D1). Adresa: Hosting za zahtjevne - Avalon hosting, oni te sve poslove cijene (mislim) 950kn godiÅ¡nje. Predlažem da se svi raspitate pa da nađemo neku najbolju/najjeftiniju varijantu.

Dakle, ako ste u gabuli i nemate 183 dana, za umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak priznaje vam se pomorski dodatak, osobni odbitak (osnovni, bez olakÅ¡ica iznosi 21,600Kn), sve uplate doprinosa obveznog osiguranja te ostali priznati porezni odbici i olakÅ¡ice (uzdržavani članovi,sex. pomagala, kupovina prve nekretnine ili adaptacija te donacije vladajućoj stranci - izbacite uljeze).

Dodatno, nadati se možemo usvajanju prijedloga za uvođenje beneficiranog radnog staža za pomorce koji je sad aktualan te povećanju dnevnog pomorskog dodatka tako da plaćamo manje poreza.

NAPOMENA AKO SE STO IZMIJENILO NEKA SE NAPISE ..MENI VISE NE RABI .....

plaća li kadet/asistent doprinose

plaća li kadet/asistent doprinose

evo jedno kratko pitanje,pa ako netko zna neka mi odgovori.

znači dali je kadet/asistent koji ima plaću 500-600$ dužan platiti mirovinsko i zdravstveno dok je na brodu?

i ako se plaća odkada je to tako i koji je mjesečni iznos?

unaprijed zahvaljivam

znam da se prije 10g nije plaćalo

Mora placati. To je tako ima vec godinama. Ja sam kadeturu odradio 2009. godine i morao sam platiti. Koja je osnovica za obracun ne znam, pogledaj na stranicama od ministarstva. Tamo ti sve pise, a imas i ovdje po forumu podataka o tome....

Sent from my GT-I9100

Mora placati. To je tako ima vec godinama. Ja sam kadeturu odradio 2009. godine i morao sam platiti. Koja je osnovica za obracun ne znam, pogledaj na stranicama od ministarstva. Tamo ti sve pise, a imas i ovdje po forumu podataka o tome....

Sent from my GT-I9100

zahvaljivam

kad sam ja bio nije trebalo,a sada mi kolegi izgleda treba placati nekih 1000kn mjesecno. kazu da je to od 2008.g.

ama gade mi se svi redom, od ovih smradova u vladi pa do zadnjeg u poreznoj!!!!!!!
ma ste vi citali o ovoj tragediji, o ljudima koji su bili na katlini i ovom drugom koji je vezan u kostreni, ljudi nisu dobili place, jedva zivu glavu izvukli sa broda, a supci iz porezne su im uredno dostavili koliko moraju platiti poreza, na place koje nisu ni dobili!!!!!!
ama svu tu djubrad treba nabit na kolac!!!!! ili jos bolje poslati ih na takav nekakav brod, di ne bi imali ni jest ni pit, i naravski satrat ih od dela...
kad treba pritisnuti jadnog pomorca koji svoje kosti ostavlja po moru onda su jako brzi...a kad treba nekom mudonji naplatiti porez od par miliona kuna,za uvoz jahte, tu uredno ''zaborave'' naplatiti porez.....
UZAAAAAAAASSSSSSS!!!!!!!!:udriglavom :udriglavom :udriglavom :udriglavom :udriglavom

Neznam koje sve jezike pricas, tu citam HR pa eto probati cu ti odgovoriti na istom jeziku jer turski jos ucim preko sapunica, pa da ne dode do nesporazuma...
Ako ukljucis mozak biti ce ti jasno da postoji jako puno opcija isplacivanja placa, svaka dva tjedna, svaki mjesec, svaka 2 mjeseca itd.
U konacnosti se gleda godisnja zarada, a ne u koliko je anuiteta tebi isplacana placa, detaljnije ako ti je placa 100 000$ godisnje, u cemu je razlika dali si to dobio u 12x ili u 6x ? Na kraju godine pricamo o istoj brojci, naravno netko vise voli jedno, netko drugo, ali to nemoze biti pravilo po kojem ce se odlucivati kako ce tko sta placati...uostalom sve su to price i dok nema sluzbenog podatka vjezbaj i dalje turski, probaj sa ovom "tetom" iz kapetanije, biti ce da i njoj ide dobro kao i tebi...

Kile slazem se sa svim sta si napisa ,al nazalost izgleda da je Jose upravu.Od vise kolega sam cuja da na splitskoj kapetaniji tete govore da ce svi koji imaju Ugovor o radu sklopljen na period duzi od razdoblja ukrcaja na brodu ce morat placat doprinose svaki misec .To se valjda odnosi na posljednju izmjenu-dopunu Pomorskog zakona iz Travnja 2013(clanak43) ,s tim da stupa na snagu 01.srpnja ove godine .Treba se malo bolje raspitat o ovome ,jer ovo stvarno nema smisla .Eto nek se javi netko tko sazna nesto vise o ovome.
Pozdrav..

Pitao u Rijeci, nitko nista nezna, nikada culi za takvo nesto...u nasoj drzavi je svasta moguce, takoder sam dobio od kolege iz Splita istu informaciju da su mu u kapetaniji to rekli...ali eto mozda oni jedini to znaju...za sada sve po starom sta ja znam...

Back